Als de gezonde kat dieetvoer mee-eet…

2018-kattensoep-miamor-pil-dieetvoer-kattenherplaatsing

Als de gezonde kat dieetvoer mee-eet…

Marieke doet enorm haar best om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van kattengedrag, gezondheid en kattenvoeding.

Nu had een dierenarts tegen een klant gezegd dat het geen probleem is dat de gezonde, jonge kat mee-eet van het blaasgruisdieetvoer van de blaasgruiskat in het gezin. Wij schrokken ons een hoedje toen we dat hoorden in juni 2018! Wij hebben geleerd dat een gezonde kat geen blaasgruisvoer mag eten, omdat de urine daardoor te zuur wordt en er meer kans ontstaat op oxalaatstenen in de blaas. En oxalaat is niet te verhelpen me een dieet, dat is alleen operatief te verwijderen! Hoe zit het nu in elkaar? Wat mag een gezonde kat wel en niet hebben aan dieetvoer?


Welk blaasgruisvoer mag een gezonde kat NIET mee-eten?

Mede door het feit dat de Royal Canin High Dilution in maart 2019 uit het assortiment genomen is en vervangen is door 1 variant: de ROYAL CANIN® Urinary S/O, legden we deze vraag voor aan de Klantenservice van Royal Canin.

Dit waren hun informatieve reacties:

“Het klopt dat op de website de voeding ROYAL CANIN® Urinary High Dilution niet meer te vinden is. Het Urinary assortiment is vernieuwd waardoor de voeding ROYAL CANIN® Urinary S/O nu de High Dilution eigenschappen heeft. U zou dus kunnen concluderen dat nu de ROYAL CANIN® Urinary S/O de geoptimaliseerde High Dilution geworden is.”

Ook is ons altijd door de dierenarts gezegd dat de Royal Canin High Dilution zoals die er toen was, niet onbeperkt gegeven mocht worden. Dierenartsen raadden jarelang aan om na controle van de urine (6 weken na constatering van blaasontsteking of blaasgruis) over te stappen op de “gewone” Royal Canin Urinary S/O. Dit was daarop de reactie van Royal Canin:

“Ik begrijp dat het verwarrend is als uw dierenarts u verteld heeft dat de ROYAL CANIN® Urinary High Dilution niet onbeperkt gegeven kon worden. Dat is geen juiste informatie geweest aangezien het een volledig uitgebalanceerde voeding was en wel voor onbeperkte tijd gegeven mocht worden (behalve aan kittens of aan katten die drachtig/lacterend zijn of hart- of nierproblemen hebben). Hill’s heeft wel een product, de S/D, die maar voor een beperkte tijd gegeven mag worden. Ik denk dat daar de verwarring vandaan komt.

Ook is ons advies altijd geweest om “gezonde” katten geen één van de Urinary producten te geven omdat ze de aanpassingen van de voeding niet nodig hebben. Apart voeren is altijd ons advies. Op het moment dat dit echt onmogelijk is dan is het niet zo dat een “gezonde” kat problemen zou krijgen bij het eten van de Urinary S/O (High Dilution) voeding (behalve voor kittens onder het jaar).”


Welk blaasgruisvoer mag een gezonde kat WEL mee-eten?

We hebben ook uitleg gevraagd bij een van de beste dierenartsen die we kennen:
Patty Gisbers-Jenniskens van Dier & Arts in Boxmeer. We hebben haar meteen nog een andere vraag voorgelegd die we ook vaak krijgen en waarop het antwoord nergens online te vinden is.

Dierenarts Patty zei:

Het onderhoudsvoer voor blaasgruiskatten, het Royal Canin Urinary (of het Hill’s c/d) mag wel aan gezonde, volwassen katten gegeven worden. Voor katten onder de 1 jaar oud raden wij dit echter niet aan!


De ontwikkeling van blaasgruisdiëten

Vroeger had deze voeding alleen effect op de zuurgraad van de urine en inderdaad, bij een te lage zuurgraad is er risico op vorming van oxalaatstenen. Dit speelt echter tegenwoordig geen grote rol meer, omdat naast de urineverzurende eigenschappen deze voeding ook bijv. minder calcium bevat, waardoor vorming van calciumoxalaten ook tegengegaan wordt.


“Zogenaamd” blaasgruisvoer

Er zijn van heel veel bekende merken blaasgruisdiëten te koop bij dierenwinkels en online. Mensen denken helaas dat ieder blaasgruisvoer net zo goed en net zo geschikt is voor het behandelen van blaasgruis als Hill’s of Royal Canin. Dat is niet zo en dit is geen verkooppraatje! In de praktijk komen de katten die het “zogenaamde” blaasgruisvoer krijgen weer terug op het spreekuur met problemen. Patty legde uit dat deze soorten blaasgruisvoer enkel met het principe van een urineverzuurder werken en daardoor echt niet afdoende zijn voor de behandeling van blaasgruis. Vroeg of laat zien de dierenartsen deze katten weer terug op het spreekuur. Zo’n voer is prima als preventie voor blaasgruisproblemen, maar ongeschikt om een kat die al blaasgruis heeft mee te behandelen.


Preventie; een gezonde blaas zonder blaasgruis

spike-blikvoer-nieuwe-baasje-kattenherplaatsing
Een voorbeeld van hoge kwaliteit blikvoeding met 70% vlees. Zonder graan, soja, suiker of kunstmatige kleur-, aroma- en conserveringsstoffen.

Wat kun je nog meer doen aan preventie? Hoe houdt je kat een gezonde blaas, zonder blaasgruis? Daar geeft Marieke daar al jaren voorlichting over. Het voorkómen van blaasgruisproblemen werkt ook goed door je kat te stimuleren water te drinken, het geven van goede kwaliteit natvoer en/of natuurlijke rauwe voeding (of BARF) te voeren.


Diabetesvoer

We kregen ook de vraag of een gezonde kat diabetesvoer (bijvoorbeeld Hill’s M/D) mag mee-eten. De dierenarts had gezegd tegen deze mevrouw dat dat schadelijk was. Dit is zeker niet zo! Diabetesbrokken zijn verlaagd in koolhydraten, waardoor dat juist gezond is voor iedere kat. Maar eigenlijk zou ook een kat met suikerziekte helemaal geen brokken mogen eten. Hoe dat zit, lees je op de pagina van De Suikerkat, klik daarvoor hier.


Specifiek voedingsadvies nodig voor je kat?

Heb je specifiek voedingsadvies nodig voor je kat? Neem dan contact op met een van deze dierenartsen, die eveneens gespecialiseerd zijn in rauwe voeding voor huisdieren.

Tannetje Koning, Dierenpraktijk De Oase

Erwin van Gijtenbeek, Sterkliniek Any Animal Heilo


Is het schadelijk als je niervoer geeft aan een gezonde kat?

Een vraag waarop Marieke in het internet-oerwoud nergens antwoord kon vinden is:
is het schadelijk om niervoer te geven aan een gezonde kat? Wat zijn de consequenties als je dat doet?
Marieke zei tegen Patty:

Het enige wat ik heb kunnen bedenken is dat een gezonde kat er te dik van wordt omdat het calorierijker is (?) en dat ze misschien voedingsstoffen tekort komen omdat het fosfaatgehalte verlaagd is. Maar is dat zo? Kan het kwaad als een gezonde jonge kat jarenlang alleen nierdieet eet?

Dierenarts Patty antwoordde daarop het volgende.

Over het nierdieet:

Kittens mogen geen nierdieet als volledig voer eten. Af en toe een hapje is niet erg. Voor volwassen katten (vanaf 1 jaar) kan het nierdieet geen kwaad. Het bevat inderdaad wel iets meer energie dan de meeste “normale kattenvoeders”. Het verlaagde fosfaatgehalte is geen probleem als katten de normale voerhoeveelheid krijgen. Dit kan op langere termijn wel een probleem worden als je bv een te dikke kat langdurig gaat rantsoeneren. In het laatste geval kun je beter een voer met een verlaagd energiegehalte geven.


dier-en-arts-boxmeer-patty-marianne-vakkundige-dierenartsen-dieetvoer-kattenherplaatsing


Gemak versus kosten

We horen van onze klanten veel verschillende dingen. Het geeft natuurlijk veel meer gemak als al je katten dezelfde voeding kunnen eten. Apart voeren is best wel een gedoe. Sommige mensen vinden het geen probleem dat ze daardoor erg hoge kosten maken omdat álle katten dieetvoer eten, terwijl maar een of twee katten het echt nodig hebben. Dieetvoer is aanzienlijk prijziger dan normaal kattenvoer.

Maar er zijn ook mensen die het gewoon niet willen, die de katten gescheiden willen voeren. De kosten van dieetvoer spelen vaak mee, heel begrijpelijk!


help-kat-op-dieet-apart-voeren-hoe-dieetvoer-kattenherplaatsing

Een van je katten moet dieetvoer gaan gebruiken, de andere katten mogen dit niet eten. Hoe los je dit op?

Wat moet je doet als een van je katten op dieet moet en de ander mag het dieetvoer niet hebben?
Kijk hier voor tips HELP, mijn kat moet op dieet!


Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!