De kat: een meedogenloze vogelmoordenaar?

De kat: een meedogenloze vogelmoordenaar?

460960-mus-pixabay-kattenvoorlichting-vogelmoordenaar

Wetenschappelijke studies toonden aan dat de impact van katten op het vogelbestand veel lager is dan in het algemeen wordt aangenomen. Omdat katten overdag op vogels jagen, wat veel zichtbaarder is, lijkt het alsof ze hier veel succes in boeken. In werkelijkheid lukt hen dit niet zo heel vaak en zijn katten veel actiever en ook veel effectiever in het jagen op knaagdieren (’s nachts!).

Volgens een enquête in de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden komt slechts 3% van de omgekomen vogels voor rekening van de kat.

waarneming-vogelmoordenaar-kattenherplaatsing
De kat is niet verantwoordelijk voor enorme vogelsterfte, zoals vaak wordt gedacht. Bron cijfers: invoeringen op waarneming.nl tot maart 2015. Klik op het diagram om de actuele cijfers te bekijken.
Bron statistiek: waarneming.nl

NRC Checkt – 6 februari 2018

conclusie-NRC-checkt_Nederlandse-katten-doden-jaarlijks-100-miljoen-vogels-kattenherplaatsing
Klik op het tekstblok om het volledige artikel van NRC Dagblad over dit onderwerp te lezen.

Waardoor wordt vogelsterfte veroorzaakt?

Een vogel heeft veel natuurlijke vijanden:

andere vogels
Sperwer, torenvalk, slechtvalk, boomvalk, bosuil, kerkuil, ekster, kraai, Vlaamse gaai, kauw, specht en raaf. Misschien verrassend: een ooievaar lust ook graag een jong vogeltje.

vissen
Snoeken staan erom bekend graag kuikens te verschalken.

andere zoogdieren
Marter, bunzing en vos. Muizen en eekhoorns kunnen schade aanrichten in nestkasten.

reptielen
Slangen.

De mens veroorzaakt de meeste vogelsterfte door:

 • vliegverkeer
 • hoogspanningsleidingen en gebouwen (huizen)
 • verkeer (eveneens miljoenen dode vogels ieder jaar)
 • jacht
 • pesticiden gebruikt in de landbouw
 • oogsten
 • maaien van bermen en weides
 • commerciële bosbouw
 • zendmasten
 • ook komen vogels om door waterreservoirs die gebruikt worden om hydro-elektriciteit op te wekken
 • windmolens mogen ook niet vergeten worden

Bron: De Volkskrant. Klik op het printscreen om het artikel te lezen

Deze lijst met natuurlijke vijanden en oorzaken van vogelsterfte is uiteraard verre van compleet, maar wellicht geeft je dit een andere kijk op de zaak, als je naar een kat kijkt en deze beschouwt als een meedogenloze vogelmoordenaar!

Daarnaast is de (verwilderde) kat onmisbaar. In 2014-2015 was er sprake van een muizenplaag in Nederland waar boeren erg veel (economische) schade door hebben geleden. Uit ecologisch onderzoek blijkt dat zich eens in de drie tot vier jaar muizenplagen zullen voordoen. Er worden dan zelfs nestkasten geplaatst voor roofvogels, om de schade door muizen enigszins te beperken. Katten zijn onmisbaar bij het tegengaan van muizenplagen. In augustus 2019 verscheen een nieuwsbericht waarin werd voorspeld dat er de komende jaren ook sprake zal zijn van muizen- en rattenplagen. Klik hier voor het bericht.

De kat is niet gebouwd om op vogels te jagen

De kat is oorspronkelijk een nachtelijke jager die laag bij de grond prooien besluipt. Als hij op ongeveer een meter afstand is, valt hij aan. Een kat is voornamelijk ’s nachts en in de schemering actief, overdag slaapt een kat het liefst. Soms komt het voor dat katten op bewolkte dagen overdag actief zijn. Het is eerder uitzondering dan regel dat een kat een vogel vangt. Katten hebben een groot aanpassingsvermogen, maar zijn gebouwd om op de grond levende zoogdieren te vangen.

Alleen zieke en zwakke vogels vangen

Langdurig onderzoek door de British Society for the Protection of Birds wees uit dat katten vrijwel alleen zieke en zwakke vogels kunnen vangen. Ook bleek dat katten geen invloed hebben op het bestand van gezonde vogels. Wat eigenaren meestal zien zijn de paar weken per jaar dat katten succesvol zijn in het jagen op vogels, namelijk wanneer de jonge vogels uit het ei zijn, maar nog niet kunnen vliegen. Tijdens het broedseizoen is het zaak jouw kat in in de gaten houden. Als vogels zich door een kat bedreigd voelen broeden ze vaak niet of stoppen ze met broeden.

Interessant: castreren zorgt voor minder jagen

Tijdig-castreren-kat-vermindert-vogelsterfte-vogelmoordenaar
Interessante informatie van het Katten Kennis Centrum Nederland. Klik op het plaatje voor het hele artikel.

Project: wat vangt de kat

De website waarneming.nl is gestart met een project dat wat vangt de kat heet. Mensen kunnen hier de prooien invoeren die hun kat mee naar huis brengt. Ook uit deze statistieken, die iedere 24 uur worden bijgewerkt, blijkt dat de kat geen meedogenloze vogelmoordenaar is!

Het onderzoek naar wat de kat vangt loopt nog steeds. Jij kunt ook meedoen. Op de website vind je alle informatie om de door jouw kat gevangen prooien in te voeren: wat vangt de kat.


Aanrader om te lezen

Ook dit is een aanrader om te lezen: het boek van Rutger Lazou: ‘De toekomst van de kat – over vraagstukken waar katten ons voor plaatsen’. In het interview dat wij hadden met Rutger, geeft hij zeer goed onderbouwd uitleg over het jaaggedrag van de kat en het feit dat er geen bewijs is dat de kat een bedreiging vormt voor de biodiversiteit.


Katten buiten los laten lopen illegaal?

In november 2019 ontstond veel ophef in de media toen twee Nederlandse juristen zeiden dat het (op basis van Europese wetgeving voor natuurbescherming) illegaal is om je kat vrij buiten te laten lopen. Een storm van kritiek en reacties volgde, waaronder van bioloog Dirk Draulans, die duidelijk stelt dat mensen de grootste belagers zijn van vogels, niet katten. Lees zijn reactie hier.


De grijze eekhoorn

Interessante studie over de grijze eekhoorn, die in het Verenigd Koninkrijk zorgt voor een massale slachting van zangvogels. Ook een vogelmoordenaar dus…


Ook interessant om te lezen: dit blog van Cats Only. Waarom belletjes voor de kat niet werken tegen jagen en hoe je vogels en katten vreedzaam kunt laten samenleven in de tuin.


Hopelijk kiezen boeren en bedrijven voor katten om hun muizenplagen te bestrijden. Dit zou veel onplaatsbare verwilderde katten een kans geven op een fijne plek om te wonen!

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!