OPROEP: wat zou jij écht graag willen weten over de kat?

OPROEP: wat zou jij écht graag willen weten over de kat?

kat-kattenbak-kattenherplaatsing-voorlichting-kitten-sona-oproep-wat-zou-jij-echt-graag-willen-weten-over-de-kat

Wat zou jij nou écht graag willen weten of wetenschappelijk aangetoond willen hebben over de kat? De antwoorden op deze vraag die ik gesteld heb op onze Facebookpagina heb ik anoniem verzameld en in onderstaand bericht geplaatst. Hopelijk inspireert het wetenschappers of afstuderende kattengedragsdeskundigen om hier onderzoek naar te doen! 🙂

Ik zou zelf heel graag onderzocht willen hebben:

  • of haarbalpasta écht werkt tegen haarballen, ik merk al jaren namelijk geen enkel verschil of ik het wel of niet geef. Uit dit gepubliceerde artikel van het Katten Kenniscentrum Nederland blijkt wederom dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is voor het effect van voeding op haarballen.
  • waarom katten hun ontlasting ondergraven (er zijn veel veronderstellingen, maar nog geen wetenschappelijk uitsluitsel over de reden. Bron: Tinley)
  • of katers (in het algemeen) luider spinnen dan poezen. Dit was een interessante vraag in de gezellige Facebookgroep “Zwarte katten zijn leuk, lief en mooi” en meerdere leden bevestigen dit, ik ben benieuwd of dit ook wetenschappelijk onderbouwd kan worden!
  • heeft de wilg een kalmerende invloed op katten? Dat vroeg ik me af naar aanleiding van dit artikel

Wat zou jij graag onderzocht willen hebben?

Laat het ons weten in een e-mail en we voegen je vraag toe aan dit bericht, als hier nog geen (wetenschappelijk) uitsluitsel over bestaat!


Reacties van onze Facebookvolgers – dit zouden zij graag willen weten en onderzocht willen hebben over de kat!

Een aantal van deze vragen was door Marieke direct te beantwoorden omdat daar al onderzoek naar gedaan is.

Bezitsdrang / jaloezie

Vraag: Of een kat bezitsdrang t.o.v. zijn mens kan hebben, bijv. als er anderen bij zijn (ik heb altijd begrepen dat katten geen jaloezie kennen)

Antwoord: Dat klopt. Hoe het zit met jaloezie heeft Praktijk voor Kattengedrag hier heel goed uitgelegd.


sneep-blacky-zwarte-kat-foto-nienke-flipsen

Vraag over de vacht en omgang met angstige/verwilderde katten

Vraag: Ja de maltpaste goede point ‼️‼️ mieschen nog een uitleg voor wilde of shy schatjes best methoden voor sozialisatie ik bedoel eigelijk alles mijn eerste (wilde tappsy) en nu onze shy pepper-toni ik ben geduldig en gev niet op maar vele mensen hebben nog schrik of geven snell op dus yep yep yep duurte it’s langer (verhuiz tussendoor) maar hij is toch endelijk aangekomen qua trust en strelen nu nog de fuur Kamen da mieschen its over omdat hem echt geen maltpaste lust.. Ahhh wer boek geschreven dus it’s over maltpaste… It’s over vertrauen verdienen en jaaaa over vachtplege advies pleaseeeeee hop ik heb dat bij Julie niet gemist ‼️‼️❤️❤️❤️

Antwoord: Voor goed vachtadvies kun je de Facebookpagina van Cats Only Kattenhotel & Katsalon volgen, zij post heel interessante dingen maar kan jou ook persoonlijk advies geven over vachtverzorging die past bij jouw kat. 🙂

En als ik het goed begrijp zou je tips willen voor het omgaan met angstige of verwilderde katten? Misschien is dit niet helemaal wat je zoekt, maar heeft jouw visite er iets aan of staan er tips in waar je wat aan hebt?

Reactie: Ui dat is zooo lief ja ik vindt dat ook interessant maar ja mijn Nederlands met punkt en koma ik bedoeld ook voor andere mensen da buiten ik less zoveel dat ze opgeven of schrik hebben zo ene in huis te nemen maar ik zal de links n’a het eeten groendelijk studeeren en dankuuuuuu welll dat is zooo lief

Reactie Marieke: Ik kan je best goed volgen, hoor, en ik vind het super dat je zoveel moeite doet om in het Nederlands te schrijven wat je bedoelt! De blogs van Praktijk voor Kattengedrag zijn wat ons betreft echt een aanrader voor ieder kattenbaasje, zij legt het heel goed uit en daar vind je ook de onderwerpen waar veel baasjes tegenaan lopen. Ik hoop ook dat asiels en organisaties moeite doen om de “angsthaasjes” zoals we bange katten noemen, onder de aandacht te brengen zodat die niet zo lang blijven zitten. Maar daar ga ik wel van uit. Een bange kat kan echt een heel leuke huisgenoot zijn alleen vindt hij/zij visite misschien eng en dat zal niet altijd overgaan.


tonick-eendagskuiken-rauw-voeren-kattenherplaatsing-voorlichting

Voeding

Vraag: Ik ben met name benieuwd naar voedingsdeskundigen, heb het idee dat daar nog heel veel winst te behalen valt! Bijvoorbeeld wel percentage eiwit is het beste? Maakt dit nog een verschil zodra er een ‘dieet’ nodig is. Toen mijn kat op blaasgruis dieet moest, ben ik hard opzoek geweest naar een droogvoer wat mij goed leek. Zo hebben Hill’s en Royal Canin een hele lage eiwit waarde. Uiteindelijk ben ik bij Virbac uit gekomen die wel een hoog eiwitgehalte heeft. Maar zo heb ik nog veel meer vragen!

Antwoord van Marieke:

Dan heb ik wel een lijstje aanraders voor jou. Ik heb me 10 jaar lang heel intensief beziggehouden met voeding voor hond en kat. Aanraders om te volgen op Facebook:

Tannetje Koning (dierenarts)

Sterkliniek dierenartsen Any Animal Heiloo (dierenarts)

Lees het gratis boek Work Wonders dat ik vertaald heb in het Nederlands van dierenarts Tom Lonsdale

Op Barfplaats (maar dan het forum) is heel veel kennis aanwezig en daar kun je zeker antwoord krijgen op specifieke vragen die je hebt

Katten Kenniscentrum Nederland volg je denk ik al? Zij posten over de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van katten, erg interessant vind ik

Huidadvies voor Dieren post heel veel interessante dingen over voeding in relatie tot huid en vacht

Voerwijzer is heel interessant

Voer voor Katten is ERG interessant en geeft ook een gratis magazine uit met goed onderbouwde artikelen en informatie

Catmoneo geeft erg veel goede informatie over kattenvoeding in de breedste zin van het woord. Je kunt er ook zelf de opleiding tot voedingsdeskundige volgen! Heb je geen tijd, geen zin of niet genoeg budget om de opleiding zelf te volgen? Karin heeft de opleiding gedaan en geeft tegen betaling persoonlijk advies op maat!

How To Cat is interessant (dierenarts)

Hier staan onze boekentips, o.a. over voeding

En CarniVoer is interessant om te volgen (voer ontwikkeld door Sterkliniek dierenartsen Any Animal Heiloo)

En tot slot is Bandit Diervoeding interessant om te volgen (ontwikkeld door dierenarts Tannetje Koning).

Ik hoop dat je er veel plezier van hebt! 🙂


thomas-tonick-samen-slapen-kattenherplaatsing-vriendjes-katten (2)

Slapen

Vraag: Waarom ze zo veel slapen als ze ouder zijn en of ze het leven dan nog wel leuk vinden.

Antwoord: Wel belangrijk om artrose uit te sluiten denk ik. Of uitsluiten, iedere oudere kat heeft het zowat…Te behándelen, dat zou ik moeten zeggen. Ik vind dit een heel goede test, de uitslag bij mijn katten heb ik meegenomen naar de dierenarts en aan het eind van het consult laten zien, het kwam precies overeen met het stadium van artrose dat de katten toen hadden.

Oudere katten slapen meer dan jonge katten en dat is normaal, maar het kan zeker wijzen op pijn of een ziekte als een kat echt extreem veel slaapt of totaal inactief is.

Wat ik een goede overweging vind van Praktijk voor Kattengedrag:

“Pijnstilling heeft ten onrechte een slecht imago, met name metacam. Iedere medicatie heeft bijwerkingen. Waar het om gaat is de afweging tussen pijn en bijwerking: gun je een oudere kat met artrose of andere chronische pijnklachten een mogelijk korter maar pijnvrij leven of langer mét pijn?” klik hier voor de hele blog:

Metacam is niet goed voor de nieren en zolang het kan, geef ik alternatieven die niet schadelijk zijn (Traumeel). Maar dat is inmiddels voor Chloe niet voldoende meer (geboren in 2007). Dus zij krijgt ook Metacam. Ik wil niet dat ze pijn heeft en ze liep moeilijk met haar voorpootje. Het doet haar wel goed sinds ze Metacam krijgt, ze beweegt meer en makkelijker.


rouwproces-kat-kattenherplaatsing-voorlichting-thomas

Rouwen

Vraag: Ik wil graag weten of katten echt rouwen. Toen er een poes bij ons thuis was ingeslapen en in de tuin werd begraven bleef haar broer op t graf liggen, at niet meer en is op ten duur gestorven aan nierfalen doordat hij niet meer wilde eten. Volgens de da was dat een gevolg van verdriet . Bedoel,of het echt wetenschappelijk is aangetoond. Ik weet diep van binnen het antwoord wel.

Dat is een hele goeie! Praktijk voor Kattengedrag vermeldt in dit blog dat er nauwelijks onderzoek naar is gedaan. Dit artikel van Maggie Ruitenberg is ook interessant.

Ik heb aan die artikelen veel gehad en ik heb hier over mijn eigen ervaringen geschreven. Maar wat je zegt, géén wetenschappelijk bewijs dus! Mooie onderzoeksvraag vind ik dit. Wellicht heel moeilijk aan te tonen, maar volgens mij geschikt voor een afstuderend kattengedragsdeskundige om hier een project van te maken.


sneeuw-poezen-sneeuwpret-fotograaf-nienke-flipsen (2)

Ontlasting ondergraven

Op Marieke’s vraag: “waarom katten hun ontlasting ondergraven (er zijn veel veronderstellingen, maar nog geen wetenschappelijk uitsluitsel over de reden. Bron: Tinley)”, reageerde het Katten Kenniscentrum Nederland:

“Waarom katten hun ontlasting en plas begraven is nooit wetenschappelijk onderzocht, maar de meest waarschijnlijke verklaring is dat een kat zijn territorium graag geurloos wil houden. Hetzelfde gedrag zie je een deel van de katten ook nog met etensresten en andere geuren op de grond in huis vertonen. Niet begraven dan is de functie vaak communiceren met andere katten of een gevoel van onveiligheid of lichamelijke klachten waardoor niet meer het volledige patroon van het ontlasten wordt uitgevoerd. Daarom is het ook zo belangrijk dat de kattenbakken schoon en veilig zijn. Want de kat zoekt een schoon plekje en voelt zich waarschijnlijk het prettigst bij het volledig uit kunnen voeren van een dergelijk patroon. Misschien ook leuk voor de geïnteresseerden in kattenbakgedrag om dit artikel te lezen.

Marieke’s reactie: Dank voor de goede toelichting! Wat ik heel apart vind eigenlijk (met het oog op besmettelijke ziektes en parasieten), is dat van boerderijkatten bekend is dat zij allemaal plassen en poepen op één voorkeurslocatie. Ik zie dit ook bij de buurtkatten hier, allemaal gebruiken ze hetzelfde stuk van de hondenuitlaatstrook waar ze hun behoeften doen. Ik vind dat eigenlijk eigenaardig voor een dier dat instinctief zo goed beseft dat het bijv. geen water kan drinken waar een stoffelijk overschot in ligt. Is daar misschien iets over bekend, waarom katten een gezamenlijke plas- en poepplek hebben binnen hun territorium, als ze daar de mogelijkheid voor hebben? (geen reacties)


vechtende-jonge-katten-kattenherplaatsing-voorlichting

Grommen naar elkaar

Vraag: Ik woon in een bosrijke omgeving waar heel veel katten lopen. Mijn (3) katten kunnen naar buiten in een kattenren. Vanmiddag kwam er een vreemde kat in de tuin (bij de ren) en de oudste van ons was aan het grommen. Jonger mannetje was dik aan het zijn in de ren en vrouwtje was dik aan het zijn in huis. Ik heb de kat weggejaagd en onze “kleintjes” wilden naar boven. Komen ze in de gang, gaan ze tegen elkaar grommen en dik zijn. Dat doen ze alleen als er gelukkig zelden een andere kat in de buurt is geweest. Heb ze even in aparte kamers gezet en na een tijdje deden ze weer normaal. Is dit normaal gedrag? Kan ik er iets aan doen?

Antwoord van Marieke: Ik heb bij module 1 van Tinley geleerd dat ik met deze behaalde basiskennis absoluut geen interpretaties mag doen of advies mag geven over vormen van agressie, want dit is het meest complexe gedrag en bij een verkeerd advies kun je de zaken erger maken.

Agressie komt in vele vormen, sommige vormen overlappen elkaar of katten vertonen ambivalent gedrag of “springen” van de ene agressievorm naar de andere omdat ze zich geen raad weten met de situatie, waardoor het heel moeilijk is om te interpreteren om wat voor soort gedrag het gaat.

Van advies houd ik me dan ook verre in dit geval, maar het eerste dat me te binnen schiet is redirectie-agressie. In dit artikel worden de vormen van agressie goed uitgelegd, hoewel sommige agressievormen erg op elkaar lijken (bijv. spelagressie en misplaatst prooivangstgedrag). Meer informatie over agressie vind je hier.

Ik hoop dat een bijna-afgestudeerd kattengedragstherapeut of een ervaren gevestigde kattengedragstherapeut hier nog op zou willen reageren aangezien ik me hier niet aan kan en mag wagen, maar mijn gedachten wilde ik toch graag even delen ter overweging. 🙂

Zowel Maggie Ruitenberg als Praktijk voor Kattengedrag hebben overigens gratis telefonisch spreekuur waar je naartoe kunt bellen voor dit soort “eenvoudige” vragen. Je vindt de tijden op hun websites.

P.s. ik vind wel dat je goed hebt gehandeld. Bij iedere confrontatie is het goed om de katten apart te zetten, gedurende langere tijd kan het “gevoel” dat katten hebben, aanhouden waardoor ze niet uit die “modus” komen. Het advies van gediplomeerde deskundigen is ook om de katten te scheiden na een gevecht. Nu is het bij jou gelukkig niet zover gekomen, maar je eerste gevoel om de katten te scheiden is voor mijn gevoel het juiste geweest. Hier staat een interessant artikel daarover.


Nagels knippen – waarom moet het steeds vaker?

Nagels knippen bij de kat is nog een mysterie. Zoals Marieke’s dierenarts het zei: als je er eenmaal aan begint, dan moet je het blijven doen. Een vervelend gegeven! Het was op jonge leeftijd al nodig Chloe’s nagels te knippen. Dat begon met 1x per jaar, maar toen ze 11 jaar werd, was het inmiddels 6x per jaar nodig! Deskundigen weten niet hoe dit komt. Lees hier meer over deze vraag en de reactie van dierenarts Kelly op deze vraag.


Uitvallen van snorharen

Deze vraag komt van Larissa en zij heeft dit nagevraagd bij Huidadvies voor Dieren. Waarom vallen de snorharen van katten uit? Larissa verzamelt de snorharen van haar katten en heeft al een mooie collectie. 🙂

kattenvoorlichting-snorharen-verzameling-larissa-kat

Het antwoord van Huidadvies voor dieren was:

“Ik heb je vraag gesteld aan het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam. Ik heb namelijk de informatie op hun website als bron gebruikt voor het stuk in het blogbericht over uitvallen van snorharen. MCVD geeft als reactie dat ze daar geen onderzoek naar hebben gedaan. Maar dat het wel bekend is dat snorharen regelmatig kunnen uitvallen. Soms merk je er niets van omdat er ondertussen weer nieuwe snorharen voor in de plaats groeien. Daarnaast kunnen bepaalde factoren, met name stress, ervoor zorgen dat haren sneller uitvallen.”


Grasaren

grasaar-grasaren-kattenvoorlichting-gevaren-kat-hond

Dierenarts Michelle vertelde dat bij zwerfkatten zelden grasaren worden gezien. Dat is bijzonder en wij zouden graag willen weten hoe dat kan!


Wat zou jij graag onderzocht willen hebben?

Laat het ons weten in een e-mail en we voegen je vraag toe aan dit bericht, als hier nog geen (wetenschappelijk) uitsluitsel over bestaat!

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!