Categorieën
informatie team
Even voorstellen: Marieke van de Weijer

Even voorstellen: Marieke van de Weijer

Ik ben Marieke van de Weijer (1975), eigenaar van Kattenherplaatsing.nl & Kattenvoorlichting.nl. In dit bericht zal ik me even voorstellen!

Mijn eerste kat

Ik kreeg mijn eerste kat toen ik 11 jaar was. KITT werd door familie gered uit de handen van een boer die een nestje kittens stond te verzuipen. Het katje had ernstige gedragsproblemen doordat ze véél te jong werd gescheiden van haar moeder. Het katje was onhandelbaar en ik was de enige in het gezin die iets met haar kon. Door het afwijkende gedrag en moeilijke karakter van KITT, ontwikkelde ik een enorme fascinatie voor katten en ik las ieder boek over katten dat ik te pakken kon krijgen. Toen ik 15 jaar was, ging ik al zelf met KITT naar de dierenarts en ze ging met me mee toen ik op mezelf ging wonen.

kitt-even-voorstellen-marieke-van-de-weijer-kattenherplaatsing
Katje KITT in 1986 met hond Daisy

Kittens en oudere katten

Er kwamen door de jaren heen katten en kittens bij. Mijn oudste katten hebben leeftijden tot 20 jaar bereikt en ook de oudere kat is een dankbaar onderwerp van de voorlichting die ik geef.

allemaal-poezen-marieke-kattenherplaatsing-blikvoeding
Mijn laatste vier katten. Van links naar rechts: Chloe o’Brian, Jinn, Tonick, Thomas

De jaren van 2015 tot 2019 waren moeilijk. Bijna ieder jaar op rij heb ik een van mijn eigen katten moeten laten gaan. Het verdriet om het grote gemis van mijn katten is enorm groot geweest en pas in 2022 heb ik het verlies van mijn vier geliefde katten een plek kunnen geven.

♥ In liefdevolle herinnering ♥
Thomas 22-02-2000 – 27-09-2015
Jinn 22-2-2000 – 29-04-2016
Tonick 22-2-2000 – 17-07-2018
Chloe o’Brian 06-08-2007 – 04-10-2019


Jarenlange ervaring met het herplaatsen van katten

Ik heb 15 jaar lang voor een bekende kattenstichting gewerkt, waarbij ik ongelofelijk veel klanten heb voorzien van voorlichting en gratis persoonlijk advies. Daarnaast heb ik jarenlange ervaring met het succesvol herplaatsen van katten via de stichting. Door mijn sterk geschreven, wervende teksten waarin geen enkel stukje informatie over de katten ontbreekt, is iedere kat die naar een nieuw baasje verhuist, de juiste match!

logo-herplaatsing-en-voorlichting

Eigen onderneming: Kattenherplaatsing.nl

In 2018 ben ik deze activiteiten gaan doen vanuit mijn eigen onderneming: Kattenvoorlichting.nl & Kattenherplaatsing.nl

De prettige wijze van samenwerking met Karin Everraert heb ik bij deze nieuwe onderneming voortgezet. Samen vormen we een krachtig team dat het welzijn van katten op de eerste plaats heeft staan en het leuk vindt om kattenbaasjes te helpen. Karin ik geven allebei persoonlijk advies over katten. Ik schrijf daarnaast informatieve artikelen over kattengedrag, verzorging, voeding, huisvesting en kattenwelzijn voor websites en niet-digitale media. Zo ben ik vaste gastschrijver over kattenonderwerpen in o.a. de wijkkrant van Padbroek in mijn woonplaats Cuijk.


Aantoonbare kattenkennis

In november 2018 heb ik het diploma behaald van module 1 van de opleiding kattengedragstherapie aan de Tinley Academie. Met dit diploma kan ik de klanten van mijn bedrijf nóg beter adviseren! Na jarenlange ervaring met katten in theorie én in de praktijk, beschik ik met dit diploma dan ook over aantoonbare kattenkennis.

Onderwerpen van module 1 kat – basiskennis kattengedrag Tinley Academie

 • normaal kattengedrag
 • kattentaal
 • zintuigen
 • territorium
 • leefgebied
 • gedragsmatige behoeften van katten
 • gedragskenmerken van de populaire kattenrassen
 • introductie van de kat bij soortgenoten en andere dieren
 • de ontwikkeling en socialisatie van de kat
 • leerprincipes: hoe leert een kat?
 • onzindelijkheid; de feiten en eerste hulp
 • agressie
 • krabben aan meubilair
 • handling van katten
 • problemen rond het vervoer van katten

Betrouwbaarheid

Als je een bedrijf nog niet kent, is het natuurlijk belangrijk om de betrouwbaarheid te kunnen achterhalen. In verband met de privacywetgeving kan en mag ik geen referenties van mijn klanten aan je verstrekken. In ieder bericht over een succesvolle kattenherplaatsing is echter wel een compliment of bedankje over mijn werkwijze terug te vinden. Alle succesvolle kattenherplaatsingen kun je hier bekijken en lezen.

VOG

Daarnaast heb ik een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) waaruit blijkt dat ik geen strafbare feiten op mijn naam heb staan én dat ik van het Ministerie van Justitie en Veiligheid groen licht heb gekregen om advieswerkzaamheden te verrichten en te werken met zwakkere doelgroepen. Deze VOG kun je hier bekijken.


Honden

honden-even-voorstellen-marieke-van-de-weijer-kattenherplaatsingHonden waren ook in mijn leven en met name herdershonden laten mijn hart nog steeds sneller kloppen. ♥


tonick-eendagskuiken-rauw-voeren-kattenherplaatsing-voorlichting
Tonick met een rauw eendagskuiken

Hondenvoeding en kattenvoer

Ook kattenvoer is een dankbaar onderwerp waar ik veel aandacht aan besteed. Nadat ik me 2 jaar lang heb ingelezen in de materie, was in 2002 de tijd daar en stapte ik met mijn honden en katten over op rauwe voeding. Maar zoals de meeste kattenbaasjes wel weten, kun je een kat niet zomaar altijd alles laten eten wat jij wil! En dat gold ook zeker voor mijn katten. Ik was dan ook blij dat een deel van mijn katten dagelijks – en een ander deel in ieder geval regelmatig – rauw voer at.

nrv-rauwe-voeding-kat-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing
Het verwilderde kittentje Chloe (2007 – 2019) werd van straat gered op de leeftijd van 10 weken. Ik leerde haar toen met alles in en om het huis kennismaken en daar hoorden alle soorten voeding ook bij. Chloe at tot haar dood in 2019 nog iedere dag trouw 1 eendagskuiken. Ook at ze een aantal andere soorten rauw vlees.

In 2005 richtte ik een internetforum op en met mijn team bedacht ik de naam NRV (Natuurlijke Rauwe Voeding), het Nederlandse equivalent van het prooidiermodel van dierenarts Tom Lonsdale. Het is voor mij nog steeds erg leuk om te zien dat deze door ons bedachte term sinds die tijd behoorlijk is ingeburgerd.

In 2006 verzorgde ik de Nederlandse vertaling van het boek Work Wonders.

Jarenlang hield ik me zich intensief bezig met rauwe voeding voor honden en katten. Mijn honden aten allemaal raw meaty bones. Nadat ik al die jaren gratis, belangeloos en met veel passie voorlichting had gegeven over rauw voer, werd het tijd om het stokje over te dragen aan anderen. Helaas bestaan de rauwvoer-forums die ik heb opgericht inmiddels niet meer. Hoewel mijn eigen standpunten niet overeenkomen met de BARF-methode van voeren, verwijs ik geïnteresseerden toch graag naar het forum van Barfplaats omdat de meeste kennis daar wel in huis is.

nrv-rauwe-voeding-hond-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing
Mijn honden aten volledig rauw volgens het prooidiermodel (raw meaty bones / RMB). Hele prooidieren, zoals deze makreel, of een nabootsing van een prooidier door het voeren van verschillende delen van een prooidier

Kleinschalige opvang van katten gehad

Vanaf 2017 heb ik thuis kleinschalig (en vanaf 2019 doorlopend) katten opgevangen. Ik ving alleen afstandskatten op van hetzelfde gezin, dus ik had niet meerdere vreemde katten tegelijkertijd in huis. Doorgaans maar 1 of 2 katten van hetzelfde gezin. Tijdelijke opvang deed ik tussendoor als ik even geen afstandskat had. De tijdelijke opvangkat kreeg dan een van de kattenkamers.

Ik heb katten opgevangen die plasten, sproeiden en zelfs poepten in huis. Vaak was de hulpvraag acuut, bijvoorbeeld als katten thuis (heftig) vochten of als de eigenaar ernstig ziek werd of was overleden. Ook kreeg ik regelmatig extreem angstige of agressieve katten in de opvang.


Geen opvang meer in 2022

In 2022 stopte ik met het opvangen van katten bij mij thuis. Het werk is emotioneel erg belastend en zeker als een kat zó extreem angstig is dat hij niet eet, drinkt, plast en poept. Totdat de opvangers goed gewend waren en zelfstandig aten, was ik vaak 24 uur per dag bezig met de zorg voor “moeilijke opvangertjes” met een rugzak. En dat waren er nogal wat…En in de tussentijd ging mijn gewone werk ook door, 7 dagen per week…

Het vervolgens (vaak na maandenlange opvang!) afscheid nemen van je gerehabiliteerde opvangkat is niet makkelijk. Het moeten loslaten van je opvangers die hier zulke geweldige resultaten boekten, is heel moeilijk. Aan sommige katten raak je erg gehecht, ondanks dat je je er als opvang zeer van bewust bent dat het doel van het opvangen herplaatsing is! Dat doet pijn.

Maar dat is niet het moeilijkste van het herplaatsen van opvangkatten. Het lastigste is de perfect passende adoptant te vinden, met voldoende kennis en ervaring, zodat een kat niet terugvalt in zijn oude problemen, zoals plassen en sproeien.

Het herplaatsen van chronische zieke Mongo in 2021 heeft er bij mij zwaar ingehakt. Ik ben ongelofelijk blij en dankbaar dat hij goed terecht is gekomen en dat zijn lieve baasjes hem mét zijn ziekte geaccepteerd hebben zoals hij is. Ook zij maken af en toe zware dagen mee met hem en dan hebben zij veel zorgen over hem. Dat valt absoluut niet mee voor kattenbaasjes!

Ook een reden om te stoppen met opvangen is het zeer arbeidsintensieve schoonmaakwerk. Na iedere opvanger moest het volledige huis geurvrij worden gemaakt en worden ontsmet. Van top tot teen. Dat is een must voor de opvang van katten die plassen en sproeien, iedere geur van een andere kat kan een trigger zijn om te gaan plassen of sproeien. Mijn doel was om iedere opvanger hier ‘zindelijk’ te maken en ze dan ook zindelijk te kunnen herplaatsen. En dat is dan ook altijd gelukt! ♥

Opvangen is in álle opzichten zwaar werk en hoe erg ik het ook vind voor de vele katten in nood (!), ik kon het opvangen niet meer opbrengen. Op 1 april 2022 kwam Wolfje als 23e en laatste opvanger bij mij. Hij is op 21 oktober 2021 succesvol herplaatst.


Adoptie van twee eigen katten: Koffie en Frietje

pip-erie-koffie-frietje-gastgezin-marieke-kattenherplaatsing

Een jarenlang gekoesterde wens voor het hebben twee katten die samen hoorden, een zwarte kat en een schildpadpoesje, kwam uit. ♥ In juli 2022 adopteerde ik Koffie en Frietje uit het geweldige asiel in Helmond. Hun hele verhaal kun je hier lezen. 🙂

koffie-friet-hartje-roze-marieke-van-de-weijer-kattenvoorlichting


Adoptie van kater Wijntje

Op 10 november 2022 heb ik nog een katertje geadopteerd. Wijntje werd bij mij aangemeld voor herplaatsing en ik dacht: dat zou wel eens een heel leuk vriendje kunnen zijn voor (met name) Koffie. Het verhaal van Wijntje kun je hier lezen.

adoptie-eigen-kat-wijntje-marieke-kattenvoorlichting


Een passie voor plassen 🙂

Bijna niemand is bereid om een kat in de opvang te nemen die plast of sproeit in huis. Ik heb een passie voor katten met dit soort problemen. Ook heb ik al een aantal keren katten opgevangen die daarnaast ook nog eens poepten buiten de kattenbak. Ik vind het een uitdaging om dit soort problemen op te lossen. Katten zijn gevoelige dieren die sneller ziek worden van stress dan andere diersoorten. Een medische oorzaak uitsluiten door urineonderzoek is dan ook altijd de eerste stap. Ik zal altijd aanraden om een gediplomeerde kattengedragstherapeut in de arm te nemen, als baasjes het probleem thuis willen proberen op te lossen. Maar soms is er geen oplossing (te realiseren) thuis. Erg verdrietig voor de baasjes, maar in dat geval wel de enige en beste oplossing: de kat uit de situatie halen die hem stress geeft. De stressoorzaak kan van alles zijn; vechten met de kat thuis of met buurtkatten, bang voor de kinderen, bang voor de hond, frustratie na een verhuizing van een thuis met buiten naar een appartement, etc. Alle katten die ik door de jaren heen heb herplaatst vanuit huis én heb opgevangen bij mij thuis, zijn gestopt met plassen en sproeien. Daar ben ik ongelofelijk blij mee!

De grootste uitdagingen: Bugsy en Shakira

raskattenherplaatsing-maine-coon-ragdoll-bugsy
Bugsy

De grootste uitdagingen die ik in de opvang heb gehad waren Bugsy, hij sproeide al 6 jaar (!) in huis en of dat nog wel te doorbreken was…? Hij heeft het hier nooit gedaan en in zijn nieuwe thuis ook niet. 🙂 Bij hem was het probleem dat hij een slechte relatie had met zijn broer en buiten vocht hij ook heel veel. Vervolgens ging hij dan naar binnen en “sproeide zijn vaste route”. Thuis is het zo goed als onmogelijk om dit gedrag na zoveel jaar te doorbreken. De truc bij hem was een nieuwe omgeving, zónder andere katten – en op zoek naar een thuis in een buurt waar weinig katten wonen. En dat is gelukt!

pers-shakira-stamboom-raskattenherplaatsing
Shakira

Shakira vond ik ook echt een uitdaging. Zij plaste én poepte buiten de kattenbak. Er was geen medische oorzaak en de baasjes hadden een jaar lang alle tips van de gedragstherapeut toegepast, maar zonder resultaat. Ook bij haar had ik er in het begin een hard hoofd in dat ik dit kon oplossen, want wat kon ík nou nog doen dat de baasjes al niet hadden geprobeerd? Ik wilde het wél heel graag proberen! Feit is dat ze een trauma had van de kattenbak, door pijn bij het plassen van eerdere blaasontstekingen. Ze was héél gemotiveerd om het op de kattenbak te doen, maar anticipeerde op pijn als ze de kattenbak in stapte en dan deed ze het ernaast…

De blaasontstekingen bij Shakira konden zeker wel ontstaan zijn door stress. Maar de baasjes konden er hun vinger niet op leggen wat haar dan stress gaf. Het prachtige, grote huis – te onoverzichtelijk? De andere katten? Het drukke gezin; werd ze een beetje ondergesneeuwd als piepklein, zachtaardig katje?

In de opvang hier deed ze het super. De eerste plas precies zoals thuis: met haar voorpootjes in de kattenbak en buiten de kattenbak al haar plas laten lopen. De truc bij Shakira was om twee wasmachine-lekbakken in te zetten als kattenbak en een aantal andere grote kattenbakken te vullen met grit dat ze nooit eerder had gehad, zodat er ook geen negatieve associatie mee was. Ze deed het weer goed op de kattenbakken – en dat al binnen een week hier in de opvang. Ze is als compleet zindelijke kat succesvol herplaatst!


Samenwerking met Karin

Karin en ik werken beiden als zelfstandig ondernemer. Kattenvoorlichting.nl & Kattenherplaatsing.nl is de onderneming van Marieke, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 76754960.

Karin is bij de KvK ingeschreven als Kattenoppas Nijmegen onder nummer 67627102.

De samenwerking bestaat uit de activiteiten die we gezamenlijk organiseren voor Kattenvoorlichting.nl en Kattenherplaatsing.nl.

Evenementen zoals lezingen, winacties en andere leuke activiteiten vind je altijd op onze Facebookpagina. De verkoop van leuke kattenartikelen is in handen van Karin / Karin’s Kattenwinkel.


Tevreden over mijn adviezen?

Voorlichting over katten en persoonlijk advies op maat is gratis en dit doe ik vrijwillig.

Ik heb géén stichting, zoals vaak wordt gedacht, maar ik vind het enorm belangrijk dat iedereen – ongeacht de inhoud van zijn of haar portemonnee – toegang heeft tot persoonlijk advies op maat over zijn of haar katten. Ik besteed hier dagelijks enorm veel tijd en werk aan en gratis advies én het geven van kattenvoorlichting maakt dan ook het grootste deel uit van mijn werkzaamheden.

Ben je tevreden over mijn adviezen? Je kunt vrijwillig een donatie overmaken om mijn goede werk te steunen! Maak eenvoudig een bedrag naar keuze over met PayPal. Een overboeking per bank kan natuurlijk ook. Klik hier voor alle betaalmogelijkheden.


Hobby’s en privéleven

Veel tijd voor hobby’s heb ik niet.

Jarenlang deed ik vrijwilligerswerk (naast mijn betaalde baan), voor meerdere organisaties tegelijkertijd. Halverwege 2019 kon ik dat helaas niet meer combineren met de drukke werkzaamheden voor mijn eigen bedrijf en ben ik volledig gestopt als vrijwilliger (tenzij je mijn kattenvoorlichting en persoonlijk kattenadvies natuurlijk beschouwt als vrijwilligerswerk, want dat doe ik nog steeds gratis!)

Alles wat met katten te maken heeft is mijn grootste passie en sinds 2003 werk ik 7 dagen per week om iedereen met kattenvragen (en problemen met hun kat) te helpen.

Ik ben zeker 3x per week te vinden in de sportschool; krachttraining doe ik met eGym en daarnaast doe ik af en toe wat cardio.

Ik hou van social media / hoofdzakelijk Facebook, vooral om er heel erg veel te lezen en te volgen. Met name over katten natuurlijk. 🙂


Mini-cv van Marieke van de Weijer

Relevante opleidingen, cursussen en werkervaring met betrekking tot mijn werkzaamheden bij Kattenvoorlichting.nl & Kattenherplaatsing.nl vind je in dit mini-cv. Kijk voor mijn uitgebreide cv op mijn openbare LinkedIn-profiel.

relevante opleidingen & cursussen op kattengebied

 • webinar: ‘een katvriendelijk huis’, door Maggie Ruitenberg via Edupet, november 2022
 • lezing: Katvriendelijk hanteren en trimmen – Mijn 5jarige onderzoek door PerfecteKat.nl, juli 2022
 • online workshop: hoe word je kattentrimmer? Niet omdat ik ambities heb om kattentrimmer te worden, maar omdat ik interesse heb in het verhaal van Desiree de Rue van PerfecteKat.nl, juli 2022
 • lezing Kat & Voeding door gecertificeerd Tinley-kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts, oktober 2021)
 • webinar: ’10 tips om je kattenbusiness te boosten’, door Anneleen Bru van Felinova, 10 april 2021
 • webinar ‘De beste kattenvoeding voor jouw kat’, door Marilyn van Catmoneo, 10 februari 2021
 • webinar ‘Ontdek de persoonlijkheid van jouw kat!’, door dr. Lauren Finka, georganiseerd door Platform van Professionele Diergedragsdeskundigen, 9 november 2020
 • multidisciplinair kattengedragsymposium: katteneigenaren begrijpen en bereiken: hoe doe je dat als professional? Georganiseerd door het Katten Kenniscentrum Nederland, 5 september 2020
 • video: ‘are you and your home catfriendly?’, door Sarah Ellis, kattenexpert, augustus 2020
 • video: ‘the inbetweener’, door Vicky Halls, kattenexpert, augustus 2020
 • zomerse vachttips voor de kattenliefhebber, door Cats Only, augustus 2020
 • een goede start met essentiële oliën, de katteneditie! door Casa Aroma en Cats Only, juli 2020
 • naar de dierenarts? Geen stress!, online cursus van het Katten Kenniscentrum Nederland, juli 2020
 • de juiste kattenvoeding kiezen, webinar door Catmoneo, juli 2020
 • vachtproblemen bij katten, webinar door kattentrimsters Sonja van Leeuwen en Ingrid Legué, docenten aan de Trimopleiding van de Katten Academie, juli 2020
 • de kracht van kruiden voor hond en kat, webinar door dierenarts Erwin van Gijtenbeek, juni 2020
 • ondernemerssessie ‘Ik als ondernemer’ van de Martin Gaus Academie, juni 2020
 • lezing kat en voeding door gecertificeerd Tinley-kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts, november 2019)
 • module 1 basiskennis kattengedrag aan de Tinley Academie, diploma behaald in 2018
 • de vijf vrijheden van Brambell, lezing over kattengedrag door Tinley-kattengedragsdeskundige Anneke van den Burg (september 2018)

relevante werkervaring

 • eigenaar van Kattenvoorlichting.nl & Kattenherplaatsing.nl (september 2018 – heden)
 • bestuurslid en PR bij een kattenstichting (2003-2018); voorlichting, advies en herplaatsing
 • Nederlandse vertaling van het boek Work Wonders van dierenarts Tom Lonsdale (2006)
 • voorlichting over Natuurlijke Rauwe Voeding voor honden en katten (2005-2010)
 • nacontroleur bij Dierenasiel Breda (2010-2012); huisbezoeken aan geplaatste asieldieren

betrouwbaarheid en successen