Dove kater Lexie heeft een thuis!

Dove kater Lexie heeft een thuis!


Update 15 september 2019

Tot onze grote vreugde kunnen we met jullie delen dat Lexie een thuis heeft!

We kregen een heel fijn bericht van serieuze geïnteresseerden:

“Ik zag vorige week via Facebook Lexie voorbij komen en hij blijft in mijn hoofd spoken. Nu sprak hij me een aantal weken geleden al aan toen hij net een nieuw thuis had gevonden en nu kom ik hem tot mijn verbazing weer tegen.

Wij kunnen aan zijn wensenpakketje ruimschoots voldoen. Onze tuin is 40 meter diep en compleet catproof omheind. En we hebben tijd en aandacht genoeg voor hem.

Wie is wij? Ons gezin bestaat uit mijzelf, mijn vriend, onze dochter van bijna 3 en onze Siamees van 7 jaar.

Onze Siamees noem ik niet voor niks samen met ons op, want hoort bij ons gezin en is 1 van mijn meisjes.

Helaas hebben we in november vorig jaar afscheid moeten nemen van ons andere meisje, een kruising Siamees van 14 jaar oud en is onze poes dus alleen.

Graag zou ik nog wat aanvullende informatie over Lexie hebben. Hij wordt graag geaaid en geknuffeld lees ik. Is het een echt mensengericht type of toch wat meer op zichzelf? Ik zou het namelijk heerlijk vinden om ’s avonds weer met een kat op schoot op de bank te kunnen zitten. Iets wat ik erg mis na het overlijden van onze andere poes.

Een ander belangrijk punt is hoe zijn karakter is in de omgang met andere katten. Onze poes is namelijk eigenlijk gewoon een bange wezel en erg op zichzelf. Zij heeft in de omgang met onze andere poes altijd het onderspit gedolven en ik wil voorkomen dat ik een erg dominante kat in huis haal.

Zou Lexie onderdeel van ons gezin uit kunnen gaan maken als je dit zo leest? Is hij überhaupt nog niet besproken?

Zijn doofheid zie ik trouwens als iets waar we even aan zullen moeten wennen in de dagelijkse gang van zaken, maar niet als een probleem. Dat harde miauwen, zijn we met een Siamees in huis wel gewend ”

De vragen van dit gezin zijn uitgebreid besproken en na een succesvolle kennismaking is Lexie vandaag verhuisd!

Zijn “tweede vrouwtje” zei: “heel lieve mensen, die er echt voor willen gaan en ik heb er alle vertrouwen in. Ik zal je het ingevulde verhuisformulier sturen.”

Tegen het eind van de proeftijd zullen we aan allebei nog even vragen hoe het gaat en of Lexie het naar zijn zin heeft. Veel geluk gewenst jongen, dat verdien je! ♥


Sint Maarten Eenigenburg (gemeente Schagen, NH), 29 augustus 2019

Op 15 augustus waren we ontzettend blij dat we voor dove kater Lexie een geweldig thuis vonden. Helaas moeten we toch weer op zoek naar een nieuwe plek voor hem…En niet omdat hij het niet goed heeft, of omdat hij het niet naar zijn zin heeft, hoor! Lexie vindt het GEWELDIG waar hij nu woont. Maar we hadden allemaal gehoopt dat hij zich zou vermaken in de prachtige tuin…maar meneer wil méér. Hij gaat op pad en hij gaat behoorlijk ver van huis. En dan komt hij ook bij een weg waar landbouwvoertuigen rijden en dat is gewoon te gevaarlijk voor hem als dove kat. Hij heeft nu een GPS-band om zodat zijn vrouwtje op ieder moment weet waar hij uithangt, maar het is natuurlijk geen fijn gevoel dat hij losloopt, ergens waar verkeers-gevaar is.

We zoeken voor Lexie dus een thuis met een volledig catproof omheinde tuin, of een plek in het buitengebied, waar het qua verkeer echt veilig is voor een dove kat.

lexie-witte-kat-doof-kattenherplaatsing (4)

Lexie

 • beeldschone witte kat
 • gecastreerde en gechipte kater
 • hij is doof
 • hij komt erg graag buiten en we geven de voorkeur aan een veilige, afgezette tuin. Hij vindt dat heerlijk en heeft ook zeker buitenruimte nodig in zijn nieuwe thuis. Mocht je nou in het buitengebied wonen of in een veilige wijk zonder autoverkeer, waar Lexie goed los kan buitenspelen, neem dan ook zeker contact met ons op!
 • groot pluspunt voor Lexie: hij is gewend aan kinderen van alle leeftijden!
 • hij is ook gewend aan andere katten. Een kattenvriend is voor hem geen must, hij geeft er niet zoveel om. Als je al een of meerdere katten hebt, dan is het belangrijk te kiezen voor de juiste, rustige introductie, zodat het goed gaat tussen de katten onderling. Hoe je dat aanpakt kun je hier lezen.
 • dit kereltje is ook gewend aan konijnen 🙂
 • het is een lieve jongen die graag wordt geaaid en geknuffeld. Soms komt hij op schoot.
 • opgetild worden voor hem geen probleem
 • hij is erg speels
 • Lexie is gezond, gevaccineerd, ontwormd en ontvlooid

lexie-witte-kat-doof-kattenherplaatsing (1)

Informatie van de baasjes

De baasjes van Lexie hebben ons nog meer informatie gegeven:

“Lexie is een hele lieve sociale kater. Hij vindt aandacht van mensen eigenlijk altijd heel erg fijn en als je contact met hem maakt komt hij enthousiast aangewandeld. Ook is hij heel enthousiast naar de kinderen toe. Hij zoekt zelf ook toenadering naar onze kinderen (4 en 5 jaar zijn ze), hij geniet van de aandacht. Als hij er geen zin in heeft, loopt hij weg. Krabben of bijten heeft hij nog nooit bij iemand gedaan.

Ondanks dat hij doof is, is hij totaal niet schrikkerig. Hij hoort zichzelf natuurlijk ook niet, hierdoor kan hij wel af en toe wat harder mauwen. Verder is hij helemaal gezond en hij vindt het heerlijk om buiten te zijn!”

lexie-witte-kat-doof-kattenherplaatsing (2)

Tips voor de omgang met een dove kat

Marieke heeft haar eigen honden (volwassen herplaatsers) klassiek getraind maar daarnaast ook een aantal gebaren geleerd zodat ze geluidloos met haar honden kon communiceren. Dit werkte heel erg goed, de honden pikten het snel op! Haar eigen ervaringen en de tips in dit artikel heeft Marieke verwerkt in onderstaande tekst: tips voor de omgang met een dove kat.

Uiteraard is geen enkele dove kat hetzelfde en de baasjes kunnen je tips en trucs geven. Twijfel je of Lexie bij jou zou passen? Neem gerust contact op met de baasjes voor meer uitleg over zijn doofheid!

lexie-witte-kat-doof-kattenherplaatsing (4)

Geen handicap

In Lexie’s geval is zijn doofheid geen handicap te noemen! Deze stressloze kat gaat zo zorgeloos en stoer door het leven, dat de meeste adviezen voor dove katten voor hem niet nodig zijn. Hij is absoluut niet schrikkerig. Zelfs niet als hij “onverwacht” geaaid wordt omdat hij dat niet aan “hoort” komen.

Aandacht trekken

Wil je de aandacht van een dove kat? Klop of stamp dan op de grond.

Gebarentaal

Dieren kijken naar lichaamstaal en communiceren onderling ook via die weg. Dat ‘nadoen’ door gebarentaal te gebruiken bij honden en katten werkt heel erg goed. Vraag gerust aan de eigenaar welke gebaren Lexie op dit moment al kent, of bedenk nieuwe gebaren om duidelijk te maken wat je wil of wat je aan Lexie aanbiedt. Sommige dingen gaan van nature, zoals op je schoot kloppen als je een hond, kat of kind duidelijk wil maken dat ze op schoot mogen komen. Wijzen naar eten of een handgebaar maken voor “kom hier”, werkt ook goed.

lexie-witte-kat-doof-kattenherplaatsing (3)

Net als bij mensen

Net als bij dove en slechthorende mensen is het belangrijk je gezicht naar het dove dier toe te keren als je praat. Je gezicht en lichaamstaal drukt (onbewust) van alles uit en een kat leert die signalen herkennen.

Met de lamp knipperen

Als je thuiskomt en het is donker binnen, knipper dan even met de lamp. Een dove kat zal het zeker opmerken en waarderen.

Slapende katten niet storen

Een kat die slaapt moet je niet storen. Maar soms moet hij eventjes aan de kant, of je moet stofzuigen, of wat dan ook. Lexie is door zijn goede socialisatie met mens en dier erg makkelijk in de omgang. Je hoeft geen speciale rekening met hem te houden omdat hij doof is. Dit makkelijke mannetje is nergens van onder de indruk.

Mocht je het willen, dan kun je van een slapende dove kat de aandacht trekken door in zijn richting te blazen. Blaas een kat nooit in het gezicht, dit is erg onaangenaam!

Ruiken

Dove katten ruiken vaak beter dan katten die kunnen horen. Naast de kat gaan staan zodat hij ruikt dat je er bent, werkt ook goed om hem rustig te laten wakker worden.

lexie-witte-kat-doof-kattenherplaatsing (4)

Kosten verbonden aan de overname van Lexie

Omdat we natuurlijk alleen serieuze reacties willen, wordt voor de overname van Lexie een bedrag gevraagd van € 35,-, te voldoen aan de eigenaar.

Heb jij het perfecte thuis voor Lexie?

Heb jij een (grote) tuin waar hij kan ravotten en rennen? Of woon je in een veilige wijk of in het buitengebied, waar geen verkeer is en waar hij met een gerust hart kan buitenspelen, ook al is hij doof? Neem dan gauw contact met ons op en vertel ons over je thuissituatie en wat je Lexie kunt bieden!

lexie-witte-kat-doof-kattenherplaatsing (4)


We kregen een fantastisch compliment van de eerste eigenaar. ♥

We zijn ontzettend blij dat zijn nieuwe vrouwtje op alle mogelijke manieren meewerkt aan het zoeken naar het perfecte thuis voor Lexie en we hopen dat iedereen uiteindelijk blij is straks en natuurlijk vooral Lexie zelf!

“Nogmaals ontzettend bedankt! Heel erg goed dat jullie dit doen voor alle lieve katjes en hun baasjes.. en ook de manier waarop je dit aanpakt heb ik als heel erg prettig ervaren en het advies vragen voelde als erg laagdrempelig, dat was erg fijn!”

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!