Iets geregeld in geval van overlijden?

Iets geregeld in geval van overlijden?

thomas-pootje-nagels-kattenvoorlichting

Het is geen gemakkelijk onderwerp en mensen denken er niet graag over na. Toch is het belangrijk iets over de verzorging van je huisdieren vast te leggen in het geval dat je komt te overlijden. Ik krijg deze vraag vaak, met name van mensen die alleen wonen. Hoe laat je aan je nabestaanden weten wat er met je dieren moet gebeuren als je (plotseling) komt te overlijden? Leg het vast in een huisdiertestament. Dit is gratis beschikbaar gesteld door Nuvema, hoge notariskosten zijn hierdoor niet nodig! Klik hier om het gratis Huisdiertestament te downloaden (PDF).

Heb je geen PDF-reader? Je kunt hier gratis een PDF-programma downloaden.

Als je geen PDF-programma kan of wil downloaden, dan sturen wij je met het bestand met alle plezier toe via de gewone post. Neem in dat geval gerust contact met ons op.

Wél opvang als je een organisatie in je testament zet?

Er zijn (bekende/grote) organisaties die claimen dat ze je dier opvangen als je komt te overlijden, als je hen benoemt in je testament. Helaas blijkt in de praktijk dat er helemaal geen garantie is dat je kat ergens fijn bij mensen thuis in een opvanggezin komt. Iedere organisatie in Nederland kampt met een chronisch gebrek aan gastgezinnen voor katten! Ook al benoem je een organisatie in je testament, doorgaans blijkt dat de kat gewoon naar een aangesloten dierenasiel gaat. De meeste mensen willen dat nou juist niet.

Wat kun je zelf regelen?

Als je in een huurhuis woont, dan kun je zelf regelen dat je wil dat je kat in het huis blijft wonen. De nabestaanden hebben wettelijk het recht het huurhuis twee maanden na het overlijden van de huurder aan te houden. Als de nabestaanden direct contact met mij opnemen voor het herplaatsen van de kat, dan is er grote kans dat het binnen 2 maanden lukt een nieuw thuis voor je kat(ten) te vinden.

Heb je een koophuis? Laat dan instructies voor je nabestaanden achter met betrekking tot de kat. Hopelijk kunnen kopers en verkopers zoveel mogelijk rekening houden met de kat die nog herplaatst moet worden.

poezen-katten-krabpaal-verrijking-kattenherplaatsing (1)

Wat zijn de mogelijkheden als je alleen woont?

Als je alleen woont is het best lastig je wensen vast te leggen. Wat zijn de mogelijkheden?

  • bespreek de situatie met iemand die je vertrouwt. Een familielid, een nichtje, een goede vriend(in), etc.
  • leg al je wensen vast op papier of in een Word-document
  • zet foto’s, informatie over je kat(ten) en bijzonderheden op een USB-stick die je bij je uitvaartpapieren bewaart, of maak een gedeelde map aan op bijvoorbeeld Google Drive. Mensen die je vertrouwt, die de zorg voor je kat gaan regelen, kun je dan op basis van hun eigen e-mailadres toegang geven tot de bestanden in deze map.
  • vraag bij mij de informatie en formulieren aan voor herplaatsing (stuur een mailtje) Vul voor iedere kat zo uitgebreid mogelijk het formulier in, zodat jouw katten herplaatst kunnen worden als er iets met jou gebeurt.
  • ga alvast kijken bij kattenpensions in jouw buurt. Bij welk pension heb je een goed gevoel? Kan je kat een eigen ruimte krijgen of moet hij die delen met vreemde katten? Als je het kattenpension opneemt in je testament of zorgt dat er geld beschikbaar is voor opname in een pension, kan je je kat met een gerust hart onderbrengen, wetende waar hij of zij terecht komt. De kattenpensions die wij aanbevelen vind je hier. Herplaatsing via ons vanuit het pension is uiteraard mogelijk als het kattenpension daarmee akkoord gaat. Ook dan is het belangrijk dat dit zwart op wit staat dat dit jouw wens is, zodat het pension weet dat dit in orde is.

Opvangorganisaties

In Nederland zijn verschillende opvangorganisaties actief. Kijk hier voor onze aanraders.

Stichting Laat uw huisdier na

Een speciale organisatie die we hier graag willen uitlichten is Laat uw huisdier na. Deze stichting is speciaal bedoeld voor het regelen van huiselijke opvang in het geval dat je komt te overlijden. Kijk hier voor meer informatie.


Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: hoe kun je hulpdiensten in geval van nood waarschuwen dat je huisdieren alleen thuis zijn en verzorging nodig hebben? Klik hier voor de tips.

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!