Categorieën
informatie lezersvraag
Gouden tips en besparingstips

Door Marieke van de Weijer, november 2021
Genoemde prijzen zijn van toepassing in 2021, dit kan natuurlijk anders zijn op het moment dat je dit artikel leest

In een eerder artikel heb ik al geschreven over verkeerde bezuinigingen op je kat, waardoor een kat (ernstig) ziek kan worden. In dat geval gaat het om het gebruik van middelen en medicatie die niet voor katten bedoeld zijn en die baasjes gebruiken voor hun katten om kosten te besparen. Dat is geen goede manier van besparen, want je kat kan daardoor gevaar lopen.

Maar iedereen vindt het natuurlijk fijn om te besparen als dat goed en veilig kan. In dit bericht vind je dan ook onze besparingstips voor katten! Daarnaast krijgen we van baasjes, adoptanten en onze volgers regelmatig fantastische tips, die we ook in dit artikel gaan delen.


Gouden tips


Waterdichte moltons voor je matras en hoofdkussen

Marieke vangt doorlopend katten op met een plas- of sproeiprobleem. In de opvang zijn ze allemaal gestopt met plassen en sproeien, maar in het begin is het wel een beetje spannend natuurlijk. En zeker als de katten voor het eerst op bed mogen slapen. Marieke had dan ook puppytrainingpads op het matras liggen, voor het geval het een keer mis zou gaan met een opvangkat en hij een plasje zou laten lopen op het matras. Want dat doe je niet zomaar in de was.

Van een kattenbaasje met een kat met een plasprobleem kregen we echter een veel betere tip! Een waterdichte molton! Dat is veel makkelijker en praktischer en omdat je die kunt wassen, doe je er ook veel langer mee. En dat is beter voor het milieu dan wegwerp-matjes. In de online zoektocht naar dit product stuitten we echter wel op grote verschillen.

Bij matrasdirect vonden we een waterdichte molton die van katoen is. Gegarandeerd waterdicht en tóch ademend. Dat lijkt ons toch prettiger dan de goedkopere varianten van 100% polyester, waarbij in de recensies ook nog wordt gezegd dat het de eerste nachten nogal kraakt.


De reismand minder eng maken

chloe-reismandtraining-kattenmandje-kattenvoorlichting

Al jaren stuurt Marieke met de uitgaande post de flyer mee voor de online cursus ‘Naar de dierenarts? Geen stress!’ van het Katten Kenniscentrum Nederland. Stuur ons gerust een mailtje of een appje (06-33520374) als je de flyer niet hebt, dan sturen we je de code zodat je de gratis cursus online kunt doen.

Alle tips om de reismand minder eng te maken zijn ontzettend welkom. We wijzen baasjes dan ook graag op dit blog van onze favoriete kattengedragstherapeut, Liesbeth Puts van Praktijk voor Kattengedrag.

Van de adoptanten van Ziggy kregen we een heel goede tip die we nog niet eerder hadden gehoord! Zij hebben de reismand van Ziggy aan de binnenkant “bekleed” met een doos. En dat werkt voor hem heel erg goed! Zeker de moeite waard om te proberen bij jouw kat.


Besparingstips


Lactosevrije melk in plaats van catmilk

catmilk-goede-besparingstips-kattenvoorlichting
Huismerk catmilk van Albert Heijn

We hebben al eens geschreven over catmilk toen we een lezersvraag kregen: of het waar is dat kattenmelk eigenlijk duurbetaalde koffiemelk  is. Dat is niet zo. Katten hebben geen kattenmelk nodig en zuivel is behoorlijk calorierijk, dus ook zeker geen goed idee om te geven aan je te dikke kat. Maar je wil je kat wel eens verwennen of misschien krijgt jouw kat gewoon iedere dag een beetje, omdat je dat al jaren doet.

Catmilk van Whiskas is denk ik het meest bekend. Dit kost gemiddeld € 0,81 voor 200 ml. Bij bijna alle supermarkten verkopen ze huismerk kattenmelk met verschillende prijzen, bij Jumbo kost het huismerk catmilk € 0,68 voor 250 ml. Het zijn allemaal geen “wereldbedragen”, maar wist je dat je je kat ook lactosevrije melk voor mensen kunt geven? Dan betaal je voor een liter maar € 1,18! Je zal je kat dan wel moeten “helpen” door het zelf ook te drinken, want een liter krijgt een kat natuurlijk niet op, als de inhoud van het pak na opening nog maar een aantal dagen houdbaar is. 😉


Laxeerdrank

Als jouw kat het nodig heeft, zal de dierenarts Laxatract voorschrijven. Een flesje van 125 ml kost tegen de € 12,-. Al jaren raden wij het huismerk Laxulon aan, dat scheelt toch bijna 2 euro per fles! En nu kregen we onlangs een goede tip van een kattenbazin. Zij koopt laxeerdrank bij de apotheek. Daar betaal je maar € 5,75 voor een fles van 300 ml! Een enorme prijsbesparing dus.

Ik heb bij de apotheek expliciet gevraagd om een laxeerdrank zónder smaakje, want ik denk niet dat katten erg blij worden van frambozensmaak of zo (maar je weet nooit). 🙂 Bestudeer éérst de ingrediëntenlijst en zorg ervoor dat je een variant kiest zonder zoetstoffen! Zoetstoffen en in ieder geval Xylitol, zijn zeer gevaarlijk en Xylitol is zelfs dodelijk voor huisdieren.

Geef nooit laxeermiddel aan je kat zonder overleg met je dierenarts!

De apotheker zal vragen naar andere geneesmiddelen die gebruikt worden en dat is heel goed om te bespreken, want er zijn contra-indicaties met bepaalde geneesmiddelen. Als je kat diabetespatiënt is, moet je ook overleggen met de dierenarts of je Lactulosestroop van de apotheek wel mag gebruiken.


Heb jij een gouden tip of goede besparingstips?

Heb jij een gouden tip voor kattenbaasjes, of goede besparingstips om op een verantwoorde manier kosten te besparen voor je katten? Dan horen we ze heel graag! Stuur je tip in naar info@kattenvoorlichting.nl o.v.v. de prijs van het oorspronkelijke artikel, de prijs van het alternatief en het liefst ook één of meer foto’s die we mogen gebruiken op onze website.