Categorieën
informatie
Tips tegen vuurwerkangst bij katten

Tips tegen vuurwerkangst bij katten

Foto met dank aan It’s Mi Photography

28 oktober 2018, door Marieke van de Weijer

Eind november komt de nieuwe editie van de wijkkrant Padbroek in Cuijk uit. Ik ben vaste gastschrijver en dit keer schrijf ik een artikel over vuurwerkangst en wat je wel en juist niet moet doen bij honden en katten. Het allerbelangrijkste kwam eind 2017 jaar in de media: TROOSTEN MAG!

Jarenlang is gezegd dat je een hond of kat niet mag troosten of steunen als hij bang is, omdat je daarmee de angst zou belonen. Dit is niet waar, maar ondanks de geweldige actie van Sacha Gaus in december 2017 hebben diverse grote bedrijven toen nog op Facebook “adviezen” gepost dat je een bang dier vooral moet negeren en nooit mag troosten. 🙁 Wij hebben ze daar uiteraard direct op aangesproken!

Ieder jaar zullen we online weer aandacht besteden aan het juist omgaan met vuurwerkangst. Doe ook mee met de hashtag #steunjedier


Foto met dank aan It’s Mi Photography

Oud en Nieuw staat alweer bijna voor de deur. Voor veel honden en katten geen fijne tijd. Wat kun je doen tegen vuurwerkangst?

Vuurwerk-CD’s

Misschien heb je wel eens gehoord van speciale vuurwerk-CD’s. Deze kunnen worden gebruikt om honden en katten te laten wennen aan de geluiden van vuurwerk. Het beste is om hiermee al in oktober langzaam mee te beginnen, maar het kan helpen als je hier nu nog aandacht aan besteedt.


Veilige kalmerende middelen

Een veilig middel dat je kunt gebruiken om kat en hond te kalmeren is Zylkène. Het middel is veilig, onschadelijk en en je kunt er zonder afbouwperiode ook weer meteen mee stoppen na de periode van vuurwerkgeweld.

Traumeel is goedkoper dan Zylkène en werkt net zo goed of zelfs nog beter. Het werkt bij de meeste katten sowieso sneller dan Zylkène. Marieke merkte bij haar eigen katten al binnen 2 dagen goede effecten op! Traumeel kun je al eerder gaan gebruiken/testen. Een potje van 50 tabletten is bij bijna iedere (online) drogist te koop. Als je bij je kat geen enkel verschil merkt in de eerste 10 dagen van het gebruik, dan is er ook daarna geen effect meer te verwachten en kun je ermee stoppen. Lees hier meer over Traumeel.

Lees hier nog veel meer tips over het gebruik van natuurlijke middelen  en speciaal voer dat gebruikt kan worden bij (vuurwerk-)angst en stress.


Adviezen voor de dag zelf

 • Laat je hond aan het begin of halverwege de avond uit. Ga niet naar buiten tijdens de jaarwisseling
 • Laat je hond aan de lijn lopen en voorzie de halsband van je naam en telefoonnummer
 • Kijk goed na of de halsband en de riem van goede kwaliteit zijn. Een angstige hond is krachtig en kan kan zich losrukken!
 • Doe het kattenluik in de middag van oudejaarsdag dicht en houd je kat binnen
 • Zorg dat je huisdier niet kan ontsnappen als je buiten naar het vuurwerk gaat kijken!
 • Sluit de gordijnen zodat je hond of kat geen last heeft van de lichtflitsen van het vuurwerk
 • Alle lichten aan doen werkt ook goed, zodat de lichtflitsen minder fel zijn
 • Zet de radio of TV iets harder, met muziek. Op dit moment moet je niet meer trainen met vuurwerkgeluiden. Er is speciale kattenmuziek die je ook op YouTube kunt afspelen.
  Dit is de afspeellijst met kalmerende muziek voor vuurwerk en onweer van Relax My Cat.

  • Geef je dier iets héél lekkers rond 12 uur. Voor de hond bijvoorbeeld een lekker bot en voor hond en kat kun je bijvoorbeeld een voerpuzzel gebruikenchloe-activity-board-kat-kattenherplaatsing

  • Een dier dat gestrest is, leert niets en wil soms ook niet eten, drinken of spelen. Laat het dier dan gewoon doen wat hij zelf het prettigst vindt
  • Spelen ontspant, dus als je hond of kat wil spelen? Zeker doen!
  • Als je dier wil schuilen in een kast of onder het bed, laat hem zijn gang gaan. Vooral katten vinden dit vaak prettig
  • Laat een angstig dier niet alleen!

vuurwerkangst-voorlichting-kattenherplaatsing (2)

 • In tegenstelling tot wat jarenlang is geadviseerd, mag een angstig dier dat bij jou steun komt zoeken WEL worden getroost! Gedraag je net als normaal. Zoekt het dier steun, geef het dan. Laat het dier bij jou op de bank liggen als hij dat wil (en het normaal natuurlijk ook mag) en aai hem gerust even.

Tip voor de kattenbakken

zand-uit-de-tuin-kattenbak-kattenvoorlichting-vuurwerk-angst-vuurwerkangst-katten-nieuwjaar
Katten die gewend zijn altijd in de tuin of vrij buiten te plassen en te poepen, kunnen het met Oud & Nieuw moeilijk hebben. Voor iedere kat is het belangrijk een kattenbak binnen te hebben, zelfs al doen ze het veel buiten (daar kun je hier meer over lezen). Maar als je kat de kattenbak echt niet wil gebruiken en het nog liever de hele nacht of zelfs 2 dagen ophoudt, wat dan? Wat voor veel katten goed werkt is het strooien van wat tuinaarde of zand bovenop het kattengrit in de kattenbak. Met name als het van een stuk grond is waar de kat gewend is te poepen buiten, zal dit herkenbaarder zijn. De locatie in huis waar de kattenbak staat is natuurlijk ook belangrijk. Gebruikt je kat geen kattenbak? Wacht zeker niet tot Oudjaarsdag om een kattenbak in huis te zetten. Zet ‘m er zeker een aantal weken van tevoren neer. De kat zal eraan moeten wennen en je kunt je kat er op een speelse manier op wijzen dat er een heel fijne, nieuwe plek is om zijn plasjes en poepjes in te doen (daarom liever 2 kattenbakken voor 1 kat), door bijvoorbeeld te spelen met een laserlampje of je kat erheen te lokken en te laten zien dat er binnen ook een fijne plek is om zijn dingen te doen.


Wat moet je zeker NIET doen?

Zeker niet doen: een middel toedienen aan je dier op basis van Acepromazine (bekendste merknaam: Vetranquil, ook verkrijgbaar onder de namen Calmivet, Sedalin en Neurotranq). Dat dit middel ongeschikt is bij angst, is al jaren bekend. Het dier wordt lichamelijk verslapt, maar tegelijkertijd gevoeliger voor geluiden én angst! De eigenaar denkt dat de hond of kat lekker kalm is omdat dat er aan de buitenkant zo uitziet, maar dat is dus absoluut niet het geval. Hoewel iedere dierenarts en gediplomeerde deskundige ervan op de hoogte is (of zou moeten zijn) – want de nare werking is al jaren bekend – zijn er nog steeds dierenartsen die het verkopen en ook online is het makkelijk verkrijgbaar.

Ook niet doen bij katten

Ook niet doen bij katten: zogenaamde kalmerende middelen in de nek druppelen of lavendel (ook nog eens giftig voor katten!), olie of andere spullen die ruiken en/of kalmerend zouden zijn, over de vacht heen smeren. Gebruik ook géén rustgevende geurstokjes, kaarsen of wierook in huis. Dit zijn stuk voor stuk bijzonder onprettige dingen voor katten. Met ‘geurstokjes’ bedoelen we de parfumgeurstokjes voor ménsen natuurlijk! Want Matatabi-stokjes voor katten zijn een van de dingen die voor katten juist wél prettig zouden kunnen zijn. Probeer het wel op tijd uit bij je kat, of hij ervan geniet, en test het niet op dag van Oud & Nieuw pas. 😉


Vuurwerkmanifest

Kattenherplaatsing.nl heeft het Vuurwerkmanifest getekend. Vuurwerk alleen in handen van professionals, op centrale vuurwerkshows!


chloe-kerstmis-vitrage-kattenherplaatsing


Meer lezen over stress? Katten houden niet van veranderingen