Tips tegen katten in de tuin

fotograaf-nienke-flipsen-chloe-tuin-kat-poes-kattenherplaatsing-voorlichting

Een veel voorkomend probleem in Nederland is overlast van katten in de tuin

Wij hebben katvriendelijke tips verzameld om katten uit de tuin te weren


Ons standpunt over loslopende katten

Allereerst is het belangrijk ons standpunt over loslopende katten te vermelden. Het is wettelijk toegestaan dat katten in Nederland los buiten lopen.

licg-uw-kat-en-de-wet-wettelijk-kattenvoorlichting
Uw kat en de wet, informatie van het LICG

Wij zijn er als organisatie niet op tegen dat katten los buiten lopen. Ook helpen we fabels uit de wereld zoals de “miljoenen vogels en andere dieren” die katten jaarlijks zouden ombrengen (feiten en statistieken daarover vind je hier). Wél is het veiliger voor katten en prettiger voor de omgeving als mensen hun kat in hun omheinde tuin of in hun huis met een afgezet balkon houden. En in dit bericht informeren we je graag over de mogelijkheden om je tuin af te zetten of je balkon te omheinen. Daarnaast vind je hier katvriendelijke tips tegen katten in de tuin.

2017-05-10-tonick-tuin-fotograaf-nienke-flipsen-kattenherplaatsing


Je tuin laten afzetten is kostbaar

Er zijn heel veel bedrijven actief die je kunnen helpen bij het afzetten of omheinen van je tuin. De meeste van deze systemen, materialen en het plaatsen ervan is erg kostbaar en dit maakt het voor mensen soms moeilijk om dit te realiseren.

Betaalbare oplossingen

Doe-het-zelven is een betaalbare oplossing. Bij Protect-a-Pet kun je alle benodigdheden kopen om zelf je tuin te omheinen.

Vlaggenmasten

Op Facebook kwamen we een post tegen van Marja Hoorn en we hebben haar gevraagd of we haar foto’s en tekst mogen gebruiken om hier uitleg te geven. En dat mocht! Heel behulpzaam deelde ze vervolgens de links naar de webshops waar ze de materialen had gekocht.

Zelfgemaakte tuinafzetting met vlaggenmasten – klik op de foto’s voor een vergroting

“De vlaggenstokhouders koop ik bij Toolstation. Je kunt ook online bestellen en laten bezorgen. Als er geen Toolstation in de buurt is dan kun je ze ook bij Praxis of een andere bouwmarkt halen. Toolstation is wel de goedkoopste. Neem de aluminium en géén kunststof, de eerste gaat langer mee. Kunststof kan scheuren op den duur. In de vlaggenstokhouder past een pvc buis van 3.0 mm, ook bij dezelfde bouwmarkten te krijgen. Je zaagt ze af op 30 cm, dat kan met een ijzerzaagje of nog makkelijker, met een buiskniptang Ø 6-42mm. De tang is ook verkrijgbaar bij Toolstation en kost ongeveer 12 euro.

Het gaas heb ik bij Intratuin gekocht, ze verkochten toen rollen van 25 meter, maar nu alleen nog van 10 meter, een rol kost 9 euro. Het tuingaas moet 40 cm hoog zijn, dus vier gaten totaal, het vierde gat buig je dus omhoog.

Het is eenvoudig te monteren. De vlaggenstokhouder op de schutting, buis erin en gaas erover spannen. De hoogste rand van het gaas iets omhoog buigen, dan kan er geen kat meer overheen. Gaas even vastzetten aan de buizen met wat binddraad, ik heb tussenruimtes van ongeveer 1 meter.

Dan heb ik nog opgezocht wat je nodig hebt aan vlaggenstokken enz., als je bij Toolstation alles laat bezorgen ben je veel goedkoper uit dan andere bouwmarkten, dus misschien is dat een optie, hoef je zelf niet te zoeken.”

Belangrijk: voor ondernemende kittens en voor handige katten zijn de mazen van dit gaas mogelijk te groot of het tuingaas moet wel 75 cm hoog zijn. Als je kat erg gemotiveerd is om te ontsnappen, dan is dit systeem NIET veilig genoeg en moet je kiezen voor een betere/veiligere tuinomheining. Voor de meeste katten voldoet dit betaalbare systeem uitstekend!

Link naar de vlaggenstokhouders van Toolstation

Link naar de bijpassende maat pvc-buis bij Toolstation

Link naar de buiskniptang bij Toolstation

Foto’s van andere kattenbezitters die dit systeem zelf gemaakt hebben vind je in de Facebookgroep ‘Katvriendelijk je tuin en huis inrichten’.

Directe links naar voorbeelden van het vlaggenmast-systeem van leden uit deze Facebookgroep vind je hier en hier.


OngeWoonBoom

Nadat wij zelf een uitgebreide zoektocht hebben ondernomen voor het volledig afzetten van de tuin, kwamen we terecht bij OngeWoonBoom, op dit moment alleen nog actief op Facebook. Dit bedrijf maakt prachtige krab- en klimbomen, maar plaatst ook vakkundig tuinafzettingen! Neem zeker eens een kijkje op de Facebookpagina of informeer naar een vrijblijvende offerte voor het katveilig afzetten van je tuin. OngeWoonBoom is heel betaalbaar als je het werk volledig uit handen wil geven!


Oscillot-systeem van Catproof Gardens

Overweeg je je tuin af te zetten zodat je eigen katten er niet uit kunnen? Of heb je veel overlast van katten die in jouw tuin komen? Met dit fantastische systeem, Oscillot van Catproof Gardens, gaat er geen kat meer uit en komt er geen vreemde kat meer in de tuin! De katvriendelijke oplossing!


Protect a Pet©

Andere tips om de tuin te omheinen: een kattennet laten spannen als omheining. Ook is het mogelijk om kattenbeveiliging, te plaatsen op de schutting. Je kunt dit bedrijf inschakelen om je tuin catproof te maken, of het zelf doen! Bezoek gerust de website van Protect a Pet voor meer informatie of een offerte.


Otten Pet Cages in Gemert

Van verschillende klanten hebben we positieve ervaringen doorgekregen over Otten Pet Cages in Gemert. Zij zijn erg goed in maatwerk en denken mee met hun klanten voor de beste oplossing. Denk aan een vrijstaande kattenren, een aangebouwde kattenren aan het huis of andere katveilige oplossingen voor je tuin of balkon. Bezoek hier de website.


Kattenkennis bij Kattenren.com

Kattenren.com heeft tientallen jaren ervaring met het plaatsen van kattenrennen en het afschermen van tuinen. Dat is te merken bij hun offertes en adviezen, er is daar veel kattenkennis aanwezig! Neem zeker eens een kijkje op hun website.


Je balkon afzetten

Je balkon afzetten kan met een kattenren van bijv. Otten Pet Cages, of met een kattennet. Een net, met name met een groene kleur, valt mooi weg tegen de omgeving/achtergrond.

Nettenlijn in Cuijk

De beste kwaliteit netten vind je bij Nettenlijn in Cuijk. Dit zijn veiligheidsnetten die vrijwel onverwoestbaar zijn, ook als ze jarenlang buiten hangen.

Olijfkleurig kattennet van Zooplus

Van verschillende klanten hebben we positieve feedback gekregen over het olijfkleurige kattennet dat wordt verkocht bij Zooplus. Het systeem is wat ingewikkeld en je hebt echt minimaal 2 personen nodig om het te kunnen spannen op je balkon. Het advies is het iets slap te laten hangen voor het geval dat je kat erin gaat hangen. We waren in het begin wat huiverig voor dit net, dat lang niet zo sterk aanvoelt als de professionele veiligheidsnetten van Nettenlijn. Maar gezien alle positieve ervaringen van onze klanten durven we dit net wel te adviseren voor balkons van kattenbaasjes. We hebben van meerdere klanten gehoord dat hun (zware) katten er wel eens in hingen en dat het net goed houdt. De directe link naar het kattennet van Zooplus vind je hier.

Lelijk?

Veel mensen zijn bank dat het afzetten van het balkon er lelijk uitziet. Hekwerk is niet altijd mooi en sommige mensen krijgen een “gevangenis-achtig” gevoel van zo’n omheining. Het olijfgroene kattennet van Zooplus valt wel heel mooi weg tegen een groene omgeving. Deze foto’s van It’s Mi Photography mogen we hier gebruiken om te laten zien hoe het eruit kan zien! Miranda heeft gezorgd dat Spike en Amigo hogere plekken hebben tegen de muur aan, zodat ze door het net heen ver weg kunnen kijken. Klik op de foto voor een vergroting.


Katten in de tuin houden

waveka-logo-tips-katten-tuin

Als je je katten in de tuin wil houden, dan loop je soms tegen problemen en uitdagingen aan. Van een klant met een omheinde tuin kregen wij de vraag hoe zij kan voorkómen dat haar ondernemende kat via de bomen de tuin verlaat. Na een korte zoektocht op internet kwamen wij de handige kattengordel van Waveka Natuurbeschermingsartikelen tegen. We mogen de foto’s van de kattengordel hier plaatsen! Wil je een kattengordel bestellen zodat jouw katten de tuin niet uit kunnen klimmen via een boom? Klik dan hier om er een online te bestellen. Onderstaand de foto’s van de kattengordel van de website van Waveka.

Iemand reageerde op onze Facebookpagina dat ze de kattengordel er heftig uit vindt zien en dat snap ik. Met de beschermdopjes erop kunnen katten zich niet verwonden. Op de website van Waveka staat ook dat het boven hoofdhoogte opgehangen moet worden zodat kinderen en dieren zich er niet aan kunnen bezeren. Een kat heeft dan al een eind geklommen als hij daar in de boom is aangekomen en kan simpelweg niet meer verder klimmen. Door het ijzer lijkt het misschien “een afschrikwekkend martelwerktuig” 🙂 maar wij vinden het een heel mooi systeem.


Halsband op stroom?

We kregen de vraag of we bekend zijn met de halsband op stroom die je je katten kunt omdoen om ze in de tuin te houden (ook wel de cat fence genoemd). Dit was onze reactie:

“Ik ken het systeem maar ik ken geen gebruikerservaringen. Persoonlijk ben ik een tegenstander van dit soort systemen omdat er een kat er niets van leert. Door een pijnprikkel of andere onaangename prikkel (piepen, wat voor een dier dat zoveel beter hoort dan mensen, erg onaangenaam moet zijn) moet de kat dan het verband gaan leggen tussen “niet weg kunnen lopen” omdat hij anders pijn of een onaangename prikkel krijgt. Dit is een katonvriendelijke methode waar ik niet achter kan staan. Wij bevelen alleen katvriendelijke methoden aan. In de Facebookgroep ‘katvriendelijk je tuin en huis inrichten’ vonden we deze reactie van kattenoppas Bennekom, waar we ons volledig mee kunnen verenigen.”

catfence-recensie-carla-nienhuis-kattenoppas-kattenvoorlichting


Vreemde katten die jouw huis binnendringen?
Een microchipkattenluik van SureFlap is de oplossing!

sureflap-kattenluik-microchip-chipkattenluik-tuin-kat-kattenherplaatsing-voorlichting
Komen jouw katten binnen en buiten via je kattenluik en heb je last van vreemde katten die jouw huis binnendringen? Wij bevelen van harte de SureFlap microchipkattenluiken aan. Deze kattenluiken zijn niet goedkoop, maar het is wel een heel goede investering. Sure Petcare is een zeer professioneel en klantvriendelijk bedrijf, je krijgt hier waar voor je geld! Op ieder apparaat heb je maar liefst 3 jaar garantie en de helpdesk is zeer behulpzaam bij het zoeken naar een oplossing als je een probleem of storing hebt met je apparaat. Onze klanten bevestigen dat de klantenservice uitblinkt in service.


Katvriendelijke tips om katten uit de tuin te weren

Heb je last van poepende katten in de tuin?
Probeer eens een of meer van deze katvriendelijke tips!

Zorg voor stekelige struiken die voor katten ondoordringbaar zijn, bijvoorbeeld meidoorn en vuurdoorn.

Wat kippengaas, zigzaggend tussen de struiken door, belemmert het lopen op de bodem.

Broodje aap of niet? Wij weten het niet. Je kunt het proberen als je er makkelijk aan kunt komen: tijgermest. Breng dit aan op plaatsen waar je geen katten wil hebben. Op internet was te vinden dat de dierentuin in Emmen het niet wil afstaan, en diergaarde Blijdorp in Rotterdam tijgermest verkoopt.

Andere mogelijkheden zijn:

 • de tuinsproeier aansluiten met een waterslot en vervolgens dit waterslot met een bewegingsmelder aansluiten op het elektriciteitsnet (foto’s van een exemplaar dat we zagen bij een aquariumzaak):
 • Ruta Graveolens (wijnruit) heeft voor katten een vervelende geur;
 • katten hebben een hekel aan citroengeur. Planten die een citroengeur verspreiden zijn:
  • Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek)
  • Dictamnus (vuurwerkplant)
  • Aloysia triphylla (citroenverbena)

Verder kun je proberen:

 • koffiedik tussen de planten aanbrengen;
 • hertshoornolie* (stinkt ook voor de mens verschrikkelijk);
 • meer planten in de tuin zetten zodat de bodem volledig dichtgroeit en er geen plaats meer is om de grond om te woelen. Bodembedekkers maken de tuin voor katten een stuk onaantrekkelijker!

*Over hertshoornolie schreef Kurt Vossaert van tuinadvies.be het volgende: “…Het stinkt vreselijk. Een aantal takken dopen in deze olie of de olie op de takken aanbrengen met een oude tandenborstel. Gooi je bij de hertshoornbehandeling de tandenborstel niet meteen weg, dan zie je dat de volgende ochtend alle haren eraf liggen. De behandelde takken steek je hier en daar in de grond en de katten en de honden blijven weg. Stokken met in hertshoornolie gedrenkte vodden kun je eveneens in de grond steken. Pas wel op met dit goedje want als je er per ongeluk wat van op je handen krijgt, komt er de eerste weken geen figuurlijke kat meer bij je in de buurt.”

En nog meer tips

Cacao-dopjes
Deze willen nog wel eens werken. Katten vinden het niet fijn om erop te lopen. Ze zullen niet wegblijven uit de tuin maar wellicht wel ontmoedigd raken. Te koop bij tuincentra of bij de doe-het-zelf-winkel. Na een regenbui vormen cacaodoppen een soort korst op de bodem. Op dat moment heeft het de volgende eigenschappen: het graaft niet meer lekker voor katten, het houdt vocht vast en dat is goed voor de planten. Het onkruid komt er nog maar moeilijk doorheen en het geeft voedingsstoffen af aan de bodem en planten. Het ziet er ook best leuk uit in de tuin.

Kokossnippers
Net als cacaodoppen is dit erg goed voor de planten. Het is hard en waarschijnlijk ook onprettig om op te lopen. Een niet zo gemotiveerde kat zoekt misschien een andere plek als je deze snippers in je tuin strooit. Ze gaan lang mee en een verpakking is handig en betaalbaar bij Action (zie foto’s, klik op de foto’s voor een vergroting)!

Onschadelijke kattenschrik-korrels
Bij Action hebben ze betaalbare korrels “kattenschrik”.
“Kattenschrik is een 100% natuurlijke strooikorrel met een geur waar katten een afkeer van hebben. Het voorkomt dat katten hun territorium afbakenen en maakt bestaande territoria onaantrekkelijk, waardoor deze worden gemeden. Strooi Kattenschrik op de plaatsen waar de katten vaak komen. Binnen twee weken zullen de katten het behandelde gebied niet meer betreden. Behandeling na langdurige regenval herhalen. Samenstelling: natuurlijke geurstoffen op basis van plantenextracten”.

Marieke heeft hier goede ervaringen mee. Als zij net een stukje tuin mooi heeft omgeploegd om er nieuwe bloemen of zaadjes in te zaaien, dan blijven haar eigen katten er met deze kattenschrik van Action netjes bij vandaan. Het stinkt ongelofelijk naar knoflook, dat dan wel! 🙂

kattenschrik-action-katten-tuin-kattenherplaatsing


Katten in je tuin houden

Heb je zelf katten en mogen ze in je tuin spelen? Houd je ze liever in je eigen tuin? Katten stellen het bijzonder op prijs om ook “buitenkattenbakken” te hebben. Als je een schuur of overkapping hebt, dan kunt je daar een of twee kattenbakken plaatsen. Je katten zullen er zeer dankbaar voor zijn, en je buren ook!

Wil je bepaalde delen van je tuin beschermen tegen (je eigen) katten?
Maak andere delen van je tuin dan extra aantrekkelijk!

thomas-kattenkruid-nepeta-cataria-marieke-neus-tuin

Deze planten zijn “kattenlokkers”, maak je tuin hiermee katvriendelijk:

 • Nepeta Cataria (kattenkruid)
 • Teucrium marum (gamander)
 • de winterharde Chlorophytum, een eetbare plant voor katten
 • pollen Alyssum (schildzaad)
 • Dianthus Deltoides (steenanjer)
 • Sagina (vetmuur)

Veilige tuinplanten voor katten

In dit bericht vind je foto’s en namen van tuinplanten die veilig zijn voor katten.


Inspiratie en ideeën voor een katvriendelijke tuin

Kun je wel wat inspiratie gebruiken om je tuin katvriendelijk te maken of wil je wat ideeën opdoen om je tuin te verrijken zodat je katten er veel plezier in kunnen hebben? Neem dan zeker eens een kijkje in deze openbare Facebookgroep. Je kunt je ook aanmelden bij de groep om zelf een gerichte vraag te stellen over de (inrichting van je) tuin. De Facebookgroep heet ‘Katvriendelijk je tuin en huis inrichten’.


CatOut Kattenladder

jack-joe-nieuwe-thuis-catout-kattenladder-kattenvoorlichting

Wil je je kat in jouw tuin de mogelijkheid geven omhoog te klimmen? Of mag jouw kat los buiten lopen en wil je een oplossing maken vanaf het balkon naar beneden? De geweldige tip van de CatOut Kattenladder kregen we van de nieuwe baasjes van Jack en Joe. In hun mooie tuin mét balkon hebben ze de kattenladder gemonteerd zodat ze zelf naar het balkon kunnen gaan. Klik hier voor de website van CatOut Catladders.


Er is in je tuin of tegen de voordeur geplast – waarmee maak je het schoon?

Veel mensen gebruiken chloor of azijn om plas- of sproeiplekken van katten schoon te maken. Niet doen! Azijn en chloor bevatten stoffen waardoor katten juist weer op de schoongemaakte plaats zullen gaan plassen!

Het beste is een sopje te maken van Biotex Groen en daarmee de beplaste plekken schoon te maken. Heb je dat niet in huis, dan is soda ook een goed middel. Groene zeep is een alternatief en gewone allesreiniger kun je gebruiken als je niets van dit alles in huis hebt.

Als vreemde katten op je tuinkussens hebben geplast, dan is Odor-Guard wat ons betreft het beste middel om het mee schoon te maken.


Waar kattendrollen goed voor zijn

Mol-itsmiphotography-kattenvoorlichting
Foto met dank aan It’s Mi Photography!

Een heel nuttige tip: waar kattendrollen goed voor zijn! Heb je een mol in de tuin en daardoor veel molshopen? Graaf een molshoop uit en deponeer er een kattendrol in. Doe dit bij verschillende molshopen in je tuin en de mol zal verder trekken. De kat is een natuurlijke vijand van de mol en hierdoor zal de mol zich niet meer veilig voelen in jouw tuin!


De kat – een meedogenloze vogelmoordenaar?

Als argument om katten in de eigen tuin te houden, wordt ook vaak aangevoerd dat katten jaarlijks miljoenen (weide-)vogels zouden ombrengen. Die aantallen zijn onjuist! Ook daar hebben we over geschreven, in dit artikel.

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!