Een leven lang blaasgruisdieet?

Een leven lang blaasgruisdieet?

sproeien-kat-buiten-struik-kattenherplaatsing-voorlichting
sproeiende kat

We spreken regelmatig kattenbaasjes van wie de kat het hele leven lang blaasgruisdieet zou moeten eten. Als we dan navraag doen, blijkt dat er niet herhaaldelijk urine-onderzoek is gedaan, om te controleren of het echt wel nodig is dat de kat nog steeds blaasgruisvoer moet eten.

Natuurlijk willen we niet op de stoel van de dierenarts gaan zitten, maar we willen wel graag uitleg geven over het gangbare “blaasgruisprotocol” bij struviet. Dit is best arbeidsintensief voor kattenbaasjes en herhaaldelijk urine-onderzoek kan natuurlijk erg stressvol zijn voor een kat. Maar het is zeker wel de moeite waard om te kijken of jouw kat eigenlijk gewoon weer over kan op normale voeding, omdat hij de blaasgruisbrokken helemaal niet meer nodig heeft.

Let op: dit artikel gaat dus alleen over struvietvorming bij de kat en niet over oxalaat! Heb je advies nodig over jouw kat met oxalaat-gruis (of oxalaat-stenen)? Neem dan gerust contact met ons op!

chloe-plassen-compostkuil-kattenvoorlichting-poes-plassen-sproeien

Waar wordt naar gekeken bij urineonderzoek?

Wat aanleidingen kunnen zijn voor urineonderzoek en waar in de urine naar gekeken wordt bij een urineonderzoek, legt Dierenkliniek Broerdijk goed uit in dit artikel.

Belangrijk: lever urine direct in. Bij voorkeur moet urine niet ouder zijn dan een half uur voordat het onderzocht wordt. Als het niet anders kan, dan kan urine 24 uur bewaard worden in de koelkast, maar het resultaat wordt dan onbetrouwbaarder omdat de kristallen in die periode vanzelf toenemen. Korte, interessante informatie over urineonderzoek vind je ook in dit artikel van Kattenadvies & Verzorging.

Het normale blaasgruisprotocol

Afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak van blaasontsteking of blaasgruis bij jouw kat, kan jouw dierenarts de volgende behandelingen adviseren:

  • pijnstiller in combinatie met ontstekingsremmer (Metacam, Novacam)
  • speciale voeding zoals Hill’s Feline S/D of Royal Canin Urinary S/O
  • je dierenarts kan jou het best adviseren of je kat Hill’s S/D nodig heeft of op C/D kan. Bij de C/D-voeding bestaan de varianten “reduced stress” en “reduced calorie”, voor katten met stress of overgewicht
  • indien nodig krijgt je kat blaasontspanners (dridase, spasmoglucinol). Dit wordt voorgeschreven als het vermoeden bestaat (of is aangetoond) dat de blaaswand verdikt en/of geïrriteerd is en dit kan zorgen voor een verhoogde persdrang bij het plassen
  • veel drinken is voor iedere kat belangrijk om de urineproductie te bevorderen. Indien nodig zal je dierenarts je kat een infuus (onder de huid of in de bloedbaan) geven zodat de kat meer vocht in het lichaam krijgt
  • ook na het dierenartsbezoek is het belangrijk je kat thuis meer te laten drinken. In dit bericht geven we daar goede tips voor
  • vooral in de eerste weken is het belangrijk dat je kat niets anders krijgt dan het voorgeschreven blaasgruisvoer. De blikvloervarianten van het blaasgruisdieet zijn extra goed voor je kat omdat hij dan ook meteen meer vocht binnenkrijgt. Hill’s en Royal Canin hebben maaltijdzakjes (natvoer) van hun blaasgruisdiëten
  • een bacteriële infectie komt bij katten hoogstzelden voor, maar als dit wel aan de orde is, dan zal je kat antibiotica voorgeschreven krijgen

Dit is zogezegd “de eerste hulp” bij katten met blaasontsteking of blaasgruis. Maar dan naar het stuk voeding, waar zoveel verwarring over bestaat!

kat-kattenbak-kattenherplaatsing-voorlichting-help-verhuizen

Blaasgruisvoeding

Doorgaans krijg een kat als eerste speciale blaasgruisvoeding. Dit kan Hill’s S/D zijn, een blaasgruisoplossend dieet. Dit lost struviet op en heeft een lager magnesiumgehalte zodat er ook geen nieuw blaasgruis meer gevormd wordt. Ook zorgt dit voer ervoor dat de urine de juiste zuurtegraad krijgt.

Ook kan je dierenarts ervoor kiezen om Royal Canin Urinary S/O voor te schrijven voor jouw kat.

Onze ervaring is dat sommige katten Hill’s niet erg lekker vinden en Royal Canin S/O beter willen eten. Dit kan een reden zijn om te kiezen voor Royal Canin. Hill’s heeft echter wel smaakgarantie! Informeer er bij ons gerust naar hoe dit werkt.

Foto: It’s Mi Photography

Controle na 3-4 weken

Na 4 weken (of eerder, als je dat met je dierenarts hebt afgesproken) kom je urine brengen ter controle. Als het niet lukt om thuis urine op te vangen, dan zul je helaas nog een keer met je kat naar de dierenarts moeten. De dierenarts bepaalt nu of het blaasgruisdieet (én het meer drinken) zijn werk goed heeft gedaan. Als de urine minder geconcentreerd is, de zuurtegraad goed is én er geen struvietkristallen meer aanwezig zijn, dan mag je kat overstappen op een preventief dieet tegen blaasgruis. Dit is bijvoorbeeld Hill’s C/D, maar Royal Canin S/O kan hier ook voor worden gebruikt.

kat-kattenbak-kattenherplaatsing-voorlichting-kitten-sona
kitten op de kattenbak

Controle na 3 maanden

Na 3 maanden (of eerder als je dat met je dierenarts hebt afgesproken) ga je nogmaals urine van je kat brengen. De dierenarts kan dan door urine-onderzoek bepalen of jouw kat weer normale voeding mag eten en dan kun je kijken hoe het gaat.

Aanrader: Trovet

Trovet heeft een Urinary Calm-voeding, die zowel geschikt is voor katten met struviet als oxalaat. Van onze lezers hebben we er zeer positieve feedback over gekregen en ook zelf zijn we enthousiast over deze kleingevormde brokjes, die door de opvangkatten als smakelijk zijn bevonden!

Een leven lang blaasgruisdieet

Soms besluit de dierenarts dat de urine vaker gecontroleerd moet worden. Dat is bijvoorbeeld zo bij hardnekkige gevallen, of als het probleem vaak terugkomt. Dát is een situatie dat een kat zijn hele leven een blaasgruisdieet ter preventie moet krijgen.

Het is dus zeker niet zo wat veel mensen denken: mijn kat heeft één keer blaasontsteking of struviet-blaasgruis gehad, en nu moet hij de rest van zijn leven blaasgruisdieet eten.

Overleg met je dierenarts of het zinvol is om de urine opnieuw te onderzoeken, zodat je kunt kijken of jouw kat ook over kan op normale voeding.


fontein-kat-meer-drinken-kattenherplaatsing-voorlichting (2)

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

hoe laat ik mijn kat meer drinken?

hoe herken je blaasproblemen bij je kat?

Eerste Hulp Bij Onzindelijkheid

hoe vang je urine op van je kat?

wat is het beste kattengrit?

wat gebeurt er als de gezonde kat dieetvoer mee-eet?

HELP! Mijn kat moet op dieet!

mijn kat mag weer normale brokken! Wat zijn de beste kattenbrokken?

mijn kat mag ook weer normaal blikvoer! Wat is het beste blikvoer voor katten?


gebruikte bronnen: link
Foto: It’s Mi Photography

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!