Hoe leer ik mijn kat het kattenluik te gebruiken?

Hoe leer ik mijn kat het kattenluik te gebruiken?

leren-kattenluik-kat-katten-voorlichting-gratis-kattenherplaatsing (1)

We kregen een goede lezersvraag: ‘hoera, ik heb een kattenluik en ik ben nu eindelijk klaar met portier spelen 🙂 maar hoe leer ik mijn katten om het nieuwe kattenluik te gebruiken?’

Voor de meeste katten is het een bron van vreugde: zelf kunnen bepalen wanneer je naar binnen en naar buiten gaat. Niet alleen buitenkatten hebben graag een kattenluik, ook katten die alleen toegang hebben tot de omheinde tuin of een kattenren, zijn heel blij met vrije keuzes.

Hoe leer je je kat het kattenluik te gebruiken?

Het aanleren van iets nieuws bij katten gebeurt bij voorkeur in kleine stapjes waarbij je het tempo van de kat volgt. Dit kan voor mensen (te) lang duren, maar bange katten zijn nu eenmaal niet altijd even snel!

Dingen die je beter niet kunt doen…

Helaas zijn er baasjes die het geduld niet kunnen opbrengen en denken dat het goed werkt om de kat met honger buiten te laten zitten in de regen, die vervelende gevoelens zullen er dan wel voor zorgen dat een kat vanzelf door het kattenluik gaat. Die baasjes zouden wel eens bedrogen uit kunnen komen, katten kunnen heel volhardend zijn als ze iets niet willen of durven! Dit is natuurlijk ook geen diervriendelijke trainingsmethode.

Wat je ook zeker beter niet kunt doen is je kat met enige kracht door het kattenluik heen duwen, met het idee dat als hij er eenmaal een keer doorheen is geweest, de angst wel weg zal zijn. Een kat die het kattenluik al wat spannend vindt, kan hierdoor erg gestresst raken of nóg banger worden voor het kattenluik.

Wij steken ons hoofd ook niet graag in een onbekende, donkere grot

sona-gino-kattenluik-eng-kattenherplaatsing-leren
Dan heb je een kattenluik en dan zit er een monster aan de andere kant! 🙂 Gino was een ontzettend lieve hond voor katten maar dat wist het jonge katje Soná toen nog niet! Kennismaken door een deur is een van de veilige manieren van het introduceren van huisdieren (klik op de foto voor meer informatie daarover)

Probeer je ook voor te stellen hoe het voor een kat is, of hoe het voor jou zou zijn! Als wij een onbekende, donkere grot in lopen waar we niets kunnen zien, dan zouden wij liever niet als eerste ons hoofd in de donkere holte steken. Instinctief steek je je handen uit om te voelen wat er in die grot is. Hangen er alleen een paar vieze spinnenwebben of zit er een beer? Is er gevaar? Je weet niet wat er aan de andere kant is! Dit is voor katten net zo, het is ook voor katten echt niet prettig eerst ergens hun hoofd doorheen te moeten steken, zonder dat ze weten wat ze aan de andere kant aantreffen. Katten zien niet goed van dichtbij, en kunnen dus niet zien wat er direct achter het kattenluik is, aan de buitenkant.

Hoe maak je je kat vertrouwd met het kattenluik?

leren-kattenluik-kat-katten-voorlichting-gratis-kattenherplaatsing (5)

Als een kat nog niet zelf beseft dat hij voordeel van heeft van een kattenluik, doordat het hem vrijheid geeft te gaan en te staan waar hij wil, dan zal je het kattenluik minder eng of leuker moeten maken.

Het kattenluik minder eng maken

leren-kattenluik-kat-katten-voorlichting-gratis-kattenherplaatsing (2)
Laat het deurtje omhoog staan, bijvoorbeeld met plakband

Het kattenluik wordt minder eng als je het deurtje omhoog houdt. Bijvoorbeeld met een stuk plakband. Je kat kan nu rustig op zijn gemak voor het luikje gaan zitten en kijken wat er buiten gebeurt. Als je kat erdoorheen gaat, dan voelt hij geen deurtje op zijn hoofd en lichaam en hij hoeft ook niet met zijn neus tegen het deurtje te duwen.

Als je kat zonder problemen door het luikje heen durft, dan kun je het luikje stukje bij beetje laten zakken door de plakband te verschuiven. Het kan gerust een aantal dagen duren voordat je kat er helemaal aan gewend is. Je kunt ook iedere dag een klein beetje trainen. Laat je kat het tempo bepalen!

Het kattenluik leuker maken

leren-kattenluik-snoepjes-chip-klik-geluid-kattenherplaatsing

Leg wat snoepjes in het kattenluik. Deze tip met snoepjes kun je voor meerdere doelen gebruiken:

  • als je kat het luik niet eng vindt, maar het gewoon vertikt het te gebruiken omdat hij jou goed heeft afgericht 🙂 dan kun je het luik hiermee leuker maken
goed-afgericht-personeel-wacht-kattenluik-opendoen-kattenherplaatsing-leren
Marieke’s katten hadden haar uitstekend afgericht. 🙂 Waarom zou je door het luikje gaan ’s morgens, als het vrouwtje toch de deur voor je opendoet? 🙂
  • als je voor het eerst een microchipkattenluik hebt gekocht dat geprogrammeerd moet worden op de chip van jouw kat, dan kun je jouw kat(ten) op deze manier programmeren in het luik
  • als je kat bang is voor het klikgeluid van het microchip huisdierluik, dan kun je hiermee een nieuwe positieve associatie maken voor de kat (klik = niet eng, maar iets lekkers!)

Het luik minder eng maken door te spelen

In dit leuke filmpje uit 2012 met gediplomeerd kattengedragstherapeut Maggie Ruitenberg, kun je zien hoe je het luik minder eng maakt door te spelen met je kat.


De chip van je kat programmeren in het microchipkattenluik


De voordelen van een Microchip Kattenluik Connect van Sure Petcare

In dit bericht hebben we uitgebreid geschreven over de voordelen van een “WiFi-kattenluik”, hieronder vind je een kort filmpje over het SureFlap Microchip Kattenluik Connect!


Sommige katten leren het snel, anderen doen er wat langer over. Geef ze rustig de tijd om in hun eigen tempo te wennen aan een kattenluik. Als ze het eenmaal kennen, vinden ze het geweldig!


Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!