Ontvlooien en ontwormen, hoe en wanneer?

Ontvlooien en ontwormen, hoe en wanneer?

Door Marieke van de Weijer

Ergens in mijn achterhoofd wist ik dat er een bepaalde volgorde was om te ontwormen en te ontvlooien, waarbij rekening wordt gehouden met de levenscyclus van de parasieten. Maar hoe zat het nou ook alweer? Omdat ik af en toe opvangertjes in huis heb genomen die geen medische zorg hadden gehad, moest ik dit eens goed op een rijtje zetten. Dier & Arts in Boxmeer hielp mij daarbij met goede informatie!

dier-en-arts-boxmeer-patty-marianne-vakkundige-dierenartsen-dieetvoer-kattenherplaatsing

Het belangrijkste eerst: maar 5% van de vlooien leeft op jouw dier

Vlooien bestaan al miljoenen jaren. Heeft jouw kat last van vlooien? Hou dan rekening met het volgende: Gemiddeld leven slechts 5% van de vlooien daadwerkelijk op je huisdier, 10% bestaat uit vlooien “poppen” (een stadium voordat ze veranderen in een larve) in je tapijt , slaapplek van je kat en bankstel, 35% uit larven en 50% uit eitjes op dezelfde plaatsen! Alleen vlooien bestrijden op je huisdier is zinloos wanneer je niet goed stofzuigt én de slaapplekken voldoende wast op een hoge temperatuur.

kattenherplaatsing-kattenvoorlichting-kat-kitten-wassen-billen-pootje

Wat is het juiste behandelschema?

Dit is het juiste behandelschema om wormen en vlooien te lijf te gaan. De genoemde middelen* zijn een voorbeeld. De ontwikkelingen gaan razendsnel en er komen steeds betere en effectievere middelen tegen vlooien en wormen op de markt. Er zijn ook middelen die werken tegen zowel vlooien als teken én wormen, zelfs lintworm. Broadline is daar een voorbeeld van.

Vraag advies aan je eigen dierenarts als je een ander middel gebruikt dan onderstaand is benoemd, zodat je niet het risico loopt je dier “dubbel” te behandelen terwijl het niet nodig is (omdat het ontvlooimiddel dat je hebt gekozen eveneens werkt tegen wormen bijvoorbeeld).

  1. Ontvlooi je dier met Stronghold* of Advocate*
  2. 1 week wachten
  3. Ontwormen met Milbemax* (tabletten)
  4. 2 weken later weer ontwormen met Milbemax*
  5. Dierenartsen zeggen dan: “als je nog wormen ziet2 weken later nóg een keer ontwormen. De meeste mensen zien het niet in de kattenbak omdat katten het zo snel ondergraven, of ze doen het buiten. Maar als je kat nog symptomen vertoont (veel wassen van de anus en/of aan de bovenkant van de staart, of het wassen van de buik – of natuurlijk als je twijfelt (zeker bij een dier dat van de straat komt weet je het niet altijd!), dan moet het nog een keer.
  6. Eventueel, of bij twijfel: 1 maand ná het ontvlooien nóg een keer pipet ontvlooimiddel geven

De genoemde middelen* zijn een voorbeeld. De volledige kuur om je kat te ontwormen en te ontvlooien is dan klaar.


Totaalmiddelen

Totaalmiddelen zijn erg fijn, die werken zowel tegen vlooien en teken als tegen wormen, óók tegen lintworm! Een voorbeeld daarvan is Broadline. Dit werkt tegen vlooien, teken, lintwormen, rondwormen, blaaswormen en hartwormen. Het is alleen op recept en dus bij de dierenarts verkrijgbaar (niet vrij verkrijgbaar online). Er zit behoorlijk veel vloeistof in een pipet Broadline en daarom is het moeilijk om dit toe te dienen aan dieren die extreem angstig zijn. Voor zulke dieren is het misschien beter te ontvlooien met Stronghold (ook alleen bij de dierenarts verkrijgbaar) en daarbij volgens het schema te ontwormen met Milbemax.


Fijne website met uitleg over de verschillende middelen

Dit is een fijne website: Dierengezondheidscentrum Nicolai, met uitleg over de verschillende middelen, wat ze doen.


Vergeet het huis niet!

Vergeet het huis niet! Vraag je dierenarts om advies voor goede en veilige middelen om de omgeving van de kat te behandelen tegen vlooien.


Het schema is op deze manier opgebouwd door de besmettingscyclus en de “interactie” tussen een bepaalde lintworm en de vlo. Het herhalen is bedoeld om de eitjes van de worm alsnog te doden, die bij de eerste ontwormkuur niet zijn gedood.

poes-billen-kont-wassen-vies-kattenvoorlichting (2)

Een kat uit het asiel?

In principe heeft een asielkat alle noodzakelijke medische (basis-)zorg gehad. Toch spreken wij regelmatig klanten die een kat met vlooien mee naar huis hebben gekregen. Een dierenasiel doet natuurlijk enorm zijn best ieder dier gezond en vlovrij mee te geven, maar met name in het hoogseizoen waarbij er erg veel dieren in de opvang verblijven, is het lastig ieder dier compleet vlovrij te houden.

Ons advies

Ons advies is dan ook bij het asiel navraag te doen, wanneer het dier voor het laatst behandeld is tegen vlooien en wormen, en met welk middel! Want tegenwoordig zijn er ook middelen die wel 3 maanden werken. Is het gebruikte middel “uitgewerkt”, begin dan meteen met een pipet ontvlooimiddel op de dag dat je nieuwe asielkatje bij je thuis komt.

Sona-poes-krols-jong-castratie-kattenherplaatsing-voorlichting2
Foto: jonge krolse poes (het is inderdaad een vrouwtje en ze werd met 4 maanden al krols. Ze kwam gelukkig niet buiten de tuin!)

Andere belangrijke informatie

Andere belangrijke informatie voor kattenbaasjes:

  • vaccineren mag niet tegelijk met castratie plaatsvinden (2 weken na castratie pas vaccineren)
  • ontwormen en ontvlooien mag niet tegelijk met vaccineren. Altijd 1-2 weken tussen laten zitten

ESCCAP

Kijk voor actuele informatie bij hond en kat op de website van ESCCAP. Ze zijn ook actief op Facebook. De European Scientific Counsel Companion Animal Parasites geeft informatie en ontwikkelt uniforme richtlijnen voor parasietenbestrijding bij hond en kat.


Katten Kenniscentrum Nederland

kkn-katten-kenniscentrum-nederland-logo-nieuw-kattenvoorlichting

Lees ook dit interessante, onderbouwde artikel over vlooien bij de kat van het Katten Kenniscentrum Nederland.


Misschien ook interessant om te lezen

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: hoe maak je de kamer schoon waar een kat heeft verbleven die mogelijk vlooien, wormen, oormijt of een andere besmettelijke ziekte had? Klik daarvoor hier.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!