Lezersvraag: hoe kom jij aan al die feitelijke informatie over katten?

Lezersvraag: hoe kom jij aan al die feitelijke informatie over katten?

lavendel is giftig als katten ervan eten. Ze ruiken er wel graag aan! - lavendel-jinn-fotograaf-nienke-flipsen-verrijking-kattenherplaatsing

In april 2019 kreeg ik wel een heel bijzondere lezersvraag binnen: Marieke, hoe kom jij toch aan al die feitelijke informatie over katten? Wat een leuke en originele vraag!

Over mij

kitt-teckel-1986-marieke-van-de-weijer-kattenherplaatsing

Om die vraag te beantwoorden is wat informatie over mij wel handig. In 1986 kreeg ik mijn eerste kat. Het nestje was gered uit handen van een boer die de kittens wilde gaan verzuipen. 🙁 Het katje had totaal geen “opvoeding” genoten van moeder, nestbroertjes en nestzusjes. Het was dan ook een zéér moeilijk katje in de omgang, ze kende geen “bijtrem” (zoals ze dat bij honden noemen); als iets haar niet aanstond, haalde ze direct uit en beet ook dóór. Ik was idolaat van het katje, ondanks haar moeilijke gedrag, en ik wilde haar zo goed mogelijk begrijpen en haar grenzen respecteren, katten in het algemeen begrijpen!

Kattenboeken

kattenboeken-kattenvoorlichting-marieke-van-de-weijer
Een greep uit mijn kattenboeken

Tot 1995 was er nauwelijks informatie over katten te vinden en zeker niet over kattengedrag. Kattenboeken waren er genoeg en ik las ieder boek dat ik te pakken kon krijgen. Maar de informatie over kattengedrag was heel summier en slechts beperkt tot algemeenheden.

Internet

2012-03-18-kat-jinn-computer-marieke-kattenvoorlichting

Rond 1994 kwam internet voor de Nederlandse consument beschikbaar. Ik weet nog dat ik in 1997 bij vrienden “op internet kon” en dan echt dacht: goh, wat zal ik hier eens gaan doen, wat zal ik eens gaan opzoeken? In 1999 maakte ik nog gebruik van een superlangzame inbelverbinding! In het jaar 2000 was ik lid van het eerste internetforum dat ik kende, Doggynet (niet te verwarren met het huidige Doggy.net). Daar was ik de enige die veel van katten wist en zijdelings werden mij toen al vaak vragen gesteld over katten en over kattengedrag.

De eerste kattengedragstherapeut van Nederland

felinity-eerste-kattengedragstherapeut-van-nederland-kattenvoorlichting

Sylvia Tijink startte in 2002 in de regio Twente en omgeving met het begeleiden van mensen die gedragsproblemen hadden met hun katten. Felinity is nog steeds de naam van haar praktijk. Voordat zij zich ging specialiseren in kattengedrag, was ze al een ervaren dierenartsassistente waarvoor ze de opleiding tot paraveterinair had gevolgd en in 1993 begon zij al met het geven van kattengedragsadvies in die hoedanigheid.

Sylvia was de eerste gedragstherapeute in Nederland die specifiek met katten werkte (toentertijd waren er alleen gedragstherapeuten voor honden werkzaam). Destijds was het advies bij probleemgedrag bij katten meestal: ‘Probeer een boerderij te vinden waar deze kat naar buiten kan. Als dat niet lukt zit er weinig anders op dan euthanasie, want katten kun je niks leren’. Dat is natuurlijk niet zo, dat is inmiddels wel algemeen bekend! 🙂

Ik kende Sylvia in die tijd nog helemaal niet, noch kende ik andere kattengedragsdeskundigen. Pas rond 2004 was er online meer informatie over katten te vinden, maar ook op die websites bleef het doorgaans bij algemeenheden over katten of informatie over raskatten.

Liesbeth Puts

logo-kattenpraktijk-liesbeth-puts-praktijk-voor-kattengedrag-kattenvoorlichting

In 2008 studeerde kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts af als kattengedragstherapeut aan de Tinley Academie en in 2009 begon zij haar Praktijk voor Kattengedrag.

Sinds 2012 schrijft Liesbeth blogs over kattengedrag. Deze informatie is van onschatbare waarde voor mij geweest – en is dat nog steeds!

Maar nu terug naar de lezersvraag…

Maar nu terug naar de lezersvraag: Marieke, hoe kom jij aan al die feitelijke informatie over katten?

Zoals hierboven denk ik al een beetje duidelijk werd:

lezen, lezen, LEZEN!

Research, het zit in mijn aard. Of ik nu een nieuwe telefoon ga aanschaffen of een afwasmachine, een voor mij onbekende plant wil aanschaffen en wil weten hoe die moet worden verzorgd, het maakt niet uit waar het over gaat, als ik iets nieuws ga kopen of ergens meer informatie ergens over wil, dan bijt ik me erin vast. Op zo’n moment weet ik dan ook zo ongeveer álles dat er te weten is over die telefoon, afwasmachine of nieuwe plant. En zo gaat dat dus al sinds mijn 11e jaar ook met katten. Ik lees alles wat los en vast zit en ik besteed daar heel veel tijd aan.

Research en lezersvragen

marieke-van-de-weijer-werk-computer-kattenvoorlichting

Lezersvragen die ik toegestuurd krijg (het zijn er nogal wat, kijk in het archief bij de categorie ‘lezersvraag’), daar doe ik heel erg veel research voor. Ik bezoek voor één vraag soms wel 20 verschillende websites van experts. Dat kunnen autoriteiten op kattengebied zijn, dierenartsen, gediplomeerde deskundigen, ervaringsdeskundigen, stichtingen, noem maar op. Waar mijn snel-lezende ogen vooral op scannen: tegenstrijdigheden en verschillen in de aangeboden informatie en/of feiten. Als er tegenstrijdige informatie, feiten of adviezen worden gegeven, dan duik ik er nóg verder in, net zo lang totdat ik gevonden heb wat in het algemeen als onderbouwd feit wordt beschouwd. Bij twijfel neem ik contact op met een deskundige in mijn enorme netwerk. Voor ieder kattenonderwerp weet ik wie een expert is door opleiding of ervaring en zo kan ik altijd overal achter komen.

Mijn opleiding en het bijhouden van kattennieuws

Ik volg ontelbaar veel Facebookpagina’s over katten om al het kattennieuws te volgen. Als het gaat om feitelijk aangetoonde katteninformatie, dan voer ik nieuwe informatie direct door in de artikelen op de website. Ik heb een zeer goed ontwikkeld visueel geheugen en mijn brein maakt constant associaties. Als ik een telefoongesprek heb met een klant en hij of zij zegt of vraagt bepaalde dingen, dan ratelt mijn brein op volle toeren. Ik maak aantekeningen van alles wat me te binnen schiet op zo’n moment. Terwijl we praten, zie ik een van de honderden blogs van Liesbeth Puts voor me, waar ik de klant graag op wil wijzen omdat het antwoord op hun vraag daarin het beste uitgelegd wordt. Op zo’n moment schieten me bijvoorbeeld ook namen van organisaties te binnen die kunnen helpen of ik zie een van de honderden artikelen en informatiedocumenten voor me die ik zélf geschreven heb, waarin het antwoord te vinden is.

Om me in ieder geval te bekwamen in de basiskennis van katten, heb ik module 1 basiskennis kattengedrag aan de Tinley Academie afgerond met een diploma.

Interesses

marieke-van-de-weijer-gelderlander-kattenherplaatsing-sona

Ik heb meerdere interesses:

  • computersoftware in het algemeen
  • de iPhone
  • muziek (met name jaren ’80)
  • WordPress-websites
  • de Nederlandse taal
  • dieren in het algemeen
  • natuur en milieu
  • en Netflix 🙂

Ik heb affiniteit met “zwakkere doelgroepen” in de maatschappij en met mensen die in armoede leven en in het verleden heb ik me ook jarenlang ingezet voor een dierenhulporganisatie die zich richt op deze doelgroep. Maar mijn kattenhobby steekt er met kop en schouders boven uit. 🙂 Ik vind het heerlijk om research te doen en klanten zo goed, feitelijk en volledig mogelijk te informeren. Ik vind het super om te horen als één mail alle vragen die een klant had beantwoordt. Kort van stof ben ik (helaas) niet, maar wél volledig er er zijn verschillende klanten met wie ik al járen contacten onderhoud en die zich iedere keer weer tot mij wenden met een nieuwe vraag of kattenprobleem.

Feedback van lezers en volgers

Van de websitelezers en onze volgers op Facebook krijg ik vaak feedback. Dit is van onschatbare voor mijn voorlichting over katten. Zo is er bijvoorbeeld een mevrouw geweest die op eigen initiatief “in de antizonnebrandmiddelen” is gedoken. De meeste antizonnebrandmiddelen zijn ongeschikt voor katten door de giftige stoffen die erin zitten. De namen van die stoffen zijn bekend, en een van onze lezers heeft veel tijd gestoken in het onderzoeken van verschillende merken. Helaas veranderen fabrikanten regelmatig de samenstelling van producten en doordat zowel ik als mijn lezers hier alert op zijn, blijft de lijst met geschikte middelen actueel!

Toeval

Omdat ik altijd mijn ogen openhoud voor kattennieuws maar ook “bij toeval” zaken ontdek, ben ik constant geïnspireerd om nieuwe artikelen te schrijven. Ik kreeg bijvoorbeeld een melding van mijn eigen website Kattenvoorlichting.nl, dat een link niet meer werkend was. Dit was een link naar een artikel van een fabrikant. Dan ga ik allereerst op zoek naar een vervangende link. Die bleek er niet te zijn, het product was uit het assortiment. Dan wil ik weten waarom, en of het product vervangen is of onder een andere naam te vinden is! Dus ik nam contact op met de fabrikant met de vraag wat er met het product was gebeurd. En dat ontaardde in een heel interessante mailconversatie waarbij ik weer nieuwe informatie kreeg ik die ik kon verwerken in de artikelen op de website. 🙂 Zo ontstaat een nieuw artikel vaak bij toeval!

2012-04-06-chloe-jagen-sluipen-tuin-fotograaf-nienke-flipsen

Nieuwsgierigheid

Hoe mensen denken over katten en kattenzaken, daar ben ik vaak benieuwd naar en ook uit nieuwsgierigheid ontstaan veel nieuwe informatieve artikelen over katten. Zo heb ik bijvoorbeeld een oproep gedaan op onze Facebookpagina: wat is er nog niet wetenschappelijk aangetoond en wat zou je nou écht graag willen weten over katten? Er kwamen veel reacties op en dan blijkt ook weer dat mijn parate kattenkennis ongelofelijk is: uit mijn hoofd wist ik al meteen dat op veel vragen al een (wetenschappelijk onderbouwd) antwoord was gegeven. Een kwestie van zoeken waar ik dat ook alweer gelezen had, mijn antwoord onderbouwen met tekst en een linkje, klaar. 🙂

Ervaring

marieke-van-de-weijer-vakantie-turkije-katje-kattenvoorlichting

Ik heb sinds mijn 11e jaar katten en sinds mijn 15e ging ik zelf met onze onhandelbare kat naar de dierenarts. Ik was de enige in het gezin die iets met haar kon, dus dat was ook de meest logische weg toen. Door de jaren heen heb ik nog meer katten gehad en een aantal van mijn katten heeft hoge leeftijden bereikt (ze zijn tussen de 15 en 20 jaar oud geworden). Op internet was maar heel weinig te vinden over de oudere kat en hoe je hun leven aangenamer kunt maken. Alles wat ik erover kon vinden, bundelde ik dan ook in een informatief artikel over de oudere kat.

tonick-fotograaf-nienke-flipsen-laat-die-oude-kat-toch-inslapen-voorlichting
Mijn kat Tonick op 17-jarige leeftijd. Foto: Nienke Flipsen

Ik krijg vaak verraste en blije reacties op dit artikel en een lezer zei zelfs: dit soort informatie heb ik nog nooit ergens gelezen en ook de dierenarts kwam er niet mee. Bij een consult is er natuurlijk niet veel tijd om zo diep in te gaan op zaken en heel veel tips & trucs heb ik verzameld door mijn eigen ervaringen met mijn bejaarden. Je wordt gedwongen erg creatief te zijn als je oudje niet wil eten omdat hij misselijk is door nierfalen en een schildklierafwijking. En daar kwam dan ook weer een artikel uit voort over hoe je een oudere kat meerdere malen op een prettige manier zijn medicatie kon laten innemen!

Feiten

feiten-kattenvoorlichting-Marieke-van-de-Weijer

Mijn motto is: ik hou het graag bij de feiten. Op mijn website zul je dan ook heel erg weinig informatie vinden over zaken die niet wetenschappelijk zijn aangetoond of over omstreden geneeswijzen. Ik vind het heel belangrijk om feitelijke informatie te verstrekken waarover geen onduidelijkheid of gebrek aan bewijs bestaat. Natuurlijk zijn er “onbewezen zaken” waar mijn klanten heel goede ervaringen mee kunnen hebben en die geef ik dan ook zeker mee als vrijblijvend advies aan andere klanten. Dan zeg ik dat er wel heel duidelijk bij dat het gaat om iets dat niet bewezen is, maar waar andere klanten goede resultaten mee hebben behaald.

Perfectionisme

visitekaartje-kattenvoorlichting-marieke-van-de-weijer-kattenherplaatsing

Wat tot slot heel erg meespeelt bij het succes van Kattenvoorlichting.nl is mijn perfectionisme. Ik wil geen fouten maken en ik vind het extreem belangrijk dat alles wat ik post op deze website, juist is. Er mag nog geen typefoutje in mijn tekst zitten, maar feitelijke onjuistheden al helemáál niet! Heb je ergens een foutje ontdekt of is er een nieuw wetenschappelijk inzicht over een onderwerp dat hier op de website is benoemd? Ik hoor het heel graag zodat ik het indien nodig kan aanpassen! Als je de bron erbij wil zetten, heel graag. 🙂

Heb je zelf vragen? Of wil je iets uitgezocht hebben?

Heb je zelf vragen over katten, kattengedrag, voeding of verzorging? Of wil je iets uitgezocht hebben? Laat het mij gerust weten! Ik vind het ontzettend leuk om erin te duiken. Hier vind je onze contactgegevens.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!