Lezersvraag: welke planten heb jij in de tuin staan?

Lezersvraag: welke planten heb jij in de tuin staan?

Marieke kreeg deze lezersvraag binnen: welke planten heb jij in de tuin staan? En welke zijn veilig voor katten?

Dit was het onderbouwde antwoord! Ik heb al deze planten gecheckt op de website van de ASPCA die het hoogst aangeschreven staat met betrekking tot giftige en veilige planten voor honden, katten en paarden (Engelstalig).

Laat een kat de planten met rust?

Laat ik vooropstellen dat katten die genoeg prikkels en uitdaging krijgen én in een omheinde tuin kunnen (en daardoor afleiding en positieve prikkels hebben tegen verveling), de planten MEESTAL wel met rust laten, maar heb je een jonge of speelse kat, die ieder bewegend blaadje zien als een spel, wees dan extra voorzichtig. Een tijdje terug zijn er 2 katten opgenomen in een dierenkliniek omdat ze hadden gegeten aan zonnebloemen in de tuin en ze hebben het niet overleefd.

Bepaalde giftige planten verwijderd uit de tuin

Bepaalde giftige planten heb ik uit de tuin verwijderd toen ik hier kwam wonen, omdat ik het risico daarvan te groot vond. De taxus is weg. Hoewel honden er vaker door vergiftigd worden dan katten, zijn de besjes wel leuk speelgoed. Dat risico kon ik niet nemen.

Het grootste deel van de liguster is weg. Doen mijn katten niets mee, maar de buurman wilde ervan af. Er staat nog een stukje heg, de katten doen er niets mee, dus dat kleine stukje mag blijven staan.

Van alle planten zoek ik de Latijnse benaming op en dan check ik ze op deze site voordat ik besluit ze te kopen voor de tuin.

Giftige boerenhortensia

Ik heb een giftige boerenhortensia (klimhortensia) in de tuin staan, waar mijn katten niets mee doen, die mocht blijven (is wel giftig, net als de gewone hortensia).


Giftige zonnebloemen

De vogels knoeien nogal met het voer waar zonnebloempitten in zitten, dus ik tref regelmatig giftige zonnebloemen aan in de tuin en daar ben ik erg voorzichtig mee. Als de katten er teveel interesse in hebben (met name in de stelen), dan haal ik ze uit de tuin.


Onduidelijkheid over de conifeer

2012-12-07-2 chloe onder conifeer sneeuw

Over de conifeer is erg veel onduidelijk. Het is een familie van meer dan 600 soorten dus ook heel lastig! Hij komt niet voor op deze lijst. Niet als Pinophyta en niet als Coniferae of Coniferales. Chloe schuilt er graag onder voor de regen en sneeuw. 🙂


Giftige druiven

Ik heb een druivenstruik en hoewel druiven giftig zijn voor honden en katten, lijkt de plant/takken/bladeren zélf geen probleem te zijn. Mijn katten hebben gelukkig geen interesse in de druivenrank maar ik zorg ook dat ze er niet mee in contact kunnen komen (op tijd rijpe druiven weghalen voordat ze vallen, zorgen dat er geen druiven groeien op kattenhoogte of binnen kattenbereik).


Giftige Hosta

hosta-giftige-planten-kattenvoorlichting-tuin
Hosta (die van Marieke is een beetje aangevreten door de slakken)

Verder heb ik hosta in de tuin, deze plant is ook giftig, doen de katten niets mee.


Welke veilige planten heeft Marieke in de tuin staan die niet giftig zijn voor katten?

Onderstaand alle veilige, niet-giftige planten die Marieke in de tuin heeft staan! Beweeg je muis over de foto’s om de naam van de plant te zien of tik op het scherm van je tablet of telefoon.

veilige-plant-tuin-heide-katten-kattenvoorlichting
Heide (Calluna)


Lavendel

Lavendel is giftig voor katten als ze het opeten, maar etherische olie van lavendel is dan het meest gevaarlijk bij inname. Mijn katten hebben nooit van de lavendel gegeten. Katten waarderen de geur ervan!


rozemarijn-veilige-plant-tuin-katten-kattenherplaatsing-kattenvoorlichting
Rozemarijn (de plant is op deze foto niet in de beste staat) 🙂

thijm-tijm-monicore-pexels-135168
Fotograaf: Monicore, van Pexels

Let op! Niet ieder eetbaar kruid is automatisch veilig voor katten! Check het altijd.
Oregano bijvoorbeeld, is mild giftig en kan leiden tot overgeven en diarree bij katten.veilige-plant-tuin-katten-camelia-kattenvoorlichting
Camelia


 

fotograaf-nienke-flipsen-chloe-tuin-kat-poes-kattenherplaatsing-voorlichting
De bladeren van stokroos worden heel groot en de plant wordt hoog. Chloe vindt het een fijne schuilplek om onder te slapen en te loeren! 🙂

sneeuwbal-veilige-plant-katten-vaas-tuin-kattenherplaatsing-kattenvoorlichting (3)
Leuke tip van Ria! Deze plant is niet giftig! “Wil je een lekker natuurlijke geur in huis? Zet een paar takken van de Viburnum tinus, Nederlandse naam Sneeuwbal, in een vaas. Of plant hem in je tuin voor een maandenlang heerlijk geurende tuin.” Foto: Ria Luijten


2017-08-16-vrouwenmantel met druppels guttatie oid zei nienke (2)
Over de druppels aan de punten van de bladeren: dit is een interessant verschijnsel. Met dank aan Nienke Flipsen voor de uitleg: “Dit is een soort van ‘plantenzweet’, dat normaal verdampt. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan het vocht niet verdampen en zie je dit. Guttatie, heet het.”

prikneusje-veilige-plant-katten-kattenvoorlichting
Prikneusje

Chlorophytum voor buiten

Op mijn verlanglijstje stond de eetbare plant voor katten (Chlorophytum), maar dan de wintervaste variant voor buiten! Hier vind je meer informatie over deze plant. Marieke heeft er inmiddels een!


Wespen en bijen

Bloeiende planten zijn belangrijk voor de bijen, die het toch al zo moeilijk hebben. Maar bloemetjes trekken natuurlijk stekende insecten aan en dat kan gevaarlijk zijn voor katten! De meeste katten laten bijen, wespen en hommels wel met rust (al dan niet door een onaangename eerdere ervaring!) maar jonge en/of onervaren katten willen er nog wel eens op jagen. Als je kat in zijn bek gestoken wordt door een bij of wesp, ga dan direct naar de dierenarts. Andere tips voor jouw kat in de lente vind je in dit interessante artikel van dierenarts Ilse van How to Cat!


Tips tegen katten in de tuin en zonbescherming voor je kat

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

tips tegen katten in de tuin

zonbescherming voor je kat

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!