Een chip is geen eigendomsbewijs

Een chip is geen eigendomsbewijs


licg-chip-geen-eigendomsbewijs-kattenherplaatsing
Bron: LICG

Als via onze bemiddeling een kat wordt herplaatst, dan dringen wij er bij de eigenaar op aan dat zij met het nieuwe baasje ons “verhuisformulier” ondertekenen. Daarop staan álle gegevens van de kat en de adres- en contactgegevens van de oude én de nieuwe eigenaar. Dit geldt als een eigendomsbewijs van de kat, waarbij het eigendom van een kat wordt overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Op deze manier kan er geen twijfel over bestaan wie de rechtmatige eigenaar van de kat is. Ook staat er in ons formulier vermeld dat er sprake is van een proeftijd van één maand.

Een chipregistratie op jouw naam is geen eigendomsbewijs

Ten onrechte denken mensen dat een dierenpaspoort of een chipregistratie op jouw naam geldt als een eigendomsbewijs. Dit is niet het geval. Als er al bestaande problemen of onduidelijkheden zijn over wie de eigenaar is van een dier, dan krijgen wij heel vaak de vraag: wat is dan wél een eigendomsbewijs, als een chip of paspoort het niet is?

Een rashond of raskat met stamboom

Een rashond of een raskat met stamboom, daar hoort een eigendoms-of registratieformulier bij. In dat geval is er doorgaans ook een koopcontract aanwezig, getekend door de fokker en door het nieuwe baasje. Dat is een eigendomsbewijs.

Maar bij katten gaat het veel vaker om huis-, tuin- en keukenkatten, die mensen via een particulier of via Marktplaats hebben aangeschaft. Vaak is er geen bankbetaling met omschrijving gedaan en is er niets op papier gezet. In zo’n geval heb je geen eigendomsbewijs van je kat.

chipnummer-kattenherplaatsing-eigendomsbewijs
Chipnummer.nl, de website waar je het chipnummer kunt opzoeken in alle databanken. Klik op het plaatje om naar de website te gaan.

Bewaar zoveel mogelijk officiële papieren

Bewaar altijd zoveel mogelijk “officiële papieren” met jouw naam en de naam van het dier erop. In het geval dat het eigendom van je dier wordt betwist, kun je bij een rechtbank een vrij sterke zaak maken als je door middel van dit soort zaken probeert het eigendom aan te tonen (facturen, de registratiechip op jouw naam, het entingsboekje of dierenpaspoort op jouw naam, kittenfoto’s, bankafschriften met daarop aankopen voor je dier, verklaringen van getuigen, etc.).


Heb je meer tips? Laat het ons weten en stuur een mailtje!

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!