Kattenweetjes en kattenfeiten

Kattenweetjes en kattenfeiten

Katten zijn fascinerende dieren en er is zoveel over ze te weten! In dit bericht plaatsen we amusante kattenweetjes en interessante kattenfeiten.

Wist je dat…


 • een kat zich niet alleen wast om zichzelf schoon te houden? Wassen bij katten heeft ook een sociale functie. Dit begint al in het nest. De moederpoes zorgt dat de kittens schoon zijn en zich kunnen ontlasten, door over hun buik en geslachtsdelen te likken. Daarmee wordt de groepsgeur bevestigd en de onderlinge band versterkt tussen moeder en kittens. Als katten elkaar op volwassen leeftijd wassen, dan is dit ook een teken dat ze elkaar “aardig” vinden.sona-poes-rood-rood-kattenherplaatsing-tong-wassen-kattenfeiten
 • Katten die zichzelf kaal likken komt ook voor. In 80% van de gevallen heeft het een medische oorzaak als een kat zich kaallikt (bron: Tinley 2018). Wees er snel bij als je kat dit gedrag vertoont. Pas als een dierenarts een medische oorzaak heeft uitgesloten, kun je gaan denken aan een gedragsoorzaak. Schakel dan zo snel mogelijk professionele hulp in.

 • een kat alleen kan zweten via de zweetklieren aan de voetzooltjes?kattenpootjes-voetjes-kattenpootje-kattenherplaatsing-fotograaf-nienke-flipsen-kattenweetjes-en-kattenfeiten

 • een kat niet hijgt om warmte kwijt te raken, zoals een hond. Een kat hijgt zelden. Als een kat hijgt, dan kan dat deze oorzaken hebben:
  • hij is overactief geweest (bijv. tijdens het spelen), dit stopt doorgaans snel als de kat rust
  • katten kunnen hijgen bij acute pijn
  • katten hijgen bij oververhitting (dat komt bij een kat niet zo gauw voor, maar het kan natuurlijk wel als een kat in de zomer bijvoorbeeld per ongeluk is opgesloten in een te warme ruimte)
  • een kat kun je ook zien hijgen bij (grote) angst of stress!
  • als je kat hijgt of kortademig is zonder dat hij zich ingespannen heeft, ga dan naar de dierenarts! Meer informatie over mogelijke oorzaken en ziektebeelden van hijgen of kortademigheid bij katten? Klik hier.

“Het grootste aantal katten met benauwdheid vertoont onderliggende hartproblemen. Dit hoef je niet eerder gemerkt te hebben. Door stijging van de bloeddruk in de afvoerende bloedvaten van de longen, ontstaat een vochtophoping in de longen en vochtophoping buiten de longen. Maar ook door tumoren en ontstekingen kan er vocht in de borstholte komen en kan jouw kat benauwd raken.”

(bron)

Hijgen bij schildklierproblemen in combinatie met stress

Extreme stress kan gepaard gaan met open mond hijgen. Dit constateert een dierenarts wel eens bij katten met schildklierproblemen. Katten met een te snel werkende schildklier zijn doorgaans katten ouder dan 5 jaar, vallen af ondanks dat ze goed (of zelfs veel) eten en in de helft van de gevallen drinken en plassen deze katten meer dan voorheen.

(bron)


 • ‘Voor de kat z’n viool’, een relatief nieuwe uitdrukking is en daarom niet voorkomt in het Woordenboek der Nederlandsche Taal? Een officiële verklaring voor de herkomst van deze uitdrukking is er dus niet. Wij hebben wel een idee waar dit gezegde vandaan komt, want een kat hééft een viool!
  gino-witte-kat-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing-straat
  De viool, vioolklier of wolfsklier is een kliertje bij katten en bepaalde hondachtigen. De vioolklier bevindt zich op de bovenkant van de staart en produceert feromonen die een rol spelen bij de voortplanting. De vioolklier vormt het ‘wolfsteken‘. Dit is een driehoekige zone in de huid met daarin haren die wat vettiger en soms anders zijn van kleur en consistentie. Als er problemen zijn met de vioolklier, dan wordt het ook wel een katerstaart genoemd. De haren zijn dan samengeplakt en voelen vet of olieachtig aan. Bij witte katten kun je een donkere of zwarte streep op de staart zien als de huid vet is. Een katerstaart kan klachten geven zoals ontsteking (roodheid, korsten, pustels) en ontsteking van de haarzakjes. Andere symptomen zijn: zwarte mee-eters of schilfers. Als je kat dit soort klachten heeft, is het belangrijk de dierenarts te bezoeken. Als je kat alleen een vette afscheiding op de staart heeft die er lelijk uitziet, dan kun je het zelf behandelen. Jaren geleden raadde de dierenarts aan de staart te wassen met antiroos-shampoo en dat werkte goed bij de vettige staartjes van de witte katten van Marieke. Over het gebruik van maizena zijn de meningen verdeeld, sommige kattenfokkers zeggen dat de problemen daarvan erger worden. In dit bericht geeft Huidadvies voor Dieren, een dierenarts die zich specialiseert in dermatologie, goede tips om een katerstaart vakkundig te behandelen.

 • een kattenneus ongeveer 20 miljoen geurcellen bevat, vier keer zo veel als bij een mens? Katten kunnen 14x beter ruiken dan mensen en signaleren geuren ook nog eens sneller dan de mens.
 • katten hun neus gebruiken voor het herkennen van voedsel en voor seksuele ‘geuren‘? Katten gebruiken hun neus niet voor het volgen van een geurspoor van een prooi! Bron: Tinley Academie
 • de kattenneus met name is afgestemd op stikstof? Deze stof bevindt zich in rottend voedsel. Dit is de reden dat katten zo goed kunnen beoordelen of iets nog “eetbaar” is of juist niet. Katten zijn van nature namelijk geen aaseters.2012-12-28-chloe-gezicht-tong-uit-mondje-kattenweetjes-en-kattenfeiten

 • katten dol zijn op vet en dat dit helemaal niet slecht voor hen is? Lees er hier meer over.


 • een kat gemiddeld 13 uur per dag slaapt?

 • een kat naast een roofdier ook een prooidier is? Katten komen oorspronkelijk in ruige omgevingen voor zoals de woestijn en de savanne. Zij moeten hier telkens alert zijn op gevaar. Katten worden gegeten door coyotes en grote roofvogels willen ook nog wel eens een kitten verslinden!

 • katten in de natuur niet willen drinken in de buurt van hun eten? Dieren voelen instinctief aan dat het gevaarlijk is om te drinken van water waar een dood dier in ligt. Het water bevat dan gevaarlijke bacteriën die dodelijk kunnen zijn. Katten hebben dit instinct nog steeds, en zij willen dus ook het liefst dat het waterbakje ver van het voerbakje vandaan staat. Voor onze wilde huistijgers betekent dat dat de voerbak, de kattenbak en het drinkwater allemaal minimaal 2 meter van elkaar vandaan moeten staan.

 • het voor een kat fijn is als de water- en etensbakjes niet strak tegen de muur aan staan? Zorg ervoor dat je kat eromheen kan lopen. Zo heeft je kat overzicht over de omgeving en dat geeft hem een veilig gevoel.

 • de smaakpapillen in de bek van de kat er speciaal op gericht zijn om de aminozuren van vlees te onderscheiden? De smaakpapillen van de mens zijn er juist op gericht om de koolhydraten in plantaardig voedsel te ontdekken.

 • katten ook een voorkeur hebben voor het gebruik van een bepaald pootje, zoals wij rechts- of linkshandig zijn? Met name als een taak moeilijk is, gebruiken katten hun “fijnste pootje”. In het algemeen poezen zijn vaker “rechtspotig” en katers “linkspotig”.chloe-activity-board-voerpuzzel-kat-katten-kattenherplaatsing-kattenweetjes-en-kattenfeiten

 • Dettol giftig is voor katten? De klantenservice van Dettol zegt dat katten er niet mee in aanraking mogen komen. Kijk hier voor meer informatie en alternatieve schoonmaakmiddelen.


 • de snorharen van de kat heel gevoelig zijn? Rondom de snorharen, diep in de huid, zitten veel zenuwen, waardoor de snorharen voor een kat echt als een ‘tastinstrument’ dienen. Dit is de reden dat katten kleine, diepe of smalle eet- en drinkbakjes meestal niet prettig vinden. Als de snorharen tegen de bakranden aankomen, doet dat ‘pijn’. Wat goede etensbakjes zijn voor katten lees je hier.

 • katten géén beruchte vogelmoordenaars zijn? Slechts tussen de 3 en 5% van de vogelsterfte wordt veroorzaakt door katten! Klik hier voor meer informatie.

 • katten wel jagen op spitsmuizen en mollen maar deze niet opeten? Dat komt door een giftige substantie die deze dieren uitscheiden via de speekselklieren.

 • een kattenmaagje ongeveer zo klein is als een pingpongballetje? Hier kunnen 1-2 eetlepels voer in per maaltijd. Deze hoeveelheid is gelijk aan het formaat van hun natuurlijke prooi(en).


 • kittens uit één nest meerdere vaders kunnen hebben? Katten hebben een geïnduceerde ovulatie en dat wil zeggen dat de eisprong ontstaat als de vaginawand van de poes tijdens de dekking wordt geprikkeld. De kater heeft hiervoor een soort weerhaakjes op zijn penis. Als hij klaar is met dekken en zich terugtrekt, doet dat de poes wel heel veel pijn en daarom krijsen poezen zo hard! Bij iedere dekking kan er weer een eisprong optreden en dat is de reden dat een nest kittens meerdere papa’s kan hebben. De natuur heeft dit systeem bedacht omdat de kans op een zwangerschap na de dekking op deze manier heel erg groot is.moeder-kitten-gizmo-jinn-kattenherplaatsing-kattenweetjes-en-kattenfeiten

 • dat van alle katten die als huisdier worden gehouden, maar 5% een raskat is?


 • het patroon op de neus van een kat uniek is, te vergelijken met een vingerafdruk?

 • de normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen de 38 en 39,5 graden Celsius?

 • gezegd wordt dat zwarte en zwartwitte katten moeilijker een thuis vinden dan katten met andere kleuren? De dierenhulporganisaties in Nederland hebben er verschillende ervaringen mee. Sommige asiels melden dat katten met deze kleuren vaak langer op een baasje wachten. Zie je veel zwarte en zwart-witte katten in het asiel of bij een herplaatsorganisatie? Nog een goede reden een kat met die kleur te kiezen!tonick-uitrekken-stretchen-kattenweetjes-kattenfeiten-soepel-artrose-traumeel-kattenweetjes-en-kattenfeiten

 • katten zich wassen na het eten om de geur van voedsel van zich af te wassen, zodat roofdieren dat niet ruiken en achter de kat aan komen?


 • katten specifieke voorkeuren hebben voor slaapplaatsen? Een slaapplaats is bij voorkeur warm, hoog en zacht. En dan ook in die volgorde; als niet aan alle wensen wordt voldaan, dan kiest een kat eerst voor een warme plek, als die er niet is voor een hoge plek en anders voor een zachte slaapplaats.poes-kat-slapen-kattenherplaatsing-kattenweetjes-en-kattenfeiten

 • voor de gemiddelde kat een omgevingstemperatuur van 22° C ideaal is? Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35° C! Het lichaam van de kat is betrekkelijk ongevoelig voor temperatuurverschillen, alleen het gezicht is hier gevoelig voor.

  chloe-tuin-kat-poes-kattenherplaatsing-voorlichting-fotograaf-nienke-flipsen-kattenweetjes-en-kattenfeiten


 • katten dingen van dichtbij niet goed kunnen zien? Dit is de reden dat veel katten ook testen hoe hoog de “waterspiegel” is van een drinkbakje, door hun pootje erin te steken voordat ze gaan drinken. Sommige katten likken liever water van hun pootjes af in plaats van te drinken uit een bakje.

 • een veelgehoord probleem is dat katten een bepaald soort voer niet lusten. Ze eten bijvoorbeeld alleen maar brokjes en willen niets weten van blikvoeding. Kittens moeten vanaf het moment dat ze vaste voeding gaan eten wennen aan alle structuren. Het mondgevoel van het voedsel is voor een kat belangrijker dan de smaak. Gemalen rauw vlees (ook wel kvv genoemd; kompleet vers vlees, zoals Bandit, Carnivoer, Haaks Barf, Carnibest, Bibi, etc.) heeft een heel andere structuur dan bijv. een rauw eendagskuiken, blikvoeding of brokjes. Katten die in deze kritieke fase van hun ontwikkeling maar aan één soort structuur wennen, krijg je op volwassen leeftijd bijna niet op iets anders overgezet. Helaas hebben wij er als baasjes weinig in te willen. Als je een kat via herplaatsing of via het asiel overneemt, weet je niet altijd wat zijn of haar historie is geweest. Meer lezen over de eetgewoontes van de kat? Klik hier.

 • er wetenschappelijk geen relatie is aangetoond tussen vachtkleur en karakter? Het wordt heel vaak gezegd en mensen zijn er door hun eigen ervaringen van overtuigd dat bijvoorbeeld rode katers heel erg lief zijn en dat schildpadpoezen fel zijn. Een verband is niet aangetoond! Hier kun je de feiten lezen.

 • het leefgebied van katers is gemiddeld 3,5 keer zo groot als dat van poezen. In huis blijken volwassen katers ook meer kamers te gebruiken (gemiddeld 5,4) dan poezen (gemiddeld 3,9). Bron: Tinley Academie

 • naar schatting 2 op de 3 katten houdt van kattenkruid en van gedroogde valeriaan. Naar het schijnt houden katten ook van lavendel en vanille. Het lastige is wel dat lavendel giftig is voor katten, hoewel Marieke’s katten (onderstaand Jinn op de foto) er nooit van hebben gegeten, ze roken er alleen aan.lavendel-jinn-fotograaf-nienke-flipsen-verrijking-kattenherplaatsing-kattenweetjes-en-kattenfeiten

 • katers ook tepels hebben? Net als een poes: 6 stuks. Het geslacht van een ongeboren kat wordt pas ‘bepaald’ ná de aanleg van alle organen en functies. Wanneer een deel van de hersenen zich heeft gevormd, wordt het “seintje” doorgegeven wat het geslacht van het dier wordt. In eerste aanleg moet alles aanwezig zijn, voor het geval het seintje komt dat het een poes zal worden. Dit is overigens bij alle zoogdieren zo. Tweeslachtigheid (hermafroditisme) komt bij katten ook een enkele keer voor, hoewel dat natuurlijk niet normaal is. Bij andere dieren is dat wel normaal en zelfs heel handig!

kip-jackie-marieke-1990-kattenvoorlichting
Marieke’s eerste kipje Jackie (krielkip) in 1990
 • veel katten goed samen kunnen leven met grote kippen? We kregen deze vraag van een geïnteresseerde in onze katten. Deze meneer had zelf kippen en vroeg zich af of het aangeboden koppeltje katten goed zou kunnen omgaan met kippen. We deden navraag bij ervaringsdeskundige Liesbeth Puts van Praktijk voor Kattengedrag. Zij heeft zelf kippen. Liesbeth vertelde: “ik denk dat het afhangt van de grootte van de kippen. Krieltjes zijn vaak toch het formaat van een gewone kattenprooi, maar de grote kraaikoppen (1,5 kg kip) die ik heb, jagen een ongecastreerde kater de tuin uit 😉 Dat gezegd hebbende: we hebben een jonge kater in de buurt die veel in onze tuin komt en die springt bovenop een van de kippen die slechtziend is. Ik zou dus voorzichtig zijn met echte jagers, want misschien is de kip weliswaar geen prooi, maar kan hij ze wel steeds opjagen.” En dat zorgt bij kippen natuurlijk voor stress en dat is zeker niet de bedoeling! Marieke heeft zelf ook kippen gehad en hoewel haar kat veel muizen ving, liet poes KITT haar krielkip en haar Barnevelder met rust. Heb je zelf kippen en katten? Doe dan mee aan onze poll!
kip-barbara-1993-marieke-kattenvoorlichting
Marieke met haar kip Barbara in 1993

kat-kattenbak-kattenherplaatsing-voorlichting-help-verhuizen


 • katten het prettig vinden als er een laagje kattengrit in de kattenbak ligt van tussen de 3 en 7 cm? Volgens de Vlaamse kattengedragstherapeut Benjamin Jacobs van De Katviseur is daar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Bronnen: deze link en ‘Advances in Understanding and Treatment of Feline Inappropriate Elimination door Herron, M.E. (2010). “Zij spreekt zelfs van 4 tot 6 inches (10 tot 15 centimeter!)”‘ Met dank aan Benjamin voor deze informatie!

 • katten stresskipjes zijn? Ze ervaren niet éérder stress dan andere diersoorten, zoals vaak wordt gedacht, maar worden sneller lichamelijk ziek van stress. Blaasontsteking is hier een goed voorbeeld van. Bron: Tinley module 1 kattengedragstherapie

kat-katten-buikje-springvel-hangvel-pouch-kattenvoorlichting
Tonick staat er net met zijn linker achterpoot voor, maar op de foto kun je zijn springvel (hangbuikje) zien
 • de meeste katten springvel hebben aan de buik? Dit flapje losse huid betekent niet dat een kat te dik is! Ook slanke katten hebben het en of katten wel of niet gecastreerd zijn, heeft niets te maken met het hebben van een hangbuik. Als de kat goed op gewicht is, dan is de buikflap een los stuk vel, dat heen en weer kan zwieren bij het lopen. Als een kat te dik is, dan is het hangbuikje gevuld met vet. Lees in dit interessante artikel meer de mogelijke doelen van de ‘cat belly flap’ of primordial pouch, zoals het springvel van katten in het Engels wordt genoemd.

kat-schutting-lopen-sleutelbeen-feiten-kattenvoorlichting-kattenweetjes-kattenfeiten

 • het sleutelbeen van een kat best bijzonder is? In het geval van een kat is het een rudimentair (onderontwikkeld) smal staafje, van maar 2 centimeter lang en dit vormt géén verbinding tussen de schoudergordel en borstkas. Hierdoor kan een kat van grote hoogten springen. Ook kunnen ze daardoor goed over smalle richels en schuttingen lopen, omdat de voorpootjes dicht naast elkaar kunnen worden neergezet.

droogsproeien-sproeien-kat-buiten-struik-kattenvoorlichting

 • een kat ook kan droogsproeien? Je ziet een kat dan in staan in sproeihouding, met een trillende staart, maar er wordt geen urine gesproeid. Dit heet ‘droogsproeien’ en is een teken van positieve opwinding. Sommige katten doen dit als ze op hun eten staan te wachten, of als je net thuis bent gekomen.
 • het nog steeds niet wetenschappelijk bewezen is dat katten tv kunnen kijken? In de jaren ’80 beweerden toonaangevende kattenmagazines nog dat het voor dieren onmogelijk was om tweedimensionale beelden te zien. Veel baasjes hadden hier hun twijfels bij. Dieren die zichzelf zagen in de spiegel en daarop reageerden, honden die blaften naar een weerspiegeling in een ruit…en dieren die tv keken. Nog steeds is niet onomstotelijk vastgesteld dat dieren tv kunnen kijken, of wát ze dan precies zien. En zien ze hetzelfde als wij? Feit is dat Marieke’s Chloe een fervent tv-kijker was en ze had haar favoriete genre: andere dieren. 🙂 Planet Earth, de prachtige en bekroonde BBC-serie met natuur en dieren, vond Chloe in ieder geval het kijken waard. De scène dat een fluithaas uit zijn hol kwam en werd bekeken door een Tibetaanse vos, heeft Marieke wel 8x teruggespoeld en opnieuw aangezet. Chloe kreeg er geen genoeg van en ze wilde zowat in het scherm kruipen. 🙂
  2012-04-09-chloe-tv-kijken-planet-kattenherplaatsing-kattenfeiten-kattenvoorlichting-tvkijken-dieren-honden-katten

sona-kitten-grote-oren-proportie-kattenherplaatsing

 • een kat van 6 maanden en ouder géén kitten meer is? Katten vanaf 6 maanden worden ‘junior’ genoemd en dit blijven ze tot 2 jaar oud. Asiels, organisaties en ook wij noemen katjes van 6 maanden en ouder vaak “halfwasjes”. Ze zijn geen kitten meer, maar ook nog niet volwassen. Een kat is geestelijk en lichamelijk volwassen tussen de 2 en 3 jaar oud. Het gedrag en karakter is op die leeftijd ook volledig ontwikkeld. Een lezer van ons vroeg hiernaar. Iemand die zich “kattengedragsdeskundige” noemt, had haar verteld dat haar 1,5 jaar oude kat (!) een kitten was. Dit is niet juist en dit is een van de problemen die voortkomen uit het feit dat “kattengedragsdeskundige” geen beschermd beroep is en iedereen zich zomaar zo mag noemen. Kies daarom altijd voor een gediplomeerd kattengedragstherapeut, die wél beschikt over de juiste feiten en kattenkennis. Gediplomeerde kattengedragsdeskundigen vind je via deze website. Meer informatie over de levensfasen van de kat vind je hier.

hoe-oud-is-je-kat-tabel-kattenherplaatsing


Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
wat zou jij nog echt graag willen weten over de kat?
Kattenfeiten die nog niet wetenschappelijk onderzocht zijn!


Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
waarom vindt een kat het niet vies om zijn eigen billen te wassen?


poes-billen-kont-wassen-vies-kattenvoorlichting (1)

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!