Pas op voor slakken

longworm-door-slakken-gevaar-voor-katten-pas-op-voorlichting-kattenherplaatsing

Pas op voor slakken

In 2016 verscheen bovenstaande waarschuwing over de verspreiding van longworm door slakken in De Telegraaf. De waarschuwing is juist! Door de overvloedige regenval was er niet alleen een muggenplaag op komst, maar er was ook een overvloed aan slakken.

De slak is niet zo onschuldig als ‘ie lijkt. In het slijm kan er een parasiet voorkomen die longworm veroorzaakt bij honden en katten. Zorg dat je hond of kat niet met een slak speelt, er een opeet of het slijm oplikt. Let er ook op dat drinkbakken of emmers die buiten staan vrij zijn van slakken en van slakkenslijm.

Hoe vindt verspreiding plaats?

Larven in honden- en kattenpoep komen in de natuur terecht en worden opgegeten door slakjes. Honden kunnen zich via de ontlasting van andere honden besmetten met larven van Oslerus osleri. Deze worm wordt ook van teef op pup overgebracht. Bij de andere twee soorten longwormen is een tussengastheer (slak) nodig: de hond of kat besmet zich door het opeten van een besmette slak of door het opeten van een kikker, muis, vogel of reptiel die eerder die slak at.

Slakkenoverlast bestrijden: wat wel en wat niet doen?

Niet doen

Wat moet je NIET doen? Zout op een slak gooien. De slak sterft een langzame en pijnlijke dood. Weinig effectief als je een ware slakkenplaag hebt en dit is erg dieronvriendelijk.

Ook niet doen: gif gebruiken. Hoe begrijpelijk je wanhoop ook is als je moestuin of tuin compleet wordt vernield door deze beestjes, gif is altijd een slecht idee. Het heeft invloed op de totale voedselketen. Padden, vogels, spitsmuizen en egels bijvoorbeeld eten bijvoorbeeld graag een slak. Het komt voor dat katten en honden vergiftigde slakken of giftige slakkenkorrels eten en bij de dierenarts belanden. En wat denk je van kleine kinderen die korrels in hun mond steken? Neem het risico niet! Er zijn goede, veilige en gifvrije manieren om ze te bestrijden.

De beste tips om slakken te bestrijden

Verhuis de slak

Verplaats de slakken minimaal 20 meter van je tuin vandaan. Slakken zijn territoriaal en als je ze binnen 20 meter van jouw huis weg zet, dan komen ze gewoon weer terug in de tuin. Het kan even duren, maar ze komen terug! 20 meter is de gouden tip!

Bier ingraven

Een grootmoeder’s tip die nog steeds goed werkt is het ingraven van een (diep) schaaltje in de grond, gevuld met bier. De meeste katten komen niet aan het bier. Katten houden niet van de smaak van alcohol. Honden wel, dus houd die erbij weg! De slak voelt zich aangetrokken door het bier en verdrinkt.

VEILIGE slakkenkorrels gebruiken

Slakken zijn natuurlijk ook voedsel voor andere dieren, zoals vogels, egels en spitsmuizen. Gif in de natuur gebruiken is daarom altijd een slecht idee. Kies voor veilige slakkenkorrels, zodat niet alleen de tuindieren, maar ook jouw honden, katten en kinderen veilig in de tuin kunnen spelen terwijl je slakken bestrijdt!
Escar-Go is veilig voor alle dieren en voor kinderen.

Aaltjes tegen naaktslakken

Nog natuurlijker en heel effectief slakken bestrijden? Dan kan met het gebruik van nematoden. Aaltjes, de natuurlijke vijand van een slak. Het nadeel is dat de aaltjes niet goedkoop zijn en dat ze niet tegen vorst kunnen. Het kan zijn dat je het jaar na gebruik weer nieuwe aaltjes moet kopen. Kijk hier voor meer informatie of om direct te bestellen.

Een oud stuk hout als slakkenlokker

Van een lezer kregen we een goede tip! Een goede manier om slakken naar een bepaalde plaats te lokken is een oud, nat stuk onbehandeld hout (bast of stuk boomstam kan ook) schuin neer te zetten. Slakken worden  hierdoor aangetrokken en je zult al gauw zien dat zo’n stuk hout vol met slakken zit. Daarna kun je het stuk hout met slakken en al uit je tuin verwijderen.


Houden slakken een winterslaap?

Ja, dat doen ze inderdaad! Afhankelijk van de soort doen ze dat alleen of in groepen. De meeste soorten graven zich in voor een winterslaap en trekken zich diep terug in hun huis. De ingang van het huisje wordt afgesloten door een mengsel van slijm en aarde, dat droogt op en wordt hard. Zo is de slak verzekerd van een ongestoorde slaap. Die afsluiting zorgt er ook voor dat de slak niet uitdroogt of kan bevriezen. Met dit “dichtgemetselde huis” 🙂 kan een slak wel 3 tot 4 maanden overleven! Als het weer warmer wordt, breekt de slak door de afsluiting en begint een nieuw leven. Wordt het in de zomer te warm, dan trekt de slak zich overigens ook terug.

Bron: Quest


Meer goede tips tegen slakken in de tuin vind je hier
en in dit goede artikel, geschreven door een dierenarts.


Meer informatie over de longworm, infectie, verspreiding en behandeling van de aandoening vind je op de website van het Medisch Centrum voor Dieren.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!