Suus heeft een heerlijk thuis

Suus heeft een heerlijk thuis

suus-opvangkat-kattenherplaatsing-cuijk


Update 2 april 2020: Suus gaat verhuizen!

We hebben verrassend veel reacties gehad op Suus. Zoals altijd ook van mensen die de tekst maar half gelezen hebben en meteen reageren op “binnenkat” of omdat ze zo mooi is. Maar gelukkig zaten er ook twee heel geschikte kandidaten bij met veel kattenervaring en de juiste woonomgeving voor Suus. Met hen hebben we een videogesprek gehad en ze hebben ons hun huis laten zien. De mevrouw die dit lieve bericht stuurde aan Suus, 🙂 wordt haar nieuwe vrouwtje! Morgen wordt ze opgehaald.

“Lieve Suus,

Ik zag je oproep voor een nieuw thuis. Bij mij is een plekje beschikbaar. Vorig jaar heb ik afscheid moeten nemen van mijn poes (die overigens ook Suus heette, hoe vind je dat?). En ik wil graag weer een nieuw huisgenootje. Ik denk dat jij en ik een match zouden kunnen zijn. Ik woon alleen en er zijn hier geen andere dieren. Ik heb hier veel ruimte voor je, ik woon in een dubbel bovenhuis, dus er is altijd een rustig plekje voor je om je terug te trekken. Als het mooi weer is kun je lekker op het terras, dat is afgeschermd, dus er komen geen rare bezoekers. Je bent af en toe wel een dagje alleen, ik werk zowel op kantoor als thuis, zo het uitkomt.

Ik begrijp dat je het allemaal super spannend vindt en niet per se erg leuk. Dat herken ik, dat vonden mijn laatste twee katten ook. Het asiel noemde hen ‘projectkatten’, en ik denk dat jij dat ook wel een beetje bent. Maar met de vorige poezen ben ik dikke maatjes geworden. Het kostte tijd, maar toen begrepen we elkaar. Dus ik durf het met jou ook wel aan. Je mag hier zijn zoals je bent. Als je een aai wilt, mag je die komen halen. Als je lekker op jezelf wilt zijn is dat ook goed. Ik heb veel lekkere plekjes waar je kunt liggen. Ik zag op de foto dat je graag in het zonnetje ligt, nou, ik heb hier een paar grote ramen op het zuid-westen. Dus dat kan ik voor je regelen.

Graag hoor ik of het je lijkt hier te komen wonen. Bespreek het maar met de mensen van de opvang.

Vriendelijke groet,”


Update 1 april 2020

Suus heeft heel grote stappen gemaakt in de opvang. Als ze gaat verhuizen, is ze uiteindelijk maar 25 dagen in de opvang geweest en dat is veel korter dan we in eerste instantie hadden verwacht! De eerste 9 dagen zat ze alleen maar bang bovenop de hoogste kasten in huis en kreeg Marieke geen enkel contact met haar. Toen kwam er een omslag en ging ze iedere dag vooruit. En op 1 april kwam ze ’s avonds bij Marieke op schoot liggen. Een heel ontroerend moment, wanneer een angstig katje je haar vertrouwen geeft. ♥


Update 30 maart 2020

We hebben heel erg veel reacties gekregen op Suus, geweldig! Met twee serieuze kandidaten gaan we in gesprek. 🙂 Suus is dus besproken tot nadere kennismaking!


Cuijk, 26 maart 2020

Dit is Suus, een prachtige lapjespoes van 7 jaar oud. Ze verblijft sinds 10 maart bij Marieke in de opvang in Cuijk.

De eigenaresse heeft tot haar grote verdriet afstand moeten doen van haar lieve poes. Na een verhuizing voelde Suus zich niet meer op haar gemak in haar omgeving. Wanneer de omgeving niet voldoende kan worden aangepast en gedragsbegeleiding praktisch gezien niet mogelijk is, kan het beter zijn om voor herplaatsing te kiezen. Op advies van gediplomeerde kattengedragsdeskundige Claudia van Analyze Cat, heeft het vrouwtje die moeilijke keuze gemaakt. Laten we gauw alles vertellen over haar vertellen!

suus-opvangkat-kattenherplaatsing-cuijk

Suus

 • gesteriliseerde poes
 • 7 jaar oud
 • geboren op 30 april 2012
 • Suus is een binnenkat en dit is voor haar ook fijn, ze vindt het buiten een beetje eng
 • een veilig afgezet balkon is natuurlijk heel erg fijn voor haar en daar geniet ze ook erg van. Een flat of appartement met omheind balkon is wel een vereiste voor haar!
 • een thuis met een veilig afgezette tuin, waar ze niet in contact hoeft te komen met vreemde katten (dat vindt ze erg eng), zou natuurlijk ook zeker een optie voor haar zijn
 • ze is heel zindelijk en gebruikt netjes de kattenbak. Een kattenbak met kap (zonder deurtje) vindt ze het fijnst, dat voelt veilig voor haar
 • deze poes is niet gewend aan andere katten, aan honden en aan kinderen. Gezien haar stressgevoeligheid, zoeken we een thuis zonder kleine kinderen en zonder andere huisdieren
 • vissen in het aquarium kent ze en vindt ze heel erg leuk om naar te kijken 🙂
 • oudere, rustige en verantwoordelijke kinderen zouden een mogelijkheid kunnen zijn voor haar
 • ze is een beetje bang voor vreemde mensen
 • als ze aan bezoek gewend is, dan komt ze kopjes geven. Of eigenlijk “ruggetjes geven” 🙂 Ze loopt dan zijwaarts tegen je aan, heel schattig
 • ook schattig is dat Suus met haar staart trilt als ze blij is (bijv. als ze je ziet of als je eten maakt voor haar)
 • Suus praat graag en veel tegen je als ze contact met je wil en ze heeft een lief en zacht miauwtje
 • geaaid en geknuffeld worden vindt ze fijn, ze geeft het zelf aan wanneer ze dat wil
 • ze komt wel op schoot als ze daar zelf voor kan kiezen
 • opgetild worden vindt ze niet fijn
 • deze meid is graag van de partij en heeft interesse in alles wat je doet, als je ergens in huis bent, dan is zij in de buurt
 • soms speelt ze wel, maar ze is snel uitgekeken op spelen en speelgoed. Sommig speelgoed vindt ze eng omdat ze dat niet kent. Misschien gaat ze dat wel waarderen als je haar geduldig en rustig leert dat speelgoed zoals een hengel heel erg leuk kan zijn
 • Suus is gezond en hoeft pas in maart 2021 weer gevaccineerd te worden
 • in de opvang is ze preventief ontwormd en ontvlooid
 • op dit moment krijgt ze Royal Canin Calm brokjes, als ze na ongeveer een maand gewend is in haar nieuwe thuis, kan ze over op gewone kwaliteitsvoeding
 • aan de overname van Suus zijn kosten verbonden (€ 65,-), te voldoen aan Kattenherplaatsing.nl
 • Suus verblijft in de opvang in Cuijk en daar kun je met haar komen kennismaken
 • zoals voor alle katten die via ons worden bemiddeld, geldt ook voor Suus een proeftijd. Omdat zij meer tijd nodig heeft om ergens te wennen dan een gemiddelde kat, bieden we je een proeftijd aan van 2 maanden. Het plekje van Suus in de opvang blijft voor haar gereserveerd, totdat je zeker weet dat jullie een match zijn en je haar graag wil houden. Mocht dat niet zo zijn, dan kan ze terug naar Cuijk en dan gaan we opnieuw op zoek naar een thuis voor haar. Maar na de verhuizingen die ze al heeft meegemaakt en haar gevoelige aard, hopen we echt voor haar dat dat niet nodig is en dat we in één keer een gouden mandje voor haar vinden.

suus-opvangkat-kattenherplaatsing-cuijk

Reden van herplaatsing

Suus heeft het grootste deel van haar leven in een rustig appartement gewoond met haar vrouwtje. Toen ze ging verhuizen naar een eengezinswoning, was dat echt een aardschok voor haar. Zoveel ruimte, allemaal dingen die buiten te zien zijn en dan was er ook nog een confrontatie met een kat buiten. 🙁 Dit was allemaal teveel voor haar. Ze werd heel erg bang en voelde zich duidelijk ongelukkig. Haar baasjes hebben deskundige hulp voor haar ingeschakeld, maar hebben niet de mogelijkheden om het huis zo aan te passen voor haar, dat zij zich daar gelukkig kan voelen. Herplaatsing naar een rustig appartement of een flat, zonder “enge prikkels” van buiten, is voor deze poes beter.

suus-opvangkat-kattenherplaatsing-cuijk
Suus was heel erg bang de eerste week in de opvang

In de opvang

Ook een stukje over hoe wij Suus in de opvang hebben leren kennen. Ze was heel erg bang en heeft de eerste week alleen maar bovenop de kast gezeten in de kattenkamer. Gelukkig ging ze daar wel van af om te eten en alles netjes op de kattenbak te doen. Marieke kwam een aantal keren per dag op de kamer om haar kattenbak uit te scheppen, haar eten te geven en een beetje tegen haar te praten. Na 9 dagen maakte ze een grote omslag: ze kwam van de kast af en miauwde heel blij en trilde met haar staartje. Wel vond ze het nog allemaal erg en spannend. Onverwachte bewegingen vindt ze eng en dan blaast ze. Ze heeft wat tijd nodig om je te leren kennen en je te vertrouwen. Steeds vaker zien we “de oude Suus”, zoals ze altijd geweest is, en we zijn er zeker van dat dit weer een heel fijn huisgenootje voor iemand kan worden die de tijd voor haar wil nemen.

Suus houdt van hoge, veilige ligplaatsjes. Hoe hoger, hoe beter! Ze ligt in de opvang dan ook bovenop de kledingkasten en op de hoge kast in de huiskamer. Maar toen ze zich na 2,5 week in de opvang steeds meer thuis begon te voelen, bleek de hoge krabpaal ook genoeg. Dat is fijn, een lekker zachte ligplaats waar je ook nog lekker je nagels aan kunt uitkrabben!

Praten en aaien

Suus babbelt er lekker op los. Ze heeft een zachte stem. Aaien vindt ze fijn, maar ze laat zelf weten wanneer ze dat wil en hoe lang ze dat wil. Suus geeft heel duidelijke signalen die voor een (ervaren) kattenbaasje goed te zien zijn en dat is fijn. Als ze gaat zwiepen met haar staart, grotere pupillen krijgt of het lichaamsdeel waar geaaid wordt wegdraait, dan zit ze ‘aan haar taks’. Het is bij iedere kat goed om te voorkómen dat het aaien irritatie veroorzaakt. Iemand met kattenervaring kan eenvoudig aan een kat lezen wanneer een kat niet meer geaaid wil worden en dat is voor een kat het fijnst, als een baasje dat respecteert. In de opvang bijt ze ook wel eens zachtjes als je haar grens hebt overschreden dus ook Marieke doet erg haar best om dit niet zo ver te laten komen.

Bach Bloesem

Marieke’s collega Karin heeft de opleiding voor Bach Bloesem-therapeut gevolgd en heeft ook voor eerdere opvangertjes een speciale Bach Bloesem-remedie samengesteld. Ook voor Suus hopen we dat dit haar zal helpen. Wil je meer informatie over Bach Bloesems voor dieren? Neem dan contact op met Karin via haar website.

suus-opvangkat-kattenherplaatsing-cuijk
Naar buiten kijken op veilige hoogte vindt ze heel erg fijn. Dat doet Suus liever dan los buiten lopen.

Wat zoeken wij voor Suus?

 • een vrouw alleen of een stel
 • iemand die veel thuis is (max. 2-3 dagen per week buitenshuis werkt) en niet zo vaak op vakantie gaat
 • veel kattenervaring; je bent in staat om kattengedrag te “lezen” en de grenzen van Suus te respecteren
 • iemand met geduld, die bereid is haar de tijd te geven haar leuke ‘zelf’ te laten zien
 • je wil Suus graag de leuke dingen van het leven laten leren kennen, zoals het leren spelen met speelgoed dat ze nu nog eng vindt
 • een rustige flat of appartement met omheind balkon
 • géén druk thuis met veel aanloop, vrienden of feestjes
 • geen andere huisdieren
 • geen kleine kinderen en geen kinderwens in de toekomst, oudere, rustige en verantwoordelijke kinderen zouden eventueel een optie kunnen zijn voor haar
 • een thuis met basisvoorzieningen die iedere kat nodig heeft (krabpaal, hoge ligplaatsjes, schuilholletjes, etc.)

Ze is prikkelgevoelig en schrikt snel, met name van onverwachte bewegingen. Ze zal zeker twee weken de tijd nodig hebben om haar leuke zelf te laten zien in een nieuw thuis. We zoeken dan ook iemand die deze tijd voor haar wil nemen en geduld met haar heeft.

De kennismaking

De kennismaking met Suus wordt misschien een beetje een uitdaging. Zal ze haar leuke persoonlijkheid aan jou durven laten zien? Een tip die we je vast vooraf willen geven: kom gewoon gezellig op visite, drink je kopje koffie of thee en maak een babbeltje. Als we bij Suus zijn en we zijn op afstand en we negeren haar, dan krijgt ze de tijd om zich te ontspannen en dan zal ze misschien contact komen zoeken. Maar het kan zijn dat ze niet veel van zichzelf laat zien. We hopen dan dat je niet teleurgesteld bent, en haar toch een kans zou willen geven op basis van de informatie die we hier van haar hebben, over hoe leuk ze is. ♥

Spulletjes die je mee krijgt

Als je ervoor kiest om Suus over te nemen, dan krijg je spulletjes mee:

 • haar lievelingsspeeltjes die ze van kitten af aan al heeft
 • Royal Canin Calm-brokjes (als ze zak op is, kan ze over op normale kwaliteitsvoeding, klik hier voor een overzicht van de beste kattenbrokken)
 • de Bach Bloesem-remedie (als er nog over is) die Karin speciaal voor haar heeft gemaakt
 • blikvoer dat ze lekker vindt

Interesse?

Heb je interesse in deze poes? Neem dan zeker contact met ons op en vertel ons wat je haar kunt bieden. 🙂


Foto’s van de opvangkamer

Foto’s van de opvangkamer waar Suus verblijft, van alle gemakken voorzien. Ze vindt het hier veilig en dat is fijn voor haar. Ook in haar nieuwe thuis zou het voor haar prettig zijn als ze een eigen kamer krijgt waar ze de eerste weken rustig kan wennen. Klik op de foto’s voor een vergroting.


Bijzondere dank

analyze-cat-kattengedragstherapie-logo-kattenherplaatsing

We willen graag onze bijzondere dank uitspreken aan Claudia van Analyze Cat.

Claudia is een gediplomeerd kattengedragsdeskundige met veel ervaring. Ze heeft ons met raad en daad terzijde gestaan om Suus zo goed mogelijk te begeleiden in de opvang. Neem zeker eens een kijkje op haar website!

analyze-cat-kattengedragstherapie-logo-kattenherplaatsing-2

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!