Artrose bij de kat

Artrose bij de kat

tonick-uitrekken-stretchen-kattenweetjes-kattenfeiten-soepel-artrose-traumeel

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij oudere honden en katten komt dit vaak voor. Eigenaren zien het meestal omdat de kat moeite heeft met traplopen, op de bank springen, met opstaan of met lopen. Dr. Corbee vertelde op de Felcan-kattendag van 2016 dat 61% van de katten ouder dan 6 jaar last heeft van artrose. En bij katten ouder dan 14 jaar, zou dat zelfs 82% zijn!

Artrose wordt bij katten vaak over het hoofd gezien. Katten zijn meesters in het verbergen van (chronische) pijn.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening die vaak voorkomt bij katten vanaf 10 jaar oud. Het kraakbeen van de gewrichten slijt en in een later stadium kan ook het bot en het gewrichtskapsel betrokken raken bij dit proces van verval. Het proces gaat geleidelijk en de meeste eigenaren komen dan ook pas met deze klachten bij de dierenarts als er al behoorlijk wat gewrichtsschade is. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten van het kattenlichaam. Een gewricht bestaat uit twee botdelen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botten zijn bekleed met kraakbeen en samen met de gewrichtsvloeistof (synovia) kunnen de botten soepel over elkaar heen glijden. Kraakbeen is normaalgesproken glad en veerkrachtig. Kraakbeencellen (chondrocyten) maken gedurende het hele leven steeds opnieuw kraakbeen aan. Door belasting van het gewricht worden kraakbeencellen afgebroken. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, dan wordt het kraakbeen minder elastisch en glijden de gewrichten minder goed bij bewegen.

Oorzaken

Kraakbeenbeschadiging kan worden veroorzaakt door een trauma (bijvoorbeeld na een aanrijding of een klap op het gewricht) of het komt door erfelijke afwijkingen zoals bijvoorbeeld een losse knieschijf. Hierdoor worden de gewrichten verkeerd belast en zo beschadigt het kraakbeen. Reuma komt ook voor bij katten. Bij reuma zijn er ontstekingen en het lichaam herkent het eigen kraakbeen niet meer. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie tegen het kraakbeen.

Pijn bij artrose

De slijtage van het kraakbeen zal een ontstekingsreactie en pijn veroorzaken. Het lichaam zal proberen de gewrichten te stabiliseren en er zal nieuw botweefsel gevormd worden in het gewrichtskapsel (het kapsel dat om het gewricht heen zit).

Welke gewrichten worden aangetast bij een kat?

In principe kan artrose alle gewrichten aantasten, maar de ellebogen en de heup- en kniegewrichten zijn bij dieren het meest gevoelig voor artrose.

oudere-kat-artrose-opstapje-tonick-kartonnen-krabmeubel-krabplankje-kattenherplaatsing

Hoe herken je artrose bij je kat?

Het belangrijkste symptoom van artrose is pijn. Het probleem bij katten is dat ze pijn niet laten zien en daardoor is het moeilijk dit vast te stellen.

Er zijn ook andere symptomen die wijzen op pijn bij de kat.

Veranderingen in gedrag:

 • stress. Dit kun je zien als je kat gaat tongelen (kort de bek aflikken terwijl de kat niet gegeten heeft), gapen, het pootje optillen, overmatig wassen, hijgen en het sidderen van de rug;
 • angstiger gedrag dan voorheen;
 • vaker miauwen;
 • agressief gedrag naar eigenaar, huisgenoten of andere huisdieren;
 • verandering in de vacht (onverzorgd, vettig, klitten) doordat ze zich minder wassen, bijvoorbeeld omdat ze het achterlijf niet meer goed kunnen bereiken.

Verandering in de mate van beweging:

 • een kat springt minder op het bed, de bank of op de vensterbank;
 • je kat is minder lang buiten of gaat niet meer buiten de tuin;
 • de kat krabt zich minder uit waarbij hij zich moet uitrekken;
 • je kat heeft minder vaak de dolle vijf minuten, waarbij hij door de kamer rent of met speelgoed wil spelen.

Verder zou jou dit kunnen opvallen:

 • minder eetlust
 • overmatig wassen (hierbij komt endorfine vrij waardoor een kat zich – tijdelijk – beter voelt);
 • afwijkend gedrag: niet meer geaaid of opgepakt willen worden, je kat geeft geen kopjes meer tegen je benen of begroet jou niet meer als je thuis komt;
 • het kan zijn dat jouw kat de kattenbak niet meer gebruikt omdat de instap te hoog is en hij daardoor niet meer goed op de kattenbak kan komen.

Als je een of meer van deze veranderingen ziet, dan is het altijd goed een bezoek te brengen aan je dierenarts.

Wanneer jouw dierenarts geconstateerd heeft dat je kat artrose heeft, dan is het niet te genezen en het proces van gewrichtsslijtage kan niet worden gestopt. Wel zijn er gelukkig goede medicijnen en middelen om de het proces te remmen en de pijn tegen te gaan.

Heeft mijn kat artrose? Ik merk er niets van!

Dit horen we helaas heel erg vaak. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Doe anders eens deze online artrose-test van het Medisch Centrum voor Dieren, om te kijken of en in welke graad jouw kat artrose heeft. Neem de resultaten mee naar je dierenarts voor goed advies.

Pijnbestrijding

De meeste dierenartsen zullen Meloxicam voorschrijven (merknamen: Metacam, Novacam). Dit is een NSAID (afkorting van non-steroidal anti-inflammatory drug, niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel). Dit middel is ontstekingsremmend en pijnstillend. Het komt in de vorm van vloeistof met een spuitje zonder naald, dat je over het blikvoer geeft. Sommige katten vinden het heel lekker en likken het zo van het spuitje af.

Helaas is dit middel niet ongevaarlijk, en zeker niet op lange termijn. Bij langdurig gebruik of bij een hoge dosering (als dat noodzakelijk is om de pijn tegen te gaan) zijn er de volgende risico’s:

 • maag- of darmzweren;
 • ernstige aantasting van de nieren en de nierfunctie;
 • door de bloedverdunnende werking kan er door de maagdarm-zweren behoorlijk bloedverlies optreden;
 • het gebruik bij zeer jonge dieren en bij lever- of nierpatienten moet zeer terughoudend gebeuren, dus alleen als er geen alternatieven zijn en dan in een zeer lage dosering.

Bij dit middel bestaat een zeer grote individuele gevoeligheid. Het ene dier kan bij een eenmalige dosering al ernstige last van zijn maag krijgen, terwijl het andere dier dit middel wekenlang zonder problemen kan gebruiken. In het algemeen wordt geadviseerd dit middel niet op nuchtere maag te geven, altijd samen met voedsel. Sommige katten worden er erg misselijk van.

Een lang leven met pijn?

Hoewel Metacam niet onschuldig is, is het wel belangrijk te beseffen dat dit voor sommige katten het enige middel is dat afdoende werkt tegen de pijn. Zoals Praktijk voor Kattengedrag terecht opmerkt:

gun je een oudere kat met artrose of andere chronische pijnklachten een mogelijk korter maar pijnvrij leven of een langer leven mét pijn?

Ook voor ons is het antwoord simpel. Katten moeten op geen enkele manier lijden. En als dat betekent dat ze Metacam moeten krijgen, dan zouden baasjes dat moeten doen.

Lees hier meer over pijn en pijnstilling bij katten.


Alternatieve pijnmedicatie

Dierenartsen zeggen dat er geen alternatief is voor Meloxicam om de pijn tegen te gaan. In de reguliere dierengeneeskunde is dat op dit moment inderdaad zo. Er zijn echter wel degelijk alternatieven die u veilig kunt uitproberen. Als je het gedrag en de lichamelijke activiteit van je kat goed observeert en direct terugkeert naar de door de dierenarts aanbevolen dosering Meloxicam als je kat weer pijn krijgt, dan zijn onderstaande veilige middelen zéker het overwegen waard. Deze hebben namelijk geen nare bijwerkingen, ook niet op lange termijn.

Er zijn eigenaren die zeer goede ervaringen hebben met het gebruik van een van onderstaande middelen en er zijn zelfs katten die bij het gebruik hiervan zonder of nog slechts met een zéér lage dosering Meloxicam toe konden!

Traumeel

traumeel-dieren-kattenvoorlichting

Traumeel bevat geen steroïdes, is ontstekingsremmend en pijnstillend, behandelt en verbetert onregelmatigheden, verbetert prestaties en is dopingvrij. Traumeel is een homeopathisch geneesmiddel. Je verpulvert 3x per dag een pil met een lepel in een etensbakje. Als je het daarna mengt met blikvoeding dan wordt dit door katten heel goed gegeten. In de bijsluiter staat dat je het op deze manier 2 weken lang moet proberen, heeft het geen enkel effect, dan heeft het ook geen zin om ermee door te gaan. Het is te koop bij Viata Online Apotheek.


Catoils van NML Health

CatOils-Vital-NML-health-kattenvoorlichting

Dierenarts Kelly van Huiadvies voor Dieren schreef:

De laatste tijd krijg ik veel vragen over essentiële vetzuren en in het bijzonder over omega 3 vetzuren (visolie/zalmolie). Op mijn website komt een overzicht met voedingssupplementen met essentiële vetzuren. Met dit overzicht kun je dan makkelijk een keuze maken, welk product past het beste bij jouw huisdier en diens ziekte.

Er zijn twee dingen ontzettend belangrijk bij het kiezen van een supplement met omega 3 vetzuren. Allereerst bepalen de ingrediënten de werkzaamheid. Het is essentieel dat er vitamine E aan het supplement is toegevoegd. Zit er géén vitamine E in? Dan kun je beter voor een ander product kiezen. Daarnaast is het gehalte EPA en DHA voor mij bepalend. De omega 3 vetzuren werken ontstekingsremmend en kunnen ook jeuk verminderen. Echter moeten we dan wel genoeg EPA en DHA (omega 3 vetzuren) bijgeven (= supplementeren). Via deze link kom je op de website van NML health terecht. Zij hebben een drietal goede producten met omega 3 vetzuren én vitamine E erin. Het gehalte EPA en DHA is veel hoger dan in andere verkrijgbare supplementen. Voor de kat hebben zij een aparte olie: Catoils. Dit werkt bij katten tegen artrose, het is goed voor de nieren en het heeft een positief effect op het voorkómen en herstellen van ontstekingen in de bek en het tandvlees.

De olie van Doils & Catoils bevat sterk geconcentreerde vetzuren EPA, DHA en ETA met toegevoegde natuurlijke vitamine E. Is goed gezuiverd door een speciaal extractieproces en vrij van verontreiniging met PCB’s en zware metalen. De herkomst van de vis is verantwoord: de diepzee-vissoorten worden duurzaam gevangen zonder dat het toekomstige behoud van de soort in gevaar komt. Bestel het hier.

Pijn bij artrose

Laura Manger reageerde op onze Facebookpagina met deze goede vraag over het gebruik van Catoils:

“Ik ben er ff op gaan googelen. Maar is het ook specifiek geschikt voor pijnverlichting bij artrose bij katten?”

Dierenarts Kelly van Amersfort reageerde:

“Of het echt de pijn verlicht verwacht ik niet maar de ontsteking wordt geremd. Daardoor treedt er minder schade op in de gewrichten en heeft de kat minder last. Corbee heeft het onderzocht en bewezen. Zijn artikel/onderzoek moet te vinden zijn. In 2014 gepubliceerd dacht ik”.

Wetenschappelijk aangetoonde werking van EPA en DHA
De conclusie van dat onderzoek hebben we inderdaad gevonden: “Deze vetzuren verminderen de ontstekingsreacties in de gewrichten. In een dubbel-blinde placebo-gecontroleerde cross-over studie is aangetoond dat katten met OA (osteoartritis) verbeteren wanneer EPA en DHA worden gegeven.


j/d of k/d mobility voeding van Hill’s Pet Nutrition

Deze voeding zou de pijn aan de gewrichten verzachten en de mobiliteit verbeteren. Volgens de fabrikant zorgt het ervoor dat het kraakbeen gezond blijft. Dit voer bevat een omega-3 vetzuur dat voorkomt in visolie. Daarnaast bevat het volgens de fabrikant “enkele voedingsstoffen” die ervoor zorgen dat het kraakbeen gezond blijft en het zou zorgen voor een optimaal lichaamsgewicht. Dieren met overgewicht hebben namelijk een groter risico en meer last van artrose. Bij Zooplus is helaas alleen j/d-voer voor honden te koop, (nog) niet voor katten. Wel is bij Zooplus Royal Canin Mobility Feline voor katten met gewrichtsziekten te koop en het k/d mobility voer van Hill’s voor als je een oudere kat hebt die ook nierproblemen heeft. Overleg met je dierenarts voordat je dit soort gezondheidsvoeding gaat geven.


Andere aandachtspunten
Het is belangrijk dat je kat niet te zwaar is. Dikke katten belasten hun gewrichten meer dan lichte katten. Als jouw kat overgewicht heeft, laat de kat dan ook afvallen. Hoe je dat kunt doen kun je hier lezen.


Lees ook dit interessante blog van Praktijk voor Kattengedrag:
hoe herken je artrose?


Ook handig: tips voor de oudere kat

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!