Tips tegen katten in de tuin

fotograaf-nienke-flipsen-chloe-tuin-kat-poes-kattenherplaatsing-voorlichting

Een veel voorkomend probleem in Nederland is overlast van katten in de tuin

Wij hebben katvriendelijke tips verzameld om katten uit de tuin te weren


Ons standpunt over loslopende katten

Allereerst is het belangrijk ons standpunt over loslopende katten te vermelden. Het is wettelijk toegestaan dat katten in Nederland los buiten lopen. Wij zijn hier als organisatie niet op tegen. Ook helpen we fabels uit de wereld zoals de miljoenen vogels en andere dieren die katten jaarlijks zouden ombrengen (feiten en statistieken daarover vind je hier). Wel is het veiliger voor katten én prettiger voor de omgeving als mensen hun kat in hun omheinde tuin of in hun huis met een afgezet balkon houden. En in dit bericht informeren we je graag over de mogelijkheden. Daarnaast vind je hier katvriendelijke tips tegen katten in de tuin.

2017-05-10-tonick-tuin-fotograaf-nienke-flipsen-kattenherplaatsing


Overweeg je je tuin af te zetten zodat je eigen katten er niet uit kunnen? Of heb je veel overlast van katten die in jouw tuin komen? Met dit fantastische systeem, Oscillot van Catproof Gardens, gaat er geen kat meer uit en komt er geen vreemde kat meer in de tuin! De katvriendelijke oplossing!


Protect a Pet©

Andere tips om de tuin te omheinen: een kattennet laten spannen als omheining. Ook is het mogelijk om kattenbeveiliging, te plaatsen op de schutting. Je kunt dit bedrijf inschakelen om je tuin catproof te maken, of het zelf doen! Bezoek gerust de website van Protect a Pet voor meer informatie of een offerte.


Van verschillende klanten hebben we positieve ervaringen doorgekregen over Otten Pet Cages in Gemert. Zij zijn erg goed in maatwerk en denken mee met hun klanten voor de beste oplossing. Denk aan een vrijstaande kattenren, een aangebouwde kattenren aan het huis of andere katveilige oplossingen voor je tuin. Bezoek hier de website.


Vreemde katten die jouw huis binnendringen?
Een microchipkattenluik van SureFlap is de oplossing!

sureflap-kattenluik-microchip-chipkattenluik-tuin-kat-kattenherplaatsing-voorlichting
Komen jouw katten binnen en buiten via je kattenluik en heb je last van vreemde katten die jouw huis binnendringen? Wij bevelen van harte de SureFlap microchipkattenluiken aan. Deze kattenluiken zijn niet goedkoop, maar het is wel een heel goede investering. Sure Petcare is een zeer professioneel en klantvriendelijk bedrijf, je krijgt hier waar voor je geld! Op ieder apparaat heb je maar liefst 3 jaar garantie en de helpdesk is zeer behulpzaam bij het zoeken naar een oplossing als je een probleem of storing hebt met je apparaat. Onze klanten bevestigen dat de klantenservice uitblinkt in service.


Katvriendelijke tips om katten uit de tuin te weren

Heb je last van poepende katten in de tuin?
Probeer eens een of meer van deze katvriendelijke tips!

Zorg voor stekelige struiken die voor katten ondoordringbaar zijn, bijvoorbeeld meidoorn en vuurdoorn.

Wat kippengaas, zigzaggend tussen de struiken door, belemmert het lopen op de bodem.

Broodje aap of niet? Wij weten het niet. Je kunt het proberen als je er makkelijk aan kunt komen: tijgermest. Breng dit aan op plaatsen waar je geen katten wil hebben. Op internet was te vinden dat de dierentuin in Emmen het niet wil afstaan, en diergaarde Blijdorp in Rotterdam tijgermest verkoopt.

Andere mogelijkheden zijn:

 • de tuinsproeier aansluiten met een waterslot en vervolgens dit waterslot met een bewegingsmelder aansluiten op het elektriciteitsnet;
 • Ruta Graveolens (wijnruit) heeft voor katten een vervelende geur;
 • katten hebben een hekel aan citroengeur. Planten die een citroengeur verspreiden zijn:
 • Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek)
 • Dictamnus (vuurwerkplant)
 • Aloysia triphylla (citroenverbena)

Verder kun je proberen:

 • koffiedik tussen de planten aanbrengen;
 • hertshoornolie* (stinkt ook voor de mens verschrikkelijk);
 • meer planten in de tuin zetten zodat de bodem volledig dichtgroeit en er geen plaats meer is om de grond om te woelen. Bodembedekkers maken de tuin voor katten een stuk onaantrekkelijker!

*Over hertshoornolie schreef Kurt Vossaert van tuinadvies.be het volgende: “…Het stinkt vreselijk. Een aantal takken dopen in deze olie of de olie op de takken aanbrengen met een oude tandenborstel. Gooi je bij de hertshoornbehandeling de tandenborstel niet meteen weg, dan zie je dat de volgende ochtend alle haren eraf liggen. De behandelde takken steek je hier en daar in de grond en de katten en de honden blijven weg. Stokken met in hertshoornolie gedrenkte vodden kun je eveneens in de grond steken. Pas wel op met dit goedje want als je er per ongeluk wat van op je handen krijgt, komt er de eerste weken geen figuurlijke kat meer bij je in de buurt.”

En nog meer tips

Cacao-dopjes
Deze willen nog wel eens werken. Katten vinden het niet fijn om erop te lopen. Ze zullen niet wegblijven uit de tuin maar wellicht wel ontmoedigd raken. Te koop bij tuincentra of bij de doe-het-zelf-winkel. Na een regenbui vormen cacaodoppen een soort korst op de bodem. Op dat moment heeft het de volgende eigenschappen: het graaft niet meer lekker voor katten, het houdt vocht vast en dat is goed voor de planten. Het onkruid komt er nog maar moeilijk doorheen en het geeft voedingsstoffen af aan de bodem en planten. Het ziet er ook best leuk uit in de tuin.

Bij Action hebben ze betaalbare korrels “kattenschrik”.
“Kattenschrik is een 100% natuurlijke strooikorrel met een geur waar katten een afkeer van hebben. Het voorkomt dat katten hun territorium afbakenen en maakt bestaande territoria onaantrekkelijk, waardoor deze worden gemeden. Strooi Kattenschrik op de plaatsen waar de katten vaak komen. Binnen twee weken zullen de katten het behandelde gebied niet meer betreden. Behandeling na langdurige regenval herhalen. Samenstelling: natuurlijke geurstoffen op basis van plantenextracten”.

Marieke heeft hier goede ervaringen mee. Als zij net een stukje tuin mooi heeft omgeploegd om er nieuwe bloemen of zaadjes in te zaaien, dan blijven haar eigen katten er met deze kattenschrik van Action netjes bij vandaan.

kattenschrik-action-katten-tuin-kattenherplaatsing


Katten in je tuin houden

Heb je zelf katten en mogen ze in je tuin spelen? Houd je ze liever in je eigen tuin? Katten stellen het bijzonder op prijs om ook “buitenkattenbakken” te hebben. Als je een schuur of overkapping hebt, dan kunt je daar een of twee kattenbakken plaatsen. Je katten zullen er zeer dankbaar voor zijn, en je buren ook!

Wil je bepaalde delen van je tuin beschermen tegen (je eigen) katten?
Maak andere delen van je tuin dan extra aantrekkelijk!

thomas-kattenkruid-nepeta-cataria-marieke-neus-tuin

Deze planten zijn “kattenlokkers”, maak je tuin hiermee katvriendelijk:

 • Nepeta Cataria (kattenkruid)
 • Teucrium marum (gamander)
 • de winterharde Chlorophytum, een eetbare plant voor katten
 • pollen Alyssum (schildzaad)
 • Dianthus Deltoides (steenanjer)
 • Sagina (vetmuur)

Er is in je tuin of tegen de voordeur geplast – waarmee maak je het schoon?

Veel mensen gebruiken chloor of azijn om plas- of sproeiplekken van katten schoon te maken. Niet doen! Azijn en chloor bevatten stoffen waardoor katten juist weer op de schoongemaakte plaats zullen gaan plassen!

Het beste is een sopje te maken van Biotex Groen en daarmee de beplaste plekken schoon te maken. Heb je dat niet in huis, dan is soda ook een goed middel. Groene zeep is een alternatief en gewone allesreiniger kun je gebruiken als je niets van dit alles in huis hebt.

Als vreemde katten op je tuinkussens hebben geplast, dan is Ecodor UF2000 het beste middel om het mee schoon te maken.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!