Geen azijn in kattenhuishoudens

Geen azijn in kattenhuishoudens

geen-azijn-kattenhuishoudens-kattenvoorlichting

 

Azijn wordt vaak aangeraden om plas- en sproeiplekken van katten (in huis of van andere katten die bijvoorbeeld buiten tegen je voordeur aan plassen) te lijf te gaan met keukenazijn of met schoonmaakazijn. En dát is dan weer geen goed idee, gediplomeerde kattengedragstherapeuten weten dat al veel langer (meer info).

Wat is azijn eigenlijk?

Natuurazijn is op natuurlijke wijze gemaakt met als grondstof wijn, gegiste appelen of andere producten. Hieraan is de azijnzuurbacterie (de acetobacter), die van nature in hout voorkomt, toegevoegd en hieruit ontstaat een geurige consumptie-azijn.

Schoonmaakazijn is op synthetische wijze gemaakt, er wordt vaak methanol aan toegevoegd en bevat het dubbele of tot wel 3 keer zoveel azijnzuur.

Waarom is het niet goed azijn te gebruiken in kattenhuishoudens?

Het is tijd om het hardnekkige, verkeerde advies om azijn te gebruiken om te poetsen als je katten thuis hebt, onderuit te halen. Met een goede onderbouwing! Maar het waaróm? Die informatie was heel erg moeilijk te vinden. Totdat iemand met een achtergrond als leraar scheikunde reageerde. Deze meneer heeft 24 jaar onderwijservaring en een schat aan parate kennis. Hij legde het volgende uit en dit vinden wij een zeer aannemelijke verklaring voor het feit dat azijn niet goed werkt tegen plas- en sproeiplekken van katten. Misschien voor ónze neus wel, maar niet voor die van de kat!

Azijn is een zuur en de nare geur van urine wordt goeddeels veroorzaakt door ammoniak dat vrijkomt. Ammoniak is een gas dat zeer sterk ruikt. Ammoniak heeft een basische werking. Zuren en basen neutraliseren elkaar, vandaar dat je die sterke geur kwijtraakt bij gebruik van azijn.

Echter, de belangrijkste stof in urine is ureum en dat is een zuur. Daar doet azijn niets mee behalve (wellicht) het maskeren van wat geur. Maar klaarblijkelijk triggert het zure karakter van azijn dus het gedrag van katten om juist op die plek te gaan plassen. Alsof ze het zure karakter van hun urine en die van azijn aan elkaar linken.

Nou ben ik niet zo goed op de hoogte van kattenontwikkelingen als Marieke, maar hier zie ik de redelijkheid vanuit scheikundig oogpunt wel van in. Wees je bewust dat ik het slechts baseer op mijn eigen kennis van de scheikunde. In zoverre meen ik recht van spreken te hebben: ik heb de lerarenopleiding scheikunde gedaan en heb 24 jaar onderwijservaring.

Zoals wij al eerder hebben gepost, is ook Dettol een slechte keus schoonmaakmiddel in een huis met katten. Niet omdat de katten daarop reageren, maar omdat het levensgevaarlijk is voor katten.

Welke schoonmaakmiddelen zijn goed en kun je veilig en zonder ongewenste gevolgen gebruiken in kattenhuishoudens? Dat lees je hier.

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
katvriendelijke tips tegen katten in de tuin

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!