Categorieën
informatie lezersvraag
Eens wat anders dan kattengras – de eetbare kattenplant

Eens wat anders voor de kat dan kattengras: de eetbare kattenplant!

Eens wat anders dan kattengras: de Chlorophytum Comosum! Heb je wel eens van deze kamerplant gehoord? Of ken je de naam Graslelie of Zebragras? Misschien gaat er nog geen lichtje branden. Als je de foto ziet van deze plant, dan herinner je je deze misschien nog wel. Misschien had je er zelf wel een? In de jaren ’70 en ’80 was deze makkelijke kamerplant ook te vinden in veel kantoren.

Leuk weetje, met dank aan Daniella:

In Nijmegen werd deze plant vroeger ook wel ‘Philipsgras’ genoemd, omdat al het personeel wel een stekje had. 🙂

chlorophytum-snuffelblad-intratuin-konijn-kat-eetbare-plant

Chlorophytum is de botanische naam van een geslacht van eenzaadlobbige planten. De naam is afgeleid uit het Grieks: ‘chloros’, dat groen, en ‘phyton’, dat plant betekent. De 200 tot 220 soorten zijn groenblijvende vaste planten. Ze komen van nature voor in de tropische en subtropische gebieden van Afrika en Azië.

De planten worden 10 tot 60 cm groot en hebben een bladrozet van slappe 15-75 cm lange en 0,5-2 cm brede bladeren. Ze vormen dikke, vlezige wortelstokken.

De kleine, meestal witte bloemen vormen een tot 120 cm lange, al of niet vertakte pluim. Bij sommige soorten zitten er aan de pluim ook kleine planten (valse viviparie), die zodra ze de grond raken wortels vormen.

De witgestreepte cultivar Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ is een populaire, gemakkelijke kamerplant.

Chlorophytum wordt ook genoemd in een (mede door NASA-medewerkers samengestelde) lijst van planten die zeer geschikt zijn als luchtfilterende planten.

Bron: wikipedia


Waar te koop?

De Chlorophytum Comosum is bij bijna ieder tuincentrum te koop op de afdeling met kamerplanten.

Snuffelblad bij Intratuin

Bij Intratuin verkopen ze de Chlorophytum onder de naam Snuffelblad. Dit wordt verkocht voor o.a. konijnen, je vindt het bij de producten voor dieren.

chlorophytum-comosum-snuffelblad-intratuin-konijn-kat-eetbare-plant
Links de Chlorophytum Comosum Ocean en rechts het Snuffelblad van Intratuin, ook een Chlorophytum-variant

Marieke heeft deze Chlorophytum-variant ook gekocht, maar deze is het minst geliefd bij haar kat. De bladeren zijn iets steviger en donkerder groen van kleur. Chloe is het meest gek op de Chlorophytum Comosum Ocean, deze heeft erg zachte bladeren.

chlorophytum-snuffelblad-intratuin-konijn-kat-eetbare-plant
Snuffelblad, de Chlorophytum-variant die Intratuin onder deze naam verkoopt voor konijnen. De bladeren zijn wat steviger dan van de Chlorophytum Comosum Ocean en de kleur groen is donkerder.

Belangrijk: als je deze plant koopt bij een tuincentrum, kies dan voor de biologische variant, als die er is.

kattenherplaatsing-kat-kattengras-fotograaf-nienke-flipsen
Kattengras

Zijn bestrijdingsmiddelen gevaarlijk voor honden en katten?

We stelden deze vraag aan de behulpzame mensen van Plantsome. Gelukkig hoeven we ons geen zorgen te maken als er geen biologische variant van deze eetbare planten beschikbaar is!

Hoi Marieke,

Leuk dat je ons een berichtje stuurt hierover! Wat tof dat je onze blog op jouw eigen website vermeld hebt. Leuk om te horen dat jij en velen met jou er veel aan hebben! Als een plant niet biologisch gekweekt is, hoeft dat niet per definitie te betekenen dat die plant bestreden is met chemische middelen. In de teeltwereld van potplanten worden deze middelen namelijk niet of nauwelijks meer gebruikt. Mocht je het niet zeker weten dan kun je altijd de bladeren goed afnemen met een vochtige doek. Hiermee veeg je als het ware de resten van de bestrijdingsmiddelen van de plant af en kunnen de katten gerust aan de bladeren knagen. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust. Ik help je graag!

Plantsome post interessante blogs en informatie, we zijn ook heel blij met hun artikel over 7 veilige kamerplanten voor de kat. Volg ze ook op Facebook!


Verzorging van de Chlorophytum Comosum

Dit is een makkelijke en luchtzuiverende plant. Deze kamerplant krijgt veel uitlopers waaraan zich nieuwe plantjes vormen. Dit maakt hem geschikt als hangplant (waardoor je katten er overal makkelijk bij kunnen om eraan te knabbelen!). Rond mei-juli krijgt de Chlorophytum kleine witte bloemetjes. Hij laat zich heel makkelijk stekken. Knip een uitloper ruim af en zet het in potgrond in een plastic binnenpotje met gaatjes onderin. Kies daarna een leuke buitenpot. Een buitenpot met gaten onderin is ook geschikt!

karel-kat-chlorophytum-comosum-eetbare-plant-katten-kattenherplaatsing
Ook binnenkat Karel vindt het lekker om te eten van de Chlorophytum Comosum.

Kenmerken

 • veilige plant voor honden en katten om op te eten (kies voor dit doel het liefst een biologische)
 • de variant ‘Ocean’ heeft de zachtste bladeren voor katten
 • te gebruiken als hangplant
 • luchtzuiverend
 • geschikte plant voor in de slaapkamer (men zegt dat je nachtrust verbetert door luchtzuiverende planten!)
 • simpel te vermeerderen
 • makkelijk te verzorgen
 • hij kan tegen een stootje

stekjes-chlorophytum-kattenvoorlichting-eetbare-plant-kat

Verzorging

 • zet de binnenpot (of de buitenpot met gaatjes onderin) één keer per week gedurende 20-30 minuten in de gootsteen of in een teiltje met water
 • geef geen water bovenop de grond. Vaak ontstaat er schimmel of krijgt de plant teveel water
 • voeg 1x per 1-2 maanden plantenvoeding toe aan het dompelwater (als jouw honden of katten eten van de plant, kies dan voor plantenvoeding die geschikt is voor moestuinen)
 • de Chlorophytum heeft veel licht nodig, maar hij wil liever niet in de volle zon staan
 • hij kan zonder problemen tegen lagere temperaturen
 • in de zomer doet de binnenvariant het ook heel goed buiten, Marieke zet ze ieder jaar vanaf half mei in de tuin!

Plantproblemen

Aan het blad is goed te zien hoe de plant het doet. Loop je tegen een van deze plantenproblemen aan met de Chlorophytum? Dit kun je doen.

 • de bladeren zijn flets of gelig
  oorzaak: te weinig water. Geef hem nog eens een extra dompelbadje
 • de bladeren kleuren grijsachtig en de plant ziet er sneu uit (ervaring bij mij thuis). Oorzaak: waarschijnlijk te weinig daglicht en te weinig vocht. Wat drinken deze planten véél! Ik ben onderin water gaan geven zodat de wortels het water zelf kunnen opzuigen, sindsdien gaat het beter. Ze zijn hier niet blij als binnenplant. In mei ieder jaar zet ik ze buiten in de tuin en daar knappen ze ENORM van op, ze groeien dan als kool en als ze in oktober weer naar binnen gaan, overleven ze de winter binnen beter!
 • er ontstaan veel bruine bladeren
  oorzaak: de lucht is te droog. Meer ventileren helpt voor een goed binnenklimaat! Zet alle ramen elke dag een half uur open
 • (biologische) plantenvoeding is af en toe natuurlijk ook goed voor de Chlorophytum (volg de aanwijzingen op de verpakking, zelfs Action heeft biologische plantenvoeding, op de verpakking staat ‘organic’ of ‘voor de moestuin’. Dit maakt de plantenvoeding ook geschikt voor planten waar je katten van eten zoals Chlorophytum en kattengras!
 • met dank aan Thuisdierendokter (dierenarts aan huis) voor de tip! Dankzij de grote hoeveelheid kalium en fosfor zijn bananenschillen zeer geschikt als plantenvoeding. Let op! Kies alléén voor biologisch geteelde bananen. Anders kan de plant het juist nog slechter gaan doen door de grote hoeveelheid pesticiden die gebruikt worden op bananen (dat is ook de reden dat je nooit een bananendoos aan een kat moet geven om in te spelen. Door erin te liggen en/of eraan te knagen krijgen katten de schadelijke stoffen binnen). Laat de biologische bananenschillen 2 dagen weken in water, voeg daarna 1 deel van het het bananenwater toe aan 4 delen kraanwater en geef dit aan (al) je planten als natuurlijke meststof.
 • de plant groeit uit zijn pot of kan zijn eigen gewicht niet meer dragen. Oplossingen:
  • verplant je Chlorophythum naar een grotere pot
  • verlos hem van overtollig gewicht door wat stengels kort te knippen
  • knip een of meer uitlopers ruim af en zet deze in een aparte pot met potgrond om de plant te vermeerderen

Makkelijke plant?!

De Chlorophytum wordt in het algemeen omschreven als een makkelijk te houden plant. Maar ik heb door de jaren heen al heel wat kattenbaasjes gesproken die dit helemáál geen makkelijke plant vinden en de grootste moeite hebben ‘m überhaupt in leven te houden, laat staan dat ‘ie het weelderig doet…

Bij de Action vond ik een bol waar je water in kunt doen en daar is mijn grootste Chlorophytum enorm van opgeknapt! (Het water in de bol is bruin omdat ik er een beetje biologische vloeibare plantenvoeding bij had gedaan).


Op internet zijn honderden websites te vinden met giftige planten voor hond en kat. Er zijn zoveel giftige planten voor dieren, dat het eigenlijk leuker is om te lezen wat veilige planten zijn voor je huisdier! Daar is gelukkig ook een handige website over met 7 tips.

sneep-chlorophytum-eetbare-plant-kat
Opvangkatje Sneep met Chlorophytum

Chlorophytum voor buiten!

Van een van onze trouwe lezers kregen we een tip: een Chlorophytum voor buiten! Die willen wij ook absoluut in de tuin. 🙂

chlorophytum-saunderisiae-chloe-kattenvoorlichting

De Chlorophytum Saundersiae is winterhard tot -10° Celsius en bestand tegen hitte. De plant bloeit van de vroege zomer tot in de winter. De plant kan tegen volle zon maar kan ook in halfschaduw worden geplaatst. Zorg dat de grond vochtig, vruchtbaar en goed doorlatend is. Deze Chlorophytum voor buiten kan tot 100 cm hoog en tot 40 cm breed worden. Deze variant kan ook op het balkon staan of op een patio/terras. In vaste plantenborders, al dan niet gemengd met andere planten, zal deze plant het ook goed doen. Vraag bij je eigen tuincentrum of ze deze plant hebben of voor je kunnen bestellen!

chlorophytum-saunderisiae-chloe-kattenvoorlichting


chloe-tuin-chlorophytum-kattenvoorlichting-kat-plant

Veilig of giftig?

Bij Kattenherplaatsing.nl doen we uitgebreide research voordat we een artikel aanprijzen (of er juist voor waarschuwen om het niet te gebruiken). Toen een kattenfokker een paar jaar geleden postte over deze plant, die eetbaar zou zijn voor katten, waren wij erg huiverig dat zomaar te geloven. De fokker had deze plant al jaren in huis. Maar was het veilig? Al die waarschuwingen over giftige planten, dat bestaat toch niet, een eetbare kamerplant voor katten?

We zijn er heel diep ingedoken. Op geen enkele lijst met giftige planten was de Chlorophytum (of Graslelie) te vinden. Dat was een goed teken! Nu nog meer zekerheid. En dat vonden we op héél wat lijsten over veilige planten voor huisdieren (waarvan de ASPCA de meest betrouwbare website is).

kat-pelle-chlorophytum-comosum-eetbare-plant-katten-kattenherplaatsing
Binnenkat Pelle is gek op de graslelie!

In november 2017 kregen we een mailtje van een oplettende lezer die dit bericht was tegengekomen en hij wilde graag weten hoe wij daarover dachten. Vonden wij deze tekst zo aannemelijk dat de Chlorophytum achter slot en grendel zou moeten voor de katten?

Als je het artikel leest, dan schrik je in eerste instantie misschien. Bij het ontleden van dit artikel vallen toch een aantal zaken op die de onrust (bij ons) in ieder geval direct wegnemen:

 • de auteur noemt studies (geen bronvermelding) waaruit zou blijken dat de plant een mild hallucinogeen effect heeft op katten. Dit is bepaald geen schokkend nieuwtje. Kattenkruid bevat ook een stof met een mild hallucinerende (kortdurende) werking en kattenkruid is alom geaccepteerd als een veilige verrijking van een kattenomgeving.
 • hoewel de auteur beaamt dat de plant wordt beschouwd als niet-giftig, waarschuwt zij voor bijwerkingen die volgens haar komen door de werkzame stoffen in de plant: mogelijk maagklachten, overgeven en diarree. Dit zijn dezelfde klachten die op kunnen treden als katten gras eten.
 • chlorophytum-comosum-ocean-kattengras-kattenherplaatsing
 • Wij vinden de argumenten in het artikel niet genoeg onderbouwd om de Chlorophytum als gevaarlijk te beschouwen:
 • dat katten af en toe behoefte hebben aan stoffen die voorkomen in plantaardig materiaal is een feit. Dat katten een voorkeur zouden hebben voor Chlorophytum omdat er “verslavende stoffen” in zitten (met een vergelijkbare werking als kattenkruid), is voor ons niet aangetoond
 • dat de vermeende klachten zouden ontstaan door de werkzame stof in de Chlorophytum, is voor ons ook niet bewezen. De genoemde klachten zijn dezelfde klachten als die een kat ervaart als hij ander plantaardig materiaal eet
 • overdaad schaadt, en dat geldt voor alles. Als je kat thuis “grasmaaier gaat spelen” of geen enkele plant met rust kan laten, dan is het misschien goed te onderzoeken of je kat zich verveelt. Het kan een idee zijn structureel een paar minuten per dag samen met je kat te gaan spelen.
 • als je het graas-gedrag van je kat zorgelijk vindt, als je kat iedere dag van de plant eet en moet overgeven of als je kat wel heel vaak diarree heeft (al dan niet met stukjes uitgepoepte plant) dan moet je natuurlijk gewoon naar een dierenarts! Het overmatig eten van plantaardig materiaal kan een andere oorzaak hebben of een symptoom zijn van een ander medisch probleem.

kat-kamerplant-chlorophytum-eetbare-graslelie-ocean-kattenherplaatsing

Thuis getest

Marieke heeft vervolgens bij het tuincentrum een Chlorophytum Comosum ‘Ocean’ gekocht en zij heeft van een vriendin een stekje gekregen van een andere Chlorophytum-variant. De katten van Marieke hebben maandenlang getest. Ze hebben mogen snuffelen en eten van de chlorophytum-planten. Niet iedere kat had er interesse in. Chloe en Tonick hadden – net als de andere katten – onbeperkt toegang tot de Chlorophytum-planten, maar gaven toch de voorkeur aan het eten van gras in de tuin.

cadeau-kattenbaasje-chlorophytum-chico-joyce-kattenvoorlichting-kat
Foto: kat Chico van Joyce

Marieke vindt het grote voordeel van de Chlorophytum dat de bladeren breed zijn en dat de katten er “hapjes” van nemen. De kans dat er een (stuk) blad van de Chlorophytum in de keel of neus blijft steken, is klein. Dat risico is er zeker wél met gras. Dat is de reden dat Marieke liever zou hebben dat haar katten geen gras eten, maar knagen aan de Chlorophytum!

chloe-chlorophytum-eetbare-kamerplant-kat

De katten die wel van de plant aten, braakten niet altijd na het eten ervan. Diarree hadden ze al zéker niet. Overigens eten de katten van Marieke regelmatig gras, waarbij ze ook niet altijd overgeven.

Na een paar jaar zelf thuis testen durft Marieke wel te stellen dat de Chlorophytum een veilige plant is voor katten. Gelukkig kan een “volwassen plant” tegen een stootje, want soms zagen de planten er behoorlijk afgekloven uit. 🙂
chlorophytum-kat-eetbare-plant-kattenvoorlichting-deskundig-advies

De veilige kamerplant

De Chlorophytum Comosum beschouwen wij na grondig onderzoek als een veilige kamerplant voor honden en katten. Deze plant is niet giftig. De Chlorophytum Comosum Ocean is de variant die de zachtste bladeren heeft. Katten vinden het heerlijk om aan de punten te knagen. Weer eens wat anders dan kattengras! Deze plant laat zich ook erg makkelijk stekken. De uitlopers kun je ruim afknippen en laten wortelen in een glas water of simpelweg in een potje met aarde zetten.

Onze conclusie:
de Chlorophytum Comosum is een veilige, niet-giftige kamerplant
Het is geen probleem als katten (of honden) daarvan eten.
Gebruik je gezond verstand en ga naar je dierenarts als je kat teveel plantaardig materiaal eet, (te) vaak ziek is of ander zorgelijk eetgedrag vertoont.


De Graslelie is géén familie van de giftige lelie!

bloom-blossom-close-up-2375010-lelie-fotograaf-frans-van-heerden
Lelie (Lilium), een giftige plant voor katten. Foto van: Frans Van Heerden, via Pexels

Je weet misschien wel dat de lelie een zeer giftige bloem is voor katten. Onhandig dat de Chlorophytum ook wel Graslelie wordt genoemd, maar het is géén familie van de giftige lelie (Lilium). Geen zorgen daarover! 🙂


chlorophytum-comosum-snuffelblad-intratuin-konijn-kat-eetbare-plant (6)


Weet een kat instinctief wat slecht voor hem is?

Het wordt vaak gezegd dat katten instinctief aanvoelen wat slecht voor ze is. Dit is zeker niet het geval! Dierenartsen weten dit, omdat ze katten met vergiftigingen in de praktijk binnen krijgen. Dat zou niet gebeuren als een kat instinctief aanvoelt dat iets giftig of gevaarlijk voor hem is…

Koffie, Friet en Wijntje hebben een heerlijk verrijkt huis en een verrijkte tuin. En toch kiest Wijntje niet voor de veilige Graslelie om aan te knagen (Chlorophytum Comosum), maar gaat hij de sprieten van de giftige krokus te lijf in de tuin! Gelukkig is de lentevariant maar licht giftig, maar de herfstvariant, de herfsttijloos, is heel erg giftig. Die heb ik gelukkig niet in de tuin! Die sprieten van de lente-krokus zijn natuurlijk niet goed voor Wijn en toch knaagt hij eraan.

Ik ben géén voorstander van het aanbieden van dunne, sprietige eetbare planten aan katten (kattengras!). Maar ál te vaak belandt een kat bij de dierenarts met een vastzittende spriet in neus of keel. Maar het doel heiligt de middelen, dus ik ben gezwicht voor de wens van Wijn en ik heb nu kattengras en Graslelies gebroederlijk naast elkaar staan op de vensterbank, zodat Wijntje er naar behoefte van kan eten.

Veilige planten voor in de tuin

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: veilige planten voor in de tuin als je katten hebt!