Even voorstellen: Marieke van de Weijer

Even voorstellen: Marieke van de Weijer

jinn-even-voorstellen-marieke-van-de-weijer-kattenherplaatsing

Ik ben Marieke van de Weijer (1975). Ik kreeg mijn eerste kat toen ik 11 jaar was. KITT werd door familie gered uit de handen van een boer die een nestje kittens stond te verzuipen. Het katje had ernstige gedragsproblemen doordat ze véél te jong werd gescheiden van haar moeder. Het katje was onhandelbaar en ik was de enige in het gezin die iets met haar kon. Door het afwijkende gedrag en moeilijke karakter van KITT, ontwikkelde ik een enorme fascinatie voor katten en ik las ieder boek over katten dat ik te pakken kon krijgen. Toen ik 15 jaar was, ging ik al zelf met KITT naar de dierenarts en ze ging met me mee toen ik op mezelf ging wonen.

kitt-even-voorstellen-marieke-van-de-weijer-kattenherplaatsing
Katje KITT in 1986 met hond Daisy

Kittens en oudere katten

Er kwamen door de jaren heen katten en kittens bij. Mijn oudste katten hebben leeftijden tot 20 jaar bereikt en ook de oudere kat is een dankbaar onderwerp van de voorlichting die ik geef.


Jarenlange ervaring met het herplaatsen van katten

Ik heb 15 jaar lang voor een bekende kattenstichting gewerkt, waarbij ik ongelofelijk veel klanten heb voorzien van voorlichting en gratis persoonlijk advies. Daarnaast heb ik jarenlange ervaring met het succesvol herplaatsen van katten via de stichting. Door mijn sterk geschreven, wervende teksten waarin geen enkel stukje informatie over de katten ontbreekt, is iedere kat die naar een nieuw baasje verhuist, de juiste match!

Eigen onderneming: Kattenherplaatsing.nl

In 2018 ben ik deze activiteiten gaan doen vanuit mijn eigen onderneming: Kattenherplaatsing.nl

De prettige wijze van samenwerking met Karin Everraert heb ik bij deze nieuwe onderneming voortgezet. Samen vormen we een krachtig team dat het welzijn van katten op de eerste plaats heeft staan en het leuk vindt om kattenbaasjes te helpen. Karin ik geven allebei persoonlijk advies over katten. Ik schrijf daarnaast informatieve artikelen over kattengedrag, verzorging, voeding, huisvesting en kattenwelzijn voor websites en niet-digitale media. Zo ben ik vaste gastschrijver over kattenonderwerpen in o.a. de wijkkrant van Padbroek in mijn woonplaats Cuijk.


Aantoonbare kattenkennis

In november 2018 heb ik het diploma behaald van module 1 van de opleiding kattengedragstherapie aan de Tinley Academie. Met dit diploma kan ik de klanten van mijn bedrijf Kattenherplaatsing.nl nóg beter adviseren! Na jarenlange ervaring met katten in theorie én in de praktijk, beschik ik met dit diploma dan ook over aantoonbare kattenkennis.

Onderwerpen van module 1 kat – basiskennis kattengedrag Tinley Academie

 • normaal kattengedrag
 • kattentaal
 • zintuigen
 • territorium
 • leefgebied
 • gedragsmatige behoeften van katten
 • gedragskenmerken van de populaire kattenrassen
 • introductie van de kat bij soortgenoten en andere dieren
 • de ontwikkeling en socialisatie van de kat
 • leerprincipes: hoe leert een kat?
 • onzindelijkheid; de feiten en eerste hulp
 • agressie
 • krabben aan meubilair
 • handling van katten
 • problemen rond het vervoer van katten

Betrouwbaarheid

Als je een bedrijf nog niet kent, is het natuurlijk belangrijk om de betrouwbaarheid te kunnen achterhalen. In verband met de privacywetgeving kan en mag ik geen referenties van mijn klanten aan je verstrekken. In ieder bericht over een succesvolle kattenherplaatsing is echter wel een compliment of bedankje over mijn werkwijze terug te vinden. Alle succesvolle kattenherplaatsingen kun je hier bekijken en lezen.

VOG

Daarnaast heb ik een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) waaruit blijkt dat ik geen strafbare feiten op mijn naam heb staan én dat ik van het Ministerie van Justitie en Veiligheid groen licht heb gekregen om advieswerkzaamheden te verrichten en te werken met zwakkere doelgroepen. Deze VOG kun je hier bekijken.


Hondenhonden-even-voorstellen-marieke-van-de-weijer-kattenherplaatsing

Honden waren ook in mijn leven en met name herdershonden laten mijn hart nog steeds sneller kloppen.


tonick-eendagskuiken-rauw-voeren-kattenherplaatsing-voorlichting
Tonick met een rauw eendagskuiken

Hondenvoeding en kattenvoer

Ook kattenvoer is een dankbaar onderwerp waar ik veel aandacht aan besteed. Nadat ik me 2 jaar lang heb ingelezen in de materie, was in 2002 de tijd daar en stapte ik met mijn honden en katten over op rauwe voeding. Maar zoals de meeste kattenbaasjes wel weten, kun je een kat niet zomaar altijd alles laten eten wat jij wil! En dat gold ook zeker voor mijn katten. Ik was dan ook blij dat een deel van mijn katten dagelijks – en een ander deel in ieder geval regelmatig – rauw voer at.

nrv-rauwe-voeding-kat-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing
Het verwilderde kittentje Chloe (2007 – 2019) werd gered op de leeftijd van 10 weken. Marieke leerde haar toen met alles in en om het huis kennismaken en daar hoorden alle soorten voeding ook bij. Chloe at tot haar dood in 2019 nog iedere dag trouw 1 eendagskuiken. Ook at ze een aantal andere soorten rauw vlees.

In 2005 richtte ik een internetforum op en met mijn team bedacht ik de naam NRV (Natuurlijke Rauwe Voeding), het Nederlandse equivalent van het prooidiermodel van dierenarts Tom Lonsdale.

In 2006 verzorgde ik de Nederlandse vertaling van het boek Work Wonders.

Jarenlang hield ik me zich intensief bezig met rauwe voeding voor honden en katten. Mijn honden aten allemaal raw meaty bones. Nadat ik al die jaren gratis, belangeloos en met veel passie voorlichting had gegeven over rauw voer, werd het tijd om het stokje over te dragen aan anderen. Helaas bestaan de rauwvoer-forums die ik heb opgericht inmiddels niet meer. Hoewel mijn eigen standpunten niet overeenkomen met de BARF-methode van voeren, verwijs ik geïnteresseerden toch graag naar het forum van Barfplaats omdat de meeste kennis daar wel in huis is.

nrv-rauwe-voeding-hond-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing
Marieke’s honden aten volledig rauw volgens het prooidiermodel (RMB). Hele prooidieren, zoals deze makreel, of een nabootsing daarvan

Hobby’s en privéleven

Veel tijd voor hobby’s heb ik niet.

Voorheen deed ik naast mijn betaalde baan altijd vrijwilligerswerk. Halverwege 2019 kon ik dat helaas niet meer combineren met mijn drukke werkzaamheden voor mijn eigen bedrijf en ben ik volledig gestopt als vrijwilliger (tenzij je mijn gratis voorlichting en persoonlijk advies natuurlijk beschouwt als vrijwilligerswerk, want dat doe ik nog wel!). 😉

Alles wat met katten te maken heeft is mijn grootste passie en sinds 2003 werk ik 7 dagen per week om iedereen met kattenvragen (en problemen met hun kat) te helpen. Na al die jaren hard werken probeer ik vanaf 2021 één dag in de week wat minder te werken. 😉

Wandelen doe ik graag en dan ook met mijn geliefde spel Pokémon GO, in mijn hand. 🙂

Ik hou van social media, vooral om heel erg veel te lezen en te volgen. Met name over katten, maar ik lees ook alles wat los en vast zit over Pokémon GO, via NTWV.

Ik woon in Cuijk en vang katten op in mijn eigen huis. Ik heb twee perfect ingerichte kattenkamers – van alle gemakken voorzien – waar katten kunnen verblijven. Katten die meer aandacht nodig hebben (bijv. omdat ze nog heel jong en speels zijn óf katten met gedragsproblemen, die wat sturing nodig hebben), krijgen toegang tot mijn hele huis. Ik laat vreemde katten nooit met elkaar in contact komen en daarom heb ik ook ruimte voor maximaal 3 verschillende katten tegelijk.

Wilfred is de man met wie ik een liefdevolle vaste relatie heb. Hij woont in Cuijk met zijn fantastische kat Sheba en klein hondje Shiva. Ook hij gaat liefdevol met de opvangkatten om als hij bij mij thuis is.


Samenwerking met Karin

Karin en ik werken beiden als zelfstandig ondernemer. Kattenvoorlichting.nl & Kattenherplaatsing.nl is de onderneming van Marieke, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 76754960.

Karin is bij de KvK ingeschreven als Kattenoppas Nijmegen onder nummer 67627102.

De samenwerking bestaat uit de activiteiten die we gezamenlijk organiseren voor Kattenvoorlichting.nl en Kattenherplaatsing.nl Evenementen zoals lezingen, winacties en andere leuke activiteiten vind je altijd op onze Facebookpagina. De verkoop van leuke kattenartikelen is in handen van Karin / Karin’s Kattenwinkel.


Tevreden over mijn adviezen?

Voorlichting over katten en persoonlijk advies op maat is gratis en dit doe ik vrijwillig.

Ik heb géén stichting, zoals vaak wordt gedacht, maar ik vind het enorm belangrijk dat iedereen – ongeacht de inhoud van zijn of haar portemonnee – toegang heeft tot persoonlijk advies op maat over zijn of haar katten. Ik besteed hier dagelijks enorm veel tijd en werk aan en gratis advies én het geven van kattenvoorlichting maakt dan ook het grootste deel uit van mijn werkzaamheden.

Ben je tevreden over mijn adviezen? Je kunt vrijwillig een donatie overmaken om mijn goede werk te steunen! Maak eenvoudig een bedrag naar keuze over met PayPal. Een overboeking per bank kan natuurlijk ook. Klik hier voor alle betaalmogelijkheden.


Mini-cv van Marieke van de Weijer

Relevante opleidingen, cursussen en werkervaring met betrekking tot mijn werkzaamheden bij Kattenvoorlichting.nl & Kattenherplaatsing.nl vind je in dit mini-cv. Kijk voor mijn uitgebreide cv op mijn openbare LinkedIn-profiel.

relevante opleidingen & cursussen op kattengebied

 • Webinar ‘Ontdek de persoonlijkheid van jouw kat!’ door dr. Lauren Finka, georganiseerd door Platform van Professionele Diergedragsdeskundigen, 9 november 2020
 • multidisciplinair kattengedragsymposium: katteneigenaren begrijpen en bereiken: hoe doe je dat als professional? Georganiseerd door het Katten Kenniscentrum Nederland, 5 september 2020
 • video: ‘are you and your home catfriendly?’, door Sarah Ellis, kattenexpert, augustus 2020
 • video: ‘the inbetweener’, door Vicky Halls, kattenexpert, augustus 2020
 • zomerse vachttips voor de kattenliefhebber, door Cats Only, augustus 2020
 • een goede start met essentiële oliën, de katteneditie! door Casa Aroma en Cats Only, juli 2020
 • naar de dierenarts? Geen stress!, online cursus van het Katten Kenniscentrum Nederland, juli 2020
 • de juiste kattenvoeding kiezen, webinar door Catmoneo, juli 2020
 • vachtproblemen bij katten, webinar door kattentrimsters Sonja van Leeuwen en Ingrid Legué, docenten aan de Trimopleiding van de Katten Academie, juli 2020
 • de kracht van kruiden voor hond en kat, webinar door dierenarts Erwin van Gijtenbeek, juni 2020
 • ondernemerssessie ‘Ik als ondernemer’ van de Martin Gaus Academie, juni 2020
 • lezing kat en voeding door gecertificeerd Tinley-kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts, november 2019)
 • module 1 basiskennis kattengedrag aan de Tinley Academie, diploma behaald in 2018
 • de vijf vrijheden van Brambell, lezing over kattengedrag door Tinley-kattengedragsdeskundige Anneke van den Burg (september 2018)

relevante werkervaring

 • eigenaar van Kattenvoorlichting.nl & Kattenherplaatsing.nl (september 2018 – heden)
 • bestuurslid en PR bij een kattenstichting (2003-2018); voorlichting, advies en herplaatsing
 • Nederlandse vertaling van het boek Work Wonders van dierenarts Tom Lonsdale (2006)
 • voorlichting over Natuurlijke Rauwe Voeding voor honden en katten (2005-2010)
 • nacontroleur bij Dierenasiel Breda (2010-2012); huisbezoeken aan geplaatste asieldieren

overige

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!