Categorieën
informatie kattenherplaatsing
Hoe gaat het verder na de kennismaking?

Hoe gaat het verder na de kennismaking?

Je hebt gereageerd op een kat die in de bemiddeling is bij Kattenherplaatsing.nl. Hoe gaat het verder?

Kennismaken bij de kat thuis

Normaal gesproken raden wij altijd aan om in de eigen omgeving van de kat te gaan kennismaken. De kat is daar het meest op zijn gemak en vertoont daar zijn normale en natuurlijke gedrag. Dit geeft een heel goede indicatie of er een klik is tussen jou en de kat. Het komt heel af en toe voor dat er géén klik is. Dat ligt dan natuurlijk niet aan jou; een kat kan om totaal onduidelijke redenen geen klik ervaren met een bepaalde persoon. Maar als de klik er wél is, en dat is in de meeste situaties het geval (vooral als de eigenaar en adoptant onderling ook een klik hebben), dan kun je afspraken gaan maken over de verhuisdatum.

Neem na de kennismaking 1 of 2 dagen bedenktijd, overleg met je (eventuele) partner of gezin, of iedereen het ziet zitten en leg daarna opnieuw contact met de eigenaar. Is iedereen enthousiast? Dan kun je concrete afspraken gaan maken.

Je woont ver bij elkaar vandaan

Als je ver bij elkaar vandaan woont, dan kan het (naast bellen en/of e-mailen) heel handig zijn om te videobellen met bijv. WhatsApp. Zo kun je je huis laten zien aan de eigenaar van de kat. Dit is vooral handig als je een klik met elkaar hebt en elkaar een lange reis wil besparen. Bij de succesvolle kennismaking met de kat, kun je de kat dan meteen meenemen.

hoe-gaat-het-verder-na-de-kennismaking-opvangkatje-truusje
Truusje

Hoe gaat het verder na de kennismaking?

Hoe het verder gaat na de kennismaking, hangt af van de afspraken die je maakt met de eigenaar. Wij geven natuurlijk wel advies hierover, wat handig is!

Normaal gesproken raden wij baasjes altijd aan de kat zélf te gaan brengen naar het nieuwe thuis. Tenzij dat onpraktisch of onhaalbaar is door een lange reistijd (zie boven).

Voor de eigenaar is het fijn om te zien waar de kat terecht komt en dit helpt bij de verwerking van het afscheid van de kat. Ook kom je dan soms praktische dingen tegen waar je een adoptant op wil wijzen (ik had bijv. een opvangkat die altijd op de tafel zat, toen ik hem ging brengen bleek dat die mensen enorm veel tafels en tafeltjes hadden in huis. Ik heb ze uitleg gegeven hoe ze dat op een positieve manier konden afleren als ze niet wilden dat hij op de tafels zou gaan). Zoiets had ik niet geweten als ik de kat niet was gaan brengen, maar natuurlijk zou dit met videobellen ook aan het licht gekomen zijn.

suus-opvangkat-kattenherplaatsing-cuijk-hoe-gaat-het-verder-na-de-kennismaking
Suus

Verhuisformulier / eigendomsbewijs

De eigenaar heeft van ons een  verhuisformulier (eigendomsbewijs) gekregen dat jullie samen zullen invullen voordat – of op het moment dat – de kat gaat verhuizen naar jou. Een chipregistratie géén bewijs van eigendom is (in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht). Met het verhuisformulier / eigendomsbewijs word je dan ook wettelijk eigenaar van de kat die je adopteert en alle gemaakte afspraken worden daarin vastgelegd.

Via een andere weg een kat geadopteerd?

Heb je via een andere weg geadopteerd en kom je hier voor informatie? Hier kun je een gratis ‘blanco’ verhuisformulier downloaden om de afspraken met de adoptant goed vast te leggen. En hier vind je een informatiebrief voor de nieuwe baasjes van jouw kat.

Chip overzetten

Wanneer je de chip overschrijft, kun je het beste samen overleggen. Het veiligst is om dat direct te doen. Mocht je nieuwe kat ontsnappen in zijn nieuwe omgeving. Dan is er in ieder geval geen “mysterie” bij de Dierenambulance (of een andere organisatie die jouw kat op straat vindt), hoe het kan dat een kat zó ver van zijn huis vandaan is.

Maar als je eerst proeftijd wil afwachten om te kijken of alles goed gaat, dan kan dat natuurlijk ook. Sommige baasjes vinden het ook een fijner gevoel om de chip pas over te schrijven als de herplaatsing definitief een succes is. Want stel dat de kat binnen de proeftijd onverhoopt teruggaat naar zijn oorspronkelijke thuis, dan heb je er toch weer ‘administratief gedoe’ mee om het weer terug te zetten.

Wil je helemaal op safe spelen? Registreer je kat dan bij twee databanken tegelijk en dan met zowel het telefoonnummer van de oorspronkelijke eigenaar als dat van de adoptant. Dan is er altijd iemand bereikbaar bij een vermissing.

Het registreren in twee databanken tegelijk is sowieso een advies dat wij altijd geven, want als er bij één van de databanken een technische storing is, dan zijn de gegevens van de kat altijd nog terug te vinden in een ándere databank. Wij hebben de prettigste ervaringen met deze databanken: Petbase en Backhomeclub. De kat staat direct in de databank en hoeft niet door een organisatie handmatig te worden ingevoerd/goedgekeurd, waar soms (veel!) tijd overheen gaat. Bij Backhomeclub kun je aangeven welke contactgegevens getoond mogen worden en welke niet. Erg belangrijk om wel een keuze te maken, standaard staan alle contactmogelijkheden uitgevinkt, en dan wordt het opsporen van de eigenaar wel heel erg moeilijk voor hulpdiensten!

Via deze website kun je checken bij welke databank(en) de kat op dit moment geregistreerd is en dan is het een kwestie van een verhuizing doorgeven. Behalve weer bij Backhomeclub, daar moet de oude registratie worden verwijderd en de adoptant moet de kat opnieuw registreren bij een databank naar keuze. En dat wordt helaas toch nog te vaak vergeten, waardoor de kat nergens meer geregistreerd staat…

Proeftijd

Bij de meeste katten is 1 maand proeftijd van toepassing, tenzij dat niet kan, omdat de kat niet terug kan naar de eigenaar.

Onderling mogen jullie altijd een langere proeftijd afspreken als je dat fijn vindt (of noodzakelijk acht). Bijvoorbeeld 6 weken of 2 maanden. Een langere proeftijd is vooral handig als je een angstige of verlegen kat overneemt, die meer tijd nodig heeft om te wennen in een nieuw thuis.

Het is de bedoeling dat de eigenaar de kat terugneemt als het om wat voor reden dan ook niet goed gaat in het nieuwe thuis. De baasjes die zich tot ons wenden willen dat ook graag, ze willen niet dat er wordt “geleurd” met hun kat of dat hun kat naar het asiel wordt gebracht. Daarnaast staat dat ook in het wettelijk bindende verhuisformulier. Het is niet toegestaan voor de nieuwe eigenaar om de kat zelf of zonder overleg te herplaatsen, naar het asiel te brengen, te verkopen/te verhandelen of weg te geven.

spike-herplaatsing-witte-kat-kattenherplaatsing-hoe-gaat-het-verder-na-de-kennismaking
Spike

Het overnamebedrag

Stem van tevoren even met de eigenaar af of ze het overnamebedrag contant of via een “Tikkie” (betaalverzoek) willen ontvangen bij het ophalen (of wegbrengen) van de kat. Of dat ze het liever 1 dag van tevoren via een bankoverboeking ontvangen. In alle gevallen kun je de financiële afhandeling invullen op het verhuisformulier waardoor jullie ook voor beiden een bewijs van betaling hebben. Als de eigenaar heeft gekozen voor het doneren van (een deel van) het adoptiebedrag aan Kattenherplaatsing.nl, dan kun je dat direct of na de proeftijd overmaken. Ook deze optie kun je op het verhuisformulier kwijt. De betaalmogelijkheden voor een donatie aan Kattenherplaatsing.nl vind je hier.

Hoe gaat het?

We vinden het fijn als je de oorspronkelijke eigenaar gedurende de de proeftijd op de hoogte houdt van hoe het gaat met de kat. Vooral in de eerste dagen na de herplaatsing is het voor eigenaren heel erg belangrijk om te weten hoe het met hun kat gaat in het nieuwe thuis.

1x per week is voor ons minimaal als het gaat om het geven van een update en eigenlijk vinden we dat wel wat aan de summiere kant. Zeker in de eerste dagen na de verhuizing. 😉 Maar het is wel handig om een concrete richtlijn te geven wat voor beide partijen acceptabel is qua contactmomenten. Maak hier dus goede afspraken over en vermijd vaagheden zoals ‘ik wil af en toe horen hoe het gaat’. Voor de een is 1x per maand ‘af en toe’, voor een ander is 1x per half jaar de definitie van ‘af en toe’!

Laat hier geen misverstand over bestaan en benoem het aantal contactmomenten dat voor jullie beiden acceptabel is, heel concreet. Sommige baasjes maken een groepsapp aan, anderen houden elkaar via e-mail of telefonisch op de hoogte.

Sommige baasjes hebben zelfs na heel lange tijd nog (sporadisch) contact. Op speciale momenten, zoals bijv. de verjaardag van de kat of met kerst. Dat is helemaal aan jullie samen, om daar onderling afspraken over te maken.

Ná de proeftijd is er van onze kant geen contactverplichting meer, die geldt alleen binnen de proeftijd. Maar soms blijkt het contact zó gezellig te zijn, dat baasjes spontaan onderling contact houden gedurende een langere periode en dan is dat voor beide partijen natuurlijk heel prettig!

luna-raskattenherplaatsing-rustig-thuis-gezocht-hoe-gaat-het-verder-na-de-kennismaking
Luna

Is de herplaatsing een succes?

Aan het eind van de proeftijd neem ik met jullie beiden contact op om te vragen of jullie het beschouwen als een geslaagde herplaatsing en dan is het traject afgesloten. We vinden het heel leuk als de nieuwe baasjes een update (met evt. foto’s in het nieuwe huis) willen sturen, die we mogen gebruiken voor onze website en Facebookpagina. Uiteraard blijft ook de nieuwe eigenaar volledig anoniem.

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
met hoeveel mensen kennismaken?

Vragen?

Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met ons op!