Hoe geef ik m’n kat een pil?

chloe-marieke-van-de-weijer-kattenherplaatsing-pil

Hoe geef ik m’n kat een pil?

How to Cat heeft een goed artikel hierover geschreven met tips, ook om je kat te trainen om een pil te nemen! Klik daarvoor hier.

Bij sommige katten werkt geen enkel soort voedsel, of slechts een paar keer totdat ze het door hebben. Met name ontwormmiddelen zijn berucht: katten ruiken deze ondanks het lekkers dat eromheen zit! Het is ook mogelijk dat een kat al een associatie heeft gelegd, dat in het bepaalde voedsel dat je geeft, een pil verstopt zit. Ook komt het vaak voor dat de snack wordt opgegeten, en de kat de pil laat liggen! Heb je zo’n kat die alle trucs doorziet? Dan kun je het beste de tips van deze dierenarts raadplegen.


Voor katten die wel “te bedotten zijn”, hebben wij onderstaande tips!
In alle gevallen werkt dit het beste ’s morgens/als de kat honger heeft.

Het belangrijkste om eerst in de bijsluiter te controleren is: mag de pil worden verpulverd?

Soms mag een tablet absoluut niet worden verbrijzeld in verband met een bepaalde coating, maagwerking of een gedoseerde afgifte van het medicijn (time release). In het geval van een gedoseerde afgifte kan een kat een overdosis krijgen van de medicatie als je de tablet kapot maakt.


Thiafeline in tabletvorm, dat wordt voorgeschreven bij een te snel werkende schildklier bij katten, is hier een voorbeeld van. Dit medicijn moet in zijn geheel worden gegeven en mag niet worden fijngemaakt. Lukt het niet om de schildklierpillen in zijn geheel aan de patiënt te geven met deze tips? Hill’s Y/D is speciale voeding voor schildklierpatiënten. Het is hier te koop.


Voedingsmiddelen om een pil in te verstoppen

Het meest succesvol voor katten is leverworst. De blikjes Unox smeerpaté (huismerk werkt overigens net zo goed) ruiken sterker dan de meeste leverworst-soorten in het koelschap. De meeste katten zijn er gek op. Je vindt de blikjes leverpastei doorgaans in het supermarktschap bij de cervelaat, rookworst, ingeblikte ham e.d.

Let op! Geef leverworst of andere leverproducten nooit zomaar als snack of als hoofdvoeding aan een kat. Het lichaam kan een langdurig teveel aan vitamine A (lever is rijk aan deze vitamine) niet goed uitscheiden en hierdoor kan je kat op lange termijn ernstig ziek worden.

Voor katten die erg moeilijk pillen eten, werkt het vaak om de pil te verstoppen in een stukje smeerleverworst en dit in de vriezer te leggen. De geur blijft sterk, maar de structuur van het geheel wordt hetzelfde waardoor de kat de pil niet meer in de bek voelt als hij het stukje leverworst opeet.

Smeerkaas werkt ook goed. Het smaakt lekker en het kleeft, waardoor het moeilijker is voor de kat om de smeerkaas van de pil af te eten.

Sommige katten houden van pindakaas. Ook zeker de moeite van het proberen waard.

De meeste katten zijn gek op kaas. Als je een pil in een stukje kaas drukt, is de kans groot dat je kat het in zijn geheel zal opeten.

Kaas, pindakaas en smeerkaas zijn behoorlijk zout. Dit is dan ook geen gezonde snack of hoofdvoeding. Het zou alleen gebruikt moeten worden als andere, gezondere alternatieven om medicatie te geven niet werken.

Veel katten zijn gek op yoghurt, een dessertlepel met een verpulverde pil werkt in dat geval goed. Er zijn katten die yoghurt te zuur vinden en dat niet graag willen eten. In zo’n geval is vette yoghurt (Griekse yoghurt met 10% vet) een goede optie. Je hebt er weinig van nodig, desondanks is het prettig te weten dat een kat niet dik wordt van een beetje dierlijk vet. Katten worden vooral dik van koolhydraten. Lees daar hier meer over. Het verstoppen van een pil in een theelepeltje roomboter kan een heel goede oplossing zijn voor je kat.

liquid-snack-zooplus-pil-katten-kattenvoorlichting
Ook een goede optie, met name als een kat bijvoorbeeld misselijk is bij een bekende nierafwijking: kattenpudding. Het bestaat echt. 🙂 Gimpet kattenpudding wordt uit volle melk geproduceerd. Het is lactose-gereduceerd omdat de meeste katten geen lactose kunnen verteren. De praktische staande zak is hersluitbaar en houdt de pudding ook voor een tweede keer vers en lekker.

catmilk-pil-kattenvoorlichting

Catmilk is een soortgelijk alternatief voor pillen die vermalen mogen worden.

Calorierijk

Belangrijk om te weten: zuivel is behoorlijk calorierijk en moet worden beschouwd als snack. Als je kat al te dik is, dan kun je beter geen catmilk, kattenpudding, kaas of andere zuivel geven. Als je kat slecht drinkt, probeer het water in huis (en erbuiten) dan “te verrijken” om je kat meer te laten drinken. Lees hier meer over de calorieën van catmilk.

easypill-kattenvoorlichting-pillen-geven
Bij Medpets wordt Easypill verkocht. Dit is een kneedbare, deegachtige substantie waarmee je de vorm en smaak van een tablet kunt maskeren. Door Easypill om een tablet heen te kneden voordat je het aan je kat geeft, vergroot je de kans dat je dier de tablet in de bek wil nemen en doorslikt. De meeste katten vinden de smaak van Easypill erg lekker en bij een kortdurende kuur is dit een heel goede optie om te gebruiken.

Als je echter genoodzaakt bent je kat(ten) iedere dag medicatie te verstrekken, dan is Easypill behoorlijk duur in gebruik. Marieke had meerdere bejaarde katten die dagelijks (meermaals) medicatie moesten krijgen. Om die reden ging zij op zoek naar een betaalbaar alternatief voor Easypill.

En dat heeft ze gevonden! Bij Zooplus zijn verschillende zachte sticks te koop. Je vindt ze hier allemaal. Er zijn ook sticks zonder suiker en graan, ideaal ook voor katten die geen suiker en graan mogen hebben, bijvoorbeeld katten met diabetes.


Cat Yums van Vitakraft

piletjes-verstoppen-lekkers-kat-medicijnen-medicatie-kattenherplaatsing

Een speciaal woord over Cat Yums, te koop bij Zooplus! Marieke heeft deze snack al benoemd in het bericht “tijd voor je pilletje“, een artikel met tips dat speciaal geschreven is over het toedienen van pillen die niet verbrijzeld mogen worden. Marieke’s kat Tonick vond de leverworstvariant van de Cat Yums het lekkerst. Cat Yums zijn vrij grote, kneedbare blokjes en we gebruikten maar een half blokje per dag om de pillen voor Tonick’s schildklier in te verstoppen. Het zakje is hersluitbaar dus we deden er lang mee.

We benoemen deze specifieke snack speciaal, omdat ook een van onze Facebookvolgers er heel goede ervaringen mee heeft. Charlotte schreef:

“De cat yums, betaalbaar en goed te doen. Romy krijgt twee keer per dag hartmedicatie. In een zakje zitten 18 stuks, voor 9 dagen dus, met kaas of leverworst. Grote hit hier, ook ontwormen doe ik zo bij alledrie. Ze krijgen soms ook wel eentje, zo fop ik nog steeds 1 die als lijfspreuk heeft ‘aan mijn lijf geen polonaise’. Ze zijn in sets van 3 te koop, de zakjes zijn goed afsluitbaar en ze blijven vers. Niet denken: ik deel hem in tweeën en leg andere stukje in de kast voor avonddosis, hij wordt hard.”


De katten van Marieke krijgen ook 3x per dag een verpulverde tablet Traumeel tegen artrose en angstklachten. Die pillen zijn best groot om zo te geven en om die reden maakt Marieke ze fijn en mengt ze met liquid snack. De katten likken het probleemloos op!

liquid-snack-zooplus-pil-katten-kattenvoorlichting


Niet alle medicatie komt in pil- of poedervorm. Een van de katten van Marieke heeft een typische kwaal die vaker voorkomt bij oudere katten: obstipatie. Hij moet hiervoor de rest van zijn leven dagelijks laxeermiddel gebruiken.

Het probleem bij deze kat is dat hij het laxeermiddel niet lekker vindt. Het is kleverig en ook dat vindt hij een onprettig gevoel aan zijn snuit. De truc bij deze kat is om het laxeermiddel te mengen met Gourmet Gold mousse.

De geur is erg sterk en maskeert de smaak van het laxeermiddel. Katten eten namelijk met hun neus! Meer daarover lees je hier. Doordat deze kat van Marieke de mousse (aangelengd met water) opdrinkt, heeft hij minder last van de kleverige structuur van het laxeermiddel. Deze Gourmet is géén gezonde blikvoeding te noemen. Het bevat hoofdzakelijk granen en er zit suiker in. Gebruik dit dan ook alleen in kleine hoeveelheden om jouw kat medicatie te laten innemen en niet als hoofdvoeding.

Heeft jouw oudere kat ook last van obstipatie en heeft de dierenarts geadviseerd laxeermiddel te geven? Bij Medpets wordt voor een scherpe prijs het huismerk van het welbekende Laxatract verkocht onder de naam Laxulon. Dit werkt net zo goed als het duurdere merkartikel. Zowel Laxatract als Laxulon zijn verkrijgbaar bij Medpets.

Update september 2017

goede-kwaliteit-blikvoeding-kattenvoorlichting

Bij Zooplus is een goede mousse te koop. My Star bestaat niet uit graan, maar uit spiervlees en ingewanden (70%). Zonder conserveringsmiddelen, kleurstoffen en aroma’s en zonder toevoeging van suiker! De mousse is iets minder luchtig dan van Gourmet en het ruikt (uiteraard) ook anders, maar de katten van vrijwilliger Marieke vinden dit gezonde alternatief een goede keus!


Update februari 2018

Zooplus verkoopt nu ook “kattensoep“!

Oudje Tonick (nu 18 jaar) vindt het heerlijk. Alle pillen die verpulverd mogen worden en de vloeibare medicatie doe ik erin en het gaat probleemloos op.


Wij hopen dat je iets hebt aan deze tips. Als je nog vragen hebt, dan kun je  uiteraard altijd contact met ons opnemen. Ons team heeft jarenlange ervaring met katten en de medische problemen waar katten soms helaas mee geconfronteerd worden. Wij kunnen je tips en adviezen geven om het dagelijks leven aangenamer en makkelijker te maken. Ook kunnen we je met specifieke vragen verwijzen naar andere deskundigen en organisaties met bepaalde expertises, zij hebben ook tips uit de praktijk.


Tips van onze Facebookvolgers

Met dank aan Demy voor deze tip, die we kregen via onze Facebookpagina.

“lk gaf het vaak met een plakje rosbief. Werkte ook prima. Kocht veel rosbief (beleg) en maakte daar kleine pakketjes van met steeds 2 plakjes. Die vroos ik in en zo had ik steeds weer voor een tijdje genoeg…”


Attent bericht

In november 2019 kregen we dit mailtje, wat attent dat mensen dat aan ons laten weten!

“Geachte
hadden veel problemen met onze poes haar medicatie toe te dienen, was ieder maal een gevecht, stresserend voor poes en baasjes! hebben naar een middel gezocht op het web en zijn bij jullie website terecht gekomen. Neemt nu haar medicatie bij middel van leverworst zonder problemen.
Met Dank”

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!