Luca uit Kerkrade heeft een thuis

Luca uit Kerkrade heeft een thuis


Update 3 januari 2020

De proeftijd van Luca is voorbij! Hoe zou het met hem gaan? En beschouwen de eigenaresse en zijn nieuwe baasje het als een geslaagde bemiddeling bij herplaatsing? We vroegen het ze en ja, gelukkig is Luca helemaal op zijn plek! Zijn kersverse baasje stuurde ons een lange, leuke update, die we hier verkort zullen plaatsen.

“Hoi Marieke,

Als eerste ook voor jou de beste wensen voor 2020.

De herplaatsing is prima gelukt. Luca heeft een dikke week nodig gehad voor hij zich vrij ging bewegen en niet alleen weggekropen in zijn krabpaal lag. Maar eten en kattenbak gebruik was vanaf het begin uitstekend. In tussen gebruikt hij die veilige schuilplaats helemaal niet meer.

En hoewel die soms behoorlijk opstandig kan zijn is het zeker de kat zoals hij door jullie beschreven was, soezerige en altijd aandacht vragend. Ik moet hem soms bewust negeren, zodat hij weet dat ook stout zijn niet ook leid tot aandacht krijgen.

Al met al is het een geslaagde bemiddeling. Ik stuur de oorspronkelijke eigenaresse nog geregeld filmpjes, maakt het voor haar ook makkelijker te zien dat hij het naar zijn zin heeft.

Nogmaals bedankt voor de bemiddeling, die is zeker geslaagd en zou ik iedereen aanraden. Je krijgt vooraf een duidelijk beeld en de kat hoeft geen extra stress periode te doorgaan in een asiel.”


Update 30 november 2019

De verhuizing van Luca is goed gegaan! Van zijn oorspronkelijke eigenaresse kregen we nog een mailtje toen ik vroeg hoe het was gegaan en hoe dit voor haar was geweest.

“Het wegbrengen was moeilijk, maar is het beste voor hem en hij heeft een goed huisje, dus was blij dat ik hem met een fijn gevoel achter kon laten. Was een redelijke stressweek. Gelukkig was de inenting ook goed gegaan en is hij er niet meer ziek van geweest.

Echt super bedankt voor de hulp. Is het helemaal waard geweest. Echt super fijn hoe jullie bemiddelen.”


Update 28 november 2019

Luca heeft een thuis! We kregen een fijne update van de eigenaresse:

“Het is allemaal heel snel gegaan. Afgelopen weekend ben ik gaan kijken bij meneer thuis en daarna is de geïnteresseerde kennis komen maken met Luca. Luca kwam eigenlijk meteen naar hem toe en ik heb er zelf een goed gevoel bij. Hij had allerlei spulletjes gekocht en stelde voor om komend weekend Luca over te nemen. Hij had nog verlofdagen over en kon dan aan het weekend vast nog vrije dagen pakken, zodat hij een aantal dagen thuis zou zijn voor Luca. Vanavond ga ik Luca brengen. Dus ik ben heel benieuwd hoe hij daar reageert.”

We hopen nog een update te plaatsen over hoe het met Luca gaat in zijn nieuwe thuis! 🙂


Update 13 november 2019

Heel fijn dat er veel interesse is in onze mooie Luca! Er is een kennismaking ingepland en we hopen dat dat zal leiden tot een match. Luca is dus besproken tot nadere kennismaking! 🙂


Kerkrade, 28 oktober 2019

Deze mooie jongen heet Luca! Deze kater van 6 jaar woont in Kerkrade en zoekt een thuis omdat hij niet goed omgaat met de andere kat in huis.

Luca

 • zwarte gecastreerde kater
 • 6 jaar oud
 • gechipt
 • hij is gewend om te leven als binnenkat en dat is voor hem geen probleem, een veilig omheind balkon zou ook prima zijn en ook kan hij worden geplaatst in een thuis met een tuin. Het maakt Luca niets uit, hij vindt het buiten allemaal een beetje spannend en blijft dicht bij huis omdat hij vaak snel alweer naar binnen wil
 • Luca gebruikt netjes de kattenbak
 • we zoeken een thuis zonder kinderen
 • hij wil graag een thuis zonder honden en katten
 • Luca knuffelt heel graag, het is een ontzettende lieverd
 • aandacht vindt hij fijn
 • hij komt graag op schoot
 • opgetild worden vindt hij geen probleem
 • Luca is erg speels
 • vreemde mensen zijn soms een beetje spannend voor hem
 • dit mooie kereltje is gezond en gebruikt géén dieetvoer of medicatie
 • hij is voor het laatst gevaccineerd in 2017 en na een vervelende ent-reactie is in overleg met de dierenarts besloten om herhalingsvaccinaties even uit te stellen (zie verder voor de oplossing die de eigenaresse hiervoor aanbiedt)
 • zoals voor alle katten geldt ook voor Luca een proeftijd van 1 maand. Mocht het om wat voor reden dan ook niet goed gaan bij jou thuis, dan gaat hij terug naar zijn vrouwtje en dan gaan wij in alle rust op zoek naar een nieuw thuis
 • aan de overname van Luca zijn kosten verbonden, omdat geen enkele kat via ons gratis weggaat. Omdat Luca voordat hij gaat verhuizen nog een gezondheidscheck krijgt bij de dierenarts, wordt het overnamebedrag later bepaald.
 • deze mooie kater woont in Kerkrade

Persoonlijk woord van zijn vrouwtje

“Luca is een scherpzinnige kat, dat is bijzonder aan hem. Hij kan soms ingespannen kijken naar dingen waarvan wij denken: wat zie je nu toch, want wij zien het niet! 🙂 Het is een heerlijke kat in de omgang, die soms zó graag aandacht wil dat hij wel in je wil klimmen. In onze vakantie is mijn broer voor Luca komen zorgen en ook voor hem is Luca zó lief en aanhalig geweest. Als Luca een klik heeft met een nieuw baasje, dan kun je echt geen lievere knuffelkat hebben”.

Normaal kattengedrag

Luca laat duidelijk merken wanneer hij niet meer geaaid wil worden. Hij gaat dan flink zwiepen met zijn staart. Als je dat signaal niet serieus neemt, dan zal hij je een tik verkopen. En terecht natuurlijk! Een kat is heel subtiel in zijn lichaamstaal en mensen die geen katten hebben, zeggen wel eens dat ze katten ‘onvoorspelbaar’ vinden of dat ze katten maar moeilijk begrijpen. Als je wat weet van katten, dan herken je de signalen wel en kun je makkelijk voorkómen dat een kat je een tik geeft. Het vrouwtje en ook haar broer hebben dan ook nooit dit soort aanvaringen met Luca, want ze zien het aankomen wanneer hij klaar is met het geaai en het getuttel. Het is natuurlijk wel een stoere kater, hè, dus hoe fijn aaien ook is, hij is geen baby meer en hij wil zelf bepalen wanneer het genoeg is! 🙂

Door gediplomeerde kattendeskundigen zijn goede tips beschreven voor de omgang met katten, die handig zijn als je het lastig vindt om te beoordelen of een kat op dat moment geaaid wil worden of niet.
De kat zou altijd degene moeten zijn die het initiatief neemt tot contact en knuffelen. Voor ons mensen is dat wel eens lastig, wij zien een prachtige kat en die wil je dan natuurlijk lekker aaien. Maar ook wij mensen zouden het niet fijn vinden als een vreemde op straat zomaar ineens aan je gaat plukken of op je hoofd gaat aaien! 🙂 Daar kun je het mee vergelijken. Ook wij mensen hebben tijd nodig voordat iemand in “onze persoonlijke cirkel” mag komen. Als je hierover nadenkt is er niets bijzonders aan dat een kat zijn grenzen aangeeft! En een kat heeft nu eenmaal weinig methoden tot zijn beschikking om aan een mens duidelijk te maken dat hij niet geaaid wil worden.

Wil mijn kat geaaid worden?

Wie het interessant vindt om hier meer over te lezen: in dit artikel beschrijft de Vlaamse kattengedragsdeskundige Anneleen Bru hoe je het beste contact maakt met vreemde – maar ook met je eigen katten – en hoe je kunt zien of ze geaaid willen worden op dat moment.

Bijzondere hobby

We horen het af en toe: katten met een fascinatie voor water. Luca is er ook zo een! Als je de douche aanzet, dan is hij meteen van de partij om met het water te spelen. Hij zorgt wel dat hij niet nat wordt, maar wat is spetterend water toch leuk speelgoed! Tot zijn hobby behoort ook het leegscheppen van de waterbak. Zijn vrouwtje ligt er niet wakker van, zijn waterbak staat op een dienblad en ze heeft een tegelvloer. Maar als je zelf een houten vloer hebt, dan is deze hobby wat minder handig. 🙂 In dat geval zou het kunnen werken om een drinkfontein te kopen zonder reservoir, zodat hij het water niet uit het bakje kan scheppen. Zooplus heeft verschillende mooie modellen drinkfonteinen waar alleen aan het water gelikt kan worden, zowel van plastic als van keramiek. Bekijk ze allemaal hier. Het water aanbieden in de badkamer, waar meneer er naar hartelust mee kan kliederen, werkt natuurlijk ook goed. 🙂

Goede kwaliteit voer

De eigenaresse van Luca heeft zelf een uitputtende zoektocht ondernomen naar het allerbeste voer dat er te vinden is, omdat ze het heel belangrijk vindt dat haar katten kwaliteitsvoer krijgen. Iets waar wij volkomen achter staan! Het is jammer dat ze destijds de Voerwijzer niet kende, zij hebben al het uitzoekwerk al gedaan door kattenbrokken te analyseren en advies te geven over de beste brok. Het leuke is wel dat het vrouwtje van Luca zelf de beste brok heeft gevonden die op de eerste plaats staat in de Voerwijzer! Ze zou het heel fijn vinden als Luca dit voer zou blijven krijgen. Deze jongen is (zoals zoveel katten) een beetje kieskeurig met eten. Met blikvoer of snoepjes doe je hem eigenlijk niet echt een plezier. Hij krijgt liever een nieuw speelgoedje cadeau. 🙂

Power of Nature

De eigenaresse van Luca schreef:

“Deze heb ik zelf altijd, de kipvariant. Er zijn ook nog andere soorten en ik wissel wel eens af met de visvariant en ze hebben ook natvoer van dit merk. Dit eet hij, maar in kleine hoeveelheden. De verzendkosten zijn € 4,95 en vanaf 60 euro € 3,95. Het is een Duitse site, maar je kunt de taal gewoon instellen op Nederlands en ze verzenden ook gewoon naar Nederland. De verkoper heeft zelf namelijk een dierenwinkel in Duitsland, maar het magazijn ligt in Nederland. Vandaar dat ze tegen normale prijzen verzenden. Power of Nature verkopen ze in zakken van 2 kilo, 7,5 kilo of 15 kilo. Luca overeet zich niet aan deze brokken, dus ik zorg dat hij altijd brokken ter beschikking heeft.”

Buiten spelen? Beetje eng!

Luca is per ongeluk een keer buitengesloten en hij vond het héél eng dat hij niet meer naar binnen kon. Sindsdien houdt hij goed in de gaten of de tuindeur wel openstaat, want dit wil hij niet nog een keer meemaken! Als de deur dicht is, dan wil hij meteen weer naar binnen. Dit is een groot voordeel voor baasjes die bang zijn dat hun kat te ver van huis gaat of wegloopt. Dat zal Luca zéker niet doen. Hij heeft voorheen in een flat gewoond waar hij niet naar buiten kon en hij was compleet gelukkig als binnenkat. Nu kan hij in de tuin en dat is voor hem ook prima. Hij heeft wat dit betreft dus geen voorkeur voor een nieuw thuis, hij kan prima leven als binnenkat, een thuis met een veilig omheind balkon of een huisje met een tuin.

bemiddeling-zwarte-kat-luca-kattenherplaatsing (1)

Reden van herplaatsing

Tot groot verdriet van zijn vrouwtje gaat het al vanaf het begin niet goed tussen Luca en haar andere kat. Luca wil veel aandacht en hij kan er slecht tegen als de andere kat aandacht krijgt. De andere kat thuis is erg angstig en durft dan niet meer om aandacht te vragen, dat is erg zielig voor haar. Luca vindt het ook erg grappig om haar achterna te jagen. Dat is één keer zo erg uit de hand gelopen, dat de poes echt in doodsangst verkeerde. Hun vrouwtje heeft toen besloten om ze apart te houden. Sindsdien gaat het met beide katten heel erg goed. Ze leven nu al een half jaar apart en dit is natuurlijk eigenlijk geen doen. Luca is héél blij dat hij de aandacht niet meer hoeft te delen en het zou voor hem dan ook heerlijk zijn als hij in een nieuw thuis de enige kat is.

Wat zoeken wij voor Luca?

Voor Luca zoeken wij een thuis zonder honden, katten en kinderen. Hij kan zowel worden geplaatst als binnenkat als in een thuis waar hij op het afgezette balkon mag spelen of in de tuin. Hij vindt het buiten een beetje eng dus hij wil vaak al gauw weer naar binnen en zal niet ver van huis gaan.

Hij vindt het geen probleem als zijn nieuwe baasje(s) werken, maar als er veel aandacht voor hem is als je thuis bent, dan zou hij dat echt fijn vinden. Een nieuwe eigenaar met kattenkennis zou heel fijn zijn, maar als je bereid bent je in katten te verdiepen en hem te leren kennen en inschatten, dan is een onervaren kattenbaasje natuurlijk geen probleem.

Het is voor Luca (maar eigenlijk voor iedere kat!) belangrijk dat hij een klik heeft met zijn nieuwe eigenaar. Als je hem kunt geven wat hij nodig heeft, neem dan vooral contact met ons op zodat je met hem in Kerkrade kunt gaan kennismaken!

Filmpje van Luca

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!