Categorieën
informatie kattenherplaatsing
HELP! Mijn nieuwe kat kan niet wennen!

HELP! Mijn nieuwe kat kan niet wennen!

In bijna alle gevallen gaan de herplaatsingen van katten naar een nieuw thuis goed. We geven daar dan ook tips en advies voor, om een kat zo goed mogelijk te laten wennen. Het belangrijkste, voor iedere kat, is dat ze in een kleine, overzichtelijke ruimte worden losgelaten als ze uit de reismand komen. Dit kan een logeerkamer zijn die is ingericht als kattenkamer, maar het kan bijvoorbeeld ook een veilig afgezet stukje van het huis zijn als je geen aparte slaapkamer hebt.

Een kat zal in zijn eigen tempo het huis willen verkennen. Een (jonge) zelfverzekerde kat, wil soms al heel snel de rest van het huis gaan verkennen. Maar er zijn ook katten die overweldigd zijn door alles wat ze overkomt. Je baasje of vrouwtje is niet bij je, je bent in een compleet vreemde omgeving, alles ruikt anders en ook al heb je wat spulletjes van thuis mee gekregen, het is absoluut niet jouw thuis en je bent doodsbang.

Opvangkatje Zipper

Vertrouwde spulletjes

Het is altijd goed om wat vertrouwde spulletjes van thuis mee te nemen naar jouw huis als je een kat adopteert. Denk aan de vertrouwde kattenbak (niet verschoond!), een knuffeltje of dekentje met de geur van de kat, de vertrouwde eet- en drinkbakjes én speelgoed.

Géén spullen met de geur van de eigenaar!

In oktober 2021 werden we verrast door de uitkomst van een onderzoek waaruit bleek dat katten in een voor hen onbekende situatie niet reageren op spulletjes met de geur van de eigenaar eraan (een gedragen t-shirt, een sjaal, etc.) . Sterker nog, sommige katten kregen er méér stress van als ze kledingstukken van de eigenaar aangeboden kregen! Dankzij Praktijk voor Kattengedrag en andere betrouwbare websites over katten blijven we goed op de hoogte van de nieuwste inzichten op het gebied van kattengedrag. Ons artikel hebben we dan ook direct aangepast. Geef je kat zéker zijn eigen vertrouwde spulletjes mee waar zijn eigen geur aan zit, maar neem geen kledingstukken mee naar het nieuwe huis met de geur van de eigenaar.

incontintentiematjes-puppy-kat-reismand-kattenherplaatsing-voorlichting1
Foto: reismand met een “puppy training pad:”, een matje dat urine opvangt. Handig voor erg bange katten die hun plas laten lopen in de reismand (klik op de foto voor meer informatie)

Weg met de reismand!

Ook heel belangrijk: zodra je nieuwe kat uit de reismand is, haal de reismand uit de kamer weg! De meeste katten vinden reizen in een reismand erg traumatisch en de reismand is “doordrenkt” met de geur van angst en stress. Die associatie wil een kat echt niet meer hebben in het nieuwe thuis en sommige katten begrijpen het ook niet als de reismand in de kamer blijft staan, moeten ze daar dan straks weer in?

Ik zet de gebruikte reismand altijd meteen in de badkamer om ‘m grondig schoon te maken met chloor of met het middel dat ik gebruik voor de professionele reiniging van dierenverblijven (Virkon-S). De dekentjes die erin zitten, gaan meteen in de wasmachine op 60 graden en dan was ik met Biotex groen-wasmiddel. Dan is alle geur er voor een kat uit. Een reismand kan wel degelijk een heel fijn schuilhol zijn voor een kat, maar dan moet het een andere/schone zijn waar geen geur van angst en stress in hangt. Er staan altijd een paar ongebruikte, schone reismandjes met zachte dekentjes in mijn kattenkamers voor de nieuwkomers klaar en er wordt goed gebruik van gemaakt.

Prikkelarm

Met name katten die van nature al angstig of verlegen zijn, of een slechte start hebben gehad in het leven, zijn gebaat bij een prikkelarme omgeving. Als het kan, doe de gordijnen dicht zodat de kamer zo donker mogelijk is. Voor een oudere kat is een nachtlampje fijn, want oudere katten zien vaak minder goed. Zo kan hij zich toch oriënteren in de nieuwe ruimte. Vraag zoveel mogelijk aan de oude eigenaar: praatte hij of zij veel tegen de kat? Of juist niet? Dan weet je wat een kat prettig vindt. Stond de radio thuis zachtjes aan of juist niet? Probeer de thuissituatie zo goed mogelijk na te bootsen.

wennen-herplaatsingkat-herplaatsing-kattenvoorlichting-asielkat
Opvangkatje Zipper

Controle

Katten hebben graag controle over hun omgeving en zicht is daarbij heel belangrijk. De meeste katten vinden het heel erg fijn om een hoge uitkijkpost te hebben. Staat er een buffetkast of kledingkast in de kamer? Zet daar dan een veilig holletje bovenop. De kat moet natuurlijk wel in staat zijn om er te komen, niet iedere kat kan hoog springen.

Een schuilholletje laag op de grond kan ook heel fijn zijn. Dit kan een pluche, veilige mand zijn met een bovenkant, maar het hol in een krabton vinden ook heel veel katten erg fijn. Geef de kat zoveel mogelijk keuzes om zelf een geschikte schuilplek te kiezen.

Opvangkatje Suus

Plassen, poepen, eten en drinken

De meeste katten zijn onwennig in het begin en willen niet meteen eten, drinken, plassen of poepen. Een kat moet iedere dag eten. Met name (veel te) dikke katten kunnen binnen 24-48 uur niet eten al ziek worden. Leververvetting is een aandoening die bij katten al snel kan optreden en dat is niet alleen gevaarlijk, onbehandeld zal een kat er ook aan overlijden. Niet eten leidt bij katten tot een neergaande spiraal. Als ze niet eten kunnen ze misselijk worden en doordat ze misselijk worden, willen ze niet meer eten. Doe wat je kan om de kat aan het eten te houden!

Vertrouwd voer van thuis werkt het beste. Zorg dat je weet wat de kat gewend is te eten en dat je dat merk voer al in huis hebt of snel in huis kunt hebben. Natvoer werkt vaak goed om een kat over de streep te trekken om te gaan eten, ook als hij niet gewend is om dat te eten. Het is in het geval van stress niet belangrijk wát een kat eet, maar dát hij eet. Als je je toevlucht moet zoeken tot Gourmet Mousse, snoepjes, een stukje kaas, een blikje tonijn op water, gekookte koolvis, rosbief, sardines, verse haring van de visboer, dat maakt nu écht niets uit. Kaas en haring is veel te zout voor een kat, maar als het nodig is om de neergaande spiraal van niet-eten te doorbreken, is alles geoorloofd. Ook bijvoorbeeld leverworst, wat in verband met het hoge gehalte aan vitamine A niet gezond is voor katten (en zelfs zeer schadelijk is bij frequent gebruik). Als een kat eenmaal eet in de nieuwe omgeving, dan blijft hij dat ook doen.

gino-van-pootje-eten-februari-maand-gebitsverzorging-kat-meer-drinken-goede-blikvoeding-kattenherplaatsing

Als het mogelijk is, zet het water, het voer en de kattenbak allemaal minimaal 2 meter van elkaar vandaan. Zit je kat op een hoge uitkijkpost? Zet het eten dan zo dichtbij mogelijk zodat hij niet door de “enge nieuwe ruimte” hoeft te lopen om bij het eten te komen. Dit geldt ook voor de kattenbak, hoewel het wel belangrijk is dat die minimaal 2 meter bij het eten vandaan staat.

Heb je een huis met meerdere verdiepingen? Zet dan op iedere verdieping voer en water (en het liefst ook een kattenbak), allemaal minimaal 2 meter bij elkaar vandaan.

Houd de kat goed in de gaten. Als hij langer dan 1 dag in het geheel niets gegeten heeft, overleg dan met je dierenarts! Als het je zelf lukt bij de kat, dan zul je moeten gaan dwangvoeren of je kunt misschien een eetlustopwekkend middel van de dierenarts krijgen. Als dwangvoeren niet lukt en je het eetlustopwekkende middel er niet in krijgt, dan zal de kat waarschijnlijk opgenomen moeten worden in de dierenkliniek.

kat-kattenbak-kattenherplaatsing-voorlichting-help-verhuizen

Niet op de kattenbak gaan

Als een kat de eerste dag nog niet op de kattenbak durft, is dat nog geen ramp. Duurt het langer, dan is dat een serieus probleem. Katten worden (sneller dan andere diersoorten) ziek van stress en blaasontsteking door stress is een heel bekend verschijnsel. Door de pijn zullen ze dan al helemaal niet willen of kunnen plassen. Ook dit is een reden om naar de dierenarts te gaan, als je nieuwe kat niet plast. Zet er eventueel schone nieuwe kattenbakken bij voor de eerste periode, zodat de kat de keus heeft. Ik heb in het begin altijd 3 of 4 kattenbakken in de kattenkamer staan, omdat ik van tevoren niet altijd weet wat een kat fijn vindt. Met kap? Zonder kap? Groot of juist klein (veiliger gevoel)? Moet de kattenbak voor een kat in een open ruimte staan zodat hij om zich heen kan kijken of vindt hij dat juist eng? Ik zorg dat ik de keuze voor mijn opvangkatten zo makkelijk mogelijk maak door alle opties aan te bieden.

kattenvoorlichting-kattenherplaatsing-kat-anoniem

Heb geduld

In deze jachtige tijden hebben mensen soms weinig geduld. Katten zijn doorgaans heel gevoelige dieren en sommigen hebben gewoon heel erg veel tijd nodig om in een nieuwe omgeving te wennen. Zolang de kat eet, drinkt en op de kattenbak gaat is er geen enkele reden om dingen te overhaasten of om de kat te pushen het huis te gaan verkennen of zich te laten aanhalen. Laat de kat het tempo bepalen.

Ik heb extreem angstige en getraumatiseerde katten in de opvang gehad die heel erg veel tijd nodig hadden. Er zijn katten geweest die pas na 2 weken uit de kattenkamer durfden te komen. Ik heb ook opvangertjes gehad die 1,5 week verscholen zaten in het schuilhol bovenop de kast. Eten, drinken, plassen en poepen deden ze allemaal als het stil was in huis (als ik even de deur uit was, of ‘s nachts), maar zodra ze hoorden dat ik de trap op kwam, zaten ze altijd weer meteen in hun schuilhol. En dat is prima! Deze katten had veel tijd nodig, maar ontpopten zich tot een fijne huiskatten die uiteindelijk alles durfden.

bugsy-gezicht-snoet-kat-ogen-neus-kin-snorharen-kattenvoorlichting
Opvangkatje Bugsy

Proeftijd

Onze proeftijd is er niet voor niets. Weet je van tevoren al dat een kat bang of onzeker is? Spreek dan bijvoorbeeld een langere proeftijd af van 6 weken of 2 maanden. Meestal is een maand genoeg om een kat te leren kennen en om te beoordelen of jullie gelukkig met elkaar zijn. Maar soms hebben katten zo lang nodig om te wennen, dat je gewoon nog niet zo snel weet of het een match is. En dan is het fijn om te weten dat de kat nog terug kan naar zijn eigen thuis, of in de opvang kan komen bij Kattenherplaatsing.nl, als het echt niet goed gaat bij jou thuis.

kattenvoorlichting-kattenherplaatsing-kat-anoniem

Spelen

Spelen ontspant, net als prettige geuren voor een kat. Als een kat erg bang is, dan durft hij misschien niet te spelen. Ook kan het geluid van speelgoed (op bijvoorbeeld laminaat) eng zijn voor een kat. Misschien is de kat ook bang voor jou, omdat je vreemd voor hem bent. Veilig speelgoed, voor de kat én voor jezelf, is een veren-stok of een veren-hengel. De Cat Dancer is een specifieke aanbeveling van Praktijk voor Kattengedrag, als speelgoed voor bange katten. Elke dag op een vast moment spelen (bijv. als je je favoriete serie gaat kijken), is voor katten erg fijn. Katten houden van vaste routines en herkenbare rituelen, dit geeft een bange kat ook houvast. Mocht het zo zijn dat je kat naar de huiskamer durft te komen ‘s avonds, probeer hem dan te verleiden tot spel. Dat hoeft echt niet lang. Katten hebben maar een korte aandachts-spanne en vaak is 5 minuten spelen per dag al genoeg.

tonick-spelen-met-pluimpje-tablet-laser-verrijking-verenstok

Prettige geuren als ontspanning

Leg eens een matatabi-stokje neer of kattenkruid, om te kijken of je je nieuwe kat daarmee kunt laten ontspannen. 1 op de 3 katten is genetisch helaas niet in staat om te reageren op deze stoffen, maar toch kunnen er verschillen zijn. Dat een kat bijvoorbeeld wél reageert op een snuffelzakje met valeriaan, maar niet reageert op kattenkruid. Let op! Al deze stoffen kunnen de bestaande stemming van de kat versterken. Dus óók als dat angst of agressie is! Observeer de kat goed als je geurstoffen gebruikt. Reageert hij er totaal niet op of lijkt het angstige of angstig-agressieve gedrag erger te worden? Haal het dan meteen weer weg.

matatabistokjes-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing-matatabi

Verrijking

Kijk voor nog veel meer tips voor het verrijken van de binnenomgeving in dit bericht. Belangrijk: doseer veranderingen bij bange katten. Overlaad ze niet met meerdere vormen van verrijking tegelijkertijd. Het is dan moeilijk voor ze om ervan te genieten. Bied bijv. een keer per dag een nieuw speelgoedje aan, de volgende dag een ontspannende geur en op de derde dag weer een andere vorm van verrijking.

Het gaat niet goed!

Het gaat echt niet goed. Je kat eet en drinkt niet en gaat niet op de kattenbak na de eerste dag. Wat kun je dan nog doen?

 • praatte de eigenaar veel tegen de kat? Vraag of ze wat berichten inspreken op WhatsApp en speel die af terwijl je bij de kat in de kamer zit. Dit kan hem kalmeren. Gebruik je geen WhatsApp? Maak een belafspraak met de eigenaar, zet de telefoon op de speaker en laat de eigenaar tegen de kat praten.
 • voorlezen kan voor veel katten erg prettig zijn. Verschillende asiels in Nederland en daarbuiten hebben voorleesmiddagen voor asielkatten en dit blijkt in de praktijk goed te werken. Katten wennen op een heel ontspannen manier aan jouw stemgeluid. Voor kinderen is het heel nuttig om te oefenen met lezen en voorlezen. Voor de katten is het goed om op een rustige manier in aanraking te komen met kinderen. Ze wennen aan de (hoge) stemmen van kinderen, zonder dat daarbij gerend of wild gedaan wordt, wat veel katten eng vinden.
 • wil de kat niet eten? Vraag de eigenaar te laten horen hoe hij de kat altijd riep voor het eten. Zelfs het geluid van het open doen van de koelkast kan helpen! Laat de eigenaar het hele “ritueel” nadoen alsof hij de kat eten gaat geven. Als je dit bericht als ingesproken app hebt, kun je dit iedere keer afspelen op het moment dat je eten voor de kat neerzet. Dit kan hem helpen!
 • komt de kat niet uit de reismand? Dat is niet erg. Als hij zo bang is dat hij dit nog als enige veilige plek in de nieuwe ruimte beschouwt, laat hem er dan gewoon in zitten.
 • kijk wat werkt voor de kat. Observeer hem en beoordeel zijn lichaamstaal. Lijkt hij het fijn en geruststellend te vinden dat je in de kamer bent? Ga er dan zo vaak en zo lang mogelijk heen. Zet speciale kattenmuziek aan of lees de kat voor uit een boek.
 • lijkt de kat het juist bedreigend te vinden dat jij ook in de kamer bent? Laat hem dan zoveel mogelijk met rust. Grote kans dat de kat dan alsnog (of ‘s nachts, als het helemaal stil is in huis) wél op de kattenbak durft te gaan en durft te gaan eten en drinken.
 • de werking van Feliway is niet wetenschappelijk aangetoond. In een enkel geval wil dit nog wel eens werken. Je hebt natuurlijk geen andere keus dan het gebruik van feromonen in het stopcontact, als je kat niet wil eten.
 • misschien kan je kat genieten van matatabi-stokjes, valeriaan, kattenkruid of andere kalmerende geuren voor katten.
 • kalmerende supplementen die je veilig kunt gebruiken zijn Zylkène (online verkrijgbaar en bij de meeste dierenartsen), Traumeel (tabletten, klik hier om een proefpakket te bestellen) en het supplement Gedrag in Balans van Organimal. Dit kun je mixen door natvoer, catmilk of kattensoep. Klik hier voor goede tips om pillen toe te dienen!
 • Royal Canin Calm is ook een effectieve voeding voor bange katten en de brokjes vinden veel katten erg smakelijk. Het is me meermaals gelukt om kieskeurige en zeer angstige katten hiermee wél aan het eten te krijgen! Er zijn wel contra-indicaties dus lees de verpakking goed of je kat dit mag hebben! Het is niet geschikt voor kittens en drachtige of zogende poezen. Daarnaast is deze dieetvoeding niet geschikt voor katten met nier- of hartaandoeningen. Katten tijdens de groeiperiode tot aan de castratie, mogen dit voer ook niet hebben.
 • als het mogelijk en haalbaar is, vraag dan of de eigenaar langs komt bij jou thuis. Dit kan een enorm verschil maken voor de kat. En als hij niet eet, kan dit nu net een moment zijn dat hij wél gaat eten, waardoor de neergaande spiraal van niet-eten doorbroken wordt. Sommige katten geeft dit een enorme oppepper en je ziet dat het daarna veel beter met ze gaat, ook als de eigenaar weer naar huis is.

kattenvoorlichting-kattenherplaatsing-kat-anoniem

Werkt dit allemaal niet?

Werkt dit allemaal niet? Overleg dan met de eigenaar of de kat terug kan naar huis. Het is mogelijk dat de kat zich écht niet gelukkig voelt bij jou thuis. Dat is natuurlijk absoluut niet jouw schuld!

Praktijksituaties: de herplaatsing was geen succes

In de tijd dat ik dit werk doe (sinds 2003) heb ik een paar praktijksituaties meegemaakt waarbij de herplaatsing geen succes was. De kat kon gewoon niet wennen. Ik krijg heel vaak de vraag hoe vaak dit voorkomt. Het antwoord is gelukkig: het is een zeldzaamheid. Wij screenen heel zorgvuldig waarbij de wensen van de kat op de eerste plaats staan. Daardoor is zo goed als iedere herplaatsing een succes. Er zijn dus weinig verhalen uit de praktijk waarin het mis ging bij ons. De situaties die er zijn geweest, beschrijf ik onderstaand, om je inzicht te geven in wat er niet goed ging.

Situatie 1

Bij deze poes kwam dat doordat ze geen kinderen gewend was en op proef was ze geplaatst bij een lief gezin met rustige kinderen. De kat vond de geluiden van de kinderen zó eng, dat ze wel at, dronk en op de kattenbak ging, maar zich wekenlang verscholen hield, onderin in een kleerkast. Ondanks dat dit lieve en rustige kinderen waren, kon ze daar gewoon echt niet aan wennen. Zowel de eigenaresse als het adoptiegezin heeft ons om persoonlijk advies gevraagd. Alle tips haalden niets uit. Helaas moesten we constateren dat deze kat niet op de juiste plek was. Ze is opnieuw herplaatst in een thuis zonder kinderen en het gaat supergoed met haar!

Situatie 2

In een andere situatie wisten we het gewoon niet, wat de reden was. De kater heeft twee dagen lang in de reismand gezeten. At en dronk niet en ging er ook niet uit om op de kattenbak te gaan. De nieuwe baasjes hadden al onze adviezen opgevolgd, maar hij voelde zich daar niet thuis. De eigenaresse heeft hem op de 2e dag opgehaald en thuis was hij meteen weer de oude!

Na een paar weken bijkomen van deze ervaring is hij opnieuw herplaatst en gek genoeg voelde hij zich daar meteen thuis. Hij kwam direct uit de reismand en na 2 dagen lag hij al bij zijn baasjes op schoot in de huiskamer.

Waarom de eerste verhuizing niet lukte, zullen we nooit weten. Het is wetenschappelijk bewezen dat ook honden, katten en paarden geen “klik” kunnen hebben met bepaalde mensen. Dat is niemands schuld, het werkt hetzelfde als bij ons mensen. Soms voel je het gewoon niet met iemand. En soms kom je daar pas achter als een kat al eenmaal bij jou woont. Dat is heel erg jammer voor alle partijen, maar ook dan is het belangrijk te kiezen voor het belang van de kat. En in dit geval was dat een herplaatsing naar een ander thuis.


Vragen?

Heb je vragen of loop je ook tegen het probleem aan dat jouw nieuwe kat maar niet kan wennen bij jou thuis? Stuur me gerust een e-mail voor gratis persoonlijk advies op maat!


Ook interessant om te lezen: mijn gastblog; tips bij stressmomenten


Nog meer lezen? Dit zijn de interessante blogs van Praktijk voor Kattengedrag:
bang voor de stofzuiger
tips voor katten die bang zijn voor bezoek
hoe laat je een bange kat wennen?
een bange kat helpen: de beste tips van Liesbeth Puts