Oneetbare spitsmuizen voor katten

Oneetbare spitsmuizen

spitsmuizen-kattenherplaatsing-foto-kat-speelgoedmuis

De kat is een strikte carnivoor. Oorspronkelijk een nachtelijke jager die laag bij de grond prooien besluipt. Als hij op ongeveer een meter afstand is, valt hij aan. Een kat is voornamelijk ’s nachts en in de schemering actief, overdag slaapt een kat het liefst. Soms komt het voor dat katten op bewolkte dagen overdag actief zijn.

Het dieet van de wilde kat

Het dieet van de wilde kat loopt zeer uiteen van kleine zoogdieren tot de grootte van een haas. Verder eet een kat graag reptielen, amfibieën en ongewervelden. Over het algemeen worden prooien met stekende delen vermeden. Muizen zijn favoriet, omdat dit prooidiertje veel vet bevat.

Vogels

Vogels staan ook op het menu, hoewel het eerder uitzondering dan regel is dat een kat een vogel vangt. Katten hebben een groot aanpassingsvermogen, maar zijn gebouwd om op de grond levende zoogdieren te vangen. Langdurig onderzoek door de British Society for the Protection of Birds wees uit dat katten vrijwel alleen zieke en zwakke vogels kunnen vangen. Ook bleek dat katten geen invloed hebben op het gezonde vogels. Wat eigenaren meestal zien zijn de paar weken per jaar dat katten succesvol zijn in het jagen op vogels, namelijk wanneer de jonge vogels uit het ei zijn, maar nog niet kunnen vliegen.

Chloe bij een muizenhol in de tuin

Een bijzondere prooi: de spitsmuis

Een bijzondere prooi van onze huiskatten is de spitsmuis. Spitsmuizen (Soricidae) komen uit de familie van zoogdieren, uit de orde mollen en spitsmuizen. Bij mollen en spitsmuizen scheiden de speekselklieren een giftige substantie uit. Dit is de reden dat mollen en spitsmuizen door katten meestal niet worden opgegeten!

Lezersvraag naar aanleiding van dit artikel

We kregen een goede lezersvraag naar aanleiding van dit artikel!

“Wat doet het gif met ze als katten het wel binnenkrijgen?”

Waarschijnlijk gebeurt er weinig. Het gif is bedoeld om prooien te verdoven, vermoedelijk is het te weinig om een kat schade toe te brengen (gezien het lichaamsgewicht van de kat, in verhouding tot de prooien waar het gif voor bedoeld is).

“De mol heeft een gif in zijn speeksel dat wormen kan verdoven. Spitsmuizen zijn giftig: hun speekselklieren scheiden een giftige substantie uit. De waterspitsmuis gebruikt zijn gif bijvoorbeeld om grotere prooidieren zoals vissen en kikkers te verlammen.”

Bron: wikipedia


Heb je last van een muizenplaag in huis? Lees dan dit bericht.


Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!