Opvangkamer voor katten

Opvangkamer voor katten

opvangkamer-kattenopvang-cuijk-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing (2)

Karin en Marieke bieden de mogelijkheid om katten op te vangen in een aparte opvangkamer. Informeer gerust bij Karin naar de mogelijkheden van opvang bij haar thuis in Nijmegen, klik hier voor haar contactgegevens.

In dit bericht vind je alle informatie over opvang bij Marieke thuis in Cuijk. De tarieven voor opvang in deze kamer in huis vind je hier.

De opvangkamer is alleen bedoeld voor binnenkatten of voor kortdurende opvang (in noodgevallen). Bij Marieke is er geen aangrenzende buitenruimte en het is niet de bedoeling dat katten hier lange tijd verblijven.

Voorbeelden van opvangsituaties

opvangkamer-kattenopvang-cuijk-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing-schoonmaak-van-de-opvangkamer-voor-katten

In wat voor soort situaties kan opvang in deze kattenkamer een goede optie voor je zijn? Onderstaand een paar voorbeelden uit de praktijk.

 • een mevrouw heeft haar 2 zeer angstige katten gedurende twee dagen bij Marieke ondergebracht toen alle vloerbedekking in het huis verwijderd moest worden en er daarna een nieuwe vloer werd gelegd. Voor de katten was de opvang in deze kamer aanzienlijk minder stressvol dan in het huis verblijven met herrie en vreemde mensen.
 • katten wiens eigenaar altijd thuis is, kunnen erg veel stress ervaren als hun eigenaar ineens dag en nacht weg is, bijvoorbeeld voor een ziekenhuisopname of het overlijden van de eigenaar Opvang in huiselijke omgeving is fijn voor zulke katten, er is dag en nacht iemand in huis dus ze zijn niet ‘s nachts alleen, zoals in een pension.
 • katten die niet met andere katten overweg kunnen, zullen zich ook erg onprettig voelen in een pension of kattenhotel waar ze gedwongen zijn de ruimte te delen met (vele) andere katten. Er zijn kattenhotels in Nederland waar de katten een eigen kamer krijgen, maar de prijzen van zulke kattenhotels zijn aanzienlijk hoger dan bij opvang in huiselijke omgeving bij Marieke. Daarnaast zitten de katten in een pension ‘s nachts alleen en voor sommige katten is dat erg onprettig.
 • Bij een verbouwing of verhuizing is het vaak moeilijk de kat goed en veilig onder te brengen. Sommige katten worden zo bang van het verdwijnen van al hun vertrouwde spulletjes en de vreemde mensen in huis, dat ze het huis ontvluchten. Er zijn katten die daardoor vermist raken! Ook kortdurende opvang bij een verhuizing is een fijne oplossing voor veel katten.
 • We spreken regelmatig klanten die geen aparte kamer in huis hebben. Als je zelf een flat of eensgezinswoning hebt dan sta je er misschien niet bij stil, maar er zijn heel wat mensen met een 1-kamerappartement in Nederland! Dit kan in bepaalde situaties voor problemen zorgen als een kat gescheiden gehouden moet worden van de andere huisdieren in huis. Ook dan is tijdelijke opvang in deze kattenkamer een uitstekende oplossing!
 • Veel katten die plassen of sproeien ervaren stress. In bepaalde situaties raden kattengedragstherapeuten aan om de plassende kat tijdelijk uit huis te plaatsen in een rustige omgeving zonder stressfactoren, om te kijken of het plassen dan stopt. Als dat het geval is, dan geeft dat voor baasjes het definitieve uitsluitsel dat herplaatsing het beste is voor hun kat. Marieke heeft al een groot aantal keren katten opgevangen die plasten en/of sproeiden in huis. Een van de opvangertjes poepte zelfs ook nog in huis! In Marieke’s rustige huishouden zonder andere katten en honden, waar de opvangkat niet in contact komt met vreemde katten, kwamen de opvangertjes compleet tot rust. Daarnaast weet Marieke door haar opleiding en jarenlange praktijkervaring alles van het juiste kattenbakmanagement en ook dat hielp deze katten. Allemaal stopten ze direct met plassen, sproeien en poepen en op die wijze konden ze na een herstelperiode verhuizen naar een nieuw thuis. De plassende en sproeiende katten zijn allemaal succesvol herplaatst en hebben ook in hun nieuwe thuis nooit meer geplast of gesproeid.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van redenen waarbij opvang in een aparte kattenkamer de oplossing kan zijn voor jouw kat(ten).


Schoonmaak van de kattenkamer

kamer-opvang-poes-kat-kattenvoorlichting-schoonmaken-ontsmetten

Het op de juiste manier schoonmaken van de opvangkamer is erg belangrijk. De schoonmaakmiddelen die worden gebruikt moeten veilig zijn voor katten en daarnaast moet de kamer na het verblijf van iedere kat grondig worden ontsmet, zodat een volgende kat geen risico loopt op besmetting door achtergebleven ziektekiemen of parasieten. Marieke neemt de schoonmaak van de kattenkamer zeer serieus en in dit bericht kun je daar meer over lezen.

opvangkamer-kattenopvang-cuijk-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing-schoonmaak-van-de-opvangkamer-voor-katten


Opvang in de Cuijkse kattenkamer in een notendop:

 • ruimte voor opvang van 2 katten van hetzelfde gezin
 • je katten komen niet in contact met andere/vreemde katten of met honden
 • je katten komen niet in contact met kinderen
 • de grootste kamer is 12,91 m2 (4.73 x 2.73 meter)
  trapje-oudere-kat-kattenherplaatsing-kattenvoorlichting
  kattentrapje voor katten die ouder of minder mobiel zijn
 • het is een nette kamer, die voor katten van alle gemakken voorzien is (krabpalen, schuilholletjes, etc.)
 • er is ruimte voor meerdere kattenbakken
 • de katten kunnen minimaal 2 meter van de kattenbak én van het drinkwater vandaan eten
 • de katten kunnen op 2 vensterbanken naar buiten kijken naar de prachtige, bosrijke omgeving en de vogels in de tuin
 • door het ventilatierooster en de mogelijkheid het raam op een veilige catproof kier te zetten is er altijd frisse lucht
 • de kamer en alle materialen worden na ieder kattenbezoek grondig schoongemaakt en ontsmet
 • overdag worden de katten natuurlijk goed voorzien van hun natje en hun droogje; hun vertrouwde voer en dagelijks vers drinkwater
 • er is genoeg leuk speelgoed en verrijkingsmateriaal
 • de kattenbakken worden minimaal 3x per dag uitgeschept
 • je katten mogen hun eigen spulletjes meenemen (vertrouwde dekentjes, schuilholletjes, kattenbakken, etensbakjes, wat je maar wil)
 • het is belangrijk dat je kat het voer en kattengrit krijgt dat hij thuis ook gewend is, omdat dit soort veranderingen ook stress met zich mee kunnen brengen voor een kat
 • bij medische spoedgevallen neem ik contact met je op waarna ik in overleg met jouw kat naar mijn eigen goede dierenarts ga (Dier & Arts in Boxmeer)
 • indien mogelijk mailt de dierenarts de factuur rechtstreeks aan jou voor betaling
 • de kosten van een bezoek aan de dierenarts zijn € 25,-, te voldoen aan Marieke
 • voor het verblijf in de opvangkamer wordt een schriftelijke overeenkomst gemaakt, te ondertekenen door jou en door Marieke

Foto’s van de 2e kattenkamer

In september 2020 heeft Marieke een 2e kattenkamer gerealiseerd voor kat Luna die met spoed onderdak zocht. Dit zijn foto’s van de 2e (kleinere) kattenkamer, die ook uitstekend geschikt is voor binnenkatten of voor kortdurend verblijf (klik op de foto voor een vergroting).


Opvang voor buitenkatten

Iedere kat in de opvang begint in een eigen, schone, veilige kamer. Keer op keer blijkt dat iedere kat (zelfverzekerd of niet) deze kamer beschouwt als zijn veilige terrein en daarnaartoe terugkeert als er iets is waar hij bang van geworden is. Marieke heeft sinds oktober 2019 geen eigen katten meer en kan ook de mogelijkheid bieden om een kat toegang te geven tot het hele huis. Voor buitenkatten en voor afstandskatten die vanuit Cuijk worden herplaatst, is dit heel fijn! In overleg met jou kunnen de katten na een wen-periode van een aantal weken los naar buiten. Marieke woont in in een verkeersluwe 30 kilometerzone aan een bosgebied. Informeer gerust of er plaats is in een van de kattenkamers of in de kattenkamer + het hele huis.


Vragen?

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!