Is een kat gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Is een kat gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Op 6 juni 2015 veroorzaakte nieuwsblad Metro Holland erg veel onrust onder kattenbezitters. Ze plaatsten een bericht over een onderzoek waaruit zou blijken dat kinderen van mensen met katten een verhoogd risico hebben op mentale stoornissen. Een aantal lezers met kinderen en zwangere vrouwen reageerden geschrokken op Facebook. Ze reageerden dat ze hun kat direct de deur uit wilden doen om ieder risico te vermijden. Het is heel spijtig dat dit bericht door een aantal lezers klakkeloos werd aangenomen en dat de kat acuut weg moest, alleen maar op basis van één nieuwsbericht op Facebook…

Berichten over het gevaar van katten in relatie tot zwangerschap en kinderen verschijnen vaker in de media, maar er is helemaal geen reden tot paniek.

Nog steeds wordt door sommige artsen aangeraden om de kat weg te doen bij een zwangerschap omwille van het gevaar voor toxoplasmose. Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet die de kat als gastheer kan hebben. Toxoplasma gondii is de ziekteverwekker die toxoplasmose veroorzaakt. Toxoplasmose verspreidt zich via de uitwerpselen van de kat en is meestal een ongevaarlijke infectie, behalve tijdens de zwangerschap. Volgens Prof. Dr. Walter Foulon, gynaecoloog in het AZ VUB, is er geen reden voor paniek en kunnen er eenvoudige maatregelen genomen worden om besmetting te voorkómen.

Zeer belangrijk om te weten
“In Nederland raakt ongeveer 70 tot 80% van de mensen op enig moment in hun leven geïnfecteerd. Mensen die besmet zijn met T. Gondii bouwen afweerstoffen op die beschermen tegen een volgende infectie.

Wanneer een vrouw al eerder in haar leven geïnfecteerd is met T. Gondii, heeft zij al afweerstoffen opgebouwd. In dat geval is er geen risico meer dat tijdens een zwangerschap het ongeboren kind besmet raakt.” Bron: Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren

kat-kattenbak-kattenherplaatsing-voorlichting-kitten-sona

“Besmetting via de kattenbak is dus eigenlijk nihil, zeker wanneer de kattenbak dagelijks verschoond wordt. Bijna de helft van de vrouwen is al vóór de 1e zwangerschap een keer besmet geweest en is dus al beschermd tegen infectie. Een eenvoudige bloedtest kan deze bescherming bevestigen.”
Bron: Dierenkliniek Hulst

“Bijna elk warmbloedig dier kan worden geïnfecteerd met Toxoplasma gondii, de ziekteverwekker die toxoplasmose veroorzaakt, maar enkel bij de kat kan deze parasiet een volledige levenscyclus doorlopen. Hoewel katten dus wel zeer belangrijk zijn in de levenscyclus en verspreiding van T. gondii, worden infecties vaak niet veroorzaakt door de aanwezigheid van een kat, maar door het eten van onvoldoende verhit vlees waar de parasiet in zit.”

Gebleken is dat contact met katten of het hebben van een kat geen verhoogd risico geeft op een T. gondii-infectie. Het risico op een infectie door T. gondii via de kat is zeer klein, met uitzondering van jonge kinderen die op/met verontreinigde grond spelen.”
Bron: Kattenkenniscentrum


Belangrijke maatregelen die zwangere vrouwen met katten moeten nemen

kat-kattenbak-kattenherplaatsing-voorlichting-help-verhuizen

  • Schep de kattenbak iedere dag leeg (de eitjes zijn pas na 1-3 dagen infectieus);
  • ontsmet de kattenbak met kokend water of stoom (desinfectiemiddelen werken niet tegen deze specifieke ziekteverwekker);
  • draag handschoenen als je in de tuin werkt;
  • was je handen heel goed voordat je eten gaat bereiden;
  • besteed veel aandacht aan het goed wassen van groenten én fruit;
  • eet geen rauw of half-rauw vlees.

Op 14 november 2015 zagen wij dit goede artikel van Dierenkliniek Randstad, hun besluit plaatsen wij hier dan ook graag als aanvulling:

Doe je kat nooit weg vanwege een zwangerschap. Indien uw dokter het tegengestelde beweert dan raden wij aan om de correcte wetenschappelijke literatuur te raadplegen. De kat is een uiterst zeldzame bron van besmetting, onvoldoende bereid vlees is meestal de oorzaak.

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!