GEEN halsbandje voor de kat

GEEN halsbandje voor de kat

Dierenasiel Zuidwolde postte op 4 juli 2017 deze waarschuwing op hun Facebookpagina. Wij sluiten ons hierbij aan! Gebruik géén halsbandje of vlooienband voor je kat. Er zijn betere alternatieven voor identificatie en vlooienbestrijding.

Ook klikhalsbandjes die open moeten schieten bij druk, werken niet altijd. Er is een situatie bekend van een kat met een klikhalsbandje die verstrikt was geraakt in prikkeldraad en met geen mogelijkheid meer loskwam. Halsbandjes zijn onnodig en gevaarlijk. Chip je kat!

Een belletje werkt niet om vogels vangen tegen te gaan. Uit onderzoeken is gebleken dat een kat al snel weet hoe hij zijn bewegingen moet aanpassen zodat hij geen geluid maakt bij het jagen. Daarnaast is natuurlijk heel erg storend om constant naar dit geluid te moeten luisteren bij iedere beweging.

Op onze Facebookpagina reageerde een volger:

“Mijn lieve Nina heeft een tijdje een belletje om gehad, nooit eerder kwam ze met zoveel prooi thuis, ze leerde door het belletje juist beter te sluipen!”

Onderstaand het waarschuwingsbericht van Facebook, de foto’s die daar zijn gepost zijn wellicht schokkend om te zien.

Waarschuwing:

Regelmatig krijgen wij katten binnen die akelige verwondingen hebben aan nek en/of oksel door een (ingegroeid) halsbandje of vlooienbandje.

Het komt ook voor dat katten zichzelf ophangen aan bijvoorbeeld een hek.

Een halsbandje is dus gevaarlijk!

Wil je toch graag een halsbandje voor je kat?

Kies dan voor een bandje met een veiligheidsluiting.

Maar zelfs deze bandjes garanderen geen 100 % veiligheid.

Daarnaast is een halsbandje met een belletje erg onprettig voor de kat.

Het beste is uiteraard om uw kat te laten chippen!

Aanvulling:

We zien veel opmerkingen waaruit blijkt dat mensen denken dat een ruimer bandje juist minder gevaarlijk is. Dat is niet zo… de kat kan een voorpoot door het bandje doen en hem daarna nooit meer terughalen. Het bandje gaat snijden en schuren waardoor deze okselwonden ontstaan. Een wond als deze is niet in 1 nacht ontstaan, daar is een hele tijd overheen gegaan. Hetzelfde kan gebeuren als het bandje om de onderkaak glijdt.

Te strakke bandjes kunnen zorgen voor verwurging als ze blijven hangen.

Koop daarom liefst geen bandje! Tegen vlooien zijn er veel betere alternatieven en ter identificatie is een chip levenslang betrouwbaar.


Wetenschappelijk onderzoek

Wij zijn en blijven tegen het gebruik van halsbandjes, omdat er betere alternatieven zijn. Toch geeft het Katten Kenniscentrum Nederland een aantal goede redenen om een halsbandje te gebruiken. Dit schreven zij in een reactie op hun Facebookpagina:

“We begrijpen je bezwaar, [naam]. Toch zijn er omstandigheden waaronder het handig is de kat een bandje om te doen. Je bent bijvoorbeeld pas verhuisd en wilt een kokertje aan het bandje doen met je tel.nummer voor het geval je kat toch verdwaalt. Of je hebt een oudere kat die er wat mager en schonkig uitziet maar nog graag zijn rondje door de wijk maakt. De gedachte is dan al snel: de kat heeft geen eigenaar, mensen gaan hem voeren want hij heeft vast honger etc. Ook dan kan een bandje met een adreskokertje helpen. Dus een kwestie van het ene risico toch tegen het andere afwegen. Maar een bandje alleen omdat je het zelf zo leuk vindt staan, daar staan wij niet achter.”

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan (in Australië, dus niet in Nederland!) waaruit zou blijken dat het het ongelukken en verwondingen door halsbandjes heel erg meevalt. Voor de baasjes die redenen hebben om hun kat een halsband te laten dragen, is dat misschien een geruststelling om te lezen. Klik hier voor het artikel.


Belangrijke waarschuwing

Met veel dank aan Lianne die op onze Facebookpagina deze waarschuwing gaf!

Als jouw kat deuren openmaakt door tegen de klink aan te springen, draai dan de deurklinken om. Maar draai ze  nooit omhoog, maar omlaag. Want een kat of hond kan zichzelf ophangen aan de deurklink als je ‘m omhoog plaatst! Veel honden dragen binnenshuis geen halsband maar zowel hond als kat kan bijv. een Seresto-vlooienband dragen en je moet er natuurlijk niet aan denken dat zo’n ongeluk gebeurt dat makkelijk voorkómen had kunnen worden!

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!