Met de kop tegen de muur

Met de kop tegen de muur

Af en toe wordt het gezien: honden of katten die met hun kop tegen de muur aan staan, of zittend/liggend hun kop tegen een een muur aan houden. Op 14 maart 2015 besteedde het Steunpunt voor Dieren er aandacht aan op hun Facebookpagina en dit bericht is destijds massaal gedeeld. Je vindt in dat bericht ook goede, duidelijke foto’s van het gedrag dat ‘head pressing’ wordt genoemd bij honden en katten.

Bij afwijkend gedrag: altijd eerst naar de dierenarts

In het algemeen geldt: ga naar de dierenarts als je kat of hond ineens afwijkend gedrag vertoont. Vóór er gedacht kan worden aan een gedragsoorzaak, moet altijd eerst een medische oorzaak uitgesloten zijn.

Als je kat of hond zonder duidelijke reden zijn hoofd tegen de muur of een ander voorwerp duwt en zo blijft liggen of staan, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Afwijkend gedrag bij honden en katten, zelfs als het op het eerste gezicht grappig lijkt, heeft altijd een reden. Dat kan een lichamelijke reden zijn of een gedragsoorzaak hebben. In het geval van honden en katten die hun kop tegen de muur aan houden, kan dat zelfs een heel ernstige reden zijn. De bewegingen die de honden en katten op deze foto’s maken is een aandoening die kan wijzen op schade aan de zenuwen. Deze zenuwschade kan worden veroorzaakt door schade aan de voorste hersenen, vergiftiging, tumoren, infecties of andere problemen.

Hepatische encefalopathie

Een van de honden op de foto’s die zijn kop tegen de muur bleef houden, bleek een aandoening te hebben die hepatische encefalopathie heet.

Wanneer de lever niet meer goed functioneert, vindt er o.a. onvoldoende ontgifting van schadelijke stoffen plaats. Bij een ernstige leveraandoening kunnen deze stoffen, met name ammoniak, via het bloed in de hersenen terechtkomen. Dit kan neurologische verschijnselen veroorzaken en met de kop tegen de muur staan of zelfs lange tijd met de kop tegen de muur slaan, is een van de symptomen. Andere verschijnselen van deze aandoening zijn toevallen, trillen, overmatig speekselen of vreemd gedrag.

Behandeling

De behandeling hangt af van de reden dat het dier zijn hoofd ergens tegen drukt. Dit afwijkende gedrag moet serieus genomen worden. Als je dit ziet bij je hond of kat, ga dan direct naar je dierenarts. Soms is opname noodzakelijk, in andere gevallen kan een behandeling voldoende zijn.


Op het gezicht slapen is iets anders!

Toen het Steunpunt voor Dieren dit bericht in 2015 postte op Facebook, ontstond er erg veel onrust onder kattenbaasjes en wij kregen er veel vragen over.

Wat bleek? Er zijn nogal wat katten die graag op hun gezicht slapen! De vraag was of dat óók afwijkend gedrag is en of je daarmee naar de dierenarts moet. Er kwamen veel reacties en foto’s bij ons binnen van katten die op hun gezicht sliepen en bij deze katten was géén sprake van een aandoening of zenuwschade waardoor deze manier van slapen werd verklaard. Volgens de baasjes van de verschillende katten sliepen deze katten al hun hele leven zo en zij zijn op (hoog-)bejaarde leeftijd aan andere oorzaken overleden.

gino-witte-kat-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing-gezicht-slapen

Gino

Marieke heeft ook een kat gehad die zo sliep, al vanaf het moment dat ze Gino uit het asiel haalde. Hoe hij op deze manier lekker kon slapen en probleemloos ademhaalde is een raadsel. 🙂 Maar ook deze kat was tot op hoge leeftijd gezond en had geen aandoeningen die passen bij het beeld van katten die met hun hoofd tegen de muur staan.

Meer foto’s van Gino en zijn aparte slaaphouding. Dit ziet er anders uit dan de katten die met hun kop tegen een muur aan staan of liggen. Klik op de foto’s voor een vergroting.


Chloe slaapt af en toe op haar gezicht

kop-tegen-muur-kat-op-gezicht-slapen-kattenvoorlichting


Foto’s van lezers

Jip van Els slaapt ook regelmatig op zijn gezicht


Loki van Chantal

Loki van Chantal is ook een kopslaper en duwt zijn kop ook schattig tegen haar aan als hij staat! Dit laatste wordt in het Engels ‘head bunting’ of (foutief) ‘head butting’ genoemd. Dit geven van kopstootjes, waarbij katten hun geurklieren aan je “afsmeren”, is een vriendelijk gebaar, bedoeld voor gezinsleden (kat of mens) om ervoor te zorgen dat iedereen in het gezin weer hetzelfde ruikt (groepsgeur).


Beer van Nanette

Ook van Nanette kregen we een leuke inzending.

“Mijn kat Beer doet dit ook 🙂 Daarnaast drukt hij zijn gezicht in mijn hand wanneer hij op schoot zit. Zie foto… Lijkt op een kater met een kater ;)”

kat-beer-op-gezicht-slapen-nanette-kattenvoorlichting


Fudge van Angela

De kat van Angela met de leuke naam Fudge slaapt ook op zijn gezicht.

fudge-kat-angela-op-gezicht-slapen-kattenvoorlichting


Doodle van Marjan

Doodle van Marjan slaapt ook op zijn gezicht!

doodle-marjan-op-gezicht-slapen-kattenvoorlichting

 

 

 

 

 

 


Artrose

Van gediplomeerd kattengedragsdeskundige Leida Timmer van Katse Praktijken kregen we ook een interessante reactie op het bericht onze Facebookpagina:

“Mijn katertje Joely sliep zo omdat hij niet goed meer op zijn zij kon liggen. Hij had teveel pijn door artrose.”

Bij artrose, een heel pijnlijke aandoening bij katten, is het natuurlijk belangrijk de kat pijnstilling te geven en Leida kennende, zal ze dat bij Joely ook zeker hebben gedaan. Er is een maximum aan de hoeveelheid pijnstilling die een kat dagelijks mag krijgen en desondanks kan een kat toch nog pijn hebben van artrose. Als je artrose vermoedt bij je kat, ga dan altijd naar je dierenarts! Je kunt deze online test invullen om te kijken of je kat aan artrose zou kunnen lijden.


Stuur ook je foto’s in

Heb je foto’s van jouw kat die ook op zijn gezicht slaapt en mogen wij die hier plaatsen om het onderscheid goed te laten zien aan kattenbaasjes? Daar zouden we blij mee zijn! Stuur je foto’s en de naam van je kat naar info@kattenherplaatsing.nl


Bronnen:

Facebookpagina Steunpunt voor Dieren

Dierenartsenpraktijk Laakkwartier

Eigen ervaringen van onze Facebookvolgers

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!