Dierenliefde tegen elke prijs?

Dierenliefde tegen elke prijs?

De dierenarts, het kost een hoop geld voor baasjes. In deze tijd, waarin veel mensen het financieel niet makkelijk hebben, wordt vaak gezegd dat de dierenarts te duur is. Omdat ze voor dit beroep gekozen hebben, moeten ze het ook eigenlijk maar gewoon gratis doen als de nood aan de man is. Of niet zo moeilijk doen over het betalen van de rekening. Dierenliefde tonen, tegen elke prijs! Veel mensen denken dat dierenartsen erg rijk zijn, met hun hoge tarieven, hun mooie grote praktijk, het personeel in dienst en hun dure apparatuur.

Klopt dit beeld van de Nederlandse dierenarts? Het antwoord is heel simpel: NEE! Dierenartsen zijn het slechtst betaalde medische personeel met een wetenschappelijke opleiding. Voor de dierenartsassistenten en paraveterinairen is het al niet veel beter. Er zijn medewerkers die naast hun geliefde werk als dierenartsassistent, er nog een baantje bij hebben, omdat ze anders niet rond kunnen komen.

Het niveau van de dierengeneeskunde in Nederland is heel erg hoog, te vergelijken met de geneeskunde voor mensen. Het verschil is wel dat mensen geen btw hoeven te betalen voor een behandeling in het ziekenhuis, en bij de dierenarts moet dat wel. Van alles wat de dierenarts verdient, gaat er dus sowieso 21% naar de overheid!

Dierenarts is een zwaar beroep. De meeste dierenartsen werken 50-60 uur per week. Van alle beroepen komen burnouts het meest voor bij dierenartsen. Dierenartsen hebben gekozen voor een beroep waarbij ze dieren willen helpen. Zij vinden het zelf vaak helemaal niet prettig om het over geld te moeten hebben. Het doet hen ook pijn, dat veel mensen een behandeling uitstellen omdat ze het niet kunnen betalen. Als iemand pas na drie maanden met een zieke kat of hond naar de praktijk komt, dan kan de dierenarts vaak al niets meer doen. Uit onderzoek is gebleken dat 8 op de 10 eigenaren een behandeling van hun dier uitstelt omdat ze eerst moeten sparen voor de behandeling.

Dierenartsen wijzen er dan ook op dat het houden van een huisdier veel geld kost. Als je berekent wat een dier een leven lang kost, dan kun je voor datzelfde geld een leuke auto kopen!

Begin je voor het eerst aan een huisdier, zorg dan voor een spaarpotje waar je maandelijks wat geld in stopt voor onvoorziene kosten. Ook kun je natuurlijk een verzekering afsluiten. In Zweden is 80% van de huisdieren verzekerd. Hierdoor wordt huisdieren een hoop leed bespaard, want de eigenaar kan de dierenarts bezoeken als het nodig is!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Waarom lijken de tarieven van de dierenarts zo hoog en hoe kan het dan dat dierenartsen zo’n laag inkomen hebben? Wat is een goede dierenarts? En is een mobiele of een budgetdierenarts een goede keuze?

Je ziet het allemaal in deze interessante documentaire van Dierenarts in Beeld: Liefde tegen elke prijs?

dierenliefde-tegen-elke-prijs-kattenvoorlichting-dierenarts-vetvisuals


Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
6 manieren om te besparen op je dierenartskosten. Klik hier voor het artikel.


Update 27 januari 2017

De Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren Knmvd postte vandaag dit bericht op hun Facebookpagina. Dit was onze reactie op de video van De Volkskrant, waarin de organisatie pleit voor een verplichte zorgverzekering voor huisdieren.

Wij zijn hier in principe voorstander van. In Zweden is 80% van de huisdieren verzekerd! Dat scheelt een hoop ellende. Voor dieren én voor baasjes.

Maar verplicht…hoe gaan we dat nu weer controleren? Dieren hebben geen BSN-nummer. Verplicht chippen (in België) is zeker geen onverdeeld succes. Er zitten bij dieren nogal wat haken en ogen aan als je iets verplicht wil stellen.

Wij zeggen: maak het voor baasjes aantrekkelijk om hun huisdier te verzekeren. Nu zijn er te veel uitsluitingen waardoor het vaak niet eens interessant is eraan te beginnen. Het starten met een verzekering bij een ouder dier, bijvoorbeeld een dier dat je via herplaatsing overneemt of uit het asiel haalt, is erg duur. Dat maakt het voor baasjes in ieder geval niet drempelverlagend.

Wel vinden wij het belangrijk hierbij aan te tekenen dat een dier recht heeft op een “dierwaardig” bestaan. Niet omdat het mogelijk is, moet je er ook voor kiezen om alles dan maar te DOEN. Wij zijn van mening dat een ingreep, behandeling, prothese of hulpmiddel levensverlengend moet zijn en dat het de kwaliteit van leven moet verbeteren. De dierenarts is hierin de beste raadgever. Als door een verzekering blijkt, dat geld geen belemmering meer is, en dat kwaliteit van leven voor baasje en dierenarts het enige criterium is om over te overleggen, dan zou dat echt een SUPERontwikkeling zijn!

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!