Categorieën
informatie
Muizen in huis

Muizen in huis

sneep-spelen-speelgoedmuis-tablet-laser

Een aantal keren per jaar krijgen wij van mensen de vraag of wij een kat hebben om muizen in huis tegen te gaan. Er zijn zelfs mensen die vragen of ze een kat kunnen “huren” of een paar weken bij ons een kat kunnen lenen! Daar werken wij natuurlijk niet aan mee. Wij zoeken voor de katten in de bemiddeling een gouden mandje, waar de katten geliefd zullen zijn en oud mogen worden. Voor ons is een kat méér dan een muizenjager.

Muizen bestrijden

Een muizenplaag is natuurlijk een heel vervelend probleem en het is buitengewoon moeilijk om muizen in huis te bestrijden. Dat muizen moeilijk uit te roeien zijn, heeft een evolutionaire reden. Muizen zijn instinctief voorzichtig. En dat redt muizenlevens.

informatie-huismuis-leefgewoonten-voortplanting-dier-en-natuur-infonu-nl-muizen
Informatie over de huismuis van Dier en Natuur Info

Muizen kunnen wel 10 nestjes per jaar hebben met telkens 4-6 jongen. De voortplanting gaat dus alleen al ongelofelijk snel. Voorzichtigheid is niet alleen aangeboren, muizen leren het hun jongen ook. Heel snugger betreden muizen geen plaatsen die ze niet kennen. Onbekende materialen of voeding die ze niet kennen, eten ze niet. Gevaar moet worden vermeden, en wat onbekend is, kan een potentieel gevaar zijn. Bijzonder is dat muizen de zwakkeren erop af sturen om iets te gaan verkennen of om vreemd voedsel te eten. Als die zwakkere muis het niet overleeft, dan zal de rest van de muizenfamilie ervan af blijven en zo overleven de sterkste muisjes…

Wat te doen bij een muizenplaag in huis?

Op deze website staan tientallen tips om muizen op een natuurlijke wijze te bestrijden. Zeker de moeite van het proberen waard!

Mocht het helemaal niet lukken, dan adviseren we contact op te nemen met een professioneel bedrijf tegen plaagdierenbestrijding. Zij weten het beste hoe je een muizenplaag moet aanpakken. Hier vind je de website van het Meldpunt Ongediertebestrijding in Nijmegen.

Een gebruikte kattenbak neerzetten

Een goede tip uit de praktijk van Gerda, via onze Facebookpagina!

“Gebruikte kattenbakvulling neerzetten. Dat ruikt erg naar kat, en houdt muizen weg. In het najaar zet ik een gebruikte kattenbak in het campingschuurtje, en ik ben de enigste in de buurt zonder muizen. Wel 2/3 keer vervangen in de maanden van het najaar.”

Ik zoek een muizenvanger voor op mijn boerderij of manege

Dat is iets waar dierenasiels wel voor openstaan! In ieder asiel zijn zwerfkatten opgevangen die zó angstig zijn voor mensen, dat ze heel erg moeilijk te plaatsen zijn in een gewone thuissituatie. Voor de katten die niet meer te socialiseren zijn, zoeken dierenasiels een plekje bij een manege, een boerderij of in het buitengebied. De kat moet een veilige en beschutte plek hebben om te kunnen slapen, vrij van regen en sneeuw, en beschut tegen de verzengende hitte van de zon in de zomer. De meeste asiels vragen van de nieuwe eigenaar de kat in de gaten te houden en de hulp van het asiel in te roepen als de kat gewond of ziek is, zodat de kat naar de dierenarts kan. Dit soort wilde katten zijn meestal niet zomaar op te pakken. Sommige asiels helpen door een vangkooi ter beschikking te stellen om de kat te vangen in een noodsituatie.

Een bakje vers water is ook voor een muizenvanger geen overbodige luxe en de meeste eigenaren voeren de katten ook bij. Het grote voordeel van zo’n kat uit het asiel is dat deze al gecastreerd/gesteriliseerd is en dus niet zal zorgen voor ongewenste nakomelingen (waardoor het kattenoverschot alleen maar weer groter wordt).

Neem gerust contact met ons op als je landelijk woont en een dierenasiel in jouw buurt zoekt, om een of meerdere muizenvangers aan te schaffen.