Het gaat mis met de nieuwe kat!

thomas-tonick-samen-slapen-kattenherplaatsing-vriendjes-katten-het-gaat-mis-met-de-nieuwe-kat

Het gaat mis met de nieuwe kat!

Bij Kattenherplaatsing.nl geven we voorlichting en persoonlijk advies op maat over katten. Marieke had een lang telefoongesprek met een mevrouw. Zij had een volwassen poes en had van tevoren bij andere organisaties en bij de dierenarts advies ingewonnen hoe ze het beste twee kittens kon introduceren bij haar thuis.

Kattenorganisaties die verstand zouden moeten hebben van katten

De kattenorganisaties, die verstand zouden moeten hebben van katten (zou je zeggen) én de dierenarts, zeiden dat je de kittens gewoon in de reismand in de huiskamer moest zetten en eruit moest laten. Ongeacht waar de kat die er al woont zich bevindt. Ook de dierenarts zei dat je de komst van een nieuwe kat zo moet aanpakken. Hij voegde er zelfs aan toe: “het gaat altijd goed”.

Wij hebben heel andere ervaringen

Wij hebben heel andere ervaringen! Sterker nog: dat katten niet met elkaar overweg kunnen is, bij ons de nummer 1 reden van herplaatsing! We vragen altijd hoe de historie van de katten verlopen is en heel vaak blijkt de introductie al finaal mis te zijn gegaan, waarna de katten eigenlijk nooit vrienden zijn geworden en soms met nog veel ergere gevolgen, zoals heftige vechtpartijen.

Een rustige introductie

Slechts één keer heeft iemand deze mevrouw uitgelegd hoe ze de introductie op een rustige manier aan kan pakken waardoor er een grote kans op succes is. In het kort: je zet de kittens in een aparte kamer in huis met hun natje en droogje en je bent bereid er gerust een paar dagen of een paar weken (als het nodig blijkt) in te steken om de katten heel rustig aan elkaar te laten wennen, met heel kleine stapjes per keer. Hier kun je het stappenplan van Praktijk voor Kattengedrag lezen.

thomas-tonick-samen-slapen-kattenherplaatsing-vriendjes-katten-het-gaat-mis-met-de-nieuwe-kat

De dierenarts zal het wel weten

De adviezen die ze kreeg waren zó tegenstrijdig dat deze mevrouw ervoor gekozen heeft het advies van de dierenarts op te volgen. Hij zou het wel weten, toch?

Een groot fiasco

Het is uitgelopen op één groot fiasco. De aanwezige poes was bang, gestresst en werd agressief. De poes viel zelfs de mensen thuis aan. Uiteindelijk is de poes tijdelijk ergens anders opgevangen om te kijken hoe het nu verder moet.

Introductie met een dramatische afloop

Terwijl wij aan de telefoon zaten, kreeg deze mevrouw antwoord op een vraag aan een kennis, die onlangs ook een kitten had genomen en deze ook zomaar in de huiskamer had losgelaten bij de al aanwezige kat. Dat is nog dramatischer verlopen. Die poes die er al woonde raakte zo verschrikkelijk bang en gestresst, dat ze stopte met eten en drinken. Ze moest worden opgenomen in de dierenkliniek om twee dagen lang aan een infuus aan te sterken! Het kitten is direct herplaatst en de poes kon na herstel weer terugkeren naar huis.

Het kán ook goed gaan

Het kán ook goed gaan. De dochter van de beller had haar kitten op dezelfde manier in de huiskamer neergezet en de al aanwezige kater accepteerde het kitten meteen. Toen deze mevrouw belde was hij al een paar weken een enthousiaste pleegpapa. Het komt voor, maar dit soort situaties hoor je zelden.

Geen risico nemen

Maar je wil toch geen risico nemen? Tegenover deze succesvolle ervaring staan twéé verdrietige verhalen van katten die doodongelukkig zijn geworden van deze manier van introduceren. En het gaat maar door. De dag erna kregen we weer een noodkreet: het gaat mis met de nieuwe kat! Wat nu?

Wij vinden het schokkend dat de informatie van Praktijk voor Kattengedrag​, die wij al jaren aan onze klanten geven, zo onbekend is bij het grote publiek. En nog erger: dat er dierenartsen en kattenorganisaties zijn, die niet op de hoogte zijn van alles wat er mis kan gaan als je katten laat kennismaken op de verkeerde manier! Niet iedere kat is zo sociaal dat hij een vreemde indringer in zijn huis (hoe jong ook) zomaar zal accepteren.

kittens-buiten-kijken-kattenherplaatsing-gras-kattengras-het-gaat-mis-met-de-nieuwe-kat

De juiste introductie is de beste weg

Wij vinden de juiste introductie, waarbij de nieuwkomer rustig went in een aparte kamer, altijd de beste weg. Bij makkelijke katten is een juiste introductie binnen een paar dagen gepiept. Zijn je katten angstig van aard of niet gewend aan andere katten (of weet je het gewoon niet hoe ze zullen reageren!), neem er dan gewoon de tijd voor en laat je katten aan elkaar wennen, zoals hier wordt uitgelegd.

Een grote, nieuwe ruimte is bedreigend voor een kat

Ook als je helemaal geen huisdieren hebt, is het een goed idee om een kat in een aparte kamer te laten wennen. Een grote, nieuwe ruimte met nieuwe mensen en vreemde geuren is voor de meeste katten heel bedreigend. Het is voor iedere kat prettig om op zijn eigen tempo de kamer te verkennen.

De ene kat heeft daar meer tijd voor nodig dan de ander. Sommige katten verschuilen zich dagenlang in een holletje van de krabpaal, zo eng vinden ze de nieuwe situatie. Anderen katten kunnen zo stoer en zelfverzekerd zijn, dat ze na 10 minuten zelf al aangeven dat ze op verkenningstocht willen en uit de kamer willen. En dat is prima. Het is belangrijk om de kat zelf het tempo te laten bepalen.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!