Goede blikvoeding voor de kat

Goede merken blikvoeding voor de kat

spike-blikvoer-nieuwe-baasje-kattenherplaatsing
Een voorbeeld van hoge kwaliteit blikvoeding met 70% vlees. Zonder graan, soja, suiker of kunstmatige kleur-, aroma- en conserveringsstoffen.

Wil je snel naar de lijst met goede merken blikvoeding voor de kat?
Die vind je onderaan in dit bericht!


Een obligate carnivoor

De kat is een obligate carnivoor. Dat betekent dat het spijsverteringsstelsel van de kat gericht is op de vertering van eiwitten. Plantaardig materiaal hebben katten niet nodig en verteren ze ook minder goed.

Dik van granen

Daarnaast wordt een kat dik van granen in brokvoeding, het is tenslotte zetmeel (suiker!). Blikvoer bestaat voor 80% uit water en bevat per volume-eenheid veel minder calorieën dan droogvoer, dat maar 10% water bevat. Dit vult ook het buikje, en het overstappen op blikvoer is een goede methode als onderdeel van een programma om katten te laten afvallen.

Houden brokjes het gebit schoon?

Veel eigenaren voeren brokjes omdat ze denken dat dit het gebit schoonhoudt. Dit is niet het geval. De meeste katten werken hun brokjes naar binnen zonder te kauwen. Daarnaast zal geen enkele tandarts (voor mensen) adviseren om “tarwekoekjes” te gebruiken om je gebit te reinigen. Met deze vergelijking begrijp je dat zoiets gewoon niet werkt.


Een woestijndier heeft vocht nodig!

Een kat is van oorsprong een woestijndier en drinkt zeer weinig. Het grootste deel van het vocht dat ze nodig hebben, halen ze uit hun prooidieren. Om die reden is droge voeding zoals brokken voor katten niet zo geschikt, ze drogen daardoor uit en dit is niet goed voor o.a. blaas en nieren. Granen maken de urine minder zuur, waardoor blaasgruis (struviet) kan ontstaan. Een kat die alleen brokvoeding eet, is in meer of mindere mate chronisch “uitgedroogd”. Chronische uitdroging is schadelijk voor de nieren, en kan op termijn leiden tot nierfalen. Granen en suiker in voeding hebben een slechte invloed op de bloedsuikerspiegel van de kat, waardoor katten suikerziekte kunnen ontwikkelen. Als je je kat niet aan vochtrijke voeding krijgt, dan is het zaak ze zoveel mogelijk te laten drinken. Tips daarvoor vind je hier.

Uit onderzoek is gebleken dat katten die brokken eten veel minder vocht binnen krijgen dan nodig is om hun vochtbalans te herstellen. Een kat moet 50 ml vocht per kg lichaamsgewicht per dag binnen krijgen!

2018-kattensoep-miamor-pil-kattenherplaatsing-voorlichting-pil3


Natuurlijke Rauwe Voeding

Al met al genoeg redenen om te kiezen voor Natuurlijke Rauwe Voeding (NRV) voor katten, om hun natuurlijke en optimale dieet te simuleren, en een hele reeks aan gezondheidsklachten te behandelen en te voorkómen. In dit kader bevelen wij van harte het boek Work Wonders van dierenarts Tom Lonsdale aan. Marieke van de Weijer heeft dit boek vertaald in het Nederlands en het is gratis te lezen op de website www.rawmeatybones.com.

poezen-marieke-kattenherplaatsing-blikvoeding
De katten van Marieke eten sinds 2002 allemaal NRV en daarnaast goede blikvoeding van verschillende merken, zoals benoemd in dit bericht.

Op het forum van Barfplaats.nl kun je meer over lezen over Natuurlijk Rauw Voeren. Ook kun je hier specifiek advies vragen over voeding die past bij je eigen situatie en je eigen kat(ten).


Mijn kat wil alleen maar brokjes eten!

Een veelgehoord probleem is dat katten een bepaald soort voer niet lusten. Ze eten bijvoorbeeld alleen maar brokjes en willen niets weten van blikvoeding. Kittens moeten vanaf het moment dat ze vaste voeding gaan eten wennen aan alle structuren. Het mondgevoel van het voedsel is voor een kat belangrijker dan de smaak. Gemalen rauw vlees (ook wel kvv genoemd; kompleet vers vlees; zoals Bandit, Carnivoer, Haaks Barf, Carnibest, Bibi, etc.) heeft een heel andere structuur dan bijv. een rauw eendagskuiken, blikvoeding of brokjes. Katten die in deze kritieke fasen van hun ontwikkeling maar één soort structuur wennen, krijg je op volwassen leeftijd bijna niet op een andere structuur overgezet.

Veilig voedsel

Qua voorkeursvoer speelt ook mee wat de moeder eet. Katten zijn erg voorzichtige dieren die geen enkel risico nemen. Wat de moeder eet of mee naar huis neemt, daarvan leert een kitten: dit is veilig voedsel. Het blijkt dan ook dat volwassen katten later vaak alleen bij honger, of als ze proberen te overleven, ander voedsel willen proberen (Bron: Tinley 2018).

Je eet maar wat de pot schaft?

Een kat uithongeren om hem op die manier zo ver te krijgen ander voer te leren eten, is een heel slecht idee. Je kunt tegen een kat niet zeggen: je eet maar wat de pot schaft. Niet alleen omdat je dan voorbijgaat aan zijn instinct en ‘het wezen kat’ dus niet respecteert, maar ook omdat een kat elke dag moet eten. Een kat die niet eet, maakt kans op leververvetting en onbehandeld kan een kat daar aan overlijden! Een (veel te) dikke kat kan al heel snel leververvetting krijgen. Als je je kat ander voer wil laten eten, zal je misschien een trukendoos moeten opentrekken of heel veel geduld moeten hebben. 🙂 Klik hier voor een mooi en langzaam stappenplan om je kat te laten wennen aan andere voeding.

goede-kwaliteit-blikvoeding-kattenvoorlichting

Daarnaast zijn veel katten niet alleen gewend aan een bepaalde structuur, maar ook aan een sterke geur. Bij sommige merken blikvoer zitten er zoveel geurstoffen in, dat rauw vlees in de beleving van een kat “geurloos” is. Een kat eet met zijn neus! Een kat die niet goed ruikt, bijvoorbeeld als hij een niesziekte-infectie heeft, zal ook slecht eten. Deze katten zijn ook moeilijker over te zetten. Op het forum van Barfplaats kun je heel veel informatie en tips vinden om je kat over te zetten op rauw voer, of op goede kwaliteit blikvoeding.

Als je een kat via herplaatsing of via het asiel overneemt, weet je niet altijd wat zijn of haar historie is geweest en kan het moeilijker zijn om de kat over te zetten op de door jou gewenste voeding. Maar het is zeker geen onmogelijke opdracht!

goede-kwaliteit-blikvoeding-kattenvoorlichting

Als het echt niet lukt, welke brokken zijn dan goed?

Als het echt niet lukt om je kat te laten wennen aan voer met veel vocht – en het komt helaas regelmatig voor – dan is het zaak een zo goed mogelijke brok aan te bieden en je kat “aan te moedigen” zoveel mogelijk te drinken. Voor het kiezen van een goede brok verwijzen wij je graag naar Voerwijzer.

Wat voert Marieke aan de opvangkatten?

Marieke bestelt het liefst bij Zooplus en daar zijn de allerbeste brokken, die je bij Voerwijzer vindt, niet te verkrijgen. Daarom heeft Marieke gekozen voor een goede brok van de lijst: Purizon.


Specifiek voedingsadvies nodig voor je kat?

Heb je specifiek voedingsadvies nodig voor je kat? Is je kat niet gezond of heb je advies op maat nodig van experts? Neem dan contact op met een van deze dierenartsen, die eveneens gespecialiseerd zijn in rauwe voeding voor huisdieren.

Tannetje Koning, Dierenpraktijk De Oase

Erwin van Gijtenbeek, Sterkliniek Any Animal Heilo


 

Meer lezen over de eetgewoontes van de kat?
Klik hier.


Kun je of wil je geen rauwe voeding aan je kat voeren, en vind je het belangrijk dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt en zo natuurlijk mogelijk voedsel krijgt?

Bij Zooplus zijn allerlei uitstekende merken blikvoeding verkrijgbaar. Deze merken hebben een zeer hoog aandeel vlees of vis en bevatten geen graan, soja, of kunstmatige toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen. Deze merken zijn ook vrij van suiker en (onnodig/overmatig) zout, dat vaak gebruikt wordt als smaakversterker.

Het eten uit je handen graaien

Karin en Marieke pleiten al jaren voor meer natvoer voor de kat. Van goedkope (supermarkt-)merken blikvoer, die hoofdzakelijk bestaan uit plantaardig materiaal (waar een kattenlichaam niets mee kan), horen we van veel baasjes dat de katten doorlopend ‘uitgehongerd’ zijn. We hebben zelfs verschillende keren van klanten gehoord dat de katten het eten uit je handen graaien of eten van het aanrecht jatten. Wel begrijpelijk als je weet dat een kat – ondanks dat hij eten krijgt – zich ondervoed voelt omdat hij geen kwaliteitsvoer krijgt!

goede-kwaliteit-blikvoeding-kattenvoorlichting

Goede merken blikvoeding

Op de website van Zooplus is de samenstelling van de merken blikvoeding eenvoudig te bestuderen. Wij hebben een overzicht voor je gemaakt van de beste merken blikvoeding voor de kat die ze bij Zooplus verkopen. Deze lijst is natuurlijk niet compleet, Zooplus vult voortdurend het assortiment aan! Neem gerust een kijkje op de website en merk zelf hoe makkelijk het is om de gebruikte ingrediënten van goed kattenvoer te onderzoeken.

Zooplus vermeldt de kiloprijzen waardoor je een goede vergelijking kunt maken van de prijzen. Onderstaande merken variëren van erg duur (15 euro per kilo!) tot heel betaalbaar (2,50 per kilo, dezelfde prijs als bekende merken blikvoer uit de supermarkt, die niet deze kwaliteit hebben!).

aanbiedingen-zooplus-blikvoeding-kattenvoorlichting

In het algemeen zijn blikjes goedkoper dan kuipjes en zakjes. Kijk bij Zooplus ook zeker naar de probeeracties en de aanbiedingen, om nog goedkoper uit te zijn!

probeeracties-zooplus-blikvoeding-kattenvoorlichting

Het hoofdbestanddeel van onderstaande merken kwaliteitsblikvoeding is vlees of vis. Deze merken bevatten géén kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en geen soja, suiker of graan.

Belangrijk: check altijd of het voer volledig (compleetvoer) is. Dit staat in de beschrijving van ieder merk bij Zooplus. Alleen volledig diervoer is geschikt om doorlopend – of als enige voeding – te voeren aan je kat.

  • Almo Nature
  • Animonda Carny (goedkoper)
  • Applaws
  • Bozita (goedkoper)
  • Catz Finefood
  • Cosma
  • Crave
  • Feringa
  • Greenwoods
  • GranataPet
  • Grau
  • Herrmanns Bio
  • James Wellbeloved
  • Leonardo All Meat (goedkoper)
  • Lily’s Kitchen (niet meer te koop bij Zooplus, wel bij o.a. Albert Heijn)
  • MAC’s (goedkoper)
  • Miamor
  • Nutro
  • My Star is a Food Lover (stukjes in saus)
  • My Star is a Foodie (mousse; structuur vergelijkbaar met Gourmet mousse)
  • Porta 21
  • Schesir
  • Schmusy
  • ShinyCat
  • Smilla (goedkoopste kwaliteitsmerk, in de aanbieding is het zelfs nog goedkoper dan supermarktvoer!)
  • Smølke
  • Terra Faelis
  • Thrive Complete
  • True Instinct
  • Wild Freedom
  • Yarrah (biologisch)

Renske

Renske heeft een zeer goede kwaliteit natvoer. Er zijn kuipjes én blikjes natvoer en dit wordt door katten vaak goed gegeten. Op dit moment is Renske nog niet te koop bij Zooplus. Klik hier om naar de website van Renske te gaan voor meer informatie en klik hier voor de webshop.


Wat kost dat?

Natuurlijk krijgen wij heel vaak de vraag: wat kost dat? De dames van PurrfectCat hebben de prijzen van een aantal van deze merken prachtig op een rijtje gezet! Klik hier voor hun artikel.

Betaalbare merken kwaliteitsblikvoeding

Hoewel de prijzen en aanbiedingen fluctueren, kunnen we in het algemeen stellen dat deze merken erg betaalbaar zijn en omgerekend per kilo nauwelijks meer kosten dan een supermarkt-merk blikvoer. Maar voor deze prijs krijg je dan wel de beste kwaliteit voer!

 • Bozita
 • Leonardo
 • MAC’s
 • Smilla

Mijn kat heeft suikerziekte

Jouw kat heeft suikerziekte en je hebt dit onlangs gehoord – of je hebt problemen met het voeren van je kat. Wat kun je een kat met diabetes voeren?

In dit artikel gaat Catmoneo daar zeer zorgvuldig op in. Uit hun onderzoek blijkt dat geen enkele brok, óók niet de speciale dierenartsbrokken voor suikerpatiënten (!) geschikt voer zijn voor een diabetespatiënt. Ook De Suikerkat geeft dit aan op hun website.

Het belangrijkste voor suikerkatten is dat ze koolhydraatarm voer krijgen. En dat kan zelfs met gewone merken kwaliteitsnatvoer die wij hier ook noemen! Kijk hier voor het overzicht met de merken blikvoeding die ook geschikt zijn voor diabetespatiënten.


Misschien vind je deze blog van Praktijk voor Kattengedrag over kattenvoeding ook interessant om te lezen


 

Ook interessant: hoe laat ik mijn kat meer drinken?


goede-kwaliteit-blikvoeding-kattenvoorlichting

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!