Geen etensbakjes van plastic of metaal

Etensbakjes van plastic of metaal?

Wist je dat…
plastic etensbakjes en kunststof drinkfonteinen helemaal niet prettig of goed zijn voor een kat?

Plastic houdt geuren vast en dat is voor een kat vaak heel onaangenaam. Dit is ook de reden dat een plastic drinkfontein wordt afgeraden. Beter is het een keramische fontein te kiezen.

Acné, een allergie of krentenbaard?

Jarenlang is gezegd dat katten die uit plastic en metalen bakjes eten, acné, “krentenbaard” (impetigo) of een allergie zouden oplopen van plastic of metaal. De wekaminen in plastic en/of een overgevoeligheid voor metaal zouden hier de oorzaak van kunnen zijn. Wetenschappelijk bewijs is hiervoor echter niet, er is nog nooit een link aangetoond tussen plastic en metaal en acné bij katten. Natuurlijk is het een kleine moeite om het uit te sluiten. Heeft je kat zwarte korstjes of korreltjes aan de kin, of ontstoken wondjes? Probeer eens te voeren uit schaaltjes van porselein, steen, geglazuurd aardewerk of glas om te kijken of het beter gaat! Onderbouwde informatie over acné bij katten vind je op de website van Huidadvies voor Dieren. Klik hier voor het artikel.


Tapas-schaaltjestapasbakjes-gevoelige-snorharen-kattenvoorlichting

Marieke gebruikt tapas-schaaltjes en platte, ondiepe schaaltjes als eet- en drinkbakjes voor haar katten. Deze zijn voor weinig geld te koop bij kringloopwinkels, en ook supermarkt Lidl heeft ze in de Spaanse week (doorgaans ieder jaar), in de aanbieding in allerlei soorten en maten. Onderstaand model is laag en de grootste maat is breed genoeg dat de snorharen van de katten “er overheen vallen” in plaats van bekneld komen of dubbel zitten tijdens het eten.

tapasbakjes-gevoelige-snorharen-kattenvoorlichting


Bamboe etensbakjes van Beco

Ook een aanrader: biologisch afbreekbare etensbakjes van bamboe! Deze zijn te koop bij de sympathieke webshop Tabby Tijger.

beco-becobowl-etensbakjes-gevoelige-snorharen

Snorharen

Liesbeth Puts, kattengedragstherapeut, heeft een interessant artikel geschreven over snorharen van de kat. Er bestaat iets dat “snorhaarstress” wordt genoemd. Het stoten van de snorharen tegen de randen van etensbakjes is voor een kat onprettig en dat wordt snorhaarstress genoemd.

Bijna alle katten hebben snorharen, lang of kort, gekruld of niet. Maar waar dienen ze eigenlijk voor? Klopt het dat de kat ze gebruikt om te kijken of ze ergens in past?

Klik hier om dit interessante artikel te lezen.


chloe-eten-beco-etensbakjes-bamboe-kattenvoorlichting

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!