Raskatbespreking: de Europees Korthaar

Raskatbespreking: de Europees Korthaar

De Europees Korthaar is een natuurras. Het is een erkend kattenras dat zijn oorsprong vindt in Zweden en lijkt op van nature voorkomende katten, die altijd al in de Europese dorpen en steden leefden.

Huis-, Tuin- en Keukenkat

De naam van dit ras wordt in Nederland en België ten onrechte gebruikt om een huiskat (Huis-, Tuin- en Keukenkat, oftewel htk of HTK-kat) aan te duiden. Zonder stamboom behoort een huiskat niet tot het ras van de Europees Korthaar.

De Europees Korthaar komt voort uit de stevig gebouwde oorspronkelijke huiskat en boerenkat in Europa. Dit ras wordt hoofdzakelijk in Scandinavië gefokt en mag alleen kleuren en patrooncombinaties hebben die horen bij het Europese kleurenspectrum van de gedomesticeerde kat. Oosterse factoren zoals (deels) albinisme of kleuren zoals chocolate, cinnamon en getickt tabby zijn dus niet toegestaan. Bij dit ras worden eisen gesteld aan de kwaliteit van de vacht, aan de kleur- en patroonverdeling en aan een stevige bouw. Een vrij ronde kop is ook een vereiste voor dit ras.

De herkomst van de Europees Korthaar

Uit oude literatuur en beeldende kunst blijkt dat de oudste gedomesticeerde katten kortharig waren. Langharige katten zag je in Europa pas vanaf de 16e eeuw. De Europees Korthaar vond haar oorsprong in Zweden. Ze werden gefokt zonder inbreng van andere rassen. De afstamming werd genoteerd en de beste katten hebben in de loop van vele generaties stambomen gekregen. Scandinavische fokkers hadden vroeger weinig mogelijkheden om katten te importeren vanwege de strenge importregels. De te importeren katten moesten maandenlang in quarantaine. Dat is niet alleen heel kostbaar, maar er waren om die reden ook niet veel fokkers die katten naar Scandinavië wilden exporteren.

Kattententoonstelling

In 1871 werd in Londen de eerste tentoonstelling voor (uitsluitend) katten gehouden. Het grootste deel van de tentoongestelde katten bestond uit Britse Kortharen. De initiatiefnemer van de Kattententoonstelling was de kunstschilder Harrison Weir. Zijn enige doel was dat de kat een geliefd en gerespecteerd huisdier zou worden, dat goed en liefdevol zou worden verzorgd. Als voorzitter van de National Cat Club creëerde Harrison Weir uit het niets rasstandaarden, waaraan de meest perfecte katten (zoveel mogelijk) moesten voldoen.

Leuk weetje: buiten Europa is de Europees korthaar een zeldzaam kattenras!
Binnen Europa komt dit ras wel veel voor.

Stamboekvoering en fokken

Vóór 1982 bestonden er nog twee verschillende soorten kattenrassen die beiden de benaming ‘Europees korthaar’ droegen en dezelfde rasstandaard hadden. Het ging hier om de Europees korthaar die op het vasteland van Europa werd gefokt, en de Europees korthaar die was ontstaan uit het fokken van kortharige boerenhuiskatten uit Scandinavië. Het eerste ras droeg invloeden met zich mee van de Perzische langhaar, zoals een kortere snuit en een dikkere vacht. De Scandinavische korthaar had deze invloeden niet. Tegenwoordig is de Scandinavische Europees Korthaar de enige kat die deze benaming mag dragen.

De Europees Korthaar heeft een ‘wederhelft’ in Groot-Brittannië (Britse korthaar) en in de Verenigde Staten (Amerikaanse korthaar), die al veel langer worden gefokt. De Britse korthaar was echter gekruist met de Perzische kat en werd selectief gefokt om een kortere snuit en dikkere vacht te krijgen. Het was op dat moment verwarrend voor de Scandinavische fokkers dat de Britse Korthaar óók Europees korthaar werd genoemd, ook al zag ‘ie er anders uit! Kattenverenigingen erkenden beide soorten katten als één enkel ras, zodat ze werden beoordeeld met dezelfde normen tijdens kattenshows. Dat was zo tot 1982. Toen registreerde de FIFE het Scandinavische type van de Europees Korthaar als een apart ras met een eigen standaard.

Omdat het ras er nogal ‘gewoontjes’ uitziet, is het fokken van de Europees Korthaar niet erg populair. De katten worden bijna uitsluitend in hun land van herkomst, Zweden, gefokt. Daar zijn ze ook regelmatig te zien op tentoonstellingen en wedstrijden. In het algemeen zijn ze minder duur in aanschaf dan een kat van een ander ras.

Stamboeken van rasverenigingen staan open voor inschrijving van geschikte stamboomloze katten die voldoen aan de eisen voor wat betreft een stevige bouw, vacht en kopvorm. Indien men een registratie wil van een dier dan kan dit na beoordeling op een tentoonstelling door keurmeesters gehonoreerd worden en wordt een eerste generatie registratiekaart afgegeven waarna fokken mogelijk is.

Het karakter van de Europees Korthaar

Omdat het ras is ontwikkeld uit gewone tamme katten, die verschillende karakters hebben, is het karakter van de Europees Korthaar onmogelijk samen te vatten. De meeste EK’s zijn sterk en gezond, en ze zijn doorgaans vriendelijk van aard. Ze kunnen goed opschieten met andere katten en verdragen honden meestal goed. Europees Kortharen zijn intelligent en speels, en de meesten zijn goed in het jagen op muizen in huizen en tuinen.

Het verschil met de Britse Korthaar

Op 1 januari 1982 werd de naam Europees Korthaar toegekend aan katten die géén Pers in hun stamboom hadden. En katten die wél Pers in in hun stamboom voerden, werden sindsdien Brits Korthaar genoemd. Zo werd het verschil voor iedereen duidelijk. Kijk ook eens op deze interessante website over de Britse Korthaar.

Kenmerken

Het uiterlijk van de Europees Korthaar lijkt erg op gewone kortharige katten die in Europa voorkomen. Het is een gespierde, middelgrote tot grote kat, met een brede, goed gespierde borst. De sterke poten zijn gemiddeld van lengte en de voeten zijn rond. De staart is vrij dik aan de basis, taps toelopend naar een afgeronde punt.

De relatief grote kop is rond, met goed ontwikkelde kaken. De kop is niet zo rond als bij de Britse Korthaar. De oren zijn middelgroot en ze zijn net zo lang als dat ze breed zijn bij de basis, met een enigszins afgeronde punt. Ze zijn vrij breed en staan rechtop. De ogen zijn rond en kunnen elke kleur hebben.

De dichte vacht van de Europees Korthaar is kort, zacht en glanzend en deze moet plat liggen. Alle natuurlijke kleuren zijn toegestaan, ook rood, blauw en crème. De markeringen mogen met of tabby of witte markeringen zijn. Zuiver wit is overigens ook toegestaan. De oogkleur komt overeen met de vachtkleur en kan geel, groen of oranje zijn. Blauwe ogen of 2 verschillende kleuren ogen zijn toegestaan als de vachtkleur wit is.

Leuk weetje: de ‘Cheshire Cat’ van Alice in Wonderland is gebaseerd op de Europees korthaar.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!