Alles over katten en warmte

Alles over katten en warmte

Door Marieke van de Weijer

geen-ijs-warm-weer-kat-kattenherplaatsing-voorlichting2

Als een kat in de zomer ziek is, dan zeggen mensen vaak: “oh, heeft hij last van de warmte?”. Dat is bij een kat niet erg waarschijnlijk.

Voor de gemiddelde kat is een omgevingstemperatuur van 22°C ideaal. Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35°C! Het lichaam van de kat is betrekkelijk ongevoelig voor temperatuurverschillen, alleen het gezicht is hier gevoelig voor.

Hoe komt het dat katten zo goed tegen de warmte kunnen?

Vergelijkend bottenonderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de huiskat afstamt van een mix van ten minste drie verschillende onderling verwante wilde kattensoorten uit die regio: de Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris libyca), de woestijnkat (Felis margarita) en de moeraskat (Felis chaus).
Bron: Wikipedia

Katten zijn dus woestijndieren van oorsprong. Het lichaam van de voorvaderen van onze huiskat is gemaakt voor het leven in de woestijn. Dit zie je terug bij onze huiskat. Katten drinken zeer weinig en halen het grootste gedeelte van het vocht dat ze nodig hebben uit de prooidieren die ze eten (65%).

Katten gaan ook slim om met de warmte. Ze slapen overdag meer, zij hebben de keus overdag en ‘s nachts actief te zijn. Als een kat de mogelijkheid heeft, dan gaat hij op zoek naar koele plaatsen en is hij minder actief als het erg warm is. Katten moeten natuurlijk altijd over vers drinkwater beschikken, maar bij hoge temperaturen is dat zelfs van essentieel belang.

Lichaamstemperatuur

De normale lichaamstemperatuur van de kat ligt tussen de 38 en 39 °C. Een kat kan heel hoge temperaturen verdragen, ze houden zelfs van extreme warmte! Omdat ze vrij ongevoelig zijn voor warmte, kan het wel eens te heet voor de vacht worden, waardoor deze gaat schroeien. De kat voelt dit niet. Het is dus belangrijk als baasje op te letten als je een open haard hebt of een kachel.

kattenpootjes-voetjes-kattenpootje-kattenherplaatsing-fotograaf-nienke-flipsen

Wat doet een kat bij (te) warm weer?

Transpireren doen katten alleen via de voetzooltjes.

Katten verlagen hun lichaamstemperatuur door zich te wassen

Twee onderzoekers van het Georgia Institute of Technology hebben het nut van de papillen op de tong van de kat ontdekt: katten kunnen er spuug diep mee in hun vacht werken, tot op de huid. Handig als reinigingsmethode en als afkoeling: na een wasbeurt is de huid tot wel 17 graden koeler dan de toplaag van de vacht! Lees hier meer over dit onderzoek.

Wat kun je zelf doen?

Niet spelen

De meeste katten zijn van nature speels en actief. Het is beter dat je op warme dagen niet gaat spelen of de kat aanmoedigt om te rennen. Hoe minder energie jouw kat verspilt, hoe minder hij last hij heeft van de warmte. Op zeer warme dagen moet je autoritten vermijden of zo kort mogelijk houden. Een binnenkat zal het op prijs stellen dat je hem toegang geeft tot het koelste deel van het huis.

teil-ijsklontjes-ijs-warm-weer-katten-katten-en-warmte-kattenherplaatsing-voorlichting

Airco en ventilators

De meeste katten vinden het geblaas van een ventilator of airco op hun ‘gevoelige haren‘ niet fijn. Nu is het wel zo dat de meeste plafondventilatoren een zogenaamde “zomer- en winterstand” hebben. Als je de “winterstand” aanzet, wordt de lucht als het ware ‘aangezogen’ en langs de wanden naar beneden afgevoerd. De kat ervaart geen onaangename “wind” op het lichaam en kan deze manier van ventilatorgebruik zeker waarderen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen van katten die de “wind” van een ventilator op hun lichaam heerlijk vinden.

Misschien kun je een ventilator neerzetten op een plaats waar de kat zich eraan kan onttrekken of het zelf kan opzoeken. Je kunt bijv. ook vrieselementen ergens neerleggen en de ventilator zo plaatsen dat de “wind” over de icepacks gaat, zodat er een koele luchtstroom ontstaat. Een kat moet er wel bij weg kunnen, dus zet een ventilator niet niet op de favoriete rust- of ligplaats, maar ergens waar je kat zelf kan kiezen of hij in de luchtstroom wil liggen.

Tips om je volwassen kat op een veilige manier te koelen met warm weer vind je hier.

Airconditioning is een luxe die katten waarderen.

parasol-parasolletjes-poezen-katten-schaduw-hitte-warmte-kat-kattenvoorlichting (2)

Toch in de tuin overdag?

Tussen 2015 en 2019 zuchtte Nederland meermaals onder een korte hittegolf. De katten van Marieke van de Weijer verkiezen toch in de tuin in de schaduw te gaan liggen, in plaats van binnen in huis, waar het wel 15 graden koeler is!

Parasols

Marieke heeft parasols neergezet zodat de katten in de schaduw kunnen liggen in deze tuin op het zuidwesten.

Sproeien!

Sproeien! Het liefst ‘s avonds, al je planten (maar vooral de grond) rijkelijk besproeien. Water geven met een gieter kan natuurlijk ook en dit geldt ook voor de tegels. Als de grond vroeg in de ochtend alweer erg droog is, doe het dan nog een keer. Het vocht dat verdampt geeft de katten een heerlijk koele ondergrond om op te liggen.

Katten koelen bij normale zomerse waarden van 25 graden Celsius is niet nodig!

Voeding met veel vocht geven

Marieke heeft haar katten, in verband met het hoge vochtgehalte in deze voeding, zo vaak mogelijk hoge kwaliteit blikvoer en verse voeding aangeboden. De prikkel om zelf te gaan eten en drinken is bij haar katten laag, het liefst doen ze in het geheel niets met deze temperaturen. Koolhydraten en suikers vergroten het dorstgevoel. Om die reden is het goed om te kiezen voor goede kwaliteit blikvoeding zonder toevoegingen zoals suiker, soja en granen.


2018-kattensoep-miamor-pil-kattenherplaatsing-voorlichting-pil3

Denk ook bijvoorbeeld eens aan kattensoep bij tropische temperaturen! Veel katten vinden het lekker en de Vitaliteitsdank van Miamor (te koop bij Zooplus) bevat geen onnodige of schadelijke toevoegingen.


Een natte handdoek op het lichaam leggen?

Nee, een natte handdoek geeft een tegenovergesteld effect. De vacht wordt vochtig, gaat broeien en zorgt juist voor oververhitting. Koelen met natte handdoeken kan alleen op de voetkussentjes en op de buik! 

Katten voelen zich het prettigst bij 22 graden, maar kunnen temperaturen tot 35 graden Celsius verdragen. 

Natte handdoeken ONDER het lichaam leggen

Als je kat erop wil liggen, dan zijn natte handdoeken ONDER het lichaam altijd een goed idee, over deze tip bestaat geen enkele discussie. Veel katten vinden dit echter een vreemd en onaangenaam gevoel en weigeren op natte lappen te gaan liggen.katten-en-warmte-kattenherplaatsing-voorlichting3

Zorg zowel binnen als buiten voor zoveel mogelijk drinkplaatsen

Of je kat nu binnen of buiten wil liggen, zorg ervoor dat er meerdere drinkschalen beschikbaar zijn. Ververs het water minimaal 1x per dag. Buiten kan in stilstaand water bij temperaturen van 20 graden Celsius of meer al snel blauwalg optreden. Mens en dier worden daar ziek van. Ververs het water dat je buiten beschikbaar stelt aan je katten dan ook regelmatig als de temperatuur boven de 20 graden uit komt.

waterplaats-buiten-drinken-katten-en-warmte-kattenherplaatsing-voorlichting

Koelmatten

mongo-koelmat-kattenvoorlichting
Opvangkat Mongo op een lekker grote koelmat voor honden (Action, 2021)

Bij Action zijn in de zomerperiode regelmatig koelmatten voor huisdieren te koop. Deze zijn geschikt voor katten, omdat deze alleen natgemaakt hoeven worden. De meeste katten vinden dit maar raar en zullen er niet op gaan liggen, maar probeer het gerust!

hoaxmelding-koelmat-action-kattenvoorlichting
Het bericht van Hoaxmelding over koelmatten van Action die gevaarlijk zouden zijn voor huisdieren

Er zijn ook koelmatten die automatisch koelen zodra een dier erop gaat liggen. Daar zit een vloeistof in. Deze vloeistof is NIET gevaarlijk! Lange tijd is het bericht verspreid dat deze vloeistof giftig is – en dus gevaarlijk is voor honden en katten als ze door het bijten of krabben aan de koelmat van die vloeistof binnen krijgen. Ook wij wisten tot een paar jaar geleden niet beter, maar hebben de waarschuwing hierover in dit bericht direct verwijderd nadat bekend werd dat dit een hoax is.

koelmat-action-katten-en-warmte-kattenherplaatsing-voorlichting

Natte handen of washandjes

Je kunt je kat helpen koelen door hem te aaien met natgemaakte handen of de kat af te vegen met een nat washandje.

sneep-met-robovisjes2-katten-en-warmte-kattenherplaatsing-voorlichting

Stimuleren om zichzelf te koelen

Honden en katten kunnen worden gestimuleerd om zichzelf te koelen door middel van waterspelletjes. Je kunt ijsklontjes, robovisjes of pingpongballetjes in een teil doen, als de katten daarnaar hengelen, koelen hun pootjes. Honden zullen rustige spelletjes met water ook zeer op prijs stellen. IJskoud water is niet goed voor katten, maar bij heel heet weer zullen de ijsklontjes snel smelten en het water zal iets langer koel en vers blijven.

katten-en-warmte-kattenherplaatsing-voorlichting2

Robovisjes

Robovisjes zijn al jaren onze zomerhit! Bestel ze bij Karin’s Kattenwinkel. Klik daarvoor hier.

Geef je kat geen ijs

Overal op internet zijn leuke recepten te vinden om zelf ijsjes te maken voor honden en katten. Het is uiteraard geheel onnatuurlijk voor een hond of kat om met hoge temperaturen een bevroren product tot zich te nemen. Risico’s zijn er ook: de tong kan blijven plakken aan het ijs, tanden kunnen afbreken bij het kauwen op ijs en de kans op diarree is zeer groot (en extra vochtverlies is iets dat geen enkel dier zich kan permitteren bij hoge temperaturen!).

Met dank aan Mariette Hanssen, van Katten van Curaçao, voor deze aanvulling:

Buiten de door Marieke Van de Weijer al aangehaalde problemen, kunnen ook hun organen een “shock” krijgen, als ze het ijskoude water drinken! Met alle problemen van dien! Ik woon op Curaçao, waarvan iedereen wel weet, dat we het hele jaar met tropische temperaturen te maken hebben…. een “ijsje” is voor de 108 buitenkatten die ik verzorg geen oplossing, wel een grote teil met water, waar wat ijsblokjes in dobberen, dan is het een leuk spel, en ze koelen via hun kussentjes toch genoeg af…. de temperatuur van het ijs in de teil is niet zo ingrijpend, als dat je ijsblokjes in een klein waterbakje doet…. ben er AUB voorzichtig mee! Ik heb helaas al teveel dieren bij de dierenarts zien belanden – met soms fatale afloop , omdat men hun dier een plezier wilt doen! Een overhit dier NOOIT een natte handdoek op de rug leggen…. ALS je dat doet, dan op de voetkussentjes koelen en op de buik!!!

IJs voor menselijke consumptie is voor dieren natuurlijk al helemaal geen goed idee. Het zit boordevol suiker en zout. Suiker is onnodig en ongezond voor dieren. Zout is nodig om ijs goed te laten bevriezen. Zout zorgt juist weer voor extra uitdroging van het lichaam. Waterijsjes bevatten geen zout, maar zijn door het suikergehalte uiteraard niet geschikt om aan huisdieren te voeren. Het is geen probleem om ijsklontjes in de waterbak te doen. Ze smelten snel en zorgen ervoor dat het water wat langer koel of lauw blijft.

natte-pootjes-verkoelen-kat-katten-en-warmte-kattenherplaatsing-voorlichting


Hoe koel je een moeder met kittens?

In de zomer van 2018 zucht Nederland weer onder een hittegolf. We krijgen erg veel vragen over het koelen van moeders met kittens. Hoe houd je die koel? Kittens kunnen zichzelf moeilijk warm houden, daarom mag je die zeker niet teveel koelen. Dit zijn onze tips!

Bevroren fles water in een handdoek

Voor mama zou een bevroren fles water in een handdoek misschien fijn zijn, alleen kunnen kittens zich nog niet goed warm houden en het is niet de bedoeling dat zij erop of ertegenaan gaan liggen.

Veilig teiltje water voor mamapoes

Een (klein) teiltje water met Robovisjes (via ons te koop) of ijsklontjes in een bak water zou voor mamapoes misschien ook fijn zijn, ik bedoel met klein dat de kittens er niet in kunnen vallen en verdrinken. Je zou moedertje ook kunnen helpen door steeds haar vacht af te nemen met een nat washandje of natte handen. Door het verdampen van het vocht op haar vacht zal ze het koeler krijgen.

spike-blikvoer-nieuwe-baasje-kattenherplaatsing

Natvoer en veel vocht

Probeer moedertje zoveel mogelijk natvoer te geven, catmilk of kattensoep, dat soort dingen. Van brokjes raakt ze alleen maar verder uitgedroogd. Hier staan meer tips om je volwassen kat meer te laten drinken.

Ventilator of airco?

De meeste katten vinden het geblaas van een ventilator of airco op hun ‘gevoelige haren‘ niet fijn. Misschien kun je een ventilator neerzetten op een plaats waar ze zich eraan kan onttrekken. Je kunt bijv. ook vrieselementen ergens neerleggen en de ventilator zo plaatsen dat de “wind” over de icepacks gaat, zodat er een koele luchtstroom ontstaat. Ze moet er wel bij weg kunnen, dus niet op haar favoriete rust- of ligplaats neerleggen maar ergens waar ze zelf kan kiezen of ze in de luchtstroom wil liggen.

Tips om je volwassen kat op een veilige manier te koelen met warm weer vind je hier.


tonick-fotograaf-nienke-flipsen-laat-die-oude-kat-toch-inslapen-voorlichting-ijs-warm-oude-kat

Grotere risico’s

Kittens en oudere katten zijn gevoeliger voor grote hitte dan volwassen katten. Ook overgewicht is een factor die de warmte minder draaglijk maakt. Andere katten die meer last hebben van de warmte zijn katten die een hart- en/of longaandoeningen hebben. Bepaalde rassen kunnen ook sneller last hebben van de warmte. De dichtheid en de lengte van de vacht van de kat een invloed op zijn lichaamstemperatuur. Langharige katten hebben wat meer moeite met hitte. Kaalscheren is géén goed idee! Lees er hier meer over: oververhitting door een dikke vacht?

Oververhitting/een zonnesteek

Een zonnesteek komt voor bij katten, maar is zeldzaam. De oorzaak van een zonnesteek is dat de lichaamstemperatuur tot zo’n hoog niveau stijgt dat het dier dood kan gaan (doorgaans meer dan 41°C). De factoren die kunnen zorgen voor een zonnesteek zijn: een afgesloten ruimteslechte ventilatie en hoge temperaturen (bijvoorbeeld in direct zonlicht).

Symptomen

  • de kat is lusteloos
  • braken
  • kwijlen
  • de kat kan koorts hebben (de normale lichaamstemperatuur bij katten is is 38 tot 39 graden)
  • hijgen. Een kat raakt geen warmte kwijt door te hijgen, zoals een hond!  Als je je kat ziet hijgen dan is hij in kritieke toestand!
  • een warme en droge huid
  • felrood tandvlees
  • een angstige uitdrukking of een starende blik.

Behandeling van een zonnesteek

Als een zonnesteek wordt vermoed dan is het zaak de lichaamstemperatuur snel te verlagen. Leg natte handdoeken op de buik en de voetkussentjes van de kat. Leg de kat NIET in koud water en gebruik GEEN ijs of iets dat bevroren is, want dan kan overkoeling optreden! Masseer de huid lichtjes tijdens het koelen en strek de pootjes om de bloedcirculatie te verbeteren. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Zonder behandeling volgt een coma en uiteindelijk de dood.


Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

oververhitting door een dikke vacht?


zonverbranding bij de kat


géén ijs voor huisdieren in de zomer!


goede blikvoeding voor je kat op warme dagen


hoe laat je een kat meer drinken?


Interessant artikel van NRC: hoe de kat zich wast (abonnement vereist)

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!