Eendagskuikens als voer voor de kat

Eendagskuikens als voer voor de kat

tonick-eendagskuiken-rauw-voeren-kattenherplaatsing-voorlichting

Bij de door ons georganiseerde Lezing kat en voeding werd ook het voeren van rauwe eendagskuikens besproken.

Marieke voert deze al sinds 2003 dagelijks aan haar katten. Een eendagskuiken is als prooidiertje compleet, maar het is géén complete voeding! Een menu van alleen eendagskuikens is geen volledige en volwaardige voeding voor een kat. Als je zelf (volledig) het voer samenstelt voor je kat, dan moet je je daar van tevoren eerst in verdiepen. 😉 Ook bij Marieke maken eendagskuikens onderdeel uit van een uitgebalanceerd menu.

Over eendagskuikens blijven misverstanden bestaan. Niet zo’n fijn verhaal dit, niet verder lezen als je hier moeite mee hebt. 😉


Eendagskuikens worden niet gedood om te dienen als dierenvoeding. Eendagskuikens zijn het overblijfsel van de eierindustrie. Omdat mensen eieren eten, blijven de haantjes altijd over. De kuikens worden direct nadat ze uit het ei komen “gesekst” zoals dat heet. Een medewerker controleert razendsnel of een kuiken een hen is of een haan. De kippen die uit het ei komen, worden ingezet voor het leggen van eieren. De haantjes worden in een krat gegooid, vergast en ingevroren. De bevroren kuikens worden per kilo of in bulkdozen verkocht aan o.a. dierentuinen, roofvogelbezitters, slangenhouders en mensen met katten die eendagskuikens voeren, zoals ik. Ik koop mijn eendagskuikens in bulk bij Meat and Bones in Malden.

Natuurlijk is dit een verschrikkelijke industrie en het is niet humaan dat babykipjes op deze manier aan hun eind komen, nadat ze net voor het eerst daglicht hebben gezien. Maar zolang mensen eieren blijven eten, blijven er haantjes over, die op deze manier een doel dienen als voeding voor andere vleesetende dieren. Er wordt door de industrie gezocht naar oplossingen, zoals het bepalen van het geslacht van de kip, nog voordat het ei uitkomt.

chloe-rauwe-kippenpoot-rauwe-voeding-barf-kattenvoorlichting-eendagskuikens
Chloe op de leeftijd van bijna 4 maanden oud met een rauw kippenpootje

Vaak krijg ik de vraag van mensen of hun kat een kuiken zal eten. Er is maar een manier om het uit te vinden: proberen! Marieke heeft verschillende volwassen opvangkatten gehad die nooit eerder kuikens gegeten hadden (of andere rauwe voeding). Marieke laat de katten in de opvang met alle soorten voeding kennismaken. De helft van de katten was vanaf de eerste keer gek op eendagskuikens, de andere helft wist niet wat ‘ie ermee aan moest en at het niet op.

Mensen die geen prooidieren voeren, reageren vaak met walging en afschuw op het voeren van eendagskuikens. Ze vinden het zielig. Ik vind eendagskuikens net zo zielig als iedere andere soort vlees. Maar een kat is nu eenmaal een carnivoor en moet dierlijk materiaal eten. Een eendagskuiken is een prachtig prooidiertje voor een kat, waarmee een kat ook nog eens zijn gebit schoonhoudt. Meer lezen over rauwe voeding en alternatieven voor je carnivoor? Klik hier.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!