Arme Pietertje, wat is jouw verhaal?

Arme Pietertje, wat is jouw verhaal?

In 2012 ben ik in Cuijk gaan wonen. Al gauw hadden buurtbewoners in de gaten dat ik veel van katten wist en dat ik ook wist waar ik moest zijn als er problemen waren met katten. Maar Cuijk valt onder het enorme werkgebied van de Dierenambulance Uden/Veghel. Ook voor wat betreft het asiel zijn wij aangewezen op Uden, 25 kilometer van Cuijk vandaan! In de jaren dat ik hier woon ben ik dan ook regelmatig door buurtbewoners benaderd voor hulp bij gevonden katten. Dit soort activiteiten horen niet bij mijn werk voor Kattenherplaatsing.nl, maar natuurlijk doe ik het met alle plezier als ik kan helpen bij een kat in nood!

Op 27 september 2018 in de vroege avond belde er een buurvrouw bij me aan. Een  mevrouw met een hond had een slecht uitziende kat gezien op het zandpad Hagelkruis/Drogesestraat in Padbroek. Ik greep meteen een blikje Gourmet Mousse en een schone reismand en ik ging mee om naar de kat te gaan kijken.

Tam en mak

Ik zag hem of haar zitten inderdaad. Een klein, mager katje. Zijn vacht was doordrenkt van iets. Het was geen water. Het was niet nat, maar hij zag er plakkerig uit en hij probeerde krampachtig zich schoon te wassen. Ik hield het blikje Gourmet Mousse voor zijn neus en hij kwam er meteen op af. Ik deed een klodder in de reismand met het idee om hem daar in te lokken en het deurtje dicht te doen als hij erin zou zitten. Maar ik zag dat hij zo tam en mak was, dat ik hem zo wel zou kunnen oppakken. Ik schrok me wild toen ik het graatmagere katje voorzichtig optilde. Aan zijn achterkant was een enorme wond te zien. Het leek op een gesprongen abces, maar ik ben natuurlijk geen dierenarts. Het zag er allemaal zo vreselijk uit dat ik niet eens kon zien of het een kater of een poes was. Aan een oog leek hij blind te zijn. Of het een jonge kat was of juist een heel oude kat, was ook al gissen. Hij was zo klein en mager…

Ik tilde het katje voorzichtig op en zette hem in het mandje. Het lieve katje vond het allemaal geen probleem en ging in de reismand rustig verder met het opeten van de Gourmet Mousse. Ik nam het katje mee naar huis en intussen belde een vriendin de Dierenambulance met de vraag wanneer zij het katje konden komen komen halen. Gelukkig zouden ze binnen drie kwartier al op de stoep staan, want ze waren toevallig in Cuijk voor het terugbrengen van een gevonden hond. De Dierenambulance kan niet altijd meteen komen, bij deze Dierenambulance werken alleen maar vrijwilligers en daar is vaak een groot tekort aan.

Opvangkamer

Ik heb dan ook altijd een opvangkamer schoon, opgeruimd en ingericht (met zo weinig mogelijk spullen) zodat ik een gevonden kat in nood thuis veilig kan opvangen.

Terug naar het katje!

Dat was even wat achtergrondinformatie, terug naar het katje!

De Dierenambulance haalde het katje al snel op en de vrijwilliger maakte zich ook grote zorgen om de ernst van de wond aan zijn achterhand. Hij overlegde met de dierenarts en kon dezelfde avond nog terecht.

Het lieve katje bleef in mijn hoofd zitten en ik heb de volgende dag gebeld naar de dierenkliniek. Het bleek een kater te zijn, waarschijnlijk al wat ouder en hij heeft de nacht gelukkig overleefd, ondanks zijn verwondingen en de substantie die op zijn huid had en die hij binnenkreeg door zich te wassen. Hij was niet gecastreerd en toen de wond grondig onder narcose is schoongemaakt, kon hij ook meteen worden gecastreerd. Zijn vacht is schoongepoetst bij de dierenarts. Ik vroeg aan de dierenarts of hij bij hen in de praktijk ook zo ongelofelijk lief en tam was, en dat was het geval.

Tot mijn grote vreugde is deze lieve kater opgenomen in een liefdevol pleeggezin van het asiel. Ik heb in de maanden erna nog verschillende keren naar hem geïnformeerd, helaas is er weinig informatie beschikbaar omdat het asiel geen doorlopend contact heeft met de pleeggezinnen. Het laatste nieuws dat ik kreeg is dat ze niet wisten of hij het ging redden. Er zat een gemene bacterie in de wond en hij had erge diarree. Ik hoop dat het kereltje het gered heeft en uiteindelijk geplaatst zal kunnen worden.

Pietertje

Het katje is door het asiel Pietertje genoemd. Hij is vermeld op de vermissings-site van het asiel (met verkeerde vinddatum). Hij is op 27 september gevonden in Cuijk.

Geen eigenaar gevonden

Ondanks alle oproepen die ik op Facebook heb geplaatst, waar veel reacties op kwamen en de melding bij Amivedi Cuijk, is er geen eigenaar van Pietertje gevonden. Mocht jij hem herkennen als jouw kat, neem dan direct contact op met het asiel: tel. 0413-260546.

Pietertje, wat is jouw verhaal?

Van situaties zoals die van Pietertje begrijp ik niets. Is hij gedumpt? Veroorzaakte hij overlast voor buurtbewoners omdat zijn baasje hem niet gecastreerd had? Heeft iemand dit tamme, lieve mannetje van straat geplukt en bij ons in de wijk uitgezet om er zelf geen last meer van te hebben? Zulke verhalen gaan rond in onze buurt, dat aan de overkant van de Maas een katten-kidnapper actief is, die katten aan de Cuijkse kant van de Maas uitzet om ervan af te zijn. Hoe kan het dat niemand lieve Pietertje mist? Hij is zo ongelofelijk schattig en aaibaar! Wat is zijn verhaal? Zullen we er ooit achter komen en zal hij ooit nog herenigd worden met een baasje dat hem verschrikkelijk mist?

Update over Pietertje, januari 2019

Pietertje blijkt geen oud mannetje te zijn, na grondig onderzoek door de dierenarts wordt hij geschat op 5 jaar (geboren begin 2014). Na maandenlange goede zorg in een pleeggezin van het asiel is hij ontzettend opgeknapt en zelfs zijn oogje ziet er beter uit! In januari is hij naar het asiel gegaan en hij kan nu worden geadopteerd. Een eigenaar heeft zich in al die maanden niet gemeld. De asiel-vrijwilligers vinden hem prachtig en ontzettend lief. Hopelijk zal het niet lang duren voordat hij wordt geadopteerd. Wil je kijken of hij er nog is? Hier vind je het actuele aanbod van de asielkatten die een thuis zoeken, als Pietertje er nog is, dan staat hij daarbij.

Zeer trieste update over Pietertje

Helaas kregen we een zeer trieste update over Pietertje op 12 februari 2019. Hij bleek een mega-colon te hebben. Zijn darm was veel te wijd, helemaal uitgerekt en kon niet meer bewegen (geen peristaltiek meer), waardoor hij alleen nog maar bezig was met proberen te poepen (wat niet lukte), continu verstopt zat (ondanks de diarree) en pijn had. Helaas was daar niets aan te doen.


Hulp aan katten

Zit je zelf met je handen in het haar omdat in jouw buurt een (gewonde) kat op straat rondloopt? Bel of mail ons gerust voor advies! Als een kat in nood is en hij laat zich niet oppakken of benaderen, dan kunnen we je tips geven. We kennen in heel Nederland organisaties die je kunnen helpen om de kat te vangen zodat hij naar de dierenarts of via de Dierenambulance naar het dierenasiel kan worden gebracht.

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!