Kerstgevaren voor katten

Kerstgevaren voor katten

Hoera, kerstmis is in aantocht! Helaas zijn er nogal wat kerstgevaren voor katten…Op verzoek heb ik dit artikel geschreven over de gevaren voor katten (en honden) rond de feestdagen.

Ook heb ik uitgebreid research gedaan naar de kerstster, waarover verwarring bestaat. Sommige “zogenaamde kattendeskundigen” beweren dat de plant helemaal niet giftig is. Dat blijkt hij wel degelijk te zijn! Alles over kerstgevaren voor katten vind je in dit artikel: planten, eten en andere gevaren.

Eten

Chocola

Chocola is giftig voor honden en katten. Het staat leuk en gezellig, chocolade-kerstkransjes in de boom, maar zorg dat je kat eraf blijft!

Botjes van kip, kalkoen en eend

Botjes van kip, kalkoen en eend, kunnen gevaarlijk zijn, met name als ze verhit zijn. Als je huisdier rauwe voeding eet, dan is hij het eten van botten gewend. Maar een kat die dit normaal gesproken niet eet, kan door het eten van botten verstopt raken. Botten die verhit zijn geweest, zijn het grootste gevaar, verhit bot gaat splinteren.

Aluminiumfolie

Óf en hoe schadelijk de inname van aluminiumfolie is, is nog onduidelijk. Het lichaam kan het niet verteren en de randen ervan kunnen scherp zijn. Dit is ook een gevaar als een dier gaat braken nadat hij iets met aluminiumfolie heeft opgegeten. De slokdarm kan bij het braken beschadigen als scherpe randjes het gevoelige weefsel raken. Hoe dan ook: gezond is het in ieder geval niet als je dier aluminiumfolie opeet! Raadpleeg je dierenarts als je kat etenswaren met aluminiumfolie heeft opgegeten.

Rollade-netjes en kurken

Rollade-netjes zijn natuurlijk onweerstaanbaar omdat de geur van vlees er diep in doorgedrongen is. Kurken kunnen worden beschouwd als leuk speelgoed. In beide gevallen kan het zorgen voor een verstopping als een kat of hond dit binnen krijgt.

Medicijnen voor mensen

De meeste mensen weten het wel: medicijnen voor menselijk gebruik moet je niet aan dieren geven. Heb je te diep in het glaasje gekeken met de feestdagen? Laat de Paracetamol niet slingeren in de buurt van je kat! Dit voor mensen redelijk onschuldige pilletje is voor katten heel gevaarlijk, een kat kan er zelfs aan overlijden! Waarom is Paracetamol gevaarlijk? Dierenarts Ilse van How To Cat legt het duidelijk uit in dit artikel.

De kerstboom

Naalden van een kerstboom zijn giftig. Ook als ze in de waterbak vallen, is het water niet meer veilig. Als je kerstboom in een bak met water staat, dan moet ook dat water worden afgeschermd zodat je kat er niet bij kan.

Typische kerstplanten

Een aantal typische kerstplanten, die worden verwerkt in kerststukjes of als decoratie worden neergelegd of neergezet, zijn in meer of mindere mate giftig voor katten. Kijk op deze handige Engelstalige website om direct te zoeken op de naam van de plant of het soort gif dat je kat binnengekregen heeft.

Het Medisch Centrum voor Dieren heeft ook een handige lijst met giftige stoffen en de symptomen.

Kerstster (Poinsettia of Euphorbia Pulcherrima) – mild giftig

De Kerstster is niet veilig als katten ervan eten. Dit kan maag-darmklachten veroorzaken, zoals braken, diarree, niet willen eten en sloom zijn. Op internet doen verschillende verhalen de ronde over de Kerstster. Sommige zelfbenoemde “kattendeskundigen” (let er altijd op of iemand een relevant diploma en dus kennis van zaken heeft!) zeggen dat de Kerstster niet giftig is.

Dierenarts Wendy Kapteijn meldt dat deze kerstplant wél giftig is, en wij vertrouwen op het advies van een dierenarts. Deze website vermeldt dat de plant slechts licht giftig is. Ook staat er dat er geen tegengif is, maar tenzij het gaat om ernstige en/of aanhoudende gevolgen van vergiftiging, is behandeling door een dierenarts volgens hen niet noodzakelijk. Als je kat het melksap op zijn huid krijgt, kan dat resulteren in jeuk, roodheid en zwelling. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts! Wij adviseren geen enkel risico te nemen, je kat zal zich hoe dan ook niet lekker voelen als hij eet van deze plant. Haal er dus gewoon geen in huis, of zet de plant veilig weg waar de kat er absoluut niet bij kan komen. Pas ook op voor de afgevallen verlepte bladeren!

Kunstplant

Er zijn bij tuincentra erg mooie nep-Kerststerren te koop die niet van echt te onderscheiden zijn. Een kunstplant is een goed alternatief! Wil je toch een echte plant in huis halen, zorg dan dat je kat er niet van kan eten.

Kerstroos

De kerstroos wordt nogal eens verward met de kerstster. Makkelijk te onthouden: ze zijn beiden giftig. Op deze website wordt aangegeven dat de kerstroos giftig is voor katten. Caressa Dierenziekenhuizen geeft aan dat de kerstroos zowel voor hond als kat giftig is. Op sommige websites van tuincentra staat dat de kerstroos niet giftig is, maar dat is hij wel degelijk!

Hulst

Vooral de besjes van hulst zijn giftig. De meeste katten eten de besjes van hulst en taxus niet zo gauw, bij pups en speelse honden worden meer vergiftigingen gezien (bron: gesprek met Dierenarts Boxmeer).

Taxus (over besjes gesproken)

Over besjes gesproken: alle soorten taxussen bevatten het zeer giftige taxine (een alkaloïde), met tussen de soorten enige variatie in de precieze formule van de alkaloïde. Alle delen van de boom bevatten de gifstof. Vanaf september komen er besjes aan de taxus. De besjes zijn eetbaar en zoet, maar het zaad is erg giftig! Vogels kunnen de besjes zonder problemen eten en poepen de zaden weer uit. Maar bij mens en dier kan de maag de zaadhuid afbreken en taxine vrijgeven in het lichaam. Grazende dieren, in het bijzonder vee en paarden, worden ook soms dood gevonden dicht bij taxus, na het eten van de bladeren. Uit sommige taxussoorten wordt de grondstof voor het medicijn Paclitaxel gewonnen. Dit cytostaticum, dat gebruikt wordt bij chemotherapie, is beter bekend onder de merknaam ‘Taxol’ (vernoemd naar de taxus). (Bron: Wikipedia).

Amaryllis (Hippeastrum)

amaryllis-fotograaf-no-name-pexels-66947-kattenvoorlichting
Amaryllis. Foto van Pexels

De Amaryllis is beeldschoon en met name de witte en rode exemplaren zijn geliefd rondom de kerst. Het meeste gif zit in de bol.

Maretak (Mistletoe)

Méér kerst kan het niet worden: wie kent de traditie niet van een zoen onder de mistletoe? Grappige weetjes over deze traditie kun je hier lezen. Helaas is ook deze leuke plant giftig.

Andere gevaren

Kerstballen (breekbare kerstballen kunnen erg scherp zijn).

Engelenhaar

Je kent het misschien onder de naam Engelenhaar of Lametta. De leuke sliertjes of het zachte materiaal. Bij contact met Engelenhaar wordt bij katten wel eens een allergische reactie gezien. De slierten en het wollige spul kunnen natuurlijk ook vast gaan zitten tussen de tanden of in de keel.

Giftig of niet?

Websites en “zogenaamde kattendeskundigen” spreken elkaar nogal eens tegen als het gaat om giftige planten. Wij hebben voor dit artikel veel research gedaan en de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht genomen. Raadpleeg bij twijfel altijd een betrouwbare website. Voorbeelden van goede, betrouwbare websites over giftige planten zijn:

LICG (Nederlands)

ASPCA (Engels)

Ga naar de dierenarts als je een vergiftiging vermoedt

En het belangrijkste: ga naar de dierenarts als je een vergiftiging vermoedt. Ga niet thuis dokteren en laat je dier niet zomaar (zonder overleg) braken! Vraag je dierenarts zo snel mogelijk om goed advies.

7 veilige planten voor katten en honden

Niet zo leuk natuurlijk, al die mooie planten die giftig zijn voor katten. Gelukkig is er ook een lijstje van veilige planten voor katten. Bekijk ze hier met mooie foto’s op de website van Plantsome!

De graslelie

kat-pelle-chlorophytum-comosum-eetbare-plant-katten-kattenherplaatsing
Binnenkat Pelle is gek op de graslelie!

Onze favoriet onder de veilige kamerplanten voor katten: de graslelie! Eetbaar en lekker. 🙂


Niet te verwarren met de giftige lelie (bloem)

bloom-blossom-close-up-2375010-lelie-fotograaf-frans-van-heerden
Lelie (Lilium), een giftige plant voor katten. Foto van: Frans Van Heerden, via Pexels

De graslelie moeten we uiteraard niet verwarren met de zeer giftige lelie (bloem), waarvan ook het stuifmeel en het water waar de bloemen in staat giftig is.


We hopen dat je iets hebt gehad aan dit artikel met kerstgevaren voor katten (en honden). En we wensen je natuurlijk een fantastische decembermaand met vreugdevolle feestdagen!


Bronnen:

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!