Niet voor de poes

Niet voor de poes

Het klinkt zo logisch: geef geen medicatie of middelen voor honden aan je kat! Toch verschijnt er ieder jaar wel weer minstens één bericht van een dierenarts over een kat die opgenomen werd in de kliniek met vergiftigingsverschijnselen, omdat baasjes een middel voor de hond aan hun kat hebben toegediend. Dat is niet voor de poes!

Ontworm- en ontvlooimiddelen

Goede ontworm- en ontvlooimiddelen zijn niet goedkoop. Sommige baasjes kiezen er dan ook voor om uit kostenoverweging een middel voor de hond te nemen en (een deel daarvan) toe te dienen aan een kat. Spot-on pipetten voor de hond bevatten vaak de stof Permetrin. En dat is een stof die al in kleine hoeveelheden toxisch is voor een kat. Ook zijn er gevallen bekend van katten die de mand delen met een net behandelde hond en op deze manier de vergiftiging oplopen.

Metacam / Novacam

 

Helaas komen we in ons werk bij Kattenvoorlichting.nl ook situaties tegen waarin een bewuste keuze is gemaakt voor het geven van een middel voor honden aan de kat. Een zoektochtje op internet leverde al snel resultaten op van baasjes die de pijnstiller/ontstekingsremmer Metacam (Novacam) voor de hond aan de kat gaven. De flesjes voor de hond zijn omgerekend goedkoper en baasjes denken door het verminderen van de dosering goedkoper uit te zijn. Maar de hoeveelheid werkzame stof per druppel Metacam voor de hond is groter dan voor de kat, en een kat kan van een te hoge dosering acuut nierfalen oplopen. Voor een kat is de marge tussen een toxische dosis en de werkzame dosis klein!

Fortekor

Andere situaties die we in de praktijk tegenkwamen zijn baasjes die Fortekor voor honden aan hun kat gaven. Fortekor is een middel dat wordt gebruikt voor hoge bloeddruk en hartfalen (bij honden) en chronisch nierfalen (bij katten). Dit zijn dure tabletten en er zijn baasjes die de tablettenvariant voor honden kopen en deze in stukjes breken voor hun kat, zo bleek in een mail aan ons. In deze situatie had de dierenarts ook gewaarschuwd dat je een tablet voor honden nooit precies zo klein kunt breken om deze juist te doseren voor katten, waardoor het mogelijk is dat een kat teveel werkzame stof ineens binnenkrijgt. Helaas was dat voor het betreffende baasje tegen dovemansoren gericht.

De zorg voor een huisdier kan in de papieren lopen. Zeker als baasjes in financiële problemen komen en eigenlijk niet meer (goed) voor hun huisdier kunnen zorgen, worden dit soort keuzes wel eens gemaakt. Soms met verstrekkende gevolgen en hoge dierenartskosten tot gevolg, door een opname van de kat in de dierenkliniek!

Ons advieslogo-bevordering-huisdierenwelzijn-kattenherplaatsing-voorlichting-samenwerking

Ons advies is: koop medicatie, ontworm- en ontvlooimiddelen bij de dierenarts en kies de variant die bedoeld is voor je kat. Als je het hoofd niet boven water kunt houden, schakel dan de hulp in van een dierenvoedselbank voor steun of dien een aanvraag in voor medische hulp. Voor hulp bij het betalen van een (onvoorziene) dierenartsrekening kun je terecht bij:

Jaarlijkse acties bij dierenartsenpraktijken

Voor baasjes met weinig financiële middelen is het ook zinvol gebruik te maken van de jaarlijkse acties bij dierenartsenpraktijken. Informeer bij je eigen dierenarts of de praktijk deelneemt aan deze jaarlijkse acties.

  • Februarimaand van de gebitsverzorging. Bij veel dierenartsen gratis gebitscontrole en/of korting op de behandeling
  • Maart: bij veel dierenartsen zijn er acties waarbij je korting krijgt op de castratie of sterilisatie van je hond
  • Juni is Chipmaand. Bij veel dierenartsen kun je deze maand tegen gereduceerd tarief laten chippen

Gratis persoonlijk adviesniet-voor-de-poes-kattenherplaatsing-kattenvoorlichting-kattengedrag-kattenvoeding-kat-kitten-kittens-adopteren

Benader ons gerust voor gratis persoonlijk advies over je kat. Hier vind je onze contactgegevens.

Herplaatsing van je kat

Als er geen andere optie is, dan is herplaatsing van je kat of hond vanuit de thuissituatie een goede optie. Je hebt de verhuizing van je dier dan zelf in de hand en de kosten zijn vaak aanzienlijk lager dan afstand van je dier doen aan een dierenasiel. Kattenherplaatsing.nl helpt je met het vakkundig herplaatsen van je kat.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!