Etensbakjes voor gevoelige snorharen

2012-02-11-thomas-mooie-foto-snuit-gezicht

Etensbakjes voor gevoelige snorharen

Wist je dat de snorharen van de kat heel gevoelig zijn? Rondom de snorharen, diep in de huid, zitten veel zenuwen, waardoor de snorharen voor een kat echt als een ‘tastinstrument’ dienen. Dit is de reden dat katten kleine, diepe of smalle etensbakjes en drinkbakjes meestal niet prettig vinden. Als de snorharen tegen de bakranden aan komen, doet dat ‘pijn’.

Het ontwerp van etensbakjes en drinkbakjes voor katten

De meeste voer- en drinkbakjes zijn ontworpen zodat het voor de eigenaar praktisch is of er leuk uitziet. Een bakje voor water en een voor voer, in een setje of rekje. Een kat vindt dit juist helemaal niet fijn! Katten willen in de natuur niet drinken in de buurt van hun eten. Dieren voelen instinctief aan dat het gevaarlijk is om te drinken van water waar een dood dier in ligt. Het water bevat dan gevaarlijke bacteriën die dodelijk kunnen zijn. Katten hebben dit instinct nog steeds, en zij willen dus ook het liefst dat het waterbakje ver van het voerbakje vandaan staat.

Materiaalkeuze van voer- en drinkbakjes

Er zijn meer voerbakjes-ontwerpen op de markt waarbij aan de eigenaar is gedacht en niet aan de kat. In plastic, melamine en kunststof zijn de prachtigste vormen en kleuren bakjes verkrijgbaar. Plastic heeft echter de eigenschap om geuren vast te houden. En voor een dier dat maar liefst 14x beter ruikt dan wij, is dat bepaald geen prettige ervaring!

Ook etensbakjes van metaal zijn niet aan te raden. Bij katten die eten uit bakjes van plastic en metaal, zie je vaak “krentenbaard” (impetigo), zwarte spikkels en/of (ontstoken) korstjes aan de kin. De wekaminen in plastic en/of een overgevoeligheid voor metaal zouden hier de oorzaak van kunnen zijn, onderzoekers zijn daar nog niet 100% zeker van. Ook is het niet altijd impetigo wat de kat heeft aan de kin. Wat het ook is, het is zeker de moeite waard om te kijken of de plekken aan de kin verdwijnen als je de bakjes van metaal en plastic de deur uit doet.

Wat zijn prettige etensbakjes voor katten?

Wat dan wel? Etensbakjes die zo plat mogelijk en zo groot mogelijk zijn, van porselein of steen, die goed te reinigen zijn (het liefst met een neutraal ruikend afwasmiddel): dat zijn aanraders voor katten.

Tapas-schaaltjes

tapasbakjes-gevoelige-snorharen-kattenvoorlichting

Tapas-schaaltjes zijn door de vorm en grootte erg geschikt als etenbakjes voor katten. Kies dan wel altijd de geglazuurde variant zodat je ze goed kunt schoonmaken.

tapasbakjes-gevoelige-snorharen-kattenvoorlichting


Beco eetbakjes

En in de zoektocht naar geschikte etensbakjes stuitten we op de producten van Beco Pets.

beco-becobowl-etensbakjes-gevoelige-snorharen

Het voerbakje voor katten van Beco Pets, de BecoBowl, is gemaakt van natuurlijke plantenvezels uit o.a. bamboe en rijstschillen.

Deze bakjes zijn speciaal voor het comfort van de kat ontworpen. Alle katten hebben baat bij een etensbakje met een lage rand en in het bijzonder raskatten met een platte neus zoals de Pers en de Exotic. 

Duurzaam en biologisch afbreekbaar

De etensbakjes kunnen in de vaatwasmachine en zijn 100% biologisch afbreekbaar. Wanneer je een voerbakje zou weggooien, dan is het binnen 3 tot 5 jaar volledig afgebroken, zonder enig spoor achter te laten. Bij Beco staat duurzaamheid voorop en daarom zijn alle producten die zij aanbieden ecologisch verantwoord.

Dit bedrijf heeft ontdekt dat door het toevoegen van een biologische natuurhars aan de plantenvezels, het mogelijk is om leuke vormen te maken zonder dat er plastic wordt gebruikt. Door dit unieke duurzame productieproces bevatten deze etensbakjes geen gevaarlijke stoffen. Een prettig idee om je huisdier uit deze bakjes te voeren!

chloe-eten-beco-etensbakjes-bamboe-kattenvoorlichting

Te koop bij een bijzondere webshop

De etensbakjes van Beco zijn o.a. te koop bij Tabby Tijger (voorheen Flying Frenzy-winkel). Deze webshop met een persoonlijke benadering maakt van webwinkelen een ontzettend leuke belevenis. Verder verklappen wij er niets over. 🙂 Neem vooral eens een kijkje in de webshop, ook bij het ontwerp van kattenspeeltjes is bij Flying Frenzy uitgegaan van de wensen van de kat!

Persoonlijke ervaring met de Beco-eetbakjes

Marieke gebruikt de Becobowls sinds maart 2016. Zij geeft de katten zowel rauwe voeding als blikvoer en brokjes. Haar ervaring met de Beco-etensbakjes is positief! De katten vonden het meteen prettig.

Het enige kleine minpuntje: door de vorm van de bakjes valt voer over de randen. Met blikvoer kan dit wat geklieder geven. Hoeveel er wordt gemorst, hangt af van de vorm en structuur van de voeding. Maar ook hoe de kat eet! Chloe en Tonick “likken” aan hun eten en “drijven” het voer naar de randen (met ieder bakje). Een opvangertje pakte blikvoer juist met zijn bek op en knoeit in het geheel niet!

Omdat de katten blij zijn met deze etensbakjes, neemt Marieke dit kleine minpuntje voor lief. Zij blijft deze bakjes gebruiken voor haar katten!

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!