Lezersvraag: als de asielkat niet op de slaapkamer mag

Lezersvraag: als de asielkat niet op de slaapkamer mag

sneep-blacky-zwarte-kat-foto-nienke-flipsen-lezersvraag-als-de-asielkat-niet-op-de-slaapkamer-mag

We kregen een goede lezersvraag binnen: wat nou als de asielkat niet op de slaapkamer mag en gaat miauwen, of krabben aan de deur?

Mag ik nog een vraag stellen? We willen als er een kat/poes in huis komt niet dat deze in onze slaapkamers komt. Verder mag hij zich in huis overal verplaatsen en tzt ook naar buiten. Is dit goed te doen? Ik lees op internet veel verhalen over katten die blijven miauwen voor de deur, of nog erger krabben aan de deur. Is dit bij een volwassen (asiel)kat anders of makkelijker om aan te leren dat hij alleen moet blijven s nachts?

Ons antwoord was als volgt:

Tuurlijk, vraag ons alles wat je in gedachten hebt, persoonlijk advies is gratis bij ons en we vinden het erg leuk om antwoord te geven op vragen.

Misschien leuk om te weten dat katten onderling (naar elkaar) niet miauwen. Als katten miauwen (of zeuren) dan is dit bijna altijd aangeleerd door de eigenaar, doordat hij de kat aandacht geeft als hij miauwt (ook boos worden of roepen dat hij stil moet zijn, is een vorm van aandacht voor een kat!).

Ik heb zelf een “extreem geval” in de opvang gehad, een kater van 1,5 jaar oud die had geleerd dat hij er succes mee had om keihard te gaan miauwen ’s nachts als hij naar buiten wilde om te plassen of te poepen. Hij deed het niet op de kattenbak en er was altijd wel iemand in het gezin die ’s nachts zijn bed uitging om de deur voor hem open te doen. Tja, dat hebben katten gauw door en dan maken ze daar goed gebruik van!

In principe kun je iedere kat alles leren. Als een herplaats-kat bij jullie komt wonen, dan weet hij niet beter. Als de slaapkamer dicht is in zijn nieuwe huis, dan is dat zo. Daar denkt een kat verder niet over na. Het kan best zijn dat een kat de eerste dagen na zijn verhuizing niet zo goed raad weet met zichzelf en gaat zoeken naar mensen of naar iets vertrouwds, of naar iets dat hem gerust kan stellen. Dan is het mogelijk dat een herplaatser of asielkat gaat miauwen voor een deur waarvan hij denkt dat daar mensen zijn die hem aandacht kunnen geven. Ook katten die hier succes mee hebben gehad in het verleden (dat de eigenaar de deur open doet, boos roept of op een andere manier aandacht geeft), zullen miauwen voor de slaapkamerdeur.

In alle gevallen is er maar één oplossing: NEGEREN. Niet (boos) roepen dat hij stil moet zijn, niet aan troosten, gewoon helemaal niets. Zo had ik het mijn opvangertje in een paar dagen afgeleerd, dat in combinatie met het trainen om de kattenbak te gebruiken, want dat kende het jonge kereltje dat ik opving gewoon helemaal niet. Soms is dat een paar dagen zwaar, maar het is een kwestie van een lange adem. Een kat zal aangeleerd gedrag alleen afleren als hij er géén succes meer mee heeft. Als hij er af en toe toch nog succes mee boekt omdat een (nieuwe) eigenaar er na urenlang miauwen zo gek van wordt dat hij door de gesloten deur roept: “hou eens op, joh!”, dan denkt hij: hee, dat is mooi, mijn gedrag heeft effect, laat ik er nog een schepje bovenop doen! Als ik maar lang genoeg (of hard genoeg) miauw, dan reageert er iemand!

Maar in de meeste gevallen gaat het niet zo, als je overdag (of net voor het slapen) zorgt dat de kat lekker moe is van het spelen of hem een zakje kattenkruid of valeriaan geeft, dan zullen de meeste katten echt wel gaan slapen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Interessante artikelen van gediplomeerde kattengedragsdeskundigen om hier meer over te lezen:

waarom miauwt mijn kat zoveel? (artikel van gediplomeerd Tinley kattengedragstherapeut Maggie Ruitenberg)

overmatig miauwen (artikel van gediplomeerd Tinley-kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts)

sneep-spelen-elastiek-balletje-krabpaal-tablet-laser-lezersvraag-als-de-asielkat-niet-op-de-slaapkamer-mag

spelen met je kat (hoe doe je dat op de juiste manier?). Blog van gediplomeerd Tinley-kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts

rouwproces-kat-kattenherplaatsing-voorlichting-jinn-lezersvraag-als-de-asielkat-niet-op-de-slaapkamer-mag

Mijn eigen ervaringen met overmatig miauwen

Mijn eigen ervaringen met overmatig miauwen, door mezelf aangeleerd bij mijn kat, maar wat helemaal uit de hand liep na het overlijden van een van zijn broertjes. Klik hier voor het artikel.

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!