Categorieën
informatie informatie over kattenrassen
Een raskat zonder stamboom

Een raskat zonder stamboom

Door Marieke van de Weijer, september 2022

Ik krijg regelmatig aanmeldingen van “raskatten” zonder stamboom. Vrijwel zonder uitzondering zijn de baasjes enorm verbaasd als ik uitleg dat dit géén raskatten zijn. Ze hebben honderden euro’s betaald voor hun kitten en waren in de veronderstelling dat ze een raskat hadden aangeschaft. Ook is er bij hen verwarring; de vader had een stamboom, dan is hun kat toch zeker ook een raskat?

logo-kattenherplaatsing-kattenvoorlichting

Een stukje uitleg en historie

Om een en ander in een goed licht te kunnen plaatsen zal ik eerst een stukje uitleg en historie plaatsen van de ontwikkelingen van de afgelopen jaren.

Marktplaats

In 9 van de 10 gevallen worden de “raskatten” zonder stamboom verkocht via Marktplaats. Ik vind dit géén verantwoord adres om een kat of kitten aan te schaffen. Broodfokkers en oplichters doen hier heel goede zaken en verdienen bakken met geld aan de verkoop van levende wezens. Sinds ik dit werk ben gaan doen in 2003, heb ik honderden keren huilende baasjes aan de telefoon gehad die een veel te jong of ernstig ziek kitten via Marktplaats hebben aangeschaft. Wat nu? Al deze baasjes belden en mailden mij voor advies.

De scheidingsleeftijd

Een te vroege scheidingsleeftijd (het aantal weken oud dat het kitten is wanneer hij uit het nest wordt gehaald) kan op latere leeftijd leiden tot gezondheidsproblemen, maar nog veel vaker tot gedragsproblemen zoals agressie en onzindelijkheid. Helaas is de wettelijke scheidingsleeftijd nog steeds 7 weken – en dat is doorgaans te jong. Als je heel diep in de materie wil duiken, dan is het Kittenkompas van het toonaangevende instituut Tinley erg behulpzaam om de juiste scheidingsleeftijd te bepalen. Er is een enkeling in kattenland die denkt dat 16 weken de beste scheidingsleeftijd is voor ieder kitten. Dit is nergens op gebaseerd en ook voor de meeste katten veel te laat.


herplaatsingen-raskatten-kattenherplaatsing
Een aantal van de 111 via ons herplaatste katten in 2021

De Coronajaren 2020 en 2021

Ten tijde van de eerste Coronajaren (2020 en 2021) was er ENORM veel vraag naar katten. De asiels waren leeg en op iedere kat bij ons in de bemiddeling kreeg ik het tienvoudige aantal reacties (!) ten opzichte van eerdere jaren. Veel kattenliefhebbers hebben dit als een heel negatieve ontwikkeling beschouwd, maar hier is enige nuance wel op zijn plaats! Er zijn inderdaad veel kittens en puppy’s aangeschaft en zeker niet altijd met de beste overwegingen. Vooral bij honden is dit een probleem gebleken. Niemand kon naar puppycursus en daar zit je dan, als nieuwbakken eigenaar, met een puppy die aan de riem trekt, spullen sloopt in huis en alles bij elkaar blaft. Geen makkelijke opgave en helaas is ‘de Coronapuppy’ geen verzinsel.

kattenvoorlichting-kattenherplaatsing-kat-anoniem-dierenarts

Bij katten ligt dat anders. Voor veel kattenliefhebbers is het leven in en na Coronatijd voorgoed veranderd. Waar er eerst geen tijd was voor een huisdier, met 40 uur werken (én reistijd!) buitenshuis, gingen zóveel adoptanten de helft van de week thuiswerken, dat het ineens mogelijk werd om een huisdier te hebben. Voor ontzettend veel mensen ging een jarenlange kattenwens in vervulling en dat is ze zo ontzettend gegund! Er waren toen bij lange na niet voldoende katten om aan alle vraag te voldoen…En de verkopers op Marktplaats tierden er welig bij. 🙁

Vermeerderaars zonder enige kennis van zaken zagen gouden bergen en fokten doorlopend met de gekste combinaties, die ze voor de hoofdprijs verkochten. En helaas boekten ze daar heel erg veel succes én winst mee… De meest bizarre rascombinaties heb ik voorbij zien komen; combinaties die je (alleen al door de verschillende vachtsoorten of uiteenlopende karakters) nooit met gezond verstand zou maken. Kittenverkoop tegen woekerprijzen. Ik heb voortdurend gratis voorlichting gegeven hierover – en de mensen die mij om advies vroegen, gevraagd om geduld te hebben, omdat ook in de lentes van deze jaren de asiels en stichtingen weer zouden vollopen met kittens. En dán kun je een kitten op verantwoorde wijze adopteren, dat goed gesocialiseerd is, de juiste leeftijd heeft en de beste medische zorg heeft gehad. Maar mensen zijn helaas ongeduldig en wilden meteen een kitten…en niet wachten.

sona-kitten-grote-oren-proportie-kattenherplaatsing

Post-Corona in 2022

In 2022 ontstond er een heel nieuw probleem. Doordat zóveel mensen (al dan niet via een onverantwoord adres) een kitten of volwassen kat geadopteerd hebben, is er in 2022 vrijwel geen vraag naar katten.

Zoals ieder jaar stromen de asiels en de vele zwerfkattenorganisaties die Nederland rijk is, vanaf het vroege voorjaar vol. En niet – zoals veel mensen denken – met Corona-katten! Nee, met moederloze kittens, zwerfkatten en zwangere zwerfpoezen. Dit is ieder jaar weer hetzelfde verhaal en dit probleem ontstaat door baasjes die hun kitten niet (tijdig) laten helpen. Ongecastreerde katers raken vermist omdat ze gaan zwerven, jonge krolse poesjes gaan de hort op en raken zwanger – en komen niet altijd terug naar huis. Het zwerfkattenprobleem is in Nederland enorm groot, ook al zetten zwerfkattenstichtingen zich doorlopend in om de zwervertjes te helpen.

De “Corona-katten” worden niet bij ons aangemeld voor bemiddeling bij herplaatsing. De “Corona-katten-adoptanten” hebben weloverwogen een adoptie gedaan en werken nog steeds (meer dan) voldoende vanuit huis, waardoor hun lieve kat of kitten gewoon bij ze blijft wonen.

Een nieuwe crisis in 2022

We hebben het vanaf 2008 al meegemaakt – en daardoor weet ik ook wat de gevolgen zijn in kattenland met betrekking tot herplaatsingen en de adoptie van katten. In 2022 dreigt opnieuw een crisis. De inflatie is torenhoog, mensen kunnen de energierekening niet betalen en boodschappen zijn onbetaalbaar. Dit zijn redenen, net als in de ‘echte’ financiële crisis vanaf 2008, dat mensen niet aan een nieuw huisdier durven te beginnen omdat ze bang zijn dat ze (onverwachte) kosten van een kat niet kunnen dragen. Nu geven we natuurlijk voorlichting over de grootste kostenpost: de dierenarts. Zéker in deze tijd is het niet vanzelfsprekend dat er een spaarpot is voor onvoorziene medische kosten en een huisdierenverzekering bevelen wij dan ook absoluut aan, dat scheelt je zoveel zorgen! Maar ook (dieet-)voer, kattengrit en alles wat verder nodig is voor een kat, kost een kattenbaasje veel geld. Helaas speelt dit ook nu weer mee bij de redenen dat mensen niet gauw kiezen voor een nieuwe kat (erbij), wat helaas weer leidt tot minder adopties in deze toch al zo moeilijke tijd.


pers-shakira-stamboom-raskattenherplaatsing-galerij
opvangkatje Shakira (Pers met stamboom)

En dan dus de raskat zonder stamboom…

De raskat zonder stamboom is er altijd geweest en werd altijd al verkocht via Marktplaats en soortgelijke sites. Dat heeft in de Corona-jaren alleen een enorme vlucht genomen.

Waarom is dat erg dat een raskat geen stamboom heeft?

  • geen controle op de gezondheid van de ouderdieren
  • geen check (d.m.v. bijv. bloedonderzoek en echo’s) vooraf bij de ouderdieren op (erfelijke) ziekten zoals HCM en PKD, bekende rasgebonden erfelijke aandoeningen, maar ook besmettelijke ziekten zoals FIV en FeLV
  • geen oog voor het welzijn van de moederpoes en dus het maximum aantal toegestane nestjes per moederpoes
  • een onbekend (of zeer hoog) inteeltpercentage met daardoor aangeboren afwijkingen bij kittens
  • geen rasvereniging die toeziet op het fokken op verantwoorde wijze in het algemeen

Wat is een stamboom?

Een stamboom is een officieel document dat wordt uitgegeven door een rasvereniging, waarmee erkend wordt dat het om een raskat gaat. Op een stamboom staan de gegevens van de ouderdieren, grootouders en overgrootouders. Soms 4 en soms 5 generaties. Voor een fokker is dit onmisbare informatie om verantwoord te kunnen fokken, want een goede fokker probeert de meest verantwoorde combinatie te maken tussen een kater en een poes. Niet alleen op het gebied van gezondheid (en dus het zoveel mogelijk uitsluiten van inteelt), maar ook op het gebied van karakter en uiterlijk. En daarvoor is de informatie van beide ouders en voorouders heel belangrijk.

logo-herplaatsing-en-voorlichting

Waarom is een raskat met stamboom zo duur?

Een raskat met stamboom kost veel geld, vanaf 650 euro tot wel 5000 euro voor één kat, afhankelijk van het ras. Maar waaróm is een raskat dan zo duur? Niet omdat hij een papiertje heeft! Een stamboom kost maar rond de 15 euro en daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om wat een stamboom vertegenwoordigt.

  • een goede fokker test beide ouders op regelmatige basis op verschillende erfelijke aandoeningen. De kosten van de testen en de dierenartskosten kunnen – afhankelijk van de test – heel hoog zijn
  • goede fokkers steken veel tijd én geld in het opvoeden van hun geliefde kittens. Van dure apparatuur zoals bijv. warmtelampen, tot benodigdheden zoals mandjes, speelgoed en een zorgvuldig samengesteld kittenpakket voor de kittenkopers. Ook aan het goed socialiseren van de kittens wordt veel aandacht besteed
  • een fokker kan grote financiële verliezen lijden als blijkt dat een dekkater of een fokpoes een erfelijke aandoening heeft. Die kat moet dan uit het fokprogramma worden verwijderd, met alle financiële consequenties van dien
  • de meeste dekkingen verlopen op natuurlijke wijze waarbij de moederpoes in haar vruchtbare periode gaat logeren bij de dekkater. Als de beste match aan de andere kant van de wereld woont, dan gaat dat gepaard met enorm hoge reiskosten voor de fokker. Ook moet aan de fokker/eigenaar van de dekkater dekgeld worden betaald. Als de dekking de eerste keer niet lukt, volgen er opnieuw torenhoge kosten
  • een goede fokker houdt de kittens thuis bij de moeder tot de leeftijd van 13-16 weken oud. Dat wil dus zeggen dat alle kittens in de tussentijd door de fokker verzorgd moet worden. En dat is niet alleen enorm veel eten en kattengrit! Een raskitten met stamboom is 2x gevaccineerd (en mag dus ook pas 1 week ná de 2e enting verhuizen, dus vanaf de leeftijd van 13 weken), heeft dierenartscontroles gehad, is gechipt, ontwormd en ontvlooid en als het een raskat is van een fokker uit België, dan is het kitten ook nog gecastreerd/gesteriliseerd

logo-herplaatsing-en-voorlichting

Ik heb 850 euro betaald voor mijn raskat zonder stamboom, dus dan moet het wel een raszuivere kat zijn!

Dit hoorde ik helaas maar al te vaak in de Coronajaren. Adoptanten die een heel hoog bedrag hadden betaald voor hun kitten zonder stamboom (soms wel tot 2000 euro per kitten!), en dat was voor de adoptant dan hét bewijs dat het een raskat met stamboom moest zijn. Want die zijn duur en raskruisingen niet. Dat is helaas toch echt niet juist. De vraag en het aanbod bepaalt de prijs en als de vraag het aanbod ver overstijgt, dan is het maar gewoon wat de gek ervoor geeft. In Coronatijd waren er zoveel wanhopige kittenzoekers, dat zij bereid waren véél te veel te betalen voor een rasloze kat. De mensen die zich vooraf tot mij wendden voor advies, heb ik hier gelukkig voor kunnen behoeden. Keer op keer heb ik uitgelegd dat een raskitten zonder stamboom niet méér financiële waarde heeft dan een kitten uit het asiel. Zonder stamboom = geen raskat en je zou dan nooit meer dan rond de 150 euro mogen betalen voor de aanschaf van een kitten, hoe mooi het ook is en hoeveel het ook lijkt op een raskat.

Leeftijd en zorg

Hoewel ik er geen voorstander van ben, en zeker niet in deze tijd waarin iedere goede fokker een Facebook- of Instagram-profiel kan aanmaken, komt het voor dat ook goede fokkers adverteren op Marktplaats.

Als je jouw “raskitten” jonger dan de leeftijd van 13 weken hebt meegekregen, dan had je eigenlijk al kunnen weten dat het geen kittentje met stamboom is. Maar er waren veel ergere situaties, van zogenaamde raskittens die al op de leeftijd van 5 en 6 weken werden verkocht. Op Marktplaats zie je heel vaak dat kittens vóór de 9 weken “weg moeten bij de moeder”. Maar al te vaak worden er smoesjes gebruikt, bijv. dat de moeder ze verstoten heeft. Dit heeft één simpele reden: op de leeftijd van 9 weken moeten de kittens de eerste vaccinatie krijgen en dat kost geld. Een vermeerderaar wil zoveel mogelijk geld verdienen en dus zo min mogelijk kosten hebben. Vaccinaties zijn een grote kostenpost.

Met de prachtigste teksten wordt er dan ook geadverteerd dat de kittens ontwormd en ontvlooid zijn…en dat is alles. Niet gechipt, niet twee keer gevaccineerd op de leeftijd van 9 en 12 weken, niet lang genoeg bij de moeder en nestgenootjes gebleven om op te groeien tot een sociaal, evenwichtig en gezond kitten, geen geteste ouders, de gekste kruisingen… en daar betaal je dan een bedrag voor dat gelijk ligt aan de prijs van een verantwoord gefokt kitten van een goede fokker.

logo-herplaatsing-en-voorlichting

De moraal van het verhaal – en tips voor aanschaf

De moraal van het verhaal: wil je een raskat, kies dan altijd voor een raskat met stamboom. Als je op kittenbezoek gaat, vraag naar de stamboom en de uitslagen van bloedonderzoek, echo’s en genetische testen.

Is de aanschaf van een kitten met stamboom voor jou financieel niet haalbaar? Overweeg dan een volwassen herplaatser met stamboom! Die vind je via Kittentekoop.nl en natuurlijk ook via onze website.

Je kunt je ook inschrijven voor onze wachtlijst zodat we een raskat-herplaatser direct aan je kunnen voorstellen zodra die bij ons is aangemeld.

En maakt het jou eigenlijk helemaal niet zoveel uit, wil je gewoon een mooie, gezonde kat of een kitten, zónder stamboom? Wij hebben het hele jaar door leuke herplaatsers en soms ook kittens.

Hebben wij nu geen kat die bij je past? Stuur ons dan gerust een mail. Dan krijg je gratis tips voor dierenasiels en kattenstichtingen in jouw eigen regio, zodat je daar kunt gaan kijken voor een lief, gezond kitten of een leuke volwassen kat.

Aanvullingen of correcties op dit artikel?

Ben je een fokker, aangesloten bij een rasvereniging, en wil je een aanvulling of correctie indienen voor dit artikel? Dan zie ik je bericht heel graag tegemoet! Stuur me gerust een mailtje.

Leestips

Wil je hier nog meer over lezen? Dit zijn onze leestips:

wat is een broodfokker

hoe herken je een broodfokker

raszuivere kittens, maar zonder stamboom, waarom?

waar moet je op letten als je een cattery uitkiest?

wat zijn de duurste kattenrassen?

welke kattenrasverenigingen zijn er?

Heb je meer vragen over raskatten?

Neem dan contact op met Kittentekoop.nl. Voor mij al jaren hét betrouwbare adres voor de aanschaf van een kitten of raskat met stamboom.