Categorieën
informatie
Dierenliefde tegen elke prijs?

Dierenliefde tegen elke prijs?

De dierenarts, het kost een hoop geld voor baasjes. In deze tijd, waarin veel mensen het financieel niet makkelijk hebben, wordt vaak gezegd dat de dierenarts te duur is. Omdat ze voor dit beroep gekozen hebben, moeten ze het ook eigenlijk maar gewoon gratis doen als de nood aan de man is. Of niet zo moeilijk doen over het betalen van de rekening. Dierenliefde tonen, tegen elke prijs! Veel mensen denken dat dierenartsen erg rijk zijn, met hun hoge tarieven, hun mooie grote praktijk, het personeel in dienst en hun dure apparatuur.

Klopt dit beeld van de Nederlandse dierenarts? Het antwoord is heel simpel: NEE! Dierenartsen zijn het slechtst betaalde medische personeel met een wetenschappelijke opleiding. Voor de dierenartsassistenten en paraveterinairen is het al niet veel beter. Er zijn medewerkers die naast hun geliefde werk als dierenartsassistent, er nog een baantje bij hebben, omdat ze anders niet rond kunnen komen.

Het niveau van de dierengeneeskunde in Nederland

Het niveau van de dierengeneeskunde in Nederland is heel erg hoog, te vergelijken met de geneeskunde voor mensen.

Verlaag de btw op dierenartskosten

Het verschil is wel dat mensen geen btw hoeven te betalen voor een behandeling in het ziekenhuis, en bij de dierenarts moet dat wél. Van alles wat de dierenarts aan omzet draait, gaat er dus sowieso 21% naar de overheid! De Sophia Vereeniging pleit al sinds 2015 voor het verlagen van het btw-tarief voor diergeneeskundige handelingen. Deze petitie is nog steeds te ondertekenen, als je dat nog niet hebt gedaan!

De meeste burn-outs bij dierenartsen

Dierenarts is een zwaar beroep. De meeste dierenartsen werken 50-60 uur per week. Van alle beroepen komen burn-outs het meest voor bij dierenartsen. Dierenartsen hebben gekozen voor een beroep waarbij ze dieren willen helpen. Zij vinden het zelf vaak helemaal niet prettig om het over geld te moeten hebben. Het doet hen ook pijn, dat veel mensen een behandeling uitstellen omdat ze het niet kunnen betalen. Als iemand pas na drie maanden met een zieke kat of hond naar de praktijk komt, dan kan de dierenarts vaak al niets meer doen. Uit onderzoek is gebleken dat 8 op de 10 eigenaren een behandeling van hun dier uitstelt omdat ze eerst moeten sparen voor de behandeling.

Dierenartsen wijzen er dan ook op dat het houden van een huisdier veel geld kost. Als je berekent wat een dier een leven lang kost, dan kun je voor datzelfde geld een leuke auto kopen!

Een verzekering

Begin je voor het eerst aan een huisdier, zorg dan voor een spaarpotje waar je maandelijks wat geld in stopt voor onvoorziene kosten. Ook kun je natuurlijk een verzekering afsluiten. In Zweden is 80% van de huisdieren verzekerd. Hierdoor wordt huisdieren een hoop leed bespaard, want de eigenaar kan de dierenarts bezoeken als het nodig is en hoeft nooit te bezuinigen op kostbare behandelingen en operaties.

Documentaire van Dierenarts in Beeld: liefde tegen elke prijs?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Waarom lijken de tarieven van de dierenarts zo hoog en hoe kan het dan dat dierenartsen zo’n laag inkomen hebben? Wat is een goede dierenarts? En is een mobiele of een budgetdierenarts een goede keuze?

Je ziet het allemaal in deze interessante documentaire van Dierenarts in Beeld: Liefde tegen elke prijs?

dierenliefde-tegen-elke-prijs-kattenvoorlichting-dierenarts-vetvisuals


Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
6 manieren om te besparen op je dierenartskosten. Klik hier voor het artikel


Update 27 januari 2017: een verplichte zorgverzekering voor huisdieren?

De Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren Knmvd postte vandaag dit bericht op hun Facebookpagina. Dit was onze reactie op de video van De Volkskrant, waarin de organisatie pleit voor een verplichte zorgverzekering voor huisdieren.

Wij zijn hier in principe voorstander van. In Zweden is 80% van de huisdieren verzekerd! Dat scheelt een hoop ellende. Voor dieren én voor baasjes.

Maar verplicht…hoe gaan we dat nu weer controleren? Dieren hebben geen BSN-nummer. Verplicht chippen (in België) is zeker geen onverdeeld succes. Er zitten bij dieren nogal wat haken en ogen aan als je iets verplicht wil stellen.

Wij zeggen: maak het voor baasjes aantrekkelijk om hun huisdier te verzekeren. Nu zijn er te veel uitsluitingen waardoor het vaak niet eens interessant is eraan te beginnen. Het starten met een verzekering bij een ouder dier, bijvoorbeeld een dier dat je via herplaatsing overneemt of uit het asiel haalt, is erg duur. Dat maakt het voor baasjes in ieder geval niet drempelverlagend.

Wel vinden wij het belangrijk hierbij aan te tekenen dat een dier recht heeft op een “dierwaardig” bestaan. Niet omdat het mogelijk is, moet je er ook voor kiezen om alles dan maar te DOEN. Wij zijn van mening dat een ingreep, behandeling, prothese of hulpmiddel levensverlengend moet zijn en dat het de kwaliteit van leven moet verbeteren. De dierenarts is hierin de beste raadgever. Als door een verzekering blijkt, dat geld geen belemmering meer is, en dat kwaliteit van leven voor baasje en dierenarts het enige criterium is om over te overleggen, dan zou dat echt een SUPERontwikkeling zijn!


Update 31 mei 2022: de dierenarts is te duur

Zo ontzettend jammer weer dat kijkers een aflevering van Kassa op Facebook volledig uit hun verband rukken om de conclusie te trekken dat “de dierenarts te duur is”.

Behalve dat in deze aflevering wederom de gebruikelijke fouten worden gemaakt, is het wel heel erg treurig dat de conclusie van diverse kijkers is: “zie je wel, de dierenarts is te duur, ze zeiden het in Kassa!!!”. Dat wordt in de aflevering van Kassa niet zo gezegd! Dierenartsen ZIJN niet “te duur”. Dierenzorg kost veel geld. Dat is wat anders!

Deze aflevering gaat over de hogere tarieven van dierenklinieken die zijn overgenomen door Evidensia en Anicura. Zij hebben maar 25% van de dierenklinieken in Nederland (!) in handen en zij hebben de prijzen verhoogd. Over de 75% van de ándere dierenklinieken in Nederland wordt geen woord gerept! Als je als klant de pech hebt dat je niet naar een andere kliniek kan dan naar een Evidensia of Anicura, dan ben je inderdaad duurder uit. Dit zegt echter in het geheel niets over dierenartsen in het algemeen en al zeker niet dat ze “te duur zijn”. Ook dierenartsen kampen met hogere kosten (van grondstoffen – en dus tevens alle materialen en machines die gemaakt worden tegen nu hogere grondstofprijzen, fors gestegen energieprijzen, schaarste aan personeel, ga zo maar door).

Ook in deze aflevering – en dat vind ik zo ongelofelijk jammer, wordt wéér de denkfout gemaakt door tarieven van castratie zomaar klakkeloos naast elkaar te leggen en alleen maar te kijken naar de prijzen. Té vaak wordt vergeten dat er verschillende zorg wordt geleverd en ook Kassa heeft zijn werk niet gedaan door te vragen waaróm de prijs bij de ene kliniek hoger is dan bij de andere voor dezelfde ingreep. Want dan hadden ze dat kunnen uitleggen en dat had enorm veel meerwaarde gegeven aan hun aflevering. Je kunt een castratie niet alleen op prijs vergelijken.

Ik heb zelf een van de duurste dierenklinieken van de regio en dat is een heel bewuste keuze, want de nazorg én de gebruikte narcose is bij die kliniek veel beter dan bij een goedkopere dierenarts. En daar betaal je voor, logisch! Je betaalt als klant mee aan de afbetaling van dure apparatuur, méér mogelijkheden in huis, bloedonderzoek in huis (in plaats van dat het wordt opgestuurd naar een extern lab waardoor je lang moet wachten op de uitslag), andere narcose die simpelweg duurder en beter is.

Verder betaal je als klant voor de beschikbaarheid van een couveuse, in plaats van niets (!) of slechts een warmtematje na een operatie. Een couveuse kost rustig (vanaf) 15.000 euro in aankoop. Een dierenarts heeft die eerst moeten aanschaffen en zal die kosten ergens moeten terugverdienen. Voor een klein hondje, kitten of kwetsbare (oudere) kat is een couveuse fantastisch, zóveel beter dan een warmtematje na een narcose. Het is volkomen logisch dat een dierenarts de aanschaf van dit soort peperdure apparatuur – om het dier de beste zorg te kunnen bieden (!) ergens moet terugverdienen. Dit geldt ook voor echoapparatuur bijvoorbeeld. Baasjes willen de beste zorg en het liefst dat álles bij de dierenarts in huis kan worden gedaan en dat ze niet naar een specialistische kliniek verwezen hoeven worden. Want een dierenziekenhuis of een specialist is duurder!  Maar tegelijkertijd snappen baasjes dan niet dat er een prijskaartje hangt aan de faciliteiten van een couveuse, een echo-apparaat en andere geavanceerde apparaten in de praktijk. Dit zijn enorme investeringen – en met name voor een kleine dierenkliniek.


Dierenkliniek Dukenburg wil niet worden overgenomen door Anicura

Op 1 mei 2022 postte de dierenkliniek in Dukenburg op Facebook dat ze niet overgenomen willen worden door Anicura. We weten natuurlijk niet wat daar de reden van is – en dat gaat ons ook niets aan. 😉

“Nieuwtje uit de praktijk:

Vanaf 1 mei 2022 gaat onze praktijknaam veranderen! Wij zullen vanaf dan (weer) Dierenkliniek Dukenburg heten. Het concept ‘Sterkliniek’ is opgekocht door een buitenlandse keten (Anicura) en wij hebben besloten niet overgenomen te willen worden. Echter worden we wel Dierenkliniek Dukenburg 2.0! We hebben ons aangesloten bij ‘Best Care Dierenartsen Nederland’. Onder deze mantel zorgen wij ervoor dat de hoge kwaliteit diergeneeskundige zorg gewaarborgd blijft. Zo moeten onze dierenartsen en paraveterinairen jaarlijks nascholingen bijwonen om hun kennis up to date te houden en werken wij binnen de kliniek met protocollen en strenge kwaliteitseisen. Voor u verandert er verder niks, behalve dat we niet meer stralen in wit met rode jasjes maar in een frisse nieuwe outfit met een bijbehorend vrolijk logo! Wat vindt u van onze nieuwe look?!

(Ps. Een naamsverandering is “makkelijk” doorvoeren, behalve bij Facebook. Hopelijk gebeurt dit ook snel 😉 )”


Nieuwsbericht RTL Nieuws, augustus 2022

Stijgende tarieven: baasjes in de knel door rekening dierenarts: situaties vaak schrijnend

Op 13 augustus 2022 publiceerde RTL Nieuws een artikel met dit onderwerp, dat hier te lezen is. Wij waren erg blij met de goed onderbouwde reactie van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) in dit artikel!


Opinie-artikel in Het Financieele Dagblad, augustus 2022

De dierenarts kan steeds meer, en dat heeft een prijs.

Klik hier voor het artikel.