Tijd voor je pilletje

Tijd voor je pilletje

dieet-tonick-bejaarde-kat-medicatie-kattenherplaatsing-pilletje

Op de foto: Tonick, geboren op 22 februari 2000. Hij moet een aantal soorten medicatie op een dag hebben. De tabletten voor zijn te snelle schildklier zijn de enige uitdaging bij hem! Deze mogen niet worden verpulverd omdat het een vertraagde afgifte heeft (time release). En daar zit nu net het probleem. Tonick weet precies dat er in een stukje zacht vleesstaafje een pilletje zit verstopt. Meestal maakt hem dat niet zoveel uit en tussen wat andere snoepjes eet hij het probleemloos op.

medicatie-kat-kattenvoorlichting
De dagelijkse hoeveelheid pillen, poeders en druppels die bejaarde kat Tonick moest hebben…het was nogal wat!

Maar iedere zoveel maanden heeft meneer er geen zin meer in en weigert hij alle snoepjes omdat hij de pil niet wil opeten. Dan moet ik weer iets anders verzinnen. Iets onweerstaanbaars, om hem toch zijn pilletjes te laten eten.


Update juni 2018: roomboter

Alle snoepjes die we door de jaren heen hebben geprobeerd, wil Tonick niet meer. Zijn schildklierpil krijgt hij nu in een vlokje roomboter. Ik snijd een stukje af van koude roomboter, ik bied hem dan eerst een vlokje aan zonder pil, vervolgens een met de pil en daarna meteen weer een stukje zonder pil. Dit gaat inmiddels gelukkig al maanden goed!

Een kat wordt niet dik van een beetje vet (koolhydraten zijn dikmakers bij katten), en bij katten die lijden aan een te snel werkende schildklier of slecht functionerende nieren hoef je daar al helemaal niet bang voor te zijn. Zij zijn vaak juist veel te mager en kunnen dit best hebben, zeker als ze periodes doormaken dat ze slecht eten omdat ze misselijk zijn.

Ook een voordeel: roomboter is een fosfaatarm tussendoortje en dus geschikt voor katten met een nieraandoening!


Sinds een paar weken hebben we gelukkig succes met Lovelies van Lily’s Kitchen!

Hij valt erop aan, geweldig vindt hij ze! Hij zit niet eens meer te snuffelen waar het stukje cat stick is met de pil erin, hij wil alleen maar die Lovelies! 🙂 En dan is zijn vrouwtje blij, als die schildklierpil er weer twee keer per dag in zit!

piletjes-verstoppen-lekkers-kat-medicijnen-medicatie-kattenherplaatsing


piletjes-verstoppen-lekkers-kat-medicijnen-medicatie-kattenherplaatsing2

De zachte vleessticks wil hij niet altijd eten. Het gaat lange tijd goed en dan begint hij weer te lebberen en te rommelen aan de snoepjes, hij eet de lekkere snoepjes op en laat de kneedstick met zijn pilletje liggen. Tja, wat moet je daar nou mee?

Onderstaand een overzicht van de vleesstickjes die we de afgelopen jaren met succes gebruikt hebben. Hopelijk lukt het jou met een van deze sticks ook om je kat probleemloos een pilletje te laten eten! Ze zijn allemaal te koop bij Zooplus.


Hoe het begon…

Tja, jeetje, dan moet je kat aan de schildklierpillen. Hoe gaan we dat doen, want je mag ze absoluut niet verpulveren. Anders was het makkelijk om het ergens doorheen te mixen!

Van de dierenarts een Easypill meegenomen (deze zijn overigens ook online te bestellen bij Medpets). Dat werkte hartstikke goed. Heerlijk vond hij dat! Maar een klein staafje kost meer dan 4 euro! Dat is leuk voor een keertje, maar niet als je 14 pillen in de week moet geven… Op zoek naar iets anders dus.


Vleesstaafjes van Whiskas

In de supermarkt vond ik de zachte vleesstaafjes van Whiskas. Ik kneep in de verpakking en ik voelde dat ze zacht zijn. Zeker het proberen waard. Dit ging lange tijd goed om hier Tonick’s pillen in te verstoppen. Maar steeds vaker trof ik thuis keiharde, uitgedroogde sticks aan! Of er misschien een gaatje in geprikt is tijdens het transport of dat het soms een andere samenstelling had? Ik weet het niet. De katten aten het wel op, hoor, maar waar ik ze voor kocht, werkte niet op deze manier! Ik kreeg daar met geen mogelijkheid een pil in gekneed. Iets anders verzinnen.

kneedbare-sticks-pillen-kattenvoorlichting-katten (2)


Sanabelle kattensticks

Ik dacht: ik zal eens bij Zooplus kijken. Daar hebben ze vast wel iets geschikts. En ja, hoor. Nog gezond ook. Geen graan, geen suiker. Perfect. Een paar jaar at Tonick zijn pillen uitstekend met de kattensticks van Sanabelle. Beide varianten zijn goed kneedbaar en hij vond ze heerlijk. Ze ruiken erg sterk ook! Maar ineens, van de een op de andere dag, moest hij er niets meer van weten. Tja, jammer! Gelukkig zijn ze niet zo ongezond dus kon Chloe ze gewoon af en toe als snoepje eten totdat het zakje leeg was. Op zoek naar een ander vleesstaafje!

kneedbare-sticks-pillen-kattenvoorlichting-katten (4)


Vitakraft Cat Stick Mini

En dat vonden we. HEERLIJK vond Tonick deze stickies. Met deze stickjes is het ook erg lang goed gegaan. Fijn is dat ze suikervrij zijn. Let op! De variant gevogelte en lever is het beste kneedbaar! De andere smaken zijn te hard/te stevig om de pil goed in te kunnen verstoppen.

Tja, misschien is hij verwend, of is hij het zo spuugzat na honderden pilletjes, maar ineens waren de cat sticks uit de gratie. Meneertje moest er niets meer van weten. Ook niet met wat lekkere snoepjes erbij, op mijn hand. Wat nu?

kneedbare-sticks-pillen-kattenvoorlichting-katten (3)


Cat Yum

Hebben ze bij Zooplus nóg iets anders, iets zachts waar ik zijn pil in kan verstoppen? Ja, gelukkig wel! De leverworstvariant van de Cat Yum vindt hij het lekkerst van deze snoepjes. Het zijn vrij grote blokjes en we gebruiken maar een half blokje per dag om de pillen in te verstoppen. Het zakje is hersluitbaar dus je doet hier lang mee.

Als er weer een moment komt dat Tonick besluit dat hij geen pilletjes meer wil eten met een van deze merken kneedbare merken snoepjes, dan zal Marieke hier weer een update posten met stick-tips! 🙂

kneedbare-sticks-pillen-kattenvoorlichting-katten (1)


Tips van onze Facebookvolgers

Met dank aan Demy voor deze tip, die we kregen via onze Facebookpagina.

“lk gaf het vaak met een plakje rosbief. Werkte ook prima. Kocht veel rosbief (beleg) en maakte daar kleine pakketjes van met steeds 2 plakjes. Die vroos ik in en zo had ik steeds weer voor een tijdje genoeg…”


Meer tips & trucs over succesvol pillen geven zonder gevecht? Klik hier.


Hill’s Y/D voor katten met een te snel werkende schildklier
verkrijgbaar in brokjes en blikvoer, een alternatief voor pillen!

Houdt je kat niet van snoepjes of lukt het gewoon niet om hem ermee te neppen? Laat hij de pil liggen of eet hij alleen het lekkers op? Hill’s Y/D is speciale voeding voor schildklierpatiënten. Het is hier te koop.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!