Prachtige Noorse Boskat is geplaatst [fijne update]

tina-noorse-boskat-bemiddeling-herplaatsing-kattenherplaatsing (3)

Prachtige Noorse Boskat is geplaatst


Update 3 maart 2019

De proeftijd is voorbij, hoe gaat het nu met Tina? We kregen een heel fijne update van haar nieuwe eigenaren. ♥

“Door jullie herplaatsingswerk is Tina nu alweer een maand bij ons. Tina en Milo zijn gelukkig goede vrienden geworden. Ze kunnen zo een uur zoet zijn met achter elkaar aan rennen, verstoppen en snel tevoorschijn schieten om de ander te verrassen. Gelukkig allemaal op een zachte manier (geen nagels en tanden) en ze sluiten standaard af met een knuffel. Ook met ons spelen gaat heel fijn, en dan zitten ze om beurten achter het hengeltje of het laserlampje aan. ’s Ochtends liggen ze bijna altijd samen op één stoel, eentje op de leuning en eentje op de zitting. Milo is ook duidelijk blij met een vriendinnetje en geeft veel minder signalen van eenzaamheid af.

Tina heeft Milo’s krabpaal geclaimd en ligt daar veel. Lekker hoog en met goed uitzicht op buiten. Ze komt met enige regelmaat even bij ons buurten en laat zich steeds beter aanhalen. Echt knuffelen is ze zoals jullie weten niet zo van, maar ze geniet wel van af en toe aaien. Verder kende ze al heel snel het eetschema (naast brokjes krijgen ze drie keer per dag een beetje natvoer) en komt ze direct kopjes geven als ze het blikje open hoort gaan. Niet struikelen over de katten is een grote uitdaging voor ons geworden 😉

We zijn heel blij met haar en moeten ontzettend lachen om het duo. Met het mooie weer zijn ze nu het balkon aan het verkennen, al vindt Tina dat nog wat spannend. Maar ook dat komt vast snel goed.

Ik heb wat foto’s van het heerlijke duo bijgevoegd.

Nogmaals bedankt voor alle moeite, interesse, en hulpvaardigheid van jullie!”


Update 27 januari 2019

Tina is geplaatst!

herplaatsing-tina-noorse-boskat-kattenherplaatsing-geslaagd
Het nieuwe vrouwtje van Tina schreef:
“Tina is inmiddels aan het wennen bij ons thuis, en wordt heel rustig geïntroduceerd aan onze Noorse Boskat Milo. Hopelijk een match made in heaven!”

Update 22 januari 2019

We hebben veel fijne, serieuze reacties gekregen voor Tina, daar zijn we heel erg blij mee! Inmiddels is Tina gereserveerd om te gaan verhuizen!


Hellendoorn, 19 januari 2019

Tina is een prachtige Noorse Boskat van 7 jaar oud. Ze woont in Hellendoorn, heeft een stamboom en is gechipt.

Reden van herplaatsing

De reden dat Tina een nieuw thuis zoekt is nogal triest. Het baasje van Tina heeft een vaatmalformatie in zijn keel, waardoor hij een beklemd gevoel en keelklachten heeft. Allergenen zoals huisstofmijt, haren en huidschilfers maken de klachten erger, waardoor meneer vaak pijn heeft en moeilijk kan praten. Uiteraard hebben we onze tips tegen kattenallergie aan de baasjes gestuurd, want ze wilden graag alles proberen om Tina te kunnen houden. Hoewel de baasjes veel aandacht besteden aan de vachtverzorging van deze langharige poes, zou het voor de leefomgeving van het baasje beter zijn als hun geliefde kat een nieuwe plek vindt, zodat zijn ernstige klachten verminderen.

Alles over deze prachtige poes

Deze jongedame is 7 jaar oud (geboren op 12 oktober 2011). Ze is afkomstig van een goede fokker waar ze een fijne start in het leven heeft gehad. We hebben de fokker uiteraard benaderd om toestemming te vragen “haar kitten” te herplaatsen en dat vond zij erg fijn. Niet altijd laten baasjes het weten als ze zo’n ingrijpende keuze maken en een fokker wil graag weten wat er met zijn of haar kittens gebeurt. De fokker heeft akkoord gegeven voor deze herplaatsing, mits Tina in een fijn thuis terecht komt en niet in het asiel. Daar zijn wij voor! In samenwerking met de baasjes van deze poes gaan we op zoek naar het beste thuis. Omdat we alleen serieuze reacties willen ontvangen, wordt er een bedrag van € 100,- gevraagd voor de overname van deze poes.

Gezondheid

Dit is een gezonde dame die geen medicatie of dieetvoer gebruikt. In juni 2018 heeft ze haar laatste inenting gehad, ze kan er dus nog even tegen. Onlangs is ze preventief behandeld tegen wormen en vlooien.

tina-noorse-boskat-bemiddeling-herplaatsing-kattenherplaatsing (2)

Karakter

De Noorse Boskat in het algemeen heeft een makkelijk, tolerant en sociaal karakter. Het is een rustige, evenwichtige kat die vrij actief is. Ze kunnen erg goed klimmen. Een grote, stevige krabpaal of een mooi krabmeubel is dus ook echt een vereiste voor een Noor.  Tina is wat verlegen en terughoudend. Ze is absoluut niet bang voor vreemde mensen. Ze geeft zelf aan wanneer ze wil worden geaaid of geknuffeld. Op verschillende websites over Noorse Boskatten is te lezen dat dit ras de neiging heeft zich aan een persoon in het bijzonder te hechten. Opvallend aan Tina is dat ze bijzonder slim is.

Vachtverzorging

De vacht van een Noorse Boskat moet natuurlijk goed worden verzorgd. We zoeken dan ook een baasje(s) dat zich hier graag voor wil inzetten. Vind je vachtverzorging bij een langharige kat maar veel gedoe en heb je daar eigenlijk geen tijd voor of geen zin in? Dan kun je beter even verder kijken naar een kortharige kat met een makkelijkere vacht, die niet zoveel verzorging nodig heeft.

De vacht van een Noor bestaat uit een wollige ondervacht en een (iets vettige) dekvacht. De bovenvacht beschermt de kat tegen de kou, regen en/of sneeuw. Katten met een vacht zoals deze, kunnen zich simpelweg uitschudden als ze natgeregend zijn en dan zijn ze weer zo goed als droog. Het is niet de bedoeling een Noorse Boskat te wassen. Het natuurlijke mechanisme van vetafgifte raakt daardoor verstoord, waardoor je eerder vachtproblemen krijgt dan wanneer je de kat niet wast. Een ander nadeel van het wassen van de vacht, is dat deze hierdoor juist eerder vuil wordt dan normaal! Als het echt niet anders kan, als een kat echt vreselijk smerig is, dan zal het een keer moeten en in dat geval kun je het beste een speciale kattenshampoo gebruiken.

De bijzondere rui van de Noor

Twee keer per jaar vindt bij katten een ruiperiode plaats. De lente ruitijd vindt plaats tussen april en juni en de herfst ruitijd tussen oktober en december. De rui is bijzonder bij een Noorse Boskat. Dan verliest een Noor namelijk zijn indrukwekkende “leeuwenkleedje”. Je krijgt ineens een bijna kortharige kat! Dit is geen reden tot zorg, bij de Noor is dit volkomen normaal. Later komt er weer een prachtige, langharige vacht voor terug.

De rui gaat vaak gepaard met klitten. In de ruiperioden kun je om die reden wat vaker kammen en borstelen (2-3x per week). Bijzondere aandacht moet je dan besteden aan de oksels en de buik (voor de achterpoten) en het haar achter de oortjes. De klitten die daar ontstaan, in het zachte haar, kunnen makkelijk vervilten. De viltjes voelen onprettig voor de kat en als ze groter worden en aan de huid gaan “trekken”, dat kan dit ook erg pijnlijk zijn. Een viltje kun je er eigenlijk alleen nog maar uit knippen, eruit kammen is haast niet meer mogelijk. Probeer het niet zo ver te laten komen en ga de klitjes zo snel mogelijk te lijf. Vaak lukt het ze met twee handen uit elkaar te halen, door de klitten voorzichtig “open te scheuren”. Daarna kun je de klitjes met een grove kam (of met een punt van een kam) verwijderen.

tina-noorse-boskat-bemiddeling-herplaatsing-kattenherplaatsing (1)

Bijzondere voetjes

De Noorse Boskat heeft bijzondere voetjes, er zit vacht tussen de teentjes. Dit beschermt de kattenpootjes tegen sneeuw, bevriezing en kou.

Advies over vachtverzorging

Voor meer informatie over de juiste vachtverzorging van de Noorse Boskat verwijzen we je graag naar de katsalon van Cats Only. Hier kun je ook terecht voor vachtverzorging en een trimbeurt, als dat nodig mocht zijn.

Algemene informatie over de erfelijke gezondheid

De Noor wordt beschouwd als een gezonde kat met weinig erfelijke aandoeningen. Je kunt hier meer over lezen op de website van Raskattenwijzer.

Filmpje van Cats 101 over de Noorse Boskat

De mysterieuze geschiedenis van de Noorse Boskat

Over de oorsprong van de Noorse Boskat (Norsk Skogkatt) is niet veel bekend. Verhalen over zijn mysterieuze geschiedenis zijn er genoeg! De Noor zou zijn voortgekomen uit de Turkse Angora. Ook worden de Siberische kat en de wilde Schotse katten als mogelijke voorouders genoemd. Andere theorieën zijn dat de Vikingen vanaf de 8e eeuw de katten meegenomen zouden hebben uit Klein-Azië.

Al vóór de tijd van de Vikingen waren er katten in Noorwegen aanwezig als huisdier, in en rondom boerderijen. Een deel ervan zal – gezien het klimaat – langharig zijn geweest. In sommige gebieden van Noorwegen en Zweden komen wilde katten voor die sterk lijken op de Noorse Boskat. Sommige wetenschappers zeggen dat dit ras is ontstaan via natuurlijke mutatie. Om beter beschermd te zijn tegen de koude en natte winters, zouden de boerenkatten een langere en warmere vacht hebben ontwikkeld. Feit is dat dit ras al heel lang voorkomt in Scandinavië. Talloze legenden beschrijven een grote kat met een lange, dikke staart. Thor, de machtigste van de goden in de Noorse mythologie, slaagde er niet in hem op te tillen. En Freya, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid, reed in een kar die werd getrokken door deze katten. De Noorse Boskat is pas in 1977 door de internationale kattenverenigingen officieel erkend. Wil je meer lezen over de geschiedenis van de Noorse Boskat? Dit is een interessante website.

Wat voor thuis zoeken wij voor Tina?

Andere katten of honden?

Tina is niet gewend aan katten en honden en we weten niet hoe ze daarop zal reageren. Zoals bij alle katten is een zorgvuldige introductie met andere katten (en honden) belangrijk. Als je al een hond of kat hebt, lees dan dit artikel met stappenplan goed door, om haar bij jou thuis op een goede manier te introduceren, zodat de kans op een succesvol samenleven het grootst is.

In de rasbeschrijvingen van de Noorse Boskat is te lezen dat dit ras doorgaans goed overweg kan met andere dieren en dat de omgang met honden zelden problemen geeft. Dit ras heeft een sterk territoriumgevoel, waardoor katers het onderling doorgaans niet zo goed samen kunnen vinden (de omgang tussen gecastreerde katers geeft dan overigens weer zelden problemen!). Vrouwelijke Noren gaan in het algemeen vaak goed met elkaar om. De Noor staat er ook om bekend nieuwsgierig te zijn.

Kinderen

Ze is gewend aan kinderen (10  jaar of ouder) en we verwachten dan ook geen enkel probleem als Tina in een thuis komt te wonen waar al wat oudere kindjes zijn.

Afgezette tuin

Deze poes komt nu buiten in een afgezette tuin en ook dat vinden we belangrijk, dat ze dat opnieuw zal krijgen. Noren komen graag buiten, ze is dus niet geschikt voor een flat of appartement. Los buiten laten lopen is geen goed idee. Raskatten zijn generaties lang gefokt op bepaalde eigenschappen en de meeste raskatten hebben geen natuurlijke angst voor verkeer en gevaren op straat. Daarnaast ligt diefstal van zo’n prachtige kat altijd op de loer en daar moet je natuurlijk niet aan denken, dat je mooie kat van straat wordt geplukt door kwaadwillenden! Noorse Boskatten kunnen goed klimmen, een tuin met een schutting is dan ook niet genoeg! We zoeken een thuis voor haar met een omheinde tuin. Ideeën en mogelijkheden over het afzetten van je tuin vind je hier.


Tina de Noor, ben jij er geknipt voor?

 • Noorse Boskat met stamboom
 • lapjeskat met wit
 • 7 jaar oud (geboren op 12 oktober 2011)
 • gechipt
 • gevaccineerd
 • gesteriliseerd
 • ontwormd en ontvlooid
 • gezond en geen bekende medische afwijkingen of aandoeningen
 • ze gebruikt geen dieetvoer of medicatie
 • ze komt graag buiten in een veilige, afgezette tuin en dit is ook belangrijk voor haar in haar nieuwe thuis
 • ze gebruikt netjes de kattenbak
 • ze is gewend aan kinderen en kan worden geplaatst bij kinderen van 10 jaar of ouder
 • ze is niet gewend aan andere katten of honden, met de juiste, zorgvuldige introductie kun je zeker proberen of dat goed gaat
 • Tina is wat verlegen en terughoudend en laat zelf weten wanneer ze wil worden aangehaald of geaaid
 • ze komt soms op schoot liggen
 • deze poes is niet bang voor vreemde mensen maar geeft zelf aan wat ze wel en niet wil
 • ze is erg slim
 • Tina speelt graag
 • de reden van herplaatsing zijn ernstige allergische klachten van haar baasje die een bekende medische aandoening heeft
 • er zijn kosten verbonden aan de overname van deze poes (€ 100,-)
 • zoals voor alle katten bij ons in de bemiddeling voor herplaatsing geldt er voor Tina een proeftijd van één maand. Als het om wat voor reden dan ook niet goed gaat bij jou thuis, dan willen de baasjes Tina graag weer terug om opnieuw op zoek te gaan naar een thuis voor haar
 • deze mooie poes woont in Hellendoorn

Wil jij Tina een gouden mandje geven?

Draai jij je hand niet om voor een goede vachtverzorging, heb je een afgezette tuin en zou jij Tina heel graag een gouden mandje willen geven? Stuur ons dan gauw een e-mail met informatie over je thuissituatie, wat je deze prachtige poes te bieden hebt en dan kun je een afspraak maken om met haar te gaan kennismaken!

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!