Misverstanden over het vaccineren van katten

Misverstanden over het vaccineren van katten

Er zijn nog steeds erg veel misverstanden over het vaccineren van katten. Een dierenarts in Boxmeer vertelde dat uit onderzoek gebleken is dat slechts 20% van de katteneigenaren zijn katten regelmatig vaccineert, in tegenstelling tot 80% van de hondenbezitters. Dat is een schrikbarend laag percentage voor katten!

Klik hier voor de 10 misverstanden over vaccineren.

In het geheel niet enten is géén goed idee. Het beste is ieder jaar kritisch naar het entingsbeleid van je katten te kijken, nog beter is in overleg met je dierenarts een titerbepaling te laten doen. Een titerbepaling is een bloedtest waarmee kan worden aangetoond of  je kat (nog) voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes. Zo voorkom je onnodig vaccineren, wat voor negatieve bijwerkingen kan zorgen. Want vaccineren is ook zeker niet zonder risico. Tannetje Koning, dierenarts, vertelt daar in dit filmpje meer over.


Titerbepaling wettelijk toegestaan voor verblijf in pensions

Op 28 januari 2016 werd het goede nieuws bekend dat een titerbepaling voortaan wettelijk is toegestaan voor een verblijf van honden en katten in een dierenpension. Helaas mag een pensionhouder ondanks dat zelf bepalen of zij katten met een titerbepaling toelaten in een kattenpension of kattenhotel. Vraag het dus altijd even van tevoren na.


Update 19 juli 2017 van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren Knmvd:

Consensus vaccineren en titerbepalingen bij hond en kat

Titerbepalingen bij honden en katten worden regelmatig ingezet in plaats van hervaccinaties. Maar er zijn ook nog veel vragen rondom dit onderwerp. Wat is de betrouwbaarheid van titerbepalingen en kan het voor alle vaccinaties uitgevoerd worden? Wanneer dient er bij een voldoende hoge titer opnieuw gevaccineerd of getest te worden? Deze consensus zal een antwoord geven op de meeste vragen rondom titerbepalingen en vaccinaties.

De misverstanden die over inenten bestaan, vind je hier op een rij.

Wat is een titerbepaling bij katten? Klik hier

Waar kun je je kat laten titeren? Klik hier voor adressen!

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!