Hypoallergene kattenrassen?

Hypoallergene kattenrassen

anil-oriental-kattenherplaatsing-oosters-korthaar-ebony2
De Oriental (Oosters Korthaar) is een van de kattenrassen die mogelijk minder allergische klachten geeft. Op de foto: Anil, een Oriental Ebony die via ons een nieuw thuis gevonden heeft.

Hypoallergene kattenrassen, sinds enige tijd is het een trend. Het klinkt alsof iemand met een kattenallergie geen klachten zou hebben van kattenrassen die “hypoallergeen” zijn. Dit klopt niet helemaal. Er zijn kattenrassen die minder Fel d 1 produceren, waardoor een allergische kattenliefhebber mogelijk minder klachten ervaart.

Stukje van een interessant artikel in De Volkskrant: bestaat de hypoallergene kat? Klik op het plaatje om het volledige artikel te lezen.

Kattenrassen

Hypoallergenic-Cat Breeds _ petMD-kattenvoorlichting
Hypoallergene kattenrassen. Klik op het plaatje om naar het volledige artikel te gaan (Engelstalig)

Geen garanties, maak goede afspraken

Voordat je nu naar een fokker gaat rennen om een van deze mooie rassen aan te schaffen: 🙂 garanties zijn er niet. Het hangt van de ernst van je allergie af. Niet alleen scheelt het per ras, maar ook nog per individuele kat!

Als je wil proberen een “hypoallergene kat” aan te schaffen terwijl je een allergie hebt, dan raden wij aan goede afspraken te maken met de fokker of degene die een kat herplaatst. Zorg dat je zwart op wit hebt dat je de kat kunt terugbrengen naar de fokker of eigenaar, als blijkt dat jouw allergieklachten zo erg zijn dat je de kat niet kunt houden.

Er zijn mensen met een kattenallergie die een gewone huis-, tuin- en keukenkat kunnen hebben. Het helpt om het huis vaak te luchten (het hele jaar door – minimaal een half uur per dag – alle ramen en deuren open), zorgen voor alleen harde vloeren in huis en vaak stofzuigen met een stofzuiger met een HEPA-filter.

Allergisch geworden

Iedere allergie is anders, geen allergiepatiënt is hetzelfde en iedere kat is verschillend. De meeste mensen met (ernstige) allergieklachten denken goed na over de aanschaf van een kat.

Dat ligt anders bij mensen die al een kat hébben en allergisch geworden zijn. Of een kindje hebben gekregen dat allergisch is. Een allergie voor huisdieren komt zelden “alleen”; doorgaans hebben mensen die allergisch zijn voor katten ook nog last van een of meer ándere allergieën. Vaak wordt hooikoorts als bijkomende allergie genoemd.

Al jaren verzamelt Marieke alle informatie over kattenallergie en bundelt alle informatie in dit document (PDF). Je kunt het gratis lezen.


Goed onderbouwd en informatief artikel van Katse Praktijken

Katse-Praktijken_logo_kattenvoorlichting

Leida Timmer is gediplomeerd Tinley-kattengedragstherapeut. Op haar mooie website vind je allerlei interessante informatieve artikelen over (ongewenst) kattengedrag. We waren vooral onder de indruk van het goed onderbouwde artikel over kattenallergie. Je kunt het hier lezen!

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!