Hoe laat ik mijn kat meer drinken?

Hoe laat ik mijn kat meer drinken?

hoe-laat-ik-kat-meer-drinken-kattenherplaatsing-voorlichting-katten

Katten zijn van oorsprong woestijndieren, die het grootste deel van het vocht dat ze nodig hebben halen uit hun voeding: prooidieren. Die bestaan voor 60-80% uit water. De meeste mensen voeren droge brokken. Katten drogen daardoor uit en dit is niet goed voor bijv. de blaas. Daarnaast maken granen in voeding de urine minder zuur, waardoor blaasgruis (struviet) kan ontstaan. Een kat die alleen brokken eet, is in meer of mindere mate chronisch “uitgedroogd”. Dit is schadelijk voor de nieren, en kan op termijn leiden tot nierfalen. Granen en suiker in voeding hebben een slechte invloed op de bloedsuikerspiegel van de kat, waardoor katten suikerziekte (diabetes) kunnen krijgen.

Foto: It’s Mi Photography

Lezersvraag: hoe laat ik mijn kat meer drinken?

We kregen een lezersvraag van een kattenbaasje wiens katten niet houden van blikvoer. Zij vroeg ons: hoe laat ik mijn kat meer drinken?


Natuurlijke Rauwe Voeding of BARF

hoe-laat-ik-kat-meer-drinken-kattenherplaatsing-voorlichting-katten2
Tonick in zijn jongere jaren met een rauw eendagskuiken

De makkelijkste oplossing is je kat zo natuurlijk mogelijk te voeren. Dat kun je doen door Natuurlijke Rauwe Voeding, BARF of kvv (‘kompleet vers vlees’) te geven. Naast deze voeding hoeft een kat bijna niet te drinken.

Op het forum van Barfplaats.nl kun je lezen over rauw voeren/barfen. Ook kun je hier advies vragen over voeding die past bij jouw kat.


spike-blikvoer-nieuwe-baasje-kattenherplaatsing
Voorbeelden van hoge kwaliteit blikvoeding met 70% vlees. Zonder graan, soja, suiker of kunstmatige kleur-, aroma- en conserveringsstoffen.

Goede kwaliteit blikvoeding is een goed alternatief

Goede kwaliteit blikvoeding is een goed alternatief voor rauw voeren. Blikvoer bestaat ook voor het grootste deel uit water. Er is veel verschil in kwaliteit van blikvoeding. En natuurlijk ook in structuur, smaak en vorm. Er is paté, mousse, er zijn langwerpige stukjes en vierkante blokjes, er zijn blikjes met 100% vlees of vis, met een duidelijk herkenbare structuur. Het mondgevoel en de structuur van de voeding is voor veel katten belangrijk en doorslaggevend of ze het wel of niet willen eten. Experimenteer! Koop verschillende soorten, smaken en structuren en kijk wat je kat lekker vindt. Een opsomming van kwaliteitsmerken blikvoeding vind je in dit bericht.


Een drinkfontein voor je kat

Veel katten zijn blij met een drinkfontein. Het beste is een keramische fontein (van steen, keramiek of porselein), omdat plastic en kunststof geuren vasthoudt, die voor katten erg onaangenaam kunnen zijn. Dit kan een reden zijn dat een kat niet wil drinken uit een plastic fontein.

De drinkfonteinen die Marieke thuis heeft (klik op de foto’s voor een vergroting)


Spelen met water

Spelen met water is leuk! Je kunt je kat aanmoedigen met water te spelen door een pingpongballetje, ijsklontjes of Robovisjes (wij verkopen ze!) in een teil water te doen. Vaak likken ze hun pootjes af nadat ze hebben geprobeerd het speelgoed te pakken, waardoor ze ‘stiekem’ toch weer wat vocht binnenkrijgen. 🙂


Waterschaaltjes, een vaas, drinken vanaf een verhoging

Oudere katten of katten met artrose vinden het vaak prettig om te drinken vanaf een verhoging. Marieke heeft waterbakjes op iedere verdieping staan. Boven op een tafeltje dat twee “etages” heeft en beneden een waterbakje op een omgekeerde fruitschaal.

Een tot de rand met water gevulde vaas of vissenkom wordt ook door veel katten gewaardeerd. Waterschaaltjes zijn bij voorkeur breed, zodat de kat de gevoelige snorharen niet “stoot” bij het drinken.


hoe-laat-ik-kat-meer-drinken-kattenherplaatsing-voorlichting-katten3Op iedere verdieping water

Instinctief willen katten niet drinken in de buurt van hun eten. Zorg dan ook altijd dat water minimaal 2 meter bij het voer vandaan staan, maar ook minstens 2 meter bij de kattenbak vandaan. Wat ook helpt om je kat meer te laten drinken, is op iedere verdieping in huis een drinkbakje te plaatsen.


Gefilterd water

Een kattenfontein heeft doorgaans een koolstoffilter waardoor het water van onzuiverheden wordt ontdaan. Katten vinden dit vaak lekker. Je kunt ook zelf water filteren door een Brita-waterkan te gebruiken. Bar-le-Duc bronwater zonder koolzuur, uit pakken, vinden veel katten ook erg lekker.


waterplaats-buiten-drinken-katten-en-warmte-kattenherplaatsing-voorlichtingBuiten drinken

Heb je een tuin of balkon, of een andere buitenruimte? Katten vinden het vaak lekker om buiten ook te kunnen drinken. Sommige katten vinden regenwater lekker. Als je buiten water aanbiedt, ververs het dan wel iedere dag. Slakken nemen graag een duik in de waterbak en kunnen je kat daardoor besmetten met longworm. In de zomer kan in stilstaand water al snel blauwalg optreden, waardoor katten ziek kunnen worden.


Gezonde voedingsmiddelen met veel vocht

Krijg je je kat toch niet aan het drinken met deze tips? Geef dan eens wat vaker voedingsmiddelen met veel vocht:

Kattensoep, kattenpudding, catmilk en liquid snacks zijn te koop bij Zooplus. De meeste katten kunnen yoghurt en karnemelk goed verdragen zonder er diarree van te krijgen. Gewone melk, koffiemelk en andere niet-zure producten zijn voor katten minder geschikt, de meeste katten verliezen op latere leeftijd het vermogen om lactose te verteren en krijgen diarree van melkproducten.

Calorierijk

Belangrijk om te weten: zuivel is behoorlijk calorierijk en moet worden beschouwd als snack. Als je kat al te dik is, dan kun je beter geen catmilk, liquid snack, yoghurt, kattenpudding, kaas of andere zuivel geven. Als je kat slecht drinkt, probeer het water in huis (en erbuiten) dan “te verrijken” om je kat meer te laten drinken. Lees hier meer over de calorieën van catmilk.


Heb jij nog een tip om een kat meer te laten drinken?

We hopen dat je kat meer gaat drinken met deze tips! Heb je ook een tip die hier nog niet bij staat? We horen het graag! Laat het ons weten door een mailtje te sturen.

Foto: It’s Mi Photography

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!