Lelies zijn giftig voor katten

Lelies zijn giftig voor katten

bloom-blossom-close-up-2375010-lelie-fotograaf-frans-van-heerden
Lelie (Lilium), een giftige plant voor katten. Foto van: Frans Van Heerden, via Pexels

Wat zijn ze mooi, hè, lelies. Een geliefd cadeau en vaak verwerkt in een mooi boeket bloemen. Wist je dat lelies uiterst giftig zijn voor katten?

Dierenarts De Laak in Amersfoort had onlangs helaas weer een kat met lelievergiftiging op de behandeltafel en heeft om die reden een informatiebericht uit 2012 op social media gedeeld.

Giftig

Lelies zijn erg giftig en niet alleen voor katten! Konijnen kunnen niet braken waardoor de giftige stof in het lichaam blijft, met alle gevolgen van dien (met dank aan Miranda van Spike. What’s not to like? voor de toevoeging!). Voor honden zijn de gevolgen bij inname wat minder dramatisch.

Alle delen van de lelie zijn giftig voor katten. De bloem is daarbij het meest giftig. Het blad, het stuifmeel en zelfs het water waar de bloemen in staan zijn giftig. Bij inname van delen van de lelie kan een kat al binnen een paar uur dood zijn!

Wat zie je bij een lelievergiftiging?

  •       tussen 2 en 6 uur na inname: braken, niet eten, depressie, sloom en uitdroging
  •       binnen 24 uur na inname: verschijnselen van acuut nierfalen treden op
  •       de kat sterft binnen 3 tot 6 dagen na het eten van lelie

Prognose

De vooruitzichten voor een kat die van lelies gegeten heeft, zijn slecht. Als de kat het overleeft, heeft hij vaak chronisch nierfalen.

Behandeling door de dierenarts

De behandeling moet zo snel mogelijk worden gestart. Direct na de inname van lelies heeft het zin de kat te laten braken of de maag te spoelen. Een intraveneus infuus is minimaal 24 tot 48 uur nodig.

Spoed!

Heeft jouw kat van een lelie gegeten of het water waarin de bloemen staan opgedronken? Dat is een spoedgeval. Neem zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!